Πεπτικά προβλήματα σε σκύλους

Σε συνεργασία με την Royal Canin

Όταν η διάρροια κάνει δύσκολη τη ζωή του σκύλου σας

Η δυσπεψία είναι ένα κοινό πρόβλημα των σκύλων και πάνω απ’  όλα αρκετά δυσάρεστο. Πολλές μπορεί να είναι οι αιτίες της διάρροιας: τόσο τα διατροφικά λάθη και οι παθήσεις των οργάνων, όσο και οι μολύνσεις, τα εντερικά παράσιτα ή οι τροφικές αλλεργίες θεωρούνται πιθανές αιτίες για πεπτικά προβλήματα. Εάν η διάρροια επιμένει για περισσότερο από 24 ώρες, και ο σκύλος σας παρουσιάζει άλλα συμπτώματα όπως εμετό ή είναι αισθητά ανήσυχος, τότε πρέπει να συμβουλευτείτε έναν/μία κτηνίατρο. Στη συνέχεια ο/η κτηνίατρος μπορεί να πραγματοποιήσει μια λεπτομερή εξέταση, να προσδιορίσει την αιτία της διάρροιας και να σας συμβουλέψει για τα περαιτέρω βήματα της θεραπείας.

Η σωστή τροφή

Το πρώτο σημαντικό ζήτημα σε αυτή την περίπτωση είναι η διατροφή. Όσο πιο ευαίσθητο είναι το πεπτικό σύστημα του σκύλου, τόσο πιο σημαντικό είναι να λαμβάνει μια υψηλής ποιότητας και εύπεπτη τροφή για σκύλους. Υπάρχουν ειδικές τροφές για σκύλους με ιδιαίτερα ευαίσθητο πεπτικό σύστημα, οι οποίες συμβάλλουν σε μια ισορροπημένη εντερική χλωρίδα.

Σε κάθε περίπτωση είναι ωφέλιμο να μοιράζουμε την ημερήσια ποσότητα τροφής σε αρκετά μικρές μερίδες και πριν από το τάισμα να την εμποτίζουμε με περ. 50°C ζεστό νερό. Αυτός είναι ένας τρόπος, ώστε να μην επιβαρύνεται το πεπτικό σύστημα του σκύλου.

Royal Canin Digestive Care

Royal Canin CCN Digestive Care Maxi

 • Πλήρης τροφή για ενήλικους σκύλους (άνω των 12 μηνών) με ευαίσθητη πέψη
 • Συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας των κοπράνων
 • Επιλεγμένες φυτικές ίνες: με διαλυτές και αδιάλυτες ίνες που βελτιώνουν την ποιότητα των κοπράνων
 • Πρεβιοτικά: υποστηρίζουν την ισορροπία και την υγεία της εντερικής χλωρίδας
 • Περιέχει εύπεπτες πρωτεΐνες-L.I.P.

Η σωστή ποσότητα

Εάν με αυτούς τους τρόπους δεν εξαφανιστούν τα συμπτώματα, πρέπει να ελέγξετε το είδος και την ποσότητα της τροφής. Σχετικά με την ποσότητα της τροφής, ανατρέξτε στις οδηγίες του παρασκευαστή στο πίσω μέρος της συσκευασίας ή ακολουθήστε τις συστάσεις του/της κτηνιάτρου σας. Εάν έχετε βρει μια ποικιλία τροφής, η οποία είναι καλά ανεκτή από το σκύλο, τότε μην κάνετε αλλαγές στη διατροφή του. Εάν είναι απαραίτητη η αλλαγή τροφής, τότε η εξοικείωση με τη νέα τροφή πρέπει να γίνεται σταδιακά: Αναμίξτε σιγά σιγά τη νέα τροφή στην τωρινή, «συνήθη» τροφή του σκύλου σας. Η μετάβαση στη νέα τροφή θα πρέπει να πραγματοποιηθεί σε χρονικό διάστημα 7-10 ημερών, προκειμένου να προληφθούν τυχόν πεπτικά προβλήματα.

Προσοχή στις λιχουδιές

Εδώ γίνονται συχνά διατροφικά λάθη! Πολλοί ιδιοκτήτες σκύλων δίνουν προσοχή μόνο στην καλή ποιότητα του κυρίως γεύματος, αλλά ξεχνούν ότι οι λιχουδιές μπορούν εν των μεταξύ να πυροδοτήσουν πεπτικά προβλήματα. Απλώς κόψτε για λίγο τις λιχουδιές και ελέγξτε, εάν εξακολουθούν να εμφανίζονται πεπτικά προβλήματα. Εάν όλα είναι εντάξει, προσπαθήστε να δίνετε στο σκύλο μόνο μία γευστική ποικιλία. Με αυτό τον τρόπο, μπορείτε γρήγορα και ξεκάθαρα να διαπιστώσετε σε ποιες λιχουδιές έχει δυσανεξία ο σκύλος σας και σε ποιες όχι.

Μήπως ο σκύλος σας έχει προσβληθεί από σκουλήκια;

Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα που πρέπει να εξετάσετε είναι η τελευταία θεραπεία αποπαρασίτωσης. Πότε και με ποιο φάρμακο έγινε την τελευταία φορά η αποπαρασίτωση του ζώου; Ορισμένα κοινά προϊόντα είναι κατάλληλα μόνο για τη θεραπεία μεμονωμένων ειδών σκουληκιών, με αποτέλεσμα ο σκύλος να μην εντελώς απαλλαγμένος από σκουλήκια, παρά την αποπαρασίτωση. Ενδέχεται ο σκύλος να έχει προσβληθεί σε τόσο σημαντικό βαθμό από σκουλήκια, που δεν αρκεί μία αποπαρασίτωση και μόνο. Εάν ο σκύλος εκδηλώνει συχνά διάρροια, τότε εξετάζονται συνήθως και τα κόπρανα του σκύλου. Αυτό δίνει στον/στην κτηνίατρο την ευκαιρία όχι μόνο να εντοπίσει τις επίμονες παρασιτώσεις από σκουλήκια, αλλά και να διαπιστώσει αν ενδεχομένως υπάρχουν «μονοκύτταροι οργανισμοί» στο έντερο. Για τέτοιου είδους παράσιτα είναι απαραίτητη η χορήγηση ειδικών σκευασμάτων.

Εάν τίποτα δεν βοηθά...

Εάν έχουν αποκλειστεί όλες οι «συνήθεις» αιτίες, αλλά οι ενοχλήσεις παραμένουν ή ο σκύλος υποτροπιάζει, το μόνο που απομένει είναι η πιο στενή παρακολούθηση του προβλήματος. Υπάρχει μια σειρά από εξετάσεις που μπορούν να βοηθήσουν σε αυτή την περίπτωση. Δεδομένου ότι για τα προβλήματα μπορεί να είναι υπεύθυνα πολλά διαφορετικά όργανα, από τον πεπτικό σωλήνα έως το θυρεοειδή, η αναζήτηση της αιτίας του προβλήματος είναι δυστυχώς αρκετά περίπλοκη. Το μόνο παρήγορο είναι ότι εάν διαγνωστεί η αιτία, υπάρχουν σχεδόν πάντα τρόποι και μέσα για τη διαχείριση και θεραπεία της πάθησης. Και για σχεδόν όλες τις χρόνιες παθήσεις των οργάνων υπάρχουν ειδικές δίαιτες. Ο/Η κτηνίατρός σας είναι καθόλα αρμόδιος/α για να σας συμβουλεύσει σχετικά με την κατάλληλη τροφή και τους ενδεδειγμένους τρόπους διατροφής.

Μερικές ακόμα συμβουλές για το τέλος

 • Εάν ο σκύλος δεν αισθάνεται καλά ή εκδηλώνει και εμετό εκτός από διάρροια, τότε χρειάζεται να συμβουλευτείτε αμέσως έναν/μία κτηνίατρο. Διαφορετικά, ο σκύλος ενδέχεται να χάσει πολύ γρήγορα σημαντικά υγρά, γεγονός που μπορεί να είναι απειλητικό για τη ζωή του.
 • Αν ο σκύλος είναι ευδιάθετος και συμπεριφέρεται ως συνήθως, και η πεπτική διαταραχή δεν είναι σοβαρή, τότε πιθανόν να μην χρειάζεται απαραιτήτως να επισκεφθείτε αμέσως έναν/μία κτηνίατρο. Σε αυτή την περίπτωση, αφήστε το σκύλο νηστικό για μία ημέρα, έτσι ώστε να ηρεμήσει το γαστρεντερικό του σύστημα. Κατά τη διάρκεια της αφαγίας είναι ωστόσο σημαντική η κατανάλωση υγρών!
 • Μόνο όταν η διάρροια έχει σταματήσει και η κίνηση του εντέρου φαίνεται και πάλι φυσιολογική, θα πρέπει προσεκτικά ο σκύλος να επιστρέψει στην «κανονική» τροφή.
Τα πιο χρήσιμα άρθρα μας
1 min

Οστεοαρθρίτιδα σε σκύλους

Η οστεοαρθρίτιδα μπορεί να εμφανιστεί σε μία ή περισσότερες αρθρώσεις, τόσο στα μέλη του σώματος όσο και στη σπονδυλική στήλη. Συνήθως επηρεάζονται οι αρθρώσεις που επιβαρύνονται περισσότερο, όπως η άρθρωση στο γόνατο, τον αγκώνα, το ισχίο και τον ώμο. Η οστεοαρθρίτιδα μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά είναι πιο συχνή σε ηλικιωμένα ζώα. Ιδιαίτερα συχνά επηρεάζονται οι φυλές με γενετική προδιάθεση για ασθένειες των αρθρώσεων, όπως η δυσπλασία των αρθρώσεων του ισχίου ή του αγκώνα, ωστόσο δεν γλιτώνουν και οι μικρόσωμες φυλές. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά αίτια εμφάνισης της οστεοαρθρίτιδας:
 • Υπερβολική ή λανθασμένη επιβάρυνση μέσω άθλησης, εργασίας ή υπερβολικού βάρους
 • Τραύματα όπως θλάση, διάστρεμμα ή σπάσιμο κόκκαλου
 • Φλεγμονές στις αρθρώσεις που προκαλούνται από λοιμώξεις όπως η βορρελίωση ή η ερλιχίωση
 • Παραμόρφωση ή δυσπλασία των μελών του σώματος, όπως στη δυσπλασία του ισχίου
Η οστεοαρθρίτιδα είναι κυρίως μια ασθένεια του αρθρικού χόνδρου. Τα παραπάνω αίτια οδηγούν σε υπερβολική επιβάρυνση και βλάβη του χόνδρου. Ο χόνδρος χάνει την ελαστικότητά του, η οποία σχετίζεται με τριβή του χόνδρου και σχισμές στην επιφάνειά του. Ο χόνδρος γίνεται λεπτότερος και τραχύτερος. Λόγω της μειωμένης ικανότητας διόγκωσης του χόνδρου, ο αρθρικός θύλακας πρέπει τώρα να απορροφά κραδασμούς και μέσω αυτής της επιβάρυνσης μπορεί επίσης να υποστεί ζημιά. Αυτό προκαλεί φλεγμονή, καθώς και πάχυνση και ακαμψία του αρθρικού θύλακα. Επιπλέον, μπορεί να ερεθιστούν η αρθρική μεμβράνη, η εσωτερική επένδυση του αρθρικού θύλακα και το μέρος παραγωγής του αρθρικού υγρού. Ο ερεθισμός της αρθρικής μεμβράνης μπορεί να μειώσει ή να αλλάξει την παραγωγή του αρθρικού υγρού, με αποτέλεσμα να μειωθούν οι λιπαντικές του ιδιότητες στην άρθρωση και να γίνει ακόμα μεγαλύτερη η τριβή στην άρθρωση. Επιπλέον, μέσω της αλλαγής της σύνθεσης του αρθρικού υγρού, ο χόνδρος δεν μπορεί πλέον να τροφοδοτείται επαρκώς με θρεπτικές ουσίες για την ανάπτυξη και επούλωσή του. Το οστό κάτω από το χόνδρο προσπαθεί να επεκτείνει την περιοχή που επιβαρύνεται και αρχίζει να παράγει οστικούς σχηματισμούς που προεξέχουν στη ρωγμή της άρθρωσης και απομακρύνονται από αυτό. Με αυτό τον τρόπο καταστρέφεται και αποδομείται περαιτέρω υλικό χόνδρου. Σε αντίθεση με τον χόνδρο, ο ιστός των οστών είναι ευαίσθητος στον πόνο, και αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η επιπλέον επιβάρυνση στο κόκκαλο μπορεί να προκαλέσει έντονους πόνους.

Συμπτώματα

1 min

Οι αλλεργίες στο σκύλο σας

Όταν ένας σκύλος ξύνεται συχνά, το πρώτο που θα σκεφτεί κανείς είναι ότι έχει παράσιτα. Υπάρχουν ωστόσο και άλλοι λόγοι που ευθύνονται για τον κνησμό, όπως για παράδειγμα οι αλλεργίες. Ακόμη και οι σκύλοι εκδηλώνουν αλλεργίες καθώς αυξάνεται και ο αριθμός των αλλεργικών παθήσεων.
1 min

Κρυολόγημα σε σκύλους

Υπάρχει πιθανότητα οι σκύλοι να κρυολογήσουν; Ναι! Ακόμη και ο οργανισμός ενός σκύλου δεν είναι απόλυτα θωρακισμένος ενάντια στο κοινό κρυολόγημα, ιδίως το φθινόπωρο ή το χειμώνα. Όπως συμβαίνει σε εμάς τους ανθρώπους, έτσι και οι σκύλοι μπορεί να «αρπάξουν» κάποιο κρύωμα, κυρίως τις εποχές με υγρασία και κρύο. Τα συμπτώματα μάλιστα του κρυολογήματος είναι παρόμοια σε σκύλους και ανθρώπους.