Αναισθησία σε σκύλους: διαδικασία και κίνδυνοι

Αναισθησία Σκύλου

Ένας κτηνίατρος πραγματοποιεί αναισθησία σε έναν σκύλο χρησιμοποιώντας εξατμιστήρα.

Η αναισθησία έχει φέρει επανάσταση όχι μόνο στην ιατρική αλλά και στην κτηνιατρική. Μόνο με την αναισθησία είναι δυνατή η εκτέλεση σημαντικών επεμβάσεων στα ζώα σήμερα. Όμως η αναισθησία μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για την υγεία των ασθενών. Αυτό ισχύει και για τους σκύλους. Επομένως, θα πρέπει να γνωρίζετε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της αναισθησίας στους σκύλους.

Είναι επικίνδυνη η αναισθησία για τους σκύλους;

Η αναισθησία ενέχει πάντα κινδύνους για την υγεία του σκύλου σας. Ανεξάρτητα από το πόσο γυμνασμένος και υγιής είναι ο τριχωτός σας φίλος πριν από την επέμβαση, μερικές φορές προκύπτουν επιπλοκές που στη χειρότερη περίπτωση μπορεί να αποβούν μοιραίες.

Για το λόγο αυτό, είναι εξαιρετικά σημαντικό να κάνετε αναισθησία μόνο όποτε είναι απαραίτητο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πολλοί ιδιοκτήτες σκύλων εκτελούν πρόσθετες θεραπείες, όπως η αφαίρεση της πέτρας, κατά τη διάρκεια μιας διαδικασίας που είναι ούτως ή άλλως απαραίτητη, προκειμένου να αποφύγουν μια δεύτερη αναισθησία.

Πώς λειτουργεί η αναισθησία σε έναν σκύλο;

Πριν από τη χορήγηση οποιασδήποτε αναισθησίας, πρέπει να διεξάγεται λεπτομερής συνέντευξη με τον ιδιοκτήτη και κλινική εξέταση. Αυτό συμβάλλει στον αποκλεισμό πιθανών καρδιακών παθήσεων ή άλλων υποκείμενων καταστάσεων. Επιπλέον, θα πρέπει να είναι γνωστό εάν υπάρχει βλάβη στο συκώτι ή στα νεφρά του σκύλου που πρόκειται να χειρουργηθεί. Αυτό μπορεί να προσδιοριστεί, για παράδειγμα, με μια εξέταση αίματος.

Ανάλογα με τον λόγο της αναισθησίας του σκύλου σας, ενδέχεται να χρειαστούν περαιτέρω προκαταρκτικές εξετάσεις. Για προβλήματα αρθρώσεων ή οστών, για παράδειγμα, συχνά πραγματοποιείται ακτινογραφία ή υπερηχογράφημα.

Η αιναισθησία λειτουργεί ως εξής:

 • Εισαγωγή: Αφού γίνουν όλες οι προετοιμασίες και ενημερωθείτε για τους κινδύνους, ο κτηνίατρός σας μπορεί να προκαλέσει την αναισθησία. Το ποια βήματα είναι απαραίτητα εξαρτάται από την επιλογή της αναισθησίας.
 • ΕΠ: Μόλις η πρόκληση της αναισθησίας λειτουργήσει, ο κτηνίατρος θα παρακολουθεί συνεχώς την κατάσταση του σκύλου σας. Ελέγχει τακτικά ζωτικά σημεία όπως η αναπνοή, η καρδιακή λειτουργία και η θερμοκρασία του σώματος. Είναι επίσης σημαντικό να τοποθετεί σωστά το σκύλο σας και να ρυθμίζει το στρώμα θερμότητας.
 • Αφύπνιση: Όταν πλησιάζει το τέλος της επέμβασης, ο κτηνίατρος θα προετοιμάσει το σκύλο σας για να ξυπνήσει. Εάν είναι απαραίτητο, μπορεί να χρειαστεί να χορηγήσει ένα φάρμακο για να ακυρώσει την επίδραση του αναισθητικού.
Αναισθησία Σκύλου © Robert Leßmann / stock.adobe.com
Εάν ο σκύλος σας είναι ήδη υπό αναισθησία, μπορείτε να κάνετε θεραπεία των δοντιών ταυτόχρονα.

Τι τύποι αναισθησίας για σκύλους υπάρχουν; Σύγκριση των τύπων αναισθησίας

Οι κτηνίατροι διακρίνουν τρεις διαφορετικές μορφές αναισθησίας:

 • Ενέσιμη αναισθησία
 • Αναισθησία με εισπνοή
 • Ολική ενδοφλέβια αναισθησία

Κάθε μέθοδος έχει διαφορετικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, τα οποία συνοψίζονται παρακάτω.

Εισπνεόμενη αναισθησία

Η μέθοδος με εισπνοή θεωρείται η πιο ήπια και ασφαλής μορφή αναισθησίας. Ο λεγόμενος εξαερωτής χρησιμοποιείται για να μεταφέρει το υγρό αναισθητικό σε αέρια κατάσταση.

Ο κτηνίατρός σας μπορεί στη συνέχεια να περάσει το αναισθητικό αέριο, το οποίο είναι συνήθως ένα αέριο μείγμα ισοφλουρανίου και οξυγόνου, απευθείας στο σώμα του σκύλου μέσω της αναπνευστικής οδού. Αυτό γίνεται, για παράδειγμα, με τη βοήθεια μιας μάσκας, σε ένα κουτί τροφοδοσίας ή μέσω ενός σωλήνα, δηλαδή ενός καθετήρα μέσω της τραχείας.

 • Πλεονεκτήματα: Ο αναισθησιολόγος μπορεί να ελέγχει το βάθος της αναισθησίας κατά τη διάρκεια της διαδικασίας και να τερματίσει την αναισθησία πρόωρα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Επιπλέον, οι αναισθητοποιημένοι σκύλοι συνήθως ξυπνούν από την αναισθησία μετά από περίπου μία ώρα. Έτσι, τα ζώα είναι συνήθως λιγότερο μπερδεμένα μετά το ξύπνημα και συνέρχονται πιο γρήγορα.
 • Μειονεκτήματα: Η αναισθησία με εισπνοή είναι συνήθως πιο πολύπλοκη και ακριβή από την αναισθησία με ένεση, γι’ αυτό και δεν προσφέρει κάθε κτηνιατρείο αυτή τη μορφή.

Ενέσιμη αναισθησία

Ανάλογα με το φάρμακο, ο κτηνίατρος θα χορηγήσει το αναισθητικό στο σκύλο σας με ένεση κάτω από το δέρμα, στο μυ ή στη φλέβα. Εάν ο κτηνίατρος χορηγήσει το αναισθητικό απευθείας στο αιμοφόρο αγγείο, εισέρχεται στο σώμα πιο γρήγορα, οπότε το αποτέλεσμα είναι ταχύτερο.

Για να διευκολυνθεί η χορήγηση του φαρμάκου, πολλοί κτηνίατροι τοποθετούν έναν φλεβικό καθετήρα για το σκοπό αυτό, έτσι ώστε να μπορούν να χορηγήσουν γρήγορα κι άλλα φάρμακα αν χρειαστεί, όπως παυσίπονα ή μια νέα δόση αναισθητικού κατά τη διάρκεια της επέμβασης.

 • Πλεονεκτήματα:Η ενέσιμη αναισθησία είναι φθηνότερη και συνήθως επαρκεί για μικρές επεμβάσεις.
 • Μειονεκτήματα: Ο οργανισμός πρέπει να διασπάσει τα ενέσιμα αναισθητικά μέσω του ήπατος και στη συνέχεια να τα αποβάλει μέσω των νεφρών. Καθώς αυτό διαρκεί αρκετό χρόνο, τα σκυλιά που ξυπνούν συχνά αντιδρούν μπερδεμένα.

Πώς συμπεριφέρεται ο σκύλος μετά την ενέσιμη αναισθησία;

Με αυτή τη μορφή αναισθησίας, τα σκυλιά που ξυπνούν μπορεί να κλαψουρίζουν ή να τρεκλίζουν για αρκετές ώρες. Επιπλέον, η ενέσιμη αναισθησία ενέχει υψηλότερο αναισθητικό κίνδυνο, καθώς η ένεση είναι πολύ πιο ανεξέλεγκτη σε σύγκριση με τις άλλες μεθόδους.

Ολική ενδοφλέβια αναισθησία (TIVA)

Για την ολική νάρκωση, ο κτηνίατρός σας τοποθετεί έναν φλεβικό καθετήρα μέσω του οποίου χορηγεί αναισθητικά βραχείας δράσης στον σκύλο. Εδώ χρησιμοποιείται συχνά η προποφόλη, σε συνδυασμό με άλλες δραστικές ουσίες.

 • Πλεονεκτήματα: Η TIVA είναι πολύ εύκολη στον έλεγχο. Οι αντλίες έγχυσης και οι αντλίες σύριγγας διευκολύνουν επίσης τον χειρισμό.
 • Μειονεκτήματα: Η TIVA είναι μία από τις ακριβές μεθόδους αναισθησίας για σκύλους. Επιπλέον, δεν προσφέρει κάθε ιατρείο αυτή την αναισθησία.

Πώς προετοιμάζω τον σκύλο μου για χειρουργική επέμβαση με αναισθησία;

Η προεγχειρητική και μετεγχειρητική φροντίδα επηρεάζουν σημαντικά τον κίνδυνο επιπλοκών σε έναν σκύλο που υποβάλλεται σε αναισθησία. Επομένως, φροντίστε να ακολουθείτε τις οδηγίες του κτηνιάτρου σας. Ως οδηγό, μπορείτε επίσης να ανατρέξετε στις παρακάτω συμβουλές.

1. Προετοιμασία για αναισθησία

Μην δίνετε στο σκύλο σας τροφή για τουλάχιστον 12 έως 15 ώρες πριν από την αναισθησία. Αυτή η αποχή από την τροφή είναι πολύ σημαντική, επειδή το αντανακλαστικό της κατάποσης απενεργοποιείται κατά τη διάρκεια της αναισθησίας. Εάν υπάρχει ακόμα πολτός τροφής στο στομάχι του σκύλου σας, θα μπορούσε να πνιγεί από αυτόν ενώ κοιμάται ή ξυπνάει. Στη χειρότερη περίπτωση, μπορεί να εισέλθουν υπολείμματα τροφής στους πνεύμονες και να προκαλέσουν επικίνδυνη πνευμονία.

Βοηθάει επίσης εάν ο σκύλος σας έχει αδειάσει το έντερο και την ουροδόχο κύστη του πριν από την επέμβαση. Ωστόσο, βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας δεν ξεπερνά τα όριά του πριν από τη διαδικασία, καθώς αυτό ενδέχεται να επηρεάσει την κυκλοφορία του.

2. Πώς να φροντίσετε το σκύλο σας μετά την αναισθησία

Πολλές επιπλοκές εμφανίζονται μόνο μετά την αναισθησία. Επομένως, παραμείνετε προσεκτικοί ακόμη και μετά την επέμβαση. Πάνω απ’ όλα, δώστε στο σκύλο σας αρκετό χρόνο για να αναρρώσει από την αναισθησία. Εν τω μεταξύ, ακυρώστε τυχόν ραντεβού με άλλους σκύλους και παρέχετε στον τετράποδο φίλο σας αρκετό φρέσκο νερό.

Εάν ο σκύλος σας είναι υποθερμικός, μπορείτε να του προσφέρετε ένα θερμαντικό στρώμα ή μια θερμοφόρα. Ωστόσο, βεβαιωθείτε ότι αυτά δεν είναι πολύ ζεστά (το πολύ 40 °C), διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος σοβαρών εγκαυμάτων.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι της αναισθησίας σε σκύλους;

Η αναισθησία ενέχει πάντα κίνδυνο για την υγεία του σκύλου σας. Οι επιπλοκές που μπορεί να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια ή μετά την αναισθησία είναι οι εξής:

 • Αναπνευστική καταστολή
 • Πτώση της αρτηριακής πίεσης
 • Καρδιακή αρρυθμία

Για το λόγο αυτό, ο κτηνίατρός σας θα παρέχει πάντα φάρμακα όπως αντιαρρυθμικά, παράγοντες σταθεροποίησης της αρτηριακής πίεσης ή της κυκλοφορίας και άλλα βοηθήματα όπως αναπνευστήρες ή παροχή οξυγόνου, τα οποία μπορούν να σώσουν τη ζωή του σκύλου σας σε τέτοιες περιπτώσεις.

Ωστόσο, εάν επίκειται καρδιακή ή αναπνευστική ανακοπή, ακόμη και πολλά βοηθήματα και μέτρα ανάνηψης μπορούν μερικές φορές δυστυχώς να μη βοηθήσουν πλέον. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε ότι υπάρχει πάντα κίνδυνος θανάτου κατά τη διάρκεια της αναισθησίας.

Ασθενείς υψηλού κινδύνου: Αναισθησία για ηλικιωμένους σκύλους και κουτάβια

Οι κίνδυνοι της αναισθησίας εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες. Σε αυτούς περιλαμβάνονται η ηλικία και η γενική κατάσταση του σκύλου σας. Οι υποκείμενες ασθένειες, για παράδειγμα της καρδιάς, μπορούν επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο αναισθησίας.

Αυτό συμβαίνει επειδή οι παράγοντες αυτοί επηρεάζουν σημαντικές σωματικές λειτουργίες. Για παράδειγμα, τα αναισθητικά αντιδρούν πολύ πιο έντονα σε ηλικιωμένους σκύλους απ’ ό,τι σε μεσήλικες.

Πόσο κοστίζει η αναισθησία για έναν σκύλο;

Δεδομένου ότι το κόστος της αναισθησίας εξαρτάται από παράγοντες όπως το μέγεθος του σκύλου, η διάρκεια της επέμβασης ή ο τύπος της αναισθησίας, δεν είναι δυνατόν να εκτιμηθεί το κόστος της αναισθησίας που θα επιβαρύνει τον σκύλο χωρίς περαιτέρω πληροφορίες.

Επιπλέον, το κόστος για τις υπηρεσίες που απαιτούνται για την αναισθησία βασίζεται στους τοπικά ισχύοντες πίνακες αμοιβών.

Πόσο κοστίζει η αφαίρεση της πέτρας από ένα σκύλο με αναισθησία;

Για την εισαγωγή της αναισθησίας, καθώς και για την παρακολούθηση κατά τη διάρκεια και μετά την αναισθησία, ήδη συγκεντρώνεται ένα σημαντικό ποσό. Εάν θέλετε να πραγματοποιηθεί μια πρόσθετη διαδικασία κατά τη διάρκεια της αναισθησίας, το ποσό αυξάνεται. Για παράδειγμα, το κόστος για έναν οδοντιατρικό καθαρισμό για έναν σκύλο με αναισθησία ανέρχεται κατά μέσο όρο σε περίπου 350 έως 400 ευρώ.

Quellen:

Τα πιο χρήσιμα άρθρα μας
5 min

Οστεοαρθρίτιδα σε σκύλους

Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια διαδεδομένη και πολύ συχνή ασθένεια σε ανθρώπους και ζώα. Πρόκειται για μια εκφυλιστική, χρόνια αλλαγή στις αρθρώσεις, η οποία συνοδεύεται από πόνο και προοδευτικό περιορισμό της κινητικότητας της πάσχουσας άρθρωσης. Η φύση της οστεοαρθρίτιδας δεν είναι ούτε φλεγμονώδης ούτε μολυσματική. Είναι αποτέλεσμα μόνιμης αποδόμησης του αρθρικού χόνδρου πέρα από το σύνηθες επίπεδο.

9 min

Περίοδος Σκύλου

Ακόμα και αν η περίοδος σε μια σκυλίτσα είναι μια απολύτως φυσική διαδικασία, οι ιδιόρρυθμες συμπεριφορές που της βγαίνουν, ο μπελάς με τους λεκέδες στο χαλί ή ο φόβος μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης απασχολεί συχνά πολλούς ιδιοκτήτες σκύλων. Παρακάτω θα μάθετε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις "δύσκολες μέρες" της σκύλας σας και πώς μπορείτε να περάσετε την περίοδό της χωρίς άγχος.

5 min

Παγκρεατίτιδα Σκύλου

Το πάγκρεας είναι ένα όργανο που παράγει, αποθηκεύει και απελευθερώνει πεπτικά ένζυμα. Ωστόσο, αυτό εγκυμονεί επίσης τον κίνδυνο το όργανο να προχωρήσει σε αυτο-πέψη. Το αποτέλεσμα είναι σοβαρή φλεγμονή του παγκρέατος (παγκρεατίτιδα) σε σκύλους. Διαβάστε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για αυτή την ασθένεια στο παρακάτω άρθρο.