Διαβήτης στους σκύλους

Διαβήτης στους Σκύλους

Ο κτηνίατρος εξετάζει προσεκτικά τον σκύλο.

Έχετε παρατηρήσει ότι ακόμη και σε δροσερές θερμοκρασίες, ο σκύλος σας αναζητάει συνέχει το μπολ με το νερό του; Ή ότι χάνει βάρος, παρόλο που η όρεξή του έχει αυξηθεί; Τότε πολύ πιθανό η αιτία πίσω από αυτό να είναι ο διαβήτης. Σε αυτό το άρθρο συνοψίσαμε τις πιο σημαντικές πληροφορίες σχετικά με αυτή την ασθένεια.

Πόσο επικίνδυνος είναι ο διαβήτης στους σκύλους;

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι η πιο κοινή ορμονική μεταβολική νόσος στους σκύλους. Τα θηλυκά σκυλιά και φυλές όπως το Σαμογέντ ή το Σνάουτσερ μινιατούρα είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς στην ασθένεια.

Ο διαβήτης επηρεάζει ολόκληρο τον οργανισμό του σκύλου. Επιπλέον, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος σημαντικών μεταβολικών ανισορροπιών στους νοσούντες σκύλους, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν γρήγορα σε καταστάσεις απειλητικές για τη ζωή. Επομένως, θα πρέπει να λαμβάνετε πολύ σοβαρά υπόψη σας τον διαβήτη στους σκύλους!

Συμπτώματα: Πώς αναγνωρίζουμε τον διαβήτη στους σκύλους;

Ένας σκύλος με σακχαρώδη διαβήτη μπορεί να εμφανίσει τα ακόλουθα συμπτώματα:

  • Κύριο σύμπτωμα: αυξημένη ανάγκη για νερό και συχνή ούρηση (πολυουρία, πολυδιψία)
  • Απώλεια βάρους παρά την αυξημένη όρεξη (πολυφαγία)
  • Ατονία και κόπωση
  • Καταρράκτης με ξαφνική τύφλωση
  • Κακή ποιότητα τριχώματος
  • Αργή επούλωση πληγών

Η λανθασμένη θεραπεία ή η μη ανίχνευση του διαβήτη οδηγεί επίσης σε διαβητική κετοξέωση (DKA). Στην περίπτωση αυτή, τα κύτταρα του σώματος δεν λαμβάνουν πλέον αρκετή ζάχαρη ως πηγή ενέργειας. Το αποτέλεσμα είναι η υπερβολική παραγωγή κετονικών σωμάτων μέσω της διάσπασης των λιπών. Η αυξημένη συγκέντρωση κετονικών σωμάτων (κέτωση) οδηγεί τελικά σε υπεροξύτητα του αίματος (οξέωση). Οι επακόλουθες μετατοπίσεις ηλεκτρολυτών προκαλούν εμετό και αδυναμία. Μια τέτοια κατάσταση είναι θανατηφόρα!

Τα απροσδιόριστα συμπτώματα στην αρχή δεν είναι πάντα άμεσα εμφανή. Επομένως, παρακολουθείτε πάντα προσεκτικά το σκύλο σας και ελέγχετε τακτικά το βάρος του.

Διάγνωση: Πώς γίνεται η διάγνωση του σακχαρώδη διαβήτη σε σκύλους;

Η επίσκεψη στον κτηνίατρο περιλαμβάνει αρχικά μια λεπτομερή συζήτηση με τον ιδιοκτήτη (ιστορικό), η οποία είναι πολύ πολύτιμη για τη διάγνωση, καθώς σημαντικά συμπτώματα όπως η αυξημένη πρόσληψη νερού ή η ατονία αποτελούν ενδείξεις σακχαρώδους διαβήτη στους σκύλους.

Μετά την καταγραφή του ιατρικού ιστορικού, πραγματοποιείται γενική κλινική εξέταση για την αξιολόγηση της συνολικής κατάστασης του σκύλου. Ο κτηνίατρος διενεργεί επίσης ειδική εξέταση για την ανίχνευση του διαβήτη, παίρνοντας αίμα από το σκύλο και συλλέγοντας δείγμα ούρων.

Ποιες τιμές καταγράφονται κατά την εξέταση αίματος και ούρων;

Δεδομένου ότι τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα έχουν έντονες διακυμάνσεις λόγω τροφής ή στρες, για παράδειγμα, χρειάζεται να γίνει μέτρηση στα επίπεδα φρουκτοζαμίνης. Πρόκειται για ορισμένες πρωτεΐνες που θεωρούνται μακροπρόθεσμες παράμετροι (για μία έως τρεις εβδομάδες) του επιπέδου γλυκόζης στο αίμα. Εάν υπάρχει υποψία παγκρεατίτιδας, προσδιορίζονται επίσης ειδικές βοηθητικές παράμετροι, όπως η αμυλάση και η λιπάση.

Το αυξημένο επίπεδο σακχάρου, πρωτεϊνών, ενδεχομένως κετονικών σωμάτων και το μεταβαλλόμενο ειδικό βάρος των ούρων επιβεβαιώνουν την υποψία σακχαρώδη διαβήτη στους σκύλους. Καθώς τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί να οδηγήσουν σε εναποθέσεις σακχάρου στο μάτι, πολλοί σκύλοι αναπτύσσουν και καταρράκτη. Για το λόγο αυτό, πραγματοποιείται πάντα μέτρηση της αρτηριακής πίεσης και οφθαλμολογική εξέταση.

Θεραπεία: Το μέθοδοι αντιμετώπισης υπάρχουν;

Η θεραπεία του σακχαρώδη διαβήτη στους σκύλους αποτελείται πάντα από διάφορες συνιστώσες:

  • καθημερινά: χορήγηση ινσουλίνης δύο φορές την ημέρα (βραχείας δράσης ινσουλίνη, ενδιάμεσης δράσης ινσουλίνη ή παρατεταμένης δράσης ινσουλίνη)
  • διαιτητικά μέτρα: υπολογισμός θερμιδικών απαιτήσεων, τροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε δύσπεπτους υδατάνθρακες και λίπη, τροφή με υψηλότερη περιεκτικότητα σε ακατέργαστες ίνες.
    τακτική άσκηση
  • τακτική παρακολούθηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα και άλλων παραμέτρων
  • σε περίπτωση DKA: άμεση χορήγηση εγχύσεων, ηλεκτρολυτών και ινσουλίνης καθώς και συνεχής κτηνιατρική παρακολούθηση
  • Τα από του στόματος αντιδιαβητικά δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα στους σκύλους

Ακόμη και αν η διάγνωση και το εύρος των επακόλουθων θεραπευτικών μέτρων είναι σοκαριστικές πληροφορίες συνήθως για τους ιδιοκτήτες, ο διαβήτης στους σκύλους μπορεί να θεραπευτεί στις περισσότερες περιπτώσεις. Ο κτηνίατρός σας θα σας καθοδηγήσει διεξοδικά στη χρήση του μετρητή σακχάρου στο αίμα και στη δοσολογία της ινσουλίνης. Μετά από μια σύντομη φάση εξοικείωσης, συνήθως γίνεται γρήγορα μέρος της καθημερινής ρουτίνας τόσο για τον ιδιοκτήτη όσο και για τον σκύλο.

Ειδική περίπτωση διαβήτη κύησης

Ο διαβήτης κύησης ή διαβήτης εγκυμοσύνης είναι μια ειδική μορφή σακχαρώδους διαβήτη. Εμφανίζεται αποκλειστικά σε μη στειρωμένα θηλυκά σκυλιά. Η ορμόνη προγεστερόνη παίζει καθοριστικό ρόλο εδώ.

Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να στειρώσετε τη σκύλα σας το συντομότερο δυνατό. Αυτό συμβαίνει διότι κάθε επόμενος οίστρος θα οδηγήσει σε νέους εκτροχιασμούς στο μεταβολισμό του σακχάρου. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ωστόσο, η σκυλίτσα σας θα εξακολουθεί να χρειάζεται ισόβια θεραπεία με ινσουλίνη.

Διαβήτης στους Σκύλους
Η παχυσαρκία οδηγεί σε πολυάριθμες δευτερογενείς ασθένειες, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης.

Πώς αναπτύσσεται ο διαβήτης στους σκύλους;

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι ένα σύνθετο σύνδρομο που προκαλείται από αυξημένο επίπεδο σακχάρου στο αίμα λόγω έλλειψης ινσουλίνης. Για την καλύτερη κατανόησήτου, είναι σημαντικό να ρίξουμε μια ματιά στο πάγκρεας του σκύλου:

Το πάγκρεας χωρίζεται σε ενδοκρινές και εξωκρινές τμήμα. Το ενδοκρινές τμήμα αποτελείται από τα β-κύτταρα που παράγουν την ορμόνη ινσουλίνη. Η ινσουλίνη μεταφέρει το σάκχαρο που προσλαμβάνεται με την τροφή στα κύτταρα του σώματος.

Εάν η ινσουλίνη απελευθερωθεί στο αίμα, προκαλείται απορρόφηση του σακχάρου στα κύτταρα. Τα κύτταρα με τη σειρά τους χρειάζονται το σάκχαρο για να παράγουν ενέργεια. Η περίσσεια σακχάρου αποθηκεύεται στο ήπαρ και τους μυς με τη μορφή γλυκογόνου. Ταυτόχρονα, η αναβολική ορμόνη ινσουλίνη οδηγεί στο σχηματισμό πρωτεϊνών και λίπους.

Οι τέσσερις τύποι διαβήτη στους σκύλους

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές αιτίες σακχαρώδους διαβήτη σε σκύλους. Αυτή η μορφή της νόσου κατηγοριοποιείται σε 4 μορφές:

  • Διαβήτης τύπου 1 (νεανικός διαβήτης) με απόλυτη ανεπάρκεια ινσουλίνης: Ο οργανισμός σχηματίζει προστατευτικές πρωτεΐνες (αντισώματα) κατά των κυττάρων του παγκρέατος. Τα κύτταρα πεθαίνουν και επομένως δεν παράγουν πλέον ινσουλίνη. Το σάκχαρο δεν απορροφάται πλέον από τα κύτταρα και παραμένει στην κυκλοφορία του αίματος. Αυτός ο τύπος είναι πιο συχνός στους σκύλους.
  • Διαβήτης τύπου 2 (διαβήτης ενηλίκων) με σχετική ανεπάρκεια ινσουλίνης: Η αιτία είναι η απώλεια της λειτουργίας των β-κυττάρων ή η αντίσταση στην ινσουλίνη. Το τελευταίο σημαίνει ότι, αν και παράγεται επαρκής ποσότητα ινσουλίνης, δεν έχει πλέον καμία επίδραση στο μεταβολισμό. Αυτός ο τύπος εμφανίζεται κυρίως στις γάτες.
  • Δευτεροπαθής διαβήτης: Αυτή η μορφή προκαλείται από διάφορες υποκείμενες νόσους, όπως η υπερλειτουργία των επινεφριδίων (νόσος Cushing) ή η χορήγηση γλυκοκορτικοειδών (κορτιζόνης). Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αντίσταση στην ινσουλίνη. Άλλες αιτίες περιλαμβάνουν φλεγμονή του παγκρέατος (παγκρεατίτιδα), παχυσαρκία και λοιμώξεις.
  • Διαβήτης κύησης: Ορμόνες της εγκυμοσύνης, όπως η προγεστερόνη, παίζουν σημαντικό ρόλο εδώ, οδηγώντας σε αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντική η έγκαιρη διάγνωση και η κατάλληλη θεραπεία. Η τελευταία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τύπο του διαβήτη από τον οποίο πάσχει ο σκύλος σας.

Πρόγνωση: Ποιες είναι οι πιθανότητες ανάρρωσης;

Η πρόγνωση του σακχαρώδους διαβήτη εξαρτάται από τις επιπλοκές και την επιτυχία της θεραπείας. Εάν ο πάσχων σκύλος είναι δέχεται καλά την ινσουλίνη, η πρόγνωση είναι καλή. Ωστόσο, ο διαβήτης δεν μπορεί να θεραπευτεί. Οι πάσχοντες σκύλοι πρέπει να λαμβάνουν ινσουλίνη για το υπόλοιπο της ζωής τους.

Προφύλαξη: Πώς προλαμβάνουμε τον σακχαρώδη διαβήτη στον σκύλο;

Ο σακχαρώδης διαβήτης στους σκύλους δύσκολα μπορεί να προληφθεί. Ωστόσο, μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο στειρώνοντας νωρίς τα θηλυκά σκυλιά, παρέχοντάς τους ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή και τακτική άσκηση.

Εάν ο σκύλος παρουσιάζει ήδη επιπλοκές και είναι δύσκολο να προσαρμοστεί στην ινσουλίνη, αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της ποιότητας ζωής.

Ένας άλλος τύπος διαβήτη σε σκύλους: άποιος διαβήτης (diabetes insipidus)

Σε αντίθεση με τον σακχαρώδη διαβήτη, ο άποιος διαβήτης είναι πολύ πιο σπάνιος στους σκύλους. Οι κτηνίατροι κάνουν διάκριση μεταξύ του κεντρικού και του νεφρικού άποιου διαβήτη.

Και οι δύο μορφές είναι είτε συγγενικέςς είτε δευτεροπαθείς σε άλλες ασθένειες και τραύματα, με την αντιδιουρητική ορμόνη (ADH) να παίζει τον βασικό ρόλο. Παράγεται στον υποθάλαμο (τμήμα του διεγκεφάλου) και κανονικά έχει ως έργο την ανάκτηση του νερού από τα πρωτογενή ούρα.

Στον κεντρικό άποιο διαβήτη , ωστόσο, υπάρχει έλλειψη ADH. Στον νεφρικό άποιο διαβήτη, από την άλλη πλευρά, η ADH δεν δεσμέυεται στους αντίστοιχους υποδοχείς. Η αυξημένη ούρηση είναι χαρακτηριστική και για τις δύο μορφές. Για να αντισταθμίσουν την απώλεια υγρών, οι πάσχοντες σκύλοι πίνουν εμφανώς μεγάλες ποσότητες.

Διάγνωση του άποιου διαβήτη

Προκειμένου να ξεχωρίσουμε τον άποιο διαβήτη από τον σακχαρώδη διαβήτη στους σκύλους, μπορεί να διενεργηθεί δοκιμή ADH. Αυτό περιλαμβάνει τη χορήγηση ADH στον σκύλο και στη συνέχεια τη μέτρηση της βελτίωσης της κατακράτησης υγρών.

Εάν υπάρχει βελτίωση, αυτό υποδηλώνει κεντρικό άποιο διαβήτη. Μια άλλη πρόσθετη μέθοδος είναι το λεγόμενο τεστ δίψας. Ο σκύλος πρέπει να διψάσει για αρκετές ώρες μετά την κένωση της ουροδόχου κύστης του. Στη συνέχεια μετράται η ποσότητα των παραγόμενων ούρων. Εάν δεν έχει μειωθεί, πρόκειται για άποιο διαβήτη.

Πώς αντιμετωπίζεται ο άποιος διαβήτης στους σκύλους;

Και εδώ, επίσης, εξαρτάται από τη μορφή του άποιου διαβήτη. Εάν ο σκύλος πάσχει από την κεντρική μορφή, δηλαδή από έλλειψη ADH, λαμβάνει συνθετική ADH ως ισόβιο υποκατάστατο. Η νεφρική μορφή είναι συνήθως συνοδό σύμπτωμα άλλης υποκείμενης νόσου. Επομένως, στην περίπτωση αυτή ο κτηνίατρος θα αντιμετωπίσει την υποκείμενη νόσο (εάν είναι δυνατόν). Επιπλέον, μειώνεται η πρόσληψη αλατιού από τον πάσχοντα σκύλο.

Μπορεί να θεραπευτεί ο άποιος διαβήτης;

Η πρόγνωση του κεντρικού διαβήτη είναι γενικά ευνοϊκή. Ωστόσο, όπως και στον σακχαρώδη διαβήτη, ο σκύλος εξαρτάται από τη φαρμακευτική αγωγή για το υπόλοιπο της ζωής του. Η πρόγνωση του νεφρικού διαβήτη insipidus εξαρτάται από την υποκείμενη νόσο.

Quellen:

Τα πιο χρήσιμα άρθρα μας
5 min

Οστεοαρθρίτιδα σε σκύλους

Η οστεοαρθρίτιδα μπορεί να εμφανιστεί σε μία ή περισσότερες αρθρώσεις, τόσο στα μέλη του σώματος όσο και στη σπονδυλική στήλη. Συνήθως επηρεάζονται οι αρθρώσεις που επιβαρύνονται περισσότερο, όπως η άρθρωση στο γόνατο, τον αγκώνα, το ισχίο και τον ώμο. Η οστεοαρθρίτιδα μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά είναι πιο συχνή σε ηλικιωμένα ζώα. Ιδιαίτερα συχνά επηρεάζονται οι φυλές με γενετική προδιάθεση για ασθένειες των αρθρώσεων, όπως η δυσπλασία των αρθρώσεων του ισχίου ή του αγκώνα, ωστόσο δεν γλιτώνουν και οι μικρόσωμες φυλές. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά αίτια εμφάνισης της οστεοαρθρίτιδας:
  • Υπερβολική ή λανθασμένη επιβάρυνση μέσω άθλησης, εργασίας ή υπερβολικού βάρους
  • Τραύματα όπως θλάση, διάστρεμμα ή σπάσιμο κόκκαλου
  • Φλεγμονές στις αρθρώσεις που προκαλούνται από λοιμώξεις όπως η βορρελίωση ή η ερλιχίωση
  • Παραμόρφωση ή δυσπλασία των μελών του σώματος, όπως στη δυσπλασία του ισχίου
Η οστεοαρθρίτιδα είναι κυρίως μια ασθένεια του αρθρικού χόνδρου. Τα παραπάνω αίτια οδηγούν σε υπερβολική επιβάρυνση και βλάβη του χόνδρου. Ο χόνδρος χάνει την ελαστικότητά του, η οποία σχετίζεται με τριβή του χόνδρου και σχισμές στην επιφάνειά του. Ο χόνδρος γίνεται λεπτότερος και τραχύτερος. Λόγω της μειωμένης ικανότητας διόγκωσης του χόνδρου, ο αρθρικός θύλακας πρέπει τώρα να απορροφά κραδασμούς και μέσω αυτής της επιβάρυνσης μπορεί επίσης να υποστεί ζημιά. Αυτό προκαλεί φλεγμονή, καθώς και πάχυνση και ακαμψία του αρθρικού θύλακα. Επιπλέον, μπορεί να ερεθιστούν η αρθρική μεμβράνη, η εσωτερική επένδυση του αρθρικού θύλακα και το μέρος παραγωγής του αρθρικού υγρού. Ο ερεθισμός της αρθρικής μεμβράνης μπορεί να μειώσει ή να αλλάξει την παραγωγή του αρθρικού υγρού, με αποτέλεσμα να μειωθούν οι λιπαντικές του ιδιότητες στην άρθρωση και να γίνει ακόμα μεγαλύτερη η τριβή στην άρθρωση. Επιπλέον, μέσω της αλλαγής της σύνθεσης του αρθρικού υγρού, ο χόνδρος δεν μπορεί πλέον να τροφοδοτείται επαρκώς με θρεπτικές ουσίες για την ανάπτυξη και επούλωσή του. Το οστό κάτω από το χόνδρο προσπαθεί να επεκτείνει την περιοχή που επιβαρύνεται και αρχίζει να παράγει οστικούς σχηματισμούς που προεξέχουν στη ρωγμή της άρθρωσης και απομακρύνονται από αυτό. Με αυτό τον τρόπο καταστρέφεται και αποδομείται περαιτέρω υλικό χόνδρου. Σε αντίθεση με τον χόνδρο, ο ιστός των οστών είναι ευαίσθητος στον πόνο, και αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η επιπλέον επιβάρυνση στο κόκκαλο μπορεί να προκαλέσει έντονους πόνους.

Συμπτώματα

9 min

Περίοδος Σκύλου

Ακόμα και αν η περίοδος σε μια σκυλίτσα είναι μια απολύτως φυσική διαδικασία, οι ιδιόρρυθμες συμπεριφορές που της βγαίνουν, ο μπελάς με τους λεκέδες στο χαλί ή ο φόβος μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης απασχολεί συχνά πολλούς ιδιοκτήτες σκύλων. Παρακάτω θα μάθετε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις "δύσκολες μέρες" της σκύλας σας και πώς μπορείτε να περάσετε την περίοδό της χωρίς άγχος.
9 min

Οι αλλεργίες στο σκύλο σας

Όταν ένας σκύλος ξύνεται συχνά, το πρώτο που θα σκεφτεί κανείς είναι ότι έχει παράσιτα. Υπάρχουν ωστόσο και άλλοι λόγοι που ευθύνονται για τον κνησμό, όπως για παράδειγμα οι αλλεργίες. Ακόμη και οι σκύλοι εκδηλώνουν αλλεργίες καθώς αυξάνεται και ο αριθμός των αλλεργικών παθήσεων.