Ψευδoκύηση στα σκυλιά

Ψευδοκύηση σκύλου

Ακόμα και στην ψευδοκύηση, ο μαστός της σκύλας πρήζεται.

Παρατηρείτε τη σκυλίτσα σας να συμπεριφέρεται σαν να είναι έγκυος ή να έχει κουτάβια, ενώ τίποτα από τα δύο δεν ισχύουν στην πραγματικότητα; Η αιτία θα μπορούσε να είναι μια ψευδοκύηση. Πώς μπορείτε όμως να αναγνωρίσετε ότι η σκυλίτσα σας βρίσκεται σε ψευδοκύηση; Και ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να τη βοηθήσετε;

Συμπτώματα: Σημάδια ψευδοκύησης στο σκύλο

Η ψευδοκύηση (lactatio falsa) στα θηλυκά σκυλιά συνδυάζεται μερικές φορές με πολύ διαφορετικά συμπτώματα. Εμφανίζονται περίπου τρεις έως δώδεκα εβδομάδες μετά την περίοδο και μπορεί να διαρκέσουν αρκετές εβδομάδες. Ορισμένες σκύλες δεν έχουν κανένα σημάδι ψευδοκύησης, κάποιες άλλες είναι λίγο πιο υποτονικές από ό,τι συνήθως.

Σε πολλά σκυλιά απλώς μεγαλώνει ο μαστός και μπορεί να βγάλουν ακόμα και γάλα. Σε ορισμένα, ωστόσο, η ψευδοκύηση επηρεάζει και τη συμπεριφορά: φτιάχνουν φωλιές και είναι πολύ στοργικά. Παιχνίδια ή άλλα αντικείμενα, όπως παντόφλες, το σκυλί τα αντιλαμβάνεται σαν να είναι κουτάβι και συνήθως τα μεταφέρει στο κρεβάτι. Επιπλέον, υπερασπίζεται τα κουτάβια μερικές φορές ακόμη και με επιθετική συμπεριφορά προς τον ιδιοκτήτη. Άλλα σκυλιά τείνουν να είναι καταθλιπτικά και άτονα με την όρεξή τους συχνά μειωμένη.

Διάγνωση: Πώς μπορεί να διαγνωστεί η ψευδοκύηση στο σκύλο;

Η περίοδος, τα τυπικά συμπτώματα, η περιγραφή του ιδιοκτήτη και η κλινική εξέταση από τον κτηνίατρο είναι αυτά που θα καταδείξουν την ψευδοκύηση στη σκυλίτσα. Ο μαστός είναι συνήθως πρησμένος και μπορεί να εκκριθεί ακόμη και γάλα.

Ο κτηνίατρος μπορεί επίσης να κάνει υπερηχογράφημα ή εξέταση με ακτίνες Χ για να διαπιστώσει αν υπάρχει πραγματική εγκυμοσύνη. Μια άλλη δυνατότητα είναι ο εντοπισμός της ρελαξίνης στο αίμα του σκύλου. Σε περίπτωση πραγματικής εγκυμοσύνης, η ρελαξίνη μπορεί να ανιχνευθεί στο αίμα περίπου από την 21η ημέρα. Εάν η σκύλα είναι φαινομενικά έγκυος, δεν μπορεί να βρεθεί ρελαξίνη στο αίμα.

Ψευδοκύηση σκύλου
Οι σκύλες με ψευδοκύηση συχνά αντιμετωπίζουν τα παιχνίδια σαν κουτάβια.

Θεραπεία: Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η ψευδοκύηση;

Ανάλογα με τη σοβαρότητα της ψευδοκύησης, η θεραπεία μπορεί και να μην είναι τελείως απαραίτητη. Χρειάζεται συνήθως μια επίσκεψη στον κτηνίατρο μόνο σε πιο σοβαρές περιπτώσεις. Στην περίπτωση μικρών αλλαγών στη συμπεριφορά, συνήθως αρκεί να αποσπάσετε την προσοχή του σκύλου σας. Θα πρέπει να απομακρύνετε τα παιχνίδια και τα αντικείμενα που έχει πάρει στο χώρο του και να βγάζετε το σκύλο σας πιο συχνά βόλτα.

Μην επιτρέπετε στο σκύλο σας να γλείφει τις πρησμένες θηλές, καθώς αυτό προκαλεί την παραγωγή γάλακτος. Εάν δεν μπορείτε να το σταματήσετε αποσπώντας την προσοχή του, χρησιμοποιήστε μια μπλούζα ή ένα κολάρο. Μην προσπαθήσετε να περιποιηθείτε μόνοι σας τις θηλές με ψυχτικές αλοιφές, άρμεγμα ή κρύες κομπρέσες, γιατί όλα αυτό απλώς θα διεγείρουν την έκκριση γάλακτος.

Στην περίπτωση, ωστόσο, μιας πιο έντονης μορφής ψευδοκύησης με έντονες αλλαγές στη συμπεριφορά, όπως επιθετικότητα ή πολύ πρησμένες θηλές που επηρεάζουν τη σκύλα, είναι απαραίτητη η θεραπεία. Ο κτηνίατρος θα χρησιμοποιήσει φαρμακευτική αγωγή για να αναστείλει την παραγωγή προλακτίνης και να μειώσει έτσι τα συμπτώματα. Τα σκευάσματα αυτά θα πρέπει να χορηγούνται για άλλες δύο ημέρες μετά την εξαφάνιση των συμπτωμάτων για να αποφευχθεί η υποτροπή.

Πρόληψη: Πώς μπορώ να αποτρέψω την εγκυμοσύνη της σκύλας μου;

Εάν η σκυλίτσα σας περνάει μια σοβαρή ψευδοκύηση, θα πρέπει να περιμένετε μια παρόμοια πορεία μετά τους επόμενους κύκλους περιόδου. Σε τέτοιες περιπτώσεις, θα πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο στείρωσης. Ωστόσο, η στείρωση δεν πρέπει να πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια της ψευδοκύησης, αλλά πάντα κατά τη διάρκεια του ανίστρου, της ορμονικής φάσης ηρεμίας του κύκλου.

Μετά τη στείρωση, η σκύλα δεν μπορεί πλέον να έχει ψευδοκυμοσύνη. Επομένως, σε σοβαρές περιπτώσεις, συνιστάται η στείρωση vς προληπτικό μέτρο. Καλό είναι να συμβουλευτείτε τον κτηνιάτρό σας σχετικά με αυτό.

Αιτίες: Πώς αναπτύσσεται μια ψευδοκύηση στο σκύλο;

Ενώ η ορμόνη προγεστερόνη είναι αυτή που διατηρεί την εγκυμοσύνη μετά το ζευγάρωμα μιας σκύλας, το επίπεδο προγεστερόνης στην μη ζευγαρωμένη σκύλα πέφτει μετά την περίοδο. Ωστόσο, καθώς το επίπεδο της προγεστερόνης πέφτει επίσης λίγο πριν από τη γέννηση των κουταβιών, ο οργανισμός μπορεί να ξεγελαστεί και να πιστέψει ότι τα κουτάβια έχουν γεννηθεί, προκαλώντας αύξηση της προλακτίνης. Η ορμόνη προλακτίνη προκαλεί την παραγωγή γάλακτος στους μαστικούς αδένες, με αποτέλεσμα την ψευδοκύηση.

Ωστόσο, δεν εγκυμονούν όλες οι σκύλες μετά την περίοδό τους. Οι κτηνίατροι υποθέτουν ότι η ταχεία πτώση της προγεστερόνης και η επακόλουθη υψηλή συγκέντρωση προλακτίνης προκαλούν την εγκυμοσύνη της σκύλας. Επιπλέον, οι σκύλες προφανώς αντιδρούν διαφορετικά στις συγκεντρώσεις προλακτίνης. Για ορισμένες αρκεί μια μικρή αύξηση, ενώ άλλες χρειάζονται υψηλότερα επίπεδα προλακτίνης για να εμφανίσουν ψευδοκύηση.

Quellen:
Barbara Kohn und Günter Schwarz, Praktikum der Hundeklinik, 12. Auflage (2018)

Τα πιο χρήσιμα άρθρα μας
5 min

Οστεοαρθρίτιδα σε σκύλους

Η οστεοαρθρίτιδα μπορεί να εμφανιστεί σε μία ή περισσότερες αρθρώσεις, τόσο στα μέλη του σώματος όσο και στη σπονδυλική στήλη. Συνήθως επηρεάζονται οι αρθρώσεις που επιβαρύνονται περισσότερο, όπως η άρθρωση στο γόνατο, τον αγκώνα, το ισχίο και τον ώμο. Η οστεοαρθρίτιδα μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά είναι πιο συχνή σε ηλικιωμένα ζώα. Ιδιαίτερα συχνά επηρεάζονται οι φυλές με γενετική προδιάθεση για ασθένειες των αρθρώσεων, όπως η δυσπλασία των αρθρώσεων του ισχίου ή του αγκώνα, ωστόσο δεν γλιτώνουν και οι μικρόσωμες φυλές. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά αίτια εμφάνισης της οστεοαρθρίτιδας:
  • Υπερβολική ή λανθασμένη επιβάρυνση μέσω άθλησης, εργασίας ή υπερβολικού βάρους
  • Τραύματα όπως θλάση, διάστρεμμα ή σπάσιμο κόκκαλου
  • Φλεγμονές στις αρθρώσεις που προκαλούνται από λοιμώξεις όπως η βορρελίωση ή η ερλιχίωση
  • Παραμόρφωση ή δυσπλασία των μελών του σώματος, όπως στη δυσπλασία του ισχίου
Η οστεοαρθρίτιδα είναι κυρίως μια ασθένεια του αρθρικού χόνδρου. Τα παραπάνω αίτια οδηγούν σε υπερβολική επιβάρυνση και βλάβη του χόνδρου. Ο χόνδρος χάνει την ελαστικότητά του, η οποία σχετίζεται με τριβή του χόνδρου και σχισμές στην επιφάνειά του. Ο χόνδρος γίνεται λεπτότερος και τραχύτερος. Λόγω της μειωμένης ικανότητας διόγκωσης του χόνδρου, ο αρθρικός θύλακας πρέπει τώρα να απορροφά κραδασμούς και μέσω αυτής της επιβάρυνσης μπορεί επίσης να υποστεί ζημιά. Αυτό προκαλεί φλεγμονή, καθώς και πάχυνση και ακαμψία του αρθρικού θύλακα. Επιπλέον, μπορεί να ερεθιστούν η αρθρική μεμβράνη, η εσωτερική επένδυση του αρθρικού θύλακα και το μέρος παραγωγής του αρθρικού υγρού. Ο ερεθισμός της αρθρικής μεμβράνης μπορεί να μειώσει ή να αλλάξει την παραγωγή του αρθρικού υγρού, με αποτέλεσμα να μειωθούν οι λιπαντικές του ιδιότητες στην άρθρωση και να γίνει ακόμα μεγαλύτερη η τριβή στην άρθρωση. Επιπλέον, μέσω της αλλαγής της σύνθεσης του αρθρικού υγρού, ο χόνδρος δεν μπορεί πλέον να τροφοδοτείται επαρκώς με θρεπτικές ουσίες για την ανάπτυξη και επούλωσή του. Το οστό κάτω από το χόνδρο προσπαθεί να επεκτείνει την περιοχή που επιβαρύνεται και αρχίζει να παράγει οστικούς σχηματισμούς που προεξέχουν στη ρωγμή της άρθρωσης και απομακρύνονται από αυτό. Με αυτό τον τρόπο καταστρέφεται και αποδομείται περαιτέρω υλικό χόνδρου. Σε αντίθεση με τον χόνδρο, ο ιστός των οστών είναι ευαίσθητος στον πόνο, και αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η επιπλέον επιβάρυνση στο κόκκαλο μπορεί να προκαλέσει έντονους πόνους.

Συμπτώματα

9 min

Περίοδος Σκύλου

Ακόμα και αν η περίοδος σε μια σκυλίτσα είναι μια απολύτως φυσική διαδικασία, οι ιδιόρρυθμες συμπεριφορές που της βγαίνουν, ο μπελάς με τους λεκέδες στο χαλί ή ο φόβος μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης απασχολεί συχνά πολλούς ιδιοκτήτες σκύλων. Παρακάτω θα μάθετε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις "δύσκολες μέρες" της σκύλας σας και πώς μπορείτε να περάσετε την περίοδό της χωρίς άγχος.
5 min

Παγκρεατίτιδα Σκύλου

Το πάγκρεας είναι ένα όργανο που παράγει, αποθηκεύει και απελευθερώνει πεπτικά ένζυμα. Ωστόσο, αυτό εγκυμονεί επίσης τον κίνδυνο το όργανο να προχωρήσει σε αυτο-πέψη. Το αποτέλεσμα είναι σοβαρή φλεγμονή του παγκρέατος (παγκρεατίτιδα) σε σκύλους. Διαβάστε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για αυτή την ασθένεια στο παρακάτω άρθρο.