Φυσικοθεραπεία για σκύλους

Μασάζ για σκύλους

Η φυσικοθεραπεία είναι κατάλληλη για σκύλους που πάσχουν από χρόνιους πόνους.

Μήπως το κατοικίδιο ζώο σας πάσχει από οστεοαρθρίτιδα ή διαγνώστηκε με επώδυνη πρόπτωση δίσκου; Τότε ήρθε η ώρα να αρχίσετε να σκέφτεστε τη φυσικοθεραπεία του σκύλου σας. Διαβάστε εδώ αν είναι χρήσιμη η φυσικοθεραπεία στους σκύλους και τι κινδύνους εγκυμονεί.

Τι είναι η φυσικοθεραπεία;

Η φυσικοθεραπεία - ή αλλιώς φυσιοθεραπεία - είναι μια από τις συντηρητικές μορφές θεραπείας. Σε αντίθεση με μια επεμβατική εγχείρηση, τα φυσιοθεραπευτικά μέσα δεν είναι και τόσο «δραστικά».

Η φυσικοθεραπεία επιτυγχάνει τη θεραπευτική της λειτουργία με το να δρα ο φυσικοθεραπευτής απ' έξω στις πάσχουσες περιοχές του σώματος. Για παράδειγμα, εάν ο σκύλος σας έχει πόνους στις αρθρώσεις ή φλεγμονή στους ιστούς, η φυσικοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος και στην επιτάχυνση των διαδικασιών επούλωσης.

Τομείς εφαρμογής: Πότε είναι χρήσιμη η φυσικοθεραπεία για σκύλους;

Η φυσικοθεραπεία χρησιμεύει σε διάφορες παθήσεις. Στο επίκεντρο της θεραπείας είναι κυρίως παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος, όπως οι μύες ή οι αρθρώσεις.

Στις ακόλουθες περιπτώσεις είναι σκόπιμη η άσκηση φυσικοθεραπείας:

  • σε νευρολογικά προβλήματα (π.χ. πρόπτωση δίσκου)
  • σε ασθένειες των αρθρώσεων (π.χ. οστεοαρθρίτιδα, προβλήματα ευθυγράμμισης)
  • στο πλαίσιο θεραπείας για πόνους
  • σε διαταραχές του μυοσκελετικού συστήματος (π.χ. μυϊκή αδυναμία, θλάσεις)
  • πριν και μετά από επέμβαση (π.χ. μετά από ατυχήματα)
  • για αύξηση της ευκινησίας (π.χ. σε ηλικιωμένους ή αθλητικούς σκύλους)

Τι είδους φυσικοθεραπεία για σκύλους υπάρχει;

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές μορφές φυσικοθεραπείας. Για την αποκατάσταση ή αύξηση των λειτουργιών του σώματος, οι φυσικοθεραπευτές σκύλων χρησιμοποιούν τις ακόλουθες μεθόδους:

Μασάζ

Οι τραυματισμένοι σκύλοι δεν μπορούν να μετακινήσουν επαρκώς  τους μυς τους για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό αναγκάζει τους μυς να τεντώνονται και να κολλάνε στον περιβάλλοντα συνδετικό ιστό.

Κάνοντας μαλάξεις ο φυσικοθεραπευτής στις πληγείσες περιοχές του σκύλου, μπορεί να λύσει μέσω πίεσης τις εν μέρει επώδυνες συμφύσεις. Επιπλέον, οι μαλάξεις ενεργοποιούν την κυκλοφορία του αίματος και ανακουφίζουν από το άγχος.

Άσκηση

Οι στοχευμένες κινήσεις επιταχύνουν τη δημιουργία μυών και βελτιώνουν το συντονισμό. Ο φυσικοθεραπευτής σκύλων μπορεί να τεντώσει παθητικά τα άκρα ή να τα εκπαιδεύσει ενεργά με τρέξιμο σλάλομ, ασκήσεις τραμπολίνο ή υπερπήδηση εμποδίων.

Διάδρομος νερού

Μια άλλη μορφή φυσικοθεραπείας για σκύλους χρησιμοποιεί διαδρόμους νερού. Οι θεραπευτές χρησιμοποιούν το νερό για να μειώσουν το βάρος του ασθενούς.

Λόγω της μεγαλύτερης αντίστασης, η προπόνηση είναι επίσης πιο αποτελεσματική απ' ότι στον αέρα, αφού η μυϊκή μάζα αυξάνεται με τέτοιο τρόπο, που δεν καταπονεί τις αρθρώσεις. Οι φυσικοθεραπευτές ζώων χρησιμοποιούν συχνά αυτή τη μορφή θεραπείας για χρόνια προβλήματα αρθρώσεων ή παχυσαρκία.

Διάδρομος νερού

Με τη βοήθεια των διαδρόμων νερού, οι σκύλοι μπορούν να εκπαιδεύσουν τους μυς τους με φιλικό προς τις αρθρώσεις τρόπο.

Θερμοθεραπεία

Διάφοροι βαθμοί θερμότητας μπορούν να χρησιμοποιηθούν για θεραπευτικούς σκοπούς. Ενώ η θερμότητα αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος και χαλαρώνει τους μυς, το κρύο ανακουφίζει από φλεγμονές και οξείς πόνους.

Βελονισμός

Ο βελονισμός έχει μακρά παράδοση τόσο στην ιατρική όσο και στην κτηνιατρική. Όταν ο φυσικοθεραπευτής περνά λεπτές βελόνες σε ορισμένα μέρη του σώματος του σκύλου, μειώνεται η χρόνια ευαισθησία του σκύλου σας. Η δράση βασίζεται μεταξύ άλλων στο γεγονός ότι αυξάνεται η κυκλοφορία του αίματος και τα επαγόμενα ερεθίσματα διεγείρουν το φυτικό νευρικό σύστημα.

Θεραπεία λέιζερ

Ακόμα κι αν η θεραπεία με λέιζερ μπορεί να ακούγεται επικίνδυνη στην αρχή, μην φοβάστε. Το λέιζερ δεν είναι επώδυνο για το σκύλο σας. Οι ακτίνες λέιζερ αποτελούνται από συσσωρευμένες ακτίνες φωτός που διεισδύουν μέσω του δέρματος σε βαθύτερο ιστό. Αυτό αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος, επιταχύνονται οι διαδικασίες επούλωσης και εξαφανίζονται οι πόνοι.

Οι κτηνίατροι μπορούν να προσαρμόζουν τις ακτίνες λέιζερ εξατομικευμένα, γι’ αυτό τις χρησιμοποιούν συχνά σε τραυματισμούς μυών και ιστών.

Θεραπεία λέιζερ

Οι ακτίνες λέιζερ διεισδύουν στους βαθύς ιστούς και διεγείρουν τα κύτταρα για να επουλωθούν.

Ηλεκτροθεραπεία μεσαίας συχνότητας (MFE)

Η ηλεκτροθεραπεία μεσαίας συχνότητας (MFE) ανήκει κι αυτή στους τρόπους φυσικοθεραπείας ενός σκύλου. Ο φυσικοθεραπευτής κολλάει ηλεκτρόδια στο δέρμα του σκύλου σας. Αυτά απελευθερώνουν ηλεκτρικά ερεθίσματα και έτσι διεγείρουν τις μυϊκές ίνες με αυθόρμητο και φυσικό τρόπο. Ως αποτέλεσμα, αναγεννιούνται γρηγορότερα οι σκελετικοί μύες.

Ποιους κινδύνους εγκυμονεί η φυσικοθεραπεία σε σκύλους;

Εάν ο φυσικοθεραπευτής σκύλων κάνει σωστά τη δουλειά του, τότε είναι πολύ χαμηλός ο κίνδυνος ανεπιθύμητων παρενεργειών. Εάν επιβαρύνει τα πάσχοντα μέρη του σώματος ή εάν δεν προσαρμόζει τη φυσικοθεραπεία στην τρέχουσα κατάσταση υγείας του σκύλου σας, μπορεί να τον τραυματίσει ή να προκαλέσει φλεγμονώδεις αντιδράσεις. Είναι επομένως σημαντικό να προσαρμόζουμε πάντα τη φυσικοθεραπεία στην τωρινή κατάσταση υγείας του ζώου.

Τι πρέπει να προσέχετε μετά τη φυσικοθεραπεία του σκύλου;

Μόλις ο/η κτηνίατρος ολοκληρώσει τη φυσικοθεραπεία στο σκύλο σας, συνήθως αυτό δεν σημαίνει ότι το σώμα του έχει πλήρως αναζωογονηθεί.

Ειδικά μετά από σοβαρούς τραυματισμούς ή χρόνιες παθήσεις όπως φθορά των αρθρώσεων, είναι σημαντικό να συνεχίσετε να ενισχύετε τους μυς και τις αρθρώσεις. Αφήστε τον φυσικοθεραπευτή να σας δείξει ποιες ασκήσεις μπορείτε να κάνετε μόνοι σας στο σπίτι και τι πρέπει να προσέχετε.

Εάν παρατηρήσετε ότι ο σκύλος σας εξακολουθεί να παραλύει ή υποτροπιάζει, συνιστάται να επισκεφθείτε ξανά τον/την κτηνίατρο. Αυτός μπορεί να σταθμίσει, εάν θα πρέπει να συνεχίσετε τις φυσικοθεραπείες ή αν χρειάζεται επέμβαση.

 

Πηγές:

https://www.physiotierarzt-allendorf.de/physiotherapie/

https://www.tierphysiotherapie-nord.de/elektrotherapie-fuer-den-hund/

Τα πιο χρήσιμα άρθρα μας
1 min

Οστεοαρθρίτιδα σε σκύλους

Η οστεοαρθρίτιδα μπορεί να εμφανιστεί σε μία ή περισσότερες αρθρώσεις, τόσο στα μέλη του σώματος όσο και στη σπονδυλική στήλη. Συνήθως επηρεάζονται οι αρθρώσεις που επιβαρύνονται περισσότερο, όπως η άρθρωση στο γόνατο, τον αγκώνα, το ισχίο και τον ώμο. Η οστεοαρθρίτιδα μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά είναι πιο συχνή σε ηλικιωμένα ζώα. Ιδιαίτερα συχνά επηρεάζονται οι φυλές με γενετική προδιάθεση για ασθένειες των αρθρώσεων, όπως η δυσπλασία των αρθρώσεων του ισχίου ή του αγκώνα, ωστόσο δεν γλιτώνουν και οι μικρόσωμες φυλές. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά αίτια εμφάνισης της οστεοαρθρίτιδας:
  • Υπερβολική ή λανθασμένη επιβάρυνση μέσω άθλησης, εργασίας ή υπερβολικού βάρους
  • Τραύματα όπως θλάση, διάστρεμμα ή σπάσιμο κόκκαλου
  • Φλεγμονές στις αρθρώσεις που προκαλούνται από λοιμώξεις όπως η βορρελίωση ή η ερλιχίωση
  • Παραμόρφωση ή δυσπλασία των μελών του σώματος, όπως στη δυσπλασία του ισχίου
Η οστεοαρθρίτιδα είναι κυρίως μια ασθένεια του αρθρικού χόνδρου. Τα παραπάνω αίτια οδηγούν σε υπερβολική επιβάρυνση και βλάβη του χόνδρου. Ο χόνδρος χάνει την ελαστικότητά του, η οποία σχετίζεται με τριβή του χόνδρου και σχισμές στην επιφάνειά του. Ο χόνδρος γίνεται λεπτότερος και τραχύτερος. Λόγω της μειωμένης ικανότητας διόγκωσης του χόνδρου, ο αρθρικός θύλακας πρέπει τώρα να απορροφά κραδασμούς και μέσω αυτής της επιβάρυνσης μπορεί επίσης να υποστεί ζημιά. Αυτό προκαλεί φλεγμονή, καθώς και πάχυνση και ακαμψία του αρθρικού θύλακα. Επιπλέον, μπορεί να ερεθιστούν η αρθρική μεμβράνη, η εσωτερική επένδυση του αρθρικού θύλακα και το μέρος παραγωγής του αρθρικού υγρού. Ο ερεθισμός της αρθρικής μεμβράνης μπορεί να μειώσει ή να αλλάξει την παραγωγή του αρθρικού υγρού, με αποτέλεσμα να μειωθούν οι λιπαντικές του ιδιότητες στην άρθρωση και να γίνει ακόμα μεγαλύτερη η τριβή στην άρθρωση. Επιπλέον, μέσω της αλλαγής της σύνθεσης του αρθρικού υγρού, ο χόνδρος δεν μπορεί πλέον να τροφοδοτείται επαρκώς με θρεπτικές ουσίες για την ανάπτυξη και επούλωσή του. Το οστό κάτω από το χόνδρο προσπαθεί να επεκτείνει την περιοχή που επιβαρύνεται και αρχίζει να παράγει οστικούς σχηματισμούς που προεξέχουν στη ρωγμή της άρθρωσης και απομακρύνονται από αυτό. Με αυτό τον τρόπο καταστρέφεται και αποδομείται περαιτέρω υλικό χόνδρου. Σε αντίθεση με τον χόνδρο, ο ιστός των οστών είναι ευαίσθητος στον πόνο, και αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η επιπλέον επιβάρυνση στο κόκκαλο μπορεί να προκαλέσει έντονους πόνους.

Συμπτώματα

1 min

Οι αλλεργίες στο σκύλο σας

Όταν ένας σκύλος ξύνεται συχνά, το πρώτο που θα σκεφτεί κανείς είναι ότι έχει παράσιτα. Υπάρχουν ωστόσο και άλλοι λόγοι που ευθύνονται για τον κνησμό, όπως για παράδειγμα οι αλλεργίες. Ακόμη και οι σκύλοι εκδηλώνουν αλλεργίες καθώς αυξάνεται και ο αριθμός των αλλεργικών παθήσεων.
1 min

Κρυολόγημα σε σκύλους

Υπάρχει πιθανότητα οι σκύλοι να κρυολογήσουν; Ναι! Ακόμη και ο οργανισμός ενός σκύλου δεν είναι απόλυτα θωρακισμένος ενάντια στο κοινό κρυολόγημα, ιδίως το φθινόπωρο ή το χειμώνα. Όπως συμβαίνει σε εμάς τους ανθρώπους, έτσι και οι σκύλοι μπορεί να «αρπάξουν» κάποιο κρύωμα, κυρίως τις εποχές με υγρασία και κρύο. Τα συμπτώματα μάλιστα του κρυολογήματος είναι παρόμοια σε σκύλους και ανθρώπους.