Παγκρεατίτιδα Σκύλου

Παγκρεατίτιδα Σκύλου

Μια ενδελεχής γενική εξέταση είναι το πρώτο βήμα για τη διάγνωση εάν υπάρχει υποψία παγκρεατίτιδας.

Το πάγκρεας είναι ένα όργανο που παράγει, αποθηκεύει και απελευθερώνει πεπτικά ένζυμα. Ωστόσο, αυτό εγκυμονεί επίσης τον κίνδυνο το όργανο να προχωρήσει σε αυτο-πέψη. Το αποτέλεσμα είναι σοβαρή φλεγμονή του παγκρέατος (παγκρεατίτιδα) σε σκύλους. Διαβάστε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για αυτή την ασθένεια στο παρακάτω άρθρο.

Πόσο επικίνδυνη είναι η παγκρεατίτιδα σε σκύλους;

Το πόσο επικίνδυνη είναι η παγκρεατίτιδα σε σκύλους εξαρτάται αποκλειστικά από το πώς εξελίσσεται. Οι ήπια εξέλιξη συνήθως συνοδεύεται μόνο από ήπια συμπτώματα. Ωστόσο, εάν εξελιχθεί σε σοβαρή μορφή, μπορεί να υπάρχει ακόμη και κίνδυνος θανάτου για τον γούνινο φίλο σας.

Εάν ο σκύλος αρρωστήσει με χρόνια παγκρεατίτιδα, συνήθως πρέπει να υποβάλλεται σε θεραπεία για το υπόλοιπο της ζωής του.

Συμπτώματα: Ποια είναι τα κύρια συμπτώματα της ασθένειας;

Η φλεγμονή του παγκρέατος μπορεί να εκδηλωθεί με διαφορετικούς τρόπους στους σκύλους. Η ήπια μορφή εκδηλώνεται συχνά με μη ειδικά συμπτώματα όπως απώλεια όρεξης ή ανήσυχη συμπεριφορά.

Στην οξεία μορφή μπορείτε επίσης να παρατηρήσετε τα ακόλουθα συμπτώματα:

 • Εμετός
 • Διάρροια
 • Κοιλιακό άλγος
 • Πυρετός
 • Αδυναμία
 • Αφυδάτωση

Το πάγκρεας βρίσκεται στο μπροστινό μέρος της κοιλιάς του σκύλου. Συνήθως, τα σκυλιά που βιώνουν πόνο σε αυτή την περιοχή υιοθετούν αυτό που είναι γνωστό ως "στάση προσευχής": το μπροστινό μέρος του σώματος είναι ξαπλωμένο στο έδαφος ενώ τα πίσω πόδια παραμένουν ακίνητα. Μοιάζει πολύ με τη στάση που τα σκυλιά τεντώνονται, αλλά παραμένουν σε αυτή τη θέση. Με αυτόν τον τρόπο τα σκυλιά προσπαθούν να ανακουφίσουν τον πόνο.

Επιπλέον, άλλα όργανα όπως το συκώτι, η καρδιά ή τα νεφρά μπορούν να επηρεαστούν σε περίπτωση παγκρεατίτιδας.

Στη χρόνια παγκρεατίτιδα παρατηρούνται τα ακόλουθα συμπτώματα:

 • Αίσθημα κόπωσης
 • Απώλεια βάρους
 • Εμετός
 • Διάρροια
 • Μη ειδικός κοιλιακός πόνος

Διάγνωση: πώς ανιχνεύεται η παγκρεατίτιδα στους σκύλους;

Για τη διάγνωση της παγκρεατίτιδας, ο κτηνίατρος θα πραγματοποιήσει διάφορες εξετάσεις. Η κλινική εξέταση και η εξέταση αίματος παρέχουν ήδη σημαντικές ενδείξεις. Για παράδειγμα, εάν η ειδική για τον σκύλο παγκρεατική λιπάση (cPLI) είναι αυξημένη, ο σκύλος σας είναι πιθανό να έχει παγκρεατίτιδα.

Υπάρχουν πλέον ταχείες εξετάσεις, ειδικά για παγκρεατίτιδα υψηλού βαθμού σε σκύλους. Πραγματοποιούνται απευθείας στο κτηνιατρείο και δίνουν τα αποτελέσματα μέσα σε λίγα λεπτά.

Η εξέταση με υπερήχους είναι επίσης χρήσιμη στη διάγνωση και η ακτινογραφία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αποκλειστούν άλλες ασθένειες. Η οριστική διάγνωση μπορεί να γίνει με ιστολογική εξέταση του παγκρεατικού ιστού. Ωστόσο, αυτό απαιτεί γενική αναισθησία, η οποία πρέπει να αποφεύγεται σε περίπτωση σοβαρής παγκρεατίτιδας.

Παγκρεατίτιδα Σκύλου
Με τη στάση προσευχής ο σκύλος προσπαθεί να ανακουφίσει τον πόνο στο στομάχι του.

Θεραπεία: Ποιες επιλογές θεραπείας υπάρχουν;

Η θεραπεία της παγκρεατίτιδας σε σκύλους περιλαμβάνει διάφορες ενέργειες.

Ενυδατική θεραπεία

Τα σκυλιά με παγκρεατίτιδα συχνά αφυδατώνονται από τον έμετο και τη διάρροια. Επιπλέον, μεταβάλλεται η αναλογία των ηλεκτρολυτών στο αίμα. Ο κτηνίατρος μπορεί να αντισταθμίσει και τα δύο με εγχύσεις. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ωστόσο, η νοσηλεία για τον γούνινο φίλο σας είναι αναπόφευκτη.

Θεραπεία πόνου

Η φλεγμονή του παγκρέατος είναι εξαιρετικά επώδυνη. Επομένως, η θεραπεία με παυσίπονα είναι είναι από τους σημαντικότερους πυλώνες στην όλη διαδικασία.

Διαιτητική

Όταν ο σκύλος σταματήσει να κάνει εμετό, του προσφέρουν νερό και φαγητό. Σε αντίθεση με παλαιότερες απόψεις, έχει πλέον αποδειχθεί ότι τόσο η στέρηση τροφής όσο και νερού δεν κρίνεται κατάλληλη.

Η ασθένεια είναι εξαιρετικά εξαντλητική, γι' αυτό και ο άρρωστος σκύλος πρέπει να τροφοδοτηθεί ξανά με ενέργεια. Συνιστάται μια εύπεπτη, πλούσια σε υδατάνθρακες και πρωτεΐνες και χαμηλή σε λιπαρά δίαιτα σε μικρές ποσότητες.

Στην πρώτη φάση της οξείας παγκρεατίτιδας, ο άρρωστος σκύλος συχνά δεν τρώει οικειοθελώς. Εάν συμβαίνει αυτό, ο κτηνίατρος μπορεί να χρειαστεί ακόμη και να τοποθετήσει γαστρικό σωλήνα σε περίπτωση αμφιβολίας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε ειδική τροφή διαίτης για τον σκύλο σας με γαστρεντερικές παθήσεις στο ηλεκτρονικό κατάστημα της zooplus. Πάντα να συμβουλεύεστε έναν κτηνίατρο εκ των προτέρων για να επιλέξετε τη σωστή τροφή.

Τακτικές εξετάσεις

Εάν ο σκύλος σας πάσχει από παγκρεατίτιδα, τα επίπεδα αίματος θα πρέπει να ελέγχονται τακτικά. Οι τακτικές υπερηχογραφικές εξετάσεις είναι επίσης πολύ χρήσιμες. Ειδικά στην περίπτωση σοβαρής μορφής παγκρεατίτιδας σε σκύλους, πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και να ελέγχονται ασθένειες άλλων οργάνων.

Πρόγνωση: ποιες είναι οι πιθανότητες ανάκαμψης από την παγκρεατίτιδα;

Το πόσο καλές είναι οι πιθανότητες ανάκαμψης από παγκρεατίτιδα στους σκύλους εξαρτάται κυρίως από τη σοβαρότητα της νόσου. Η ήπια φλεγμονή έχει καλή πρόγνωση. Ωστόσο, δεδομένου ότι ακόμη και η ήπια παγκρεατίτιδα μπορεί να εξελιχθεί σε σοβαρή ασθένεια, οι τακτικοί έλεγχοι είναι σημαντικοί.

Σε σοβαρές περιπτώσεις, η παγκρεατίτιδα μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή. Συχνά εμφανίζονται επιπλοκές, ειδικά όταν εμπλέκονται άλλα όργανα.

Αιτίες: Πώς εμφανίζεται η παγκρεατίτιδα σε σκύλους;

Το πάγκρεας είναι ένα όργανο που παράγει, αποθηκεύει και απελευθερώνει πεπτικά ένζυμα. Ωστόσο, αυτά τα ένζυμα μπορεί να είναι επικίνδυνα για το ίδιο το πάγκρεας. Κανονικά όμως προστατεύεται από την αυτοπέψη με διάφορους προστατευτικούς μηχανισμούς. Μόνο όταν παραβιάζεται αυτή η προστασία, εμφανίζεται ασθένεια.

Ποια είναι τα αίτια της παγκρεατίτιδας σκύλου; Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν το πάγκρεας σε αυτοπέψη.

 • γεύματα με πολλά λιπαρά
 • παχυσαρκία
 • υψηλά επίπεδα λίπους στο αίμα
 • ατυχήματα
 • διαταραχές του κυκλοφορικού συστήματος (κατά την αναισθησία ή το σοκ)
 • ορισμένα φάρμακα (π.χ. κορτιζόνη ή αντιβιοτικά)
 • ορμονικές διαταραχές (π.χ. σύνδρομο Cushing ή σακχαρώδης διαβήτης)

Οι κτηνίατροι συχνά δεν καταφέρνουν να εντοπίσουν την ακριβή αιτία της παγκρεατίτιδας σε σκύλους. Σε αυτή την περίπτωση μιλάμε για ιδιοπαθή παγκρεατίτιδα.

Πρόληψη: Πώς μπορώ να αποφύγω την παγκρεατίτιδα σκύλου;

Δυστυχώς, οι αιτίες παγκρεατίτιδας σε σκύλους συχνά δεν μπορούν να προσδιοριστούν ή να επηρεαστούν. Ακριβώς για αυτόν τον λόγο, τα προληπτικά μέτρα είναι μάλλον πολύπλοκα.

Θα πρέπει οπωσδήποτε να αποφύγετε παράγοντες κινδύνου όπως τα γεύματα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και το υπερβολικό βάρος. Όταν λοιπόν επιλέγετε τροφή, φροντίστε να έχει μέτρια περιεκτικότητα σε λιπαρά και προσαρμόστε το μέγεθος της μερίδας στις ανάγκες του σκύλου σας.

Ευχόμαστε τα καλύτερα για εσάς και το σκυλάκι σας!

Τα πιο χρήσιμα άρθρα μας
5 min

Οστεοαρθρίτιδα σε σκύλους

Η οστεοαρθρίτιδα μπορεί να εμφανιστεί σε μία ή περισσότερες αρθρώσεις, τόσο στα μέλη του σώματος όσο και στη σπονδυλική στήλη. Συνήθως επηρεάζονται οι αρθρώσεις που επιβαρύνονται περισσότερο, όπως η άρθρωση στο γόνατο, τον αγκώνα, το ισχίο και τον ώμο. Η οστεοαρθρίτιδα μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά είναι πιο συχνή σε ηλικιωμένα ζώα. Ιδιαίτερα συχνά επηρεάζονται οι φυλές με γενετική προδιάθεση για ασθένειες των αρθρώσεων, όπως η δυσπλασία των αρθρώσεων του ισχίου ή του αγκώνα, ωστόσο δεν γλιτώνουν και οι μικρόσωμες φυλές. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά αίτια εμφάνισης της οστεοαρθρίτιδας:
 • Υπερβολική ή λανθασμένη επιβάρυνση μέσω άθλησης, εργασίας ή υπερβολικού βάρους
 • Τραύματα όπως θλάση, διάστρεμμα ή σπάσιμο κόκκαλου
 • Φλεγμονές στις αρθρώσεις που προκαλούνται από λοιμώξεις όπως η βορρελίωση ή η ερλιχίωση
 • Παραμόρφωση ή δυσπλασία των μελών του σώματος, όπως στη δυσπλασία του ισχίου
Η οστεοαρθρίτιδα είναι κυρίως μια ασθένεια του αρθρικού χόνδρου. Τα παραπάνω αίτια οδηγούν σε υπερβολική επιβάρυνση και βλάβη του χόνδρου. Ο χόνδρος χάνει την ελαστικότητά του, η οποία σχετίζεται με τριβή του χόνδρου και σχισμές στην επιφάνειά του. Ο χόνδρος γίνεται λεπτότερος και τραχύτερος. Λόγω της μειωμένης ικανότητας διόγκωσης του χόνδρου, ο αρθρικός θύλακας πρέπει τώρα να απορροφά κραδασμούς και μέσω αυτής της επιβάρυνσης μπορεί επίσης να υποστεί ζημιά. Αυτό προκαλεί φλεγμονή, καθώς και πάχυνση και ακαμψία του αρθρικού θύλακα. Επιπλέον, μπορεί να ερεθιστούν η αρθρική μεμβράνη, η εσωτερική επένδυση του αρθρικού θύλακα και το μέρος παραγωγής του αρθρικού υγρού. Ο ερεθισμός της αρθρικής μεμβράνης μπορεί να μειώσει ή να αλλάξει την παραγωγή του αρθρικού υγρού, με αποτέλεσμα να μειωθούν οι λιπαντικές του ιδιότητες στην άρθρωση και να γίνει ακόμα μεγαλύτερη η τριβή στην άρθρωση. Επιπλέον, μέσω της αλλαγής της σύνθεσης του αρθρικού υγρού, ο χόνδρος δεν μπορεί πλέον να τροφοδοτείται επαρκώς με θρεπτικές ουσίες για την ανάπτυξη και επούλωσή του. Το οστό κάτω από το χόνδρο προσπαθεί να επεκτείνει την περιοχή που επιβαρύνεται και αρχίζει να παράγει οστικούς σχηματισμούς που προεξέχουν στη ρωγμή της άρθρωσης και απομακρύνονται από αυτό. Με αυτό τον τρόπο καταστρέφεται και αποδομείται περαιτέρω υλικό χόνδρου. Σε αντίθεση με τον χόνδρο, ο ιστός των οστών είναι ευαίσθητος στον πόνο, και αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η επιπλέον επιβάρυνση στο κόκκαλο μπορεί να προκαλέσει έντονους πόνους.

Συμπτώματα

9 min

Οι αλλεργίες στο σκύλο σας

Όταν ένας σκύλος ξύνεται συχνά, το πρώτο που θα σκεφτεί κανείς είναι ότι έχει παράσιτα. Υπάρχουν ωστόσο και άλλοι λόγοι που ευθύνονται για τον κνησμό, όπως για παράδειγμα οι αλλεργίες. Ακόμη και οι σκύλοι εκδηλώνουν αλλεργίες καθώς αυξάνεται και ο αριθμός των αλλεργικών παθήσεων.
1 min

Κρυολόγημα σε σκύλους

Υπάρχει πιθανότητα οι σκύλοι να κρυολογήσουν; Ναι! Ακόμη και ο οργανισμός ενός σκύλου δεν είναι απόλυτα θωρακισμένος ενάντια στο κοινό κρυολόγημα, ιδίως το φθινόπωρο ή το χειμώνα. Όπως συμβαίνει σε εμάς τους ανθρώπους, έτσι και οι σκύλοι μπορεί να «αρπάξουν» κάποιο κρύωμα, κυρίως τις εποχές με υγρασία και κρύο. Τα συμπτώματα μάλιστα του κρυολογήματος είναι παρόμοια σε σκύλους και ανθρώπους.