Ο κορωνοϊός στους σκύλους This article is verified by a vet

Cane

Cane

Ο κορωνοϊός στους σκύλους (Canine Coronavirus-CCoV) είναι παγκοσμίως διαδεδομένος και επηρεάζει ιδιαίτερα τους σκύλους που διαμένουν σε κλουβιά, καθώς και τα κουτάβια. Συγκρίνοντας τον κορωνοϊό στους ανθρώπους, με εκείνον στους σκύλους, ο ένας προκαλεί αναπνευστικά προβλήματα, ενώ ο άλλος οδηγεί κυρίως σε γαστρεντερικά προβλήματα. Αν και η λοίμωξη από κορωνοϊό εκδηλώνεται συχνά με ήπια μορφή στους σκύλους, τα ζώα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να νοσήσουν βαριά, έχοντας ως επακόλουθο την έντονη διάρροια ή και το θάνατο.

Είναι ο Covid-19 επικίνδυνος για το σκύλο μου;

31.03.20: Ο Covid-19 προκαλείται στους ανθρώπους από το νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2, ο οποίος προέρχεται από την Κίνα. Το ινστιτούτο Friedrich-Löffler (FLI) ως ομοσπονδιακό ινστιτούτο έρευνας για την υγεία των ζώων παρακολουθεί την τρέχουσα κατάσταση της επιδημίας και δημοσιεύει τα πιο πρόσφατα επιστημονικά ευρήματα. Οι ερευνητές υποθέτουν ότι ο κορωνοϊός μεταδόθηκε στον άνθρωπο από νυχτερίδες, μυρμηγκοφάγους ή φίδια.

Μέχρι στιγμής έχουν γνωστοποιηθεί δύο κρούσματα κορωνοϊού σε σκύλους από το Χονγκ Κονγκ, κατά τα οποία ο ιός ανιχνεύθηκε στη μύτη και στο στόμα των σκύλων. Και τα δύο κρούσματα ήταν ωστόσο ασυμπτωματικά. Οι ειδικοί υποθέτουν ότι ο κορωνοϊός μεταφέρθηκε στους σκύλους μέσω στενής σωματικής επαφής με τον ιδιοκτήτη τους, ο οποίος είχε ήδη προσβληθεί από κορωνοϊό. Και στους δύο σκύλους δεν παρατηρήθηκαν αυξημένοι τίτλοι αντισωμάτων, γεγονός που θα υποδήλωνε μόλυνση από SARS-CoV-2. Οι ερευνητές επομένως αποκλείουν ότι οι σκύλοι μπορούν να νοσήσουν από Covid-19.

Εάν ο σκύλος σας εκδηλώσει συμπτώματα παρόμοια με γρίπη, μπορείτε παρόλα αυτά να ελέγξετε μέσω ενός τεστ για ανθρώπους, αν ο σκύλος έχει μολυνθεί από τον SARS-CoV-2. 

Προσφάτως έχει επιβεβαιωθεί ένα περιστατικό, κατά το οποίο μια βελγική γάτα βγήκε θετική στον SARS-CoV-2. Πρόκειται ωστόσο για μια μεμονωμένη περίπτωση, γι' αυτό και οι επιστήμονες εξακολουθούν να θεωρούν ως εξαίρεση τη μετάδοση του νέου κορωνοϊού από ανθρώπους σε κατοικίδια ζώα.

Πρέπει να φοβάμαι να αφήσω το σκύλο μου να βγει έξω από το σπίτι;

Οι σκύλοι και άλλα οικόσιτα ζώα δεν παίζουν κανένα ρόλο στην εξάπλωση του νέου κορωνοϊού, γι' αυτό μπορούν χωρίς κανένα δισταγμό να συνεχίσουν να βγαίνουν έξω στον καθαρό αέρα. Παρά την τρέχουσα κρίση με τον κορωνοϊό, αυτό είναι μάλιστα πολύ σημαντικό για την υγεία των τετράποδων φίλων μας, καθώς η άσκηση και ο καθαρός αέρας ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και μειώνουν το άγχος.

Ποια προληπτικά μέτρα πρέπει να λάβω κατά τον περίπατο;

Aνεξάρτητα από την τρέχουσα πανδημία του κορωνοϊού, συνιστάται να δίνετε προσοχή στη συμπεριφορά του σκύλου. Μπορεί εντελώς ξαφνικά ο σκύλος μας να βάλει στο στόμα του κάτι δηλητηριώδες ή αιχμηρό. Στη συνέχεια τα κόπρανα μπορούν επίσης να μεταδώσουν παθογόνους παράγοντες όπως παράσιτα, ιούς και βακτήρια, γι' αυτό πρέπει πάντα να συλλέγονται.

Στο πλαίσιο της πρόσφατης απαγόρευσης της κυκλοφορίας στην Ελλάδα, επιτρέπεται η κυκλοφορία των πολιτών για περίπατο με κατοικίδιο ζώο σε κοντινή απόσταση από το σπίτι τους. Ο περίπατος μπορεί να γίνεται, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση του 1,5 μέτρου. Αν συναντήσετε και άλλους ιδιοκτήτες σκύλων, απαιτείται επίσης να τηρείτε απόσταση τουλάχιστον 1,5 μέτρου. Η απολύμανση των ποδιών του σκύλου μετά τον περίπατο δεν είναι απαραίτητη και μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα στο δέρμα, καθώς και να οδηγήσει σε δερματικά προβλήματα.

Τι απογίνεται ο σκύλος μου, όταν πρέπει να παραμείνω σε καραντίνα;

Καθώς δεν αποκλείεται η μετάδοση σε σκύλους μέσω στενής σωματικής επαφής, συνιστάται σε περίπτωση που εσείς οι ίδιοι βρίσκεστε σε καραντίνα, να ζητήσετε από κάποιο κοντινό σας άτομο εκτός της ομάδας υψηλού κινδύνου (ηλικιωμένοι, άρρωστοι, κτλ.), να σας βοηθήσει με τη φροντίδα του σκύλου και να τον πηγαίνει βόλτα. Εάν έχετε κήπο στο σπίτι σας, μπορείτε φυσικά να τον χρησιμοποιήσετε για να κάνει ο σκύλος την ανάγκη του, καθώς και να απασχολείται. Εάν δεν έχετε βοήθεια από κάποιο κοντινό σας άτομο, τότε μπορείτε να απευθυνθείτε σε ένα ξενοδοχείο σκύλων. Σε καμία περίπτωση δεν είναι σωστό να εγκαταλείψετε το κατοικίδιο ζώο σας λόγω της τρέχουσας κρίσης με τον κορωνοϊό.

Εν ολίγοις: μπορούμε να συνεχίσουμε να βγάζουμε τους σκύλους μας έξω στον καθαρό αέρα, εφόσον δεν βρισκόμαστε σε καραντίνα. Δεδομένου ότι εμείς κολλάμε το νέο κορωνοϊό σχεδόν αποκλειστικά μέσω επαφής με μολυσμένους ανθρώπους, η απολύμανση των ποδιών του σκύλου ή η αποφυγή περιπάτων δεν είναι ούτε χρήσιμη ούτε καλή. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Friedrich Löffler είναι πολύ απίθανο οι σκύλοι να μπορούν να νοσήσουν από Covid-19. Ωστόσο, υπάρχουν άλλοι κορωνοϊοί που παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία των σκύλων.

Μετάδοση και χαρακτηριστικά του κορωνοϊού σε σκύλους και εξέλιξη της νόσου

Οι κορωνοϊοί εμφανίζονται σε μεγάλο αριθμό θηλαστικών, επομένως εκτός από τους σκύλους μπορούν να νοσήσουν από κορωνοϊό οι γάτες (FEVC και FIPV), οι χοίροι, τα βοοειδή ή ακόμη και οι άνθρωποι. Οι σκύλοι, ωστόσο, δεν εκδηλώνουν συμπτώματα σε κάθε πιθανή λοίμωξη. Οι ενήλικοι σκύλοι με γερό ανοσοποιητικό σύστημα δεν εμφανίζουν συχνά σημάδια, αλλά μπορούν να κολλήσουν σκύλους με αδύναμο ανοσοποιητικό (π.χ. κουτάβια) μέσω άμεσης και έμμεσης επαφής:

Τα σωματίδια του κορωνοϊού (CCoV) περνούν μέσω του στόματος ή της μύτης, και καταλήγουν στη γαστρεντερική οδό μέσω του οισοφάγου. Πιθανές πηγές λοίμωξης μπορεί να είναι το βρώμικο με κόπρανα πόσιμο νερό, τα μολυσμένα αντικείμενα (π.χ. παιχνίδια του σκύλου) και η άμεση επαφή με μολυσματικά κόπρανα σκύλων. Τα σωματίδια του ιού πολλαπλασιάζονται στη βλεννογόνο μεμβράνη του στομάχου, καθώς και στο λεπτό και παχύ έντερο, και μπορούν να οδηγήσουν σε εν μέρει μαζικές βλάβες λόγω φλεγμονωδών διεργασιών. Το αποτέλεσμα είναι η μειωμένη ικανότητα απορρόφησης νερού και θρεπτικών ουσιών από το χυλό τροφής, γεγονός που μπορεί να έχει μοιραία κατάληξη για τη ζωή των σκύλων, ιδίως κουταβιών με ολιγοστά αποθέματα ενέργειας. Η απέκκριση των νεοσχηματισμένων σωματιδίων του ιού μέσω των κοπράνων μπορεί να διαρκέσει έως και δύο εβδομάδες μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων, γι' αυτό πρέπει ειδικά σε αυτό το χρονικό διάστημα να τηρούνται αποτελεσματικά μέτρα υγιεινής.

Ο κορωνοϊός στους σκύλους: ποια συμπτώματα εκδηλώνονται;

Ανάλογα με την κατάσταση του ανοσοποιητικού του συστήματος, κάθε σκύλος αντιδρά διαφορετικά σε μια πιθανή λοίμωξη από τον κορωνοϊό. Για παράδειγμα, τα κουτάβια ή άλλοι άρρωστοι σκύλοι (π.χ. με παρβοϊό) παρουσιάζουν πιο σοβαρά συμπτώματα απ’ ότι οι ενήλικοι σκύλοι με ενισχυμένο ανοσοποιητικό σύστημα. Τα ακόλουθα γαστρεντερικά προβλήματα μπορούν να εμφανιστούν σε σκύλους που έχουν προσβληθεί από κορωνοϊό:

 • Γενικά συμπτώματα όπως κόπωση, αδυναμία και απώλεια όρεξης, πιθανόν και πυρετός
 • Συχνά υδαρής διάρροια με εν μέρει αιματηρές ή γλοιώδεις εκκρίσεις, καθώς και έμετος
 • Η έντονη απώλεια υγρών (αφυδάτωση) και οι διακυμάνσεις στην ισορροπία των ηλεκτρολυτών μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στο κυκλοφορικό και καρδιακές αρρυθμίες
 • Οι σκύλοι με ανοσοκαταστολή μπορεί και να έχουν μοιραία κατάληξη

Εάν ένας σκύλος έχει νοσήσει από κορωνοϊό έστω και μία φορά, δεν μπορεί δυστυχώς να αποκλειστεί η επανεμφάνιση της νόσου.

Πώς διαγιγνώσκεται ο κορωνοϊός στους σκύλους;

Τα γαστρεντερικά προβλήματα στους σκύλους μπορεί να προκληθούν από διάφορες ασθένειες. Στο πλαίσιο της συζήτησης με τον ιδιοκτήτη και της γενικής κλινικής εξέτασης, μεταξύ άλλων της κατάστασης της υγείας (εξέταση της βλεννογόνου, συγκέντρωση νερού στον οργανισμό, καρδιακή και αναπνευστική συχνότητα και εσωτερική θερμοκρασία σώματος), καθώς και της κατάστασης εμβολιασμού, θα πρέπει να ελεγχθούν από έναν/μία κτηνίατρο οι συνθήκες διαβίωσης και η διατροφή και για παράδειγμα, η πρόληψη μέσω αποπαρασίτωσης.

Εάν το κυκλοφορικό σύστημα του σκύλου έχει επηρεαστεί σημαντικά από την απώλεια νερού και ηλεκτρολυτών, ώστε να μην χρειάζεται περαιτέρω εξέταση, πρέπει πρωτίστως να σταθεροποιηθεί αυτό με τη χρήση υγρών και ηλεκτρολυτών. Στη συνέχεια μπορεί να επιβεβαιωθεί η λοίμωξη από τον κορωνοϊό μέσω αιματολογικής εξέτασης ή κοπράνων:

 • Ο χρυσός κανόνας είναι η άμεση ανίχνευση του ιού μέσω ηλεκτρονικού μικροσκοπίου ή RT-PCR (αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης σε πραγματικό χρόνο)
 • Σπάνια διεξάγεται έμμεση ανίχνευση ιών, η οποία προσμετρά στο αίμα τη συγκέντρωση των αντισωμάτων (πρωτεΐνες προστασίας του ανοσοποιητικού συστήματος) που σχηματίζονται στο σώμα

Εκτός από αυτά τα τεστ, συνιστάται επίσης η εξέταση των κοπράνων για παράσιτα.

Ποιες επιλογές θεραπείας υπάρχουν;

Η διάρροια δεν πρέπει να υποτιμάται, ιδίως στην περίπτωση των κουταβιών, διότι αυτή γρήγορα καταλήγει σε απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις λόγω των χαμηλών αποθεμάτων ενέργειας. Η θεραπεία επομένως επικεντρώνεται σε υποστηρικτικά μέτρα που ελαχιστοποιούν τη διάρροια και σταθεροποιούν το κυκλοφορικό σύστημα του σκύλου:

 • Θεραπεία με υγρά και ηλεκτρολύτες μέσω ενδοφλέβιας έγχυσης ή βλωμού κάτω από το δέρμα
 • Αποτοξίνωση από τροφές (όχι περισσότερο από δύο ημέρες)
 • Αποφυγή δευτερογενών βακτηριακών λοιμώξεων: αντιβιοτικά
 • Καταπολέμηση της ιικής λοίμωξης με αντιιικά
 • Εάν ο σκύλος έχει υποθερμία, μπορεί να ζεσταθεί με θερμαντικά μαξιλάρια ή κάτω από ηλεκτρικές κουβέρτες (αποφεύγοντας την υπερθέρμανση)
 • Μετά τη θεραπεία ο σκύλος θα πρέπει να τρέφεται για αρκετές ημέρες με ελαφριά γεύματα. Για το σκοπό αυτό, ενδείκνυται για παράδειγμα το βραστό ρύζι (χωρίς αρωματικές ύλες) με μαγειρεμένο κοτόπουλο
 • Αποφυγή του στρες

Πώς γίνεται η πρόγνωση του κορωνοϊού στους σκύλους;

Η πρόγνωση της νόσου που προκαλείται από κορωνοϊό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την κατάσταση του ανοσοποιητικού συστήματος του σκύλου. Τα κουτάβια και οι σκύλοι που ήδη πάσχουν από παρβοϊό ή νόσο του Καρέ έχουν επομένως χειρότερες πιθανότητες ίασης απ’ ότι οι σκύλοι με γερό ανοσοποιητικό σύστημα. Η έγκαιρη διάγνωση και η αποτελεσματική θεραπεία είναι σημαντικές, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η απώλεια υγρών και ηλεκτρολυτών.

Πώς μπορεί να προληφθεί η λοίμωξη του σκύλου από κορωνοϊό;

Είναι δυνατόν να προστατεύσουμε τους σκύλους από τη νόσο του κορωνοϊού (CCoV), εμβολιάζοντάς τους. Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου είναι αμφιλεγόμενη μεταξύ των ειδικών. Παρόλα αυτά, οι σκύλοι θα πρέπει να εμβολιάζονται έναντι μολυσματικών ασθενειών όπως ο παρβοϊός, η νόσος του Καρέ και η λεπτοσπείρωση σύμφωνα με τις συστάσεις εμβολιασμού της κτηνιατρικής επιτροπής εμβολιασμών (StIKo Vet) του Ινστιτούτου Friedrich-Löffler. Ο σκοπός αυτών των εμβολιασμών είναι αφενός η στοχευμένη πρόληψη λοίμωξης από το αντίστοιχο παθογόνο και αφετέρου η αποφυγή συνεπακόλουθης ανοσοκαταστολής. Έτσι, οι εμβολιασμένοι σκύλοι προστατεύονται έμμεσα από τα σοβαρά συμπτώματα του κορωνοϊού.

Επιπλέον, συνιστώνται τα ακόλουθα μέτρα υγιεινής για αποφυγή λοιμωδών νόσων:

 • Καθαρισμός και απολύμανση, εάν είναι απαραίτητο, χώρων για τροφή και κόπρανα, καθώς και παιχνιδιών και επιφανειών σκύλου με καθαριστικά ειδικά για απολύμανση από ιούς
 • Τακτική αλλαγή του πόσιμου νερού
 • Οι μολυσμένοι σκύλοι θα πρέπει να τίθενται σε καραντίνα για τουλάχιστον δύο εβδομάδες
 • Συλλογή και διάθεση των κοπράνων σε καλά σφραγισμένη σακούλα

Ανακαλύψτε την ποικιλία μας σε προϊόντα καθαρισμού για αξεσουάρ σκύλων!

 

Πηγές:

tieraerzteverband.de, tierklinik.de, erste-hilfe-beim-hund.de

Τα πιο χρήσιμα άρθρα μας
1 min

Οστεοαρθρίτιδα σε σκύλους

Η οστεοαρθρίτιδα μπορεί να εμφανιστεί σε μία ή περισσότερες αρθρώσεις, τόσο στα μέλη του σώματος όσο και στη σπονδυλική στήλη. Συνήθως επηρεάζονται οι αρθρώσεις που επιβαρύνονται περισσότερο, όπως η άρθρωση στο γόνατο, τον αγκώνα, το ισχίο και τον ώμο. Η οστεοαρθρίτιδα μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά είναι πιο συχνή σε ηλικιωμένα ζώα. Ιδιαίτερα συχνά επηρεάζονται οι φυλές με γενετική προδιάθεση για ασθένειες των αρθρώσεων, όπως η δυσπλασία των αρθρώσεων του ισχίου ή του αγκώνα, ωστόσο δεν γλιτώνουν και οι μικρόσωμες φυλές. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά αίτια εμφάνισης της οστεοαρθρίτιδας:
 • Υπερβολική ή λανθασμένη επιβάρυνση μέσω άθλησης, εργασίας ή υπερβολικού βάρους
 • Τραύματα όπως θλάση, διάστρεμμα ή σπάσιμο κόκκαλου
 • Φλεγμονές στις αρθρώσεις που προκαλούνται από λοιμώξεις όπως η βορρελίωση ή η ερλιχίωση
 • Παραμόρφωση ή δυσπλασία των μελών του σώματος, όπως στη δυσπλασία του ισχίου
Η οστεοαρθρίτιδα είναι κυρίως μια ασθένεια του αρθρικού χόνδρου. Τα παραπάνω αίτια οδηγούν σε υπερβολική επιβάρυνση και βλάβη του χόνδρου. Ο χόνδρος χάνει την ελαστικότητά του, η οποία σχετίζεται με τριβή του χόνδρου και σχισμές στην επιφάνειά του. Ο χόνδρος γίνεται λεπτότερος και τραχύτερος. Λόγω της μειωμένης ικανότητας διόγκωσης του χόνδρου, ο αρθρικός θύλακας πρέπει τώρα να απορροφά κραδασμούς και μέσω αυτής της επιβάρυνσης μπορεί επίσης να υποστεί ζημιά. Αυτό προκαλεί φλεγμονή, καθώς και πάχυνση και ακαμψία του αρθρικού θύλακα. Επιπλέον, μπορεί να ερεθιστούν η αρθρική μεμβράνη, η εσωτερική επένδυση του αρθρικού θύλακα και το μέρος παραγωγής του αρθρικού υγρού. Ο ερεθισμός της αρθρικής μεμβράνης μπορεί να μειώσει ή να αλλάξει την παραγωγή του αρθρικού υγρού, με αποτέλεσμα να μειωθούν οι λιπαντικές του ιδιότητες στην άρθρωση και να γίνει ακόμα μεγαλύτερη η τριβή στην άρθρωση. Επιπλέον, μέσω της αλλαγής της σύνθεσης του αρθρικού υγρού, ο χόνδρος δεν μπορεί πλέον να τροφοδοτείται επαρκώς με θρεπτικές ουσίες για την ανάπτυξη και επούλωσή του. Το οστό κάτω από το χόνδρο προσπαθεί να επεκτείνει την περιοχή που επιβαρύνεται και αρχίζει να παράγει οστικούς σχηματισμούς που προεξέχουν στη ρωγμή της άρθρωσης και απομακρύνονται από αυτό. Με αυτό τον τρόπο καταστρέφεται και αποδομείται περαιτέρω υλικό χόνδρου. Σε αντίθεση με τον χόνδρο, ο ιστός των οστών είναι ευαίσθητος στον πόνο, και αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η επιπλέον επιβάρυνση στο κόκκαλο μπορεί να προκαλέσει έντονους πόνους.

Συμπτώματα

1 min

Οι αλλεργίες στο σκύλο σας

Όταν ένας σκύλος ξύνεται συχνά, το πρώτο που θα σκεφτεί κανείς είναι ότι έχει παράσιτα. Υπάρχουν ωστόσο και άλλοι λόγοι που ευθύνονται για τον κνησμό, όπως για παράδειγμα οι αλλεργίες. Ακόμη και οι σκύλοι εκδηλώνουν αλλεργίες καθώς αυξάνεται και ο αριθμός των αλλεργικών παθήσεων.
1 min

Κρυολόγημα σε σκύλους

Υπάρχει πιθανότητα οι σκύλοι να κρυολογήσουν; Ναι! Ακόμη και ο οργανισμός ενός σκύλου δεν είναι απόλυτα θωρακισμένος ενάντια στο κοινό κρυολόγημα, ιδίως το φθινόπωρο ή το χειμώνα. Όπως συμβαίνει σε εμάς τους ανθρώπους, έτσι και οι σκύλοι μπορεί να «αρπάξουν» κάποιο κρύωμα, κυρίως τις εποχές με υγρασία και κρύο. Τα συμπτώματα μάλιστα του κρυολογήματος είναι παρόμοια σε σκύλους και ανθρώπους.