Οδοντική πέτρα σε σκύλους

Οδοντική πέτρα

Πέτρα στα δόντια σκύλου

Μια υγιής και καλά φροντισμένη οδοντοστοιχία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο για την ευημερία και την υγεία του σκύλου σας. Επομένως, ως ιδιοκτήτης σκύλου, είναι σημαντικό να φροντίζετε για την καλή στοματική υγιεινή του κατοικίδιου ζώου σας. Ακόμα και η οδοντική πλάκα που φαίνεται να είναι ακίνδυνη μπορεί να οδηγήσει σε πέτρα και σοβαρές παθήσεις στα δόντια. Ιδίως οι σκύλοι μικρόσωμων φυλών έχουν την τάση να εμφανίζουν πέτρα στα δόντια.

Αιτίες εμφάνισης της οδοντικής πέτρας

Η πέτρα προέρχεται από την αλληλεπίδραση διαφόρων ουσιών στη στοματική κοιλότητα. Τα βακτήρια σε συνδυασμό με υπολείμματα τροφών, σίελο και απολεπισμένα κύτταρα της βλεννογόνου μεμβράνης σχηματίζουν ένα στρώμα που προσκολλάται στις επιφάνειες των δοντιών. Αυτό το στρώμα ονομάζεται οδοντικό επίχρισμα ή πλάκα. Η οδοντική πλάκα προσκολλάται ιδίως σε δύσκολα σημεία στην οδοντοστοιχία και ανάμεσα στα δόντια.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για φυλές σκύλων με κοντό ρύγχος και αντιστοίχως κακή οδοντοστοιχία. Σε αυτούς τους σκύλους, τα δόντια είναι πολύ στενά ή στραβά, με αποτέλεσμα να μπορεί να προσκολλάται ακόμα καλύτερα το επίχρισμα. Εάν αυτή η πλάκα παραμένει στα δόντια, επικάθονται επάνω μεταλλικά άλατα, κυρίως φωσφορικό ασβέστιο, από το σάλιο του σκύλου και σκληραίνει, μετατρέπεται δηλαδή σε πέτρα. Η επιφάνεια της πέτρας παρέχει μια επιφάνεια για προσκόλληση περαιτέρω βακτηρίων και επιχρισμάτων. Τα βακτήρια μεταναστεύουν στα ούλα και κάτω από αυτά, προκαλώντας φλεγμονή (ουλίτιδα). Αυτή η φλεγμονή μπορεί να εξελιχθεί σε περιοδοντίτιδα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στην καταστροφή και την απώλεια ολόκληρου του δοντιού.

Πως να αναγνωρίζετε την πέτρα στα δόντια του σκύλου

Η οδοντική πέτρα έχει ένα γκρι έως καστανό χρώμα, και έχει σκληρή σύσταση. Συνήθως εμφανίζεται στη γραμμή των ούλων του δοντιού, μερικές φορές ακόμη και κάτω από αυτήν, ιδίως κάτω από τους κυνόδοντες. Σε πολλούς σκύλους βρίσκεται ακόμη και σε όλα τα δόντια. Η πέτρα βρίσκεται συχνά όχι μόνο στην εξωτερική πλευρά των δοντιών, αλλά και στις εσωτερικές επιφάνειες. Τις περισσότερες φορές η πέτρα συνοδεύεται από κακοσμία του στόματος.

Οδοντόβουρτσα σκύλων

Διάγνωση της οδοντικής πέτρας

Προκειμένου να προσδιορίσετε εάν και πόση πέτρα έχει συσσωρευτεί στα δόντια του σκύλου, ο καλύτερος τρόπος είναι μέσω εμπεριστατωμένης εξέτασης από κτηνίατρο. Δεδομένου ότι η πέτρα δεν συσσωρεύεται συνήθως μόνο στις εξωτερικές επιφάνειες των δοντιών, αλλά σε δύσκολα σημεία, είναι συχνά δύσκολα ορατή η πλήρης έκταση του προβλήματος. Επιπλέον, ο/η κτηνίατρος θα ελέγξει εάν τα ούλα και οι περιοδοντικοί σύνδεσμοι έχουν επηρεαστεί από κάποια φλεγμονή και άλλες ασθένειες. Δεδομένου ότι με μια απλή εξέταση μπορεί να γίνει μόνο επιφανειακή εκτίμηση της κατάστασης των δοντιών, μπορεί να είναι απαραίτητη η ακτινολογική εξέταση των δοντιών.

Απομάκρυνση της πέτρας από τα δόντια του σκύλου

Εάν ένας σκύλος έχει ήδη πέτρα στα δόντια, είναι σημαντικό να αφαιρείται από έναν/μία κτηνίατρο, ώστε να μην εμφανιστούν άλλα προβλήματα και παθήσεις. Η πέτρα απομακρύνεται μέσω υπερήχων, ενώ ο σκύλος βρίσκεται υπό γενική αναισθησία. Μόνο τότε μπορεί να αξιολογηθεί σωστά η κατάσταση των δοντιών και των ούλων. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η πλάκα έχει ήδη συσσωρευτεί κάτω από τη γραμμή των ούλων. Και αυτά πρέπει να καθαρίζονται προσεκτικά και να ελέγχονται σε βάθος. Σε αντίθετη περίπτωση, μπορεί να κρίνεται απαραίτητη η περαιτέρω θεραπεία ή ακόμα και η εξαγωγή του προσβεβλημένου δοντιού. Μετά τον καθαρισμό, τα δόντια γυαλίζονται και η επιφάνειά τους λειαίνεται, προκειμένου να μην μπορεί εύκολα να προσκολλάται επάνω οδοντική πλάκα.

Δεν συνιστάται η αφαίρεση της πέτρας μόνο με οδοντόβουρτσα χωρίς αναισθησία, καθώς έτσι παραμένουν κρυμμένα και άλλα προβλήματα στα δόντια και τη στοματική κοιλότητα. Αυτός ο τρόπος καθαρισμού έχει αποκλειστικά και μόνο αισθητικό αποτέλεσμα, ενώ προβλήματα που πολύ συχνά βρίσκονται στο βάθος, δεν εντοπίζονται και επομένως δεν αντιμετωπίζονται.

Royal Canin Dental Care Mini

Royal Canin CCN Dental Care Mini

  • Διατίθεται ως τραγανή ξηρά τροφή, κατάλληλη ως πλήρης τροφή
  • Η σύσταση της κροκέτας καθαρίζει τις επιφάνειες των δοντιών κατά το μάσημα
  • Μειώνει αποδεδειγμένα την εκ νέου συσσώρευση πλάκας
  • Συμβάλλει αποτελεσματικά στην καταπολέμηση της πέτρας

Πρόληψη της οδοντικής πέτρας

Για την πρόληψη της πέτρας και άλλων οδοντικών παθήσεων σε σκύλους, πρέπει να λαμβάνονται μέτρα για τη φροντίδα των δοντιών. Ο καλύτερος και πιο αποτελεσματικός τρόπος είναι το βούρτσισμα των δοντιών. Ο τακτικός καθαρισμός με οδοντόβουρτσα και ειδική οδοντόκρεμα για σκύλους είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος για να αφαιρείτε την οδοντική πλάκα που συσσωρεύεται καθημερινά στα δόντια. Η αφαίρεση της πλάκας προλαμβάνει το σχηματισμό πέτρας στα δόντια. Προκειμένου να μπορείτε να βουρτσίζετε τα δόντια του σκύλου, βοηθάει να εξοικειώνετε το κατοικίδιο ζώο σας ήδη από κουτάβι με την οδοντόβουρτσα και την όλη διαδικασία του βουρτσίσματος δοντιών. Στην αγορά θα βρείτε πολλά κατάλληλα προϊόντα οδοντικής περιποίησης για σκύλους, είτε πρόκειται για βούρτσες με μικρή και μεγάλη κεφαλή είτε για οδοντόβουρτσες υπερήχων.

Διάφορα προϊόντα μάσησης για σκύλους μπορούν επίσης να είναι επωφελή για την τριβή της οδοντικής πλάκας και την οδοντική υγιεινή. Διάφορες ειδικές τροφές περιέχουν επίσης ουσίες που δεσμεύουν το ασβέστιο στο στόμα και έτσι βοηθούν στην πρόληψη της οδοντικής πέτρας. Αυτά τα απλά μέτρα μπορούν να βοηθήσουν στην καλή και αποτελεσματική πρόληψη οδοντικών προβλημάτων σε σκύλους.

Τα πιο χρήσιμα άρθρα μας
1 min

Οστεοαρθρίτιδα σε σκύλους

Η οστεοαρθρίτιδα μπορεί να εμφανιστεί σε μία ή περισσότερες αρθρώσεις, τόσο στα μέλη του σώματος όσο και στη σπονδυλική στήλη. Συνήθως επηρεάζονται οι αρθρώσεις που επιβαρύνονται περισσότερο, όπως η άρθρωση στο γόνατο, τον αγκώνα, το ισχίο και τον ώμο. Η οστεοαρθρίτιδα μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά είναι πιο συχνή σε ηλικιωμένα ζώα. Ιδιαίτερα συχνά επηρεάζονται οι φυλές με γενετική προδιάθεση για ασθένειες των αρθρώσεων, όπως η δυσπλασία των αρθρώσεων του ισχίου ή του αγκώνα, ωστόσο δεν γλιτώνουν και οι μικρόσωμες φυλές. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά αίτια εμφάνισης της οστεοαρθρίτιδας:
  • Υπερβολική ή λανθασμένη επιβάρυνση μέσω άθλησης, εργασίας ή υπερβολικού βάρους
  • Τραύματα όπως θλάση, διάστρεμμα ή σπάσιμο κόκκαλου
  • Φλεγμονές στις αρθρώσεις που προκαλούνται από λοιμώξεις όπως η βορρελίωση ή η ερλιχίωση
  • Παραμόρφωση ή δυσπλασία των μελών του σώματος, όπως στη δυσπλασία του ισχίου
Η οστεοαρθρίτιδα είναι κυρίως μια ασθένεια του αρθρικού χόνδρου. Τα παραπάνω αίτια οδηγούν σε υπερβολική επιβάρυνση και βλάβη του χόνδρου. Ο χόνδρος χάνει την ελαστικότητά του, η οποία σχετίζεται με τριβή του χόνδρου και σχισμές στην επιφάνειά του. Ο χόνδρος γίνεται λεπτότερος και τραχύτερος. Λόγω της μειωμένης ικανότητας διόγκωσης του χόνδρου, ο αρθρικός θύλακας πρέπει τώρα να απορροφά κραδασμούς και μέσω αυτής της επιβάρυνσης μπορεί επίσης να υποστεί ζημιά. Αυτό προκαλεί φλεγμονή, καθώς και πάχυνση και ακαμψία του αρθρικού θύλακα. Επιπλέον, μπορεί να ερεθιστούν η αρθρική μεμβράνη, η εσωτερική επένδυση του αρθρικού θύλακα και το μέρος παραγωγής του αρθρικού υγρού. Ο ερεθισμός της αρθρικής μεμβράνης μπορεί να μειώσει ή να αλλάξει την παραγωγή του αρθρικού υγρού, με αποτέλεσμα να μειωθούν οι λιπαντικές του ιδιότητες στην άρθρωση και να γίνει ακόμα μεγαλύτερη η τριβή στην άρθρωση. Επιπλέον, μέσω της αλλαγής της σύνθεσης του αρθρικού υγρού, ο χόνδρος δεν μπορεί πλέον να τροφοδοτείται επαρκώς με θρεπτικές ουσίες για την ανάπτυξη και επούλωσή του. Το οστό κάτω από το χόνδρο προσπαθεί να επεκτείνει την περιοχή που επιβαρύνεται και αρχίζει να παράγει οστικούς σχηματισμούς που προεξέχουν στη ρωγμή της άρθρωσης και απομακρύνονται από αυτό. Με αυτό τον τρόπο καταστρέφεται και αποδομείται περαιτέρω υλικό χόνδρου. Σε αντίθεση με τον χόνδρο, ο ιστός των οστών είναι ευαίσθητος στον πόνο, και αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η επιπλέον επιβάρυνση στο κόκκαλο μπορεί να προκαλέσει έντονους πόνους.

Συμπτώματα

1 min

Οι αλλεργίες στο σκύλο σας

Όταν ένας σκύλος ξύνεται συχνά, το πρώτο που θα σκεφτεί κανείς είναι ότι έχει παράσιτα. Υπάρχουν ωστόσο και άλλοι λόγοι που ευθύνονται για τον κνησμό, όπως για παράδειγμα οι αλλεργίες. Ακόμη και οι σκύλοι εκδηλώνουν αλλεργίες καθώς αυξάνεται και ο αριθμός των αλλεργικών παθήσεων.
1 min

Κρυολόγημα σε σκύλους

Υπάρχει πιθανότητα οι σκύλοι να κρυολογήσουν; Ναι! Ακόμη και ο οργανισμός ενός σκύλου δεν είναι απόλυτα θωρακισμένος ενάντια στο κοινό κρυολόγημα, ιδίως το φθινόπωρο ή το χειμώνα. Όπως συμβαίνει σε εμάς τους ανθρώπους, έτσι και οι σκύλοι μπορεί να «αρπάξουν» κάποιο κρύωμα, κυρίως τις εποχές με υγρασία και κρύο. Τα συμπτώματα μάλιστα του κρυολογήματος είναι παρόμοια σε σκύλους και ανθρώπους.