Κρυολόγημα σε σκύλους

Κρύωμα σκύλου

Υπάρχει πιθανότητα οι σκύλοι να κρυολογήσουν; Ναι! Ακόμη και ο οργανισμός ενός σκύλου δεν είναι απόλυτα θωρακισμένος ενάντια στο κοινό κρυολόγημα, ιδίως το φθινόπωρο ή το χειμώνα. Όπως συμβαίνει σε εμάς τους ανθρώπους, έτσι και οι σκύλοι μπορεί να «αρπάξουν» κάποιο κρύωμα, κυρίως τις εποχές με υγρασία και κρύο. Τα συμπτώματα μάλιστα του κρυολογήματος είναι παρόμοια σε σκύλους και ανθρώπους.

Αιτίες

Εάν το ανοσοποιητικό σύστημα έχει για οποιονδήποτε λόγο μειωμένες αντιστάσεις, τότε ο οργανισμός κινδυνεύει από λοιμώξεις με ιούς και βακτήρια, γεγονός που ευνοείται από το κρύο και την υγρασία. Συχνά οι ιδιοκτήτες δεν στεγνώνουν σωστά το σκύλο τους μετά από έναν περίπατο στη βροχή ή στο χιόνι, με αποτέλεσμα το ζώο να  αρχίζει να εκδηλώνει συμπτώματα κρυολογήματος όπως βήχα και ρινική καταρροή.

Προηγούμενες ασθένειες μπορούν επίσης να δημιουργήσουν πρόσφορο έδαφος για μόλυνση με λοιμογόνους παράγοντες. Το κρύωμα βασίζεται συνήθως στη μόλυνση με τον ιό του κοινού κρυολογήματος. Σε σοβαρές περιπτώσεις, προστίθενται βακτηρίδια, π.χ. στο λεγόμενο «βήχα των ρείθρων», ο οποίος προκαλείται από ένα σύμπλεγμα ιών και βακτηρίων. Ο ζεστός, θερμός αέρας στεγνώνει επίσης γρήγορα τις βλεννογόνες μεμβράνες του σκύλου, με αποτέλεσμα ο σκύλος να γίνεται πιο ευαίσθητος στο κρυολόγημα.

Πως να αναγνωρίσετε ότι ο σκύλος σας είναι κρυωμένος

Συμπτώματα κρυολογήματος σκύλου:

  • Βήχας
  • Συνάχι
  • Εκκρίσεις στα μάτια, κόκκινα μάτια
  • Ρινική καταρροή
  • Αυξημένη θερμοκρασία σώματος
  • Κόπωση, ανορεξία

Άλλα συμπτώματα του κρυολογήματος είναι η μειωμένη όρεξη και η υπερβολική υπνηλία. Κατά τον περίπατο ο σκύλος είναι λιγότερο δραστήριος απ’ ότι συνήθως και συχνά γυρίζει πίσω από μόνος τους.

Διάγνωση

Ένα απλό κρυολόγημα του σκύλου μπορεί γρήγορα να οδηγήσει σε μια σοβαρή ασθένεια, όπως η πνευμονία, αν δεν είστε προσεκτικοί. Επομένως, αν διαπιστώσετε ότι ο σκύλος σας είναι κρυωμένος, καλό θα ήταν να επισκεφθείτε αμέσως έναν/μία κτηνίατρο, προκειμένου να μην υπάρξει περαιτέρω επιδείνωση της υγείας του κατοικίδιου ζώου σας. Μέσω της κλινικής εξέτασης από έναν/μία κτηνίατρο μπορεί να καθοριστεί, εάν πρόκειται για ένα απλό κρυολόγημα ή μια πιο σοβαρή ασθένεια. Ανάλογα με τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων μπορεί να χρειαστεί να διεξαχθούν περαιτέρω εξετάσεις όπως ακτινολογικές ή αιματολογικές εξετάσεις. Μπορεί επίσης να απαιτείται η λήψη δείγματος βλεννογόνου για εργαστηριακή εξέταση με βακτηριακή καλλιέργεια και αντιβιογράφημα.

Θεραπεία

Ο σκύλος μου είναι κρυωμένος: Τι μπορώ να κάνω;

Συχνά, σε ακίνδυνα κρυολογήματα αρκεί να του προσφέρετε πολλή ηρεμία, πολλά υγρά, ένα ζεστό και στεγνό μέρος για ύπνο και καθαρό αέρα, έως ότου ο σκύλος γίνει και πάλι καλά. Σε μερικές περιπτώσεις, ωστόσο, είναι απαραίτητη η χορήγηση φαρμάκων από τον/την κτηνίατρο, όπως αποχρεμπτικά, αντιφλεγμονώδη, διάφορα σκευάσματα ενίσχυσης του ανοσοποιητικού συστήματος ή αντιβιοτικά. Προτού χρησιμοποιήσετε κάποιο «γιατροσόφι», θα πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε τον/την κτηνίατρο, καθώς μερικά σκευάσματα δεν είναι κατάλληλα για σκύλους. Καλό θα ήταν ο τετράποδος φίλος σας να μην παίζει ή κολυμπά με άλλους σκύλους. Μην πηγαίνετε μαζί του περίπατο στη βροχή ή στο χιόνι.

Πρόληψη

Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία. Για την πρόληψη τυχόν κρυολογήματος πρέπει να ενισχύετε και να υποστηρίζετε το ανοσοποιητικό σύστημα του σκύλου με μια ισορροπημένη διατροφή και έναν υγιεινό τρόπο ζωής με άφθονη άσκηση και καθαρό αέρα. Προκειμένου ο σκύλος να μην κολλήσει κάποια ίωση, δεν πρέπει να έρχεται σε επαφή με άρρωστους σκύλους κατά τον περίπατο, στη σχολή εκπαίδευσης ή οπουδήποτε αλλού. Εάν ο σκύλος είναι εμβολιασμένος, μπορεί να εμφανίσει πιο ήπια συμπτώματα, σε περίπτωση που προσβληθεί από κάποια λοίμωξη. Βεβαιωθείτε επίσης ότι ο σκύλος σας δεν τρώει χιόνι.

Το χιόνι μπορεί αφενός να είναι βρώμικο από αλάτι ή καύσιμα και αφετέρου να ερεθίσει τόσο το λαιμό όσο και το γαστρεντερικό σωλήνα του σκύλου σας, και να προκαλέσει άλλες ασθένειες. Οι σκύλοι με πολύ κοντό τρίχωμα ή και χωρίς καθόλου υποτρίχωμα πρέπει σε χαμηλές θερμοκρασίες να προστατεύονται από το κρύο με παλτό ή πουλόβερ. Εάν ο σκύλος βραχεί, πρέπει οπωσδήποτε να τον στεγνώσετε τελείως για να τον προστατεύσετε από τυχόν κρυολόγημα. Εάν ο σκύλος έχει ευαισθησία στον ξηρό, θερμό αέρα, σας συνιστούμε να έχετε στο χώρο μία ποτίστρα-συντριβάνι, ένα δοχείο με νερό ή έναν υγραντήρα. Ακολουθώντας αυτές τις απλές συμβουλές, ελπίζουμε εσείς και ο σκύλος σας να διανύσετε με ασφάλεια και υγεία την «περίοδο του κρυολογήματος».

Τα πιο χρήσιμα άρθρα μας
1 min

Οστεοαρθρίτιδα σε σκύλους

Η οστεοαρθρίτιδα μπορεί να εμφανιστεί σε μία ή περισσότερες αρθρώσεις, τόσο στα μέλη του σώματος όσο και στη σπονδυλική στήλη. Συνήθως επηρεάζονται οι αρθρώσεις που επιβαρύνονται περισσότερο, όπως η άρθρωση στο γόνατο, τον αγκώνα, το ισχίο και τον ώμο. Η οστεοαρθρίτιδα μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά είναι πιο συχνή σε ηλικιωμένα ζώα. Ιδιαίτερα συχνά επηρεάζονται οι φυλές με γενετική προδιάθεση για ασθένειες των αρθρώσεων, όπως η δυσπλασία των αρθρώσεων του ισχίου ή του αγκώνα, ωστόσο δεν γλιτώνουν και οι μικρόσωμες φυλές. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά αίτια εμφάνισης της οστεοαρθρίτιδας:
  • Υπερβολική ή λανθασμένη επιβάρυνση μέσω άθλησης, εργασίας ή υπερβολικού βάρους
  • Τραύματα όπως θλάση, διάστρεμμα ή σπάσιμο κόκκαλου
  • Φλεγμονές στις αρθρώσεις που προκαλούνται από λοιμώξεις όπως η βορρελίωση ή η ερλιχίωση
  • Παραμόρφωση ή δυσπλασία των μελών του σώματος, όπως στη δυσπλασία του ισχίου
Η οστεοαρθρίτιδα είναι κυρίως μια ασθένεια του αρθρικού χόνδρου. Τα παραπάνω αίτια οδηγούν σε υπερβολική επιβάρυνση και βλάβη του χόνδρου. Ο χόνδρος χάνει την ελαστικότητά του, η οποία σχετίζεται με τριβή του χόνδρου και σχισμές στην επιφάνειά του. Ο χόνδρος γίνεται λεπτότερος και τραχύτερος. Λόγω της μειωμένης ικανότητας διόγκωσης του χόνδρου, ο αρθρικός θύλακας πρέπει τώρα να απορροφά κραδασμούς και μέσω αυτής της επιβάρυνσης μπορεί επίσης να υποστεί ζημιά. Αυτό προκαλεί φλεγμονή, καθώς και πάχυνση και ακαμψία του αρθρικού θύλακα. Επιπλέον, μπορεί να ερεθιστούν η αρθρική μεμβράνη, η εσωτερική επένδυση του αρθρικού θύλακα και το μέρος παραγωγής του αρθρικού υγρού. Ο ερεθισμός της αρθρικής μεμβράνης μπορεί να μειώσει ή να αλλάξει την παραγωγή του αρθρικού υγρού, με αποτέλεσμα να μειωθούν οι λιπαντικές του ιδιότητες στην άρθρωση και να γίνει ακόμα μεγαλύτερη η τριβή στην άρθρωση. Επιπλέον, μέσω της αλλαγής της σύνθεσης του αρθρικού υγρού, ο χόνδρος δεν μπορεί πλέον να τροφοδοτείται επαρκώς με θρεπτικές ουσίες για την ανάπτυξη και επούλωσή του. Το οστό κάτω από το χόνδρο προσπαθεί να επεκτείνει την περιοχή που επιβαρύνεται και αρχίζει να παράγει οστικούς σχηματισμούς που προεξέχουν στη ρωγμή της άρθρωσης και απομακρύνονται από αυτό. Με αυτό τον τρόπο καταστρέφεται και αποδομείται περαιτέρω υλικό χόνδρου. Σε αντίθεση με τον χόνδρο, ο ιστός των οστών είναι ευαίσθητος στον πόνο, και αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η επιπλέον επιβάρυνση στο κόκκαλο μπορεί να προκαλέσει έντονους πόνους.

Συμπτώματα

1 min

Οι αλλεργίες στο σκύλο σας

Όταν ένας σκύλος ξύνεται συχνά, το πρώτο που θα σκεφτεί κανείς είναι ότι έχει παράσιτα. Υπάρχουν ωστόσο και άλλοι λόγοι που ευθύνονται για τον κνησμό, όπως για παράδειγμα οι αλλεργίες. Ακόμη και οι σκύλοι εκδηλώνουν αλλεργίες καθώς αυξάνεται και ο αριθμός των αλλεργικών παθήσεων.
1 min

Κρυολόγημα σε σκύλους

Υπάρχει πιθανότητα οι σκύλοι να κρυολογήσουν; Ναι! Ακόμη και ο οργανισμός ενός σκύλου δεν είναι απόλυτα θωρακισμένος ενάντια στο κοινό κρυολόγημα, ιδίως το φθινόπωρο ή το χειμώνα. Όπως συμβαίνει σε εμάς τους ανθρώπους, έτσι και οι σκύλοι μπορεί να «αρπάξουν» κάποιο κρύωμα, κυρίως τις εποχές με υγρασία και κρύο. Τα συμπτώματα μάλιστα του κρυολογήματος είναι παρόμοια σε σκύλους και ανθρώπους.