Τι κάνω αν βρω έναν αδέσποτο σκύλο;

Αδέσποτος Σκύλος

Στην Ελλάδα έχουμε πολλά αδέσποτα και εγκαταλελειμμένα σκυλιά.

Σας πλησιάζει ένας αδέσποτος σκύλος του δρόμου, ένας εγκαταλελειμμένος οικογενειακός σκύλος, ένας κυνηγετικός σκύλος ή ένα περίεργο κουτάβι, αλλά δεν υπάρχει κανένα ίχνος των ιδιοκτητών. Ποιες είναι οι κινήσεις που πρέπει να κάνετε όταν συναντάτε έναν αδέσποτο σκύλο; Τι πρέπει να κάνετε αν τραυματιστεί; Ποια είναι τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις σας σε σχέση με τον χαμένο σκύλο και ποιοι κανόνες ισχύουν στην Ελλάδα; Έχουμε συγκεντρώσει απαντήσεις σε αυτές και άλλες ερωτήσεις για εσάς εδώ.

Σε νότιες τουριστικές χώρες, όπως είναι και η Ελλάδα, τα αδέσποτα σκυλιά αποτελούν δυστυχώς αναπόσπαστο κομμάτι του αστικού τοπίου. Θα τα δείτε να ξαπλώνουν και να λιάζονται ή να ζητιανεύουν φαγητό από περαστικούς και τουρίστες. Φυσικά, αυτό το φαινόμενο δεν εκλείπει και από άλλες χώρες όπως η Γερμανία, όπου λιγότερο συχνά μπορεί να συναντήσετε έναν τετράποδο φίλο που προφανώς δεν ανήκει σε κανέναν. Στην Ελλάδα, υπολογίζεται ότι κυκλοφορούν τουλάχιστον 1,8 εκατομμύρια αδέσποτοι σκύλοι, ποσοστό που ολοένα αυξάνεται, ενώ μόνο το 23% φέρει ηλεκτρονική σήμανση με ιδιοκτήτη τον κατά περίπτωση δήμο.

Πώς μπορώ να καταλάβω ότι ένας σκύλος δεν έχει ιδιοκτήτη;

Βλέποντας έναν νέο σκύλο στην περιοχή σας μπορεί να αναρωτηθείτε αν είναι αδέσποτος ή αν πρόκειται για τον σκύλο του γείτονα. Αν βρείτε έναν σκύλο που κυκλοφορεί ελεύθερα στο δρόμο, στο πάρκο ή στο δάσος, ο οποίος δεν φοράει περιλαίμιο, είναι εμφανώς αδυνατισμένος και ατημέλητος, μπορεί να έχετε να κάνετε με αδέσποτο ζώο.

Ωστόσο, το γεγονός ότι δεν φοράει περιλαίμιο ή βρίσκεται σε μια εμφανώς κακή κατάσταση, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ο σκύλος δεν έχει ιδιοκτήτη. Συχνά μπορεί να βρίσκεται πίσω του στη στροφή όσο ο τετράποδος φίλος του προτρέχει στη βόλτα του. Συνήθως βέβαια υπάρχουν ορισμένα σημάδια που μπορούν να σας βοηθήσουν να διακρίνετε:

Ενδείξεις ότι ο σκύλος έχει σπίτι              Ενδείξεις ότι ο σκύλος  δεν έχει σπίτι    
Ο σκύλος φαίνεται περιποιημένος και καλά ταϊσμένος. Έχει καθαρά μάτια και το τρίχωμά του γυαλίζει. Ο σκύλος είναι εξαιρετικά λεπτός και αδύνατος.
Ο σκύλος φοράει περιλαίμιο. Το τρίχωμά του είναι πολύ πυκνό, βρόμικο και απεριποίητο και έχει φαλακρά σημεία.
Έχει μικροτσίπ – αυτό μπορεί να επιβεβαιωθεί από έναν/μια κτηνίατρο. Ο σκύλος δείχνει ντροπαλός, φοβισμένος, επιθετικός ή αποπροσανατολισμένος.

 

Το φαινόμενο των αδέσποτων σκύλων αντιμετωπίζεται με πολύ διαφορετικό καθεστώς στο εξωτερικό, όπου σπάνια θα συναντήσει κανείς έναν σκύλο στο δρόμο χωρίς ιδιοκτήτη. Μάλιστα, στις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, εάν είστε αυτόπτης μάρτυρας ενός αδέσποτου, είναι καθήκον σας να ενεργήσετε και να τον δηλώσετε άμεσα σε κάποια αρμόδια αρχή. Αντίθετα, στην Ελλάδα τα αδέσποτα αφήνονται στην τύχη τους, ενώ δεν είναι και σπάνιο το φαινόμενο της εγκατάλειψής τους από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες.

Αδέσποτο σκυλάκι © saelim / stock.adobe.com
Σημάδια ότι ένας σκύλος μπορεί να είναι αδέσποτος ή εγκαταλελειμμένος είναι η παραμελημένη εμφάνιση ή μια πολύ φοβισμένη συμπεριφορά.

Τα πρώτα βήματα που πρέπει να κάνετε αν βρείτε ένα αδέσποτο σκυλί:

1. Να είστε προσεκτικοί:

Ένας άγνωστος, αδέσποτος σκύλος ενδέχεται να κρύβει κάποιους κινδύνους. Εξάλλου, δεν ξέρετε τι έχει βιώσει πιο πριν, πώς αντιδρά στους άγνωστους περαστικούς και αν είναι άρρωστος ή τραυματισμένος. Πριν πλησιάσετε το σκύλο, θα πρέπει επομένως να τον παρατηρήσετε προσεκτικά. Πλησιάζετε το ζώο πάντα από το πλάι και όχι από μπροστά, παραμένοντας ψύχραιμοι και χαλαροί.

Αν είστε εσείς οι ίδιοι πολύ νευρικοί ή αγχωμένοι, καλύτερα να κρατήσετε μια απόσταση. Όσο κι αν αγαπάτε και συμπονάτε τα ζωάκια, σε πρώτη μοίρα μπαίνει η δική σας ασφάλεια. Εξάλλου, αν είστε φοβισμένοι ή νευρικοί, μπορεί να το μεταδώσετε στον σκύλο και ποτέ δεν ξέρετε πώς θα αντιδράσει ένας νευρικός ή φοβισμένος τετράποδος φίλος.

2. Μεταφέρετε τον σκύλο σε ασφαλές σημείο

Αν το ζώο φαίνεται φιλικό και ανοιχτό στην προσέγγισή σας, μπορείτε να το πλησιάσετε προσεκτικά από το πλάι. Δεδομένου ότι ένας σκύλος που κυκλοφορεί ελεύθερα αποτελεί κίνδυνο όχι μόνο για τον εαυτό του αλλά και για τους άλλους περαστικούς, θα πρέπει να μεταφερθεί σε ασφαλές σημείο αν είναι δυνατόν.

Αυτό θα γίνει πιο εύκολα εάν έχετε εύκαιρο ένα λουρί. Αν όχι, μπορείτε να προσπαθήσετε να δελεάσετε προσεκτικά τον σκύλο. Mε λίγη τύχη και την διαίσθηση του σκύλου, μπορεί να σας ακολουθήσει.

Εναλλακτικά, μπορείτε πάντα να ζητήσετε βοήθεια από κάποιον περαστικό. Στη συνέχεια μπορεί να σας βοηθήσει να τον μεταφέρετε κάπου με ασφάλεια, ώστε να μπορείτε να προχωρήσετε με ηρεμία στις επόμενες κινήσεις.

3. Αναζητήστε τον ιδιοκτήτη

Στη συνέχεια, θα πρέπει να ψάξετε στην κοντινή γειτονιά για να δείτε αν μπορείτε να εντοπίσετε τον ιδιοκτήτη του σκύλου. Ρωτήστε τους περαστικούς αν γνωρίζουν τον σκύλο ή αν έχουν δει κάποιον να τον ψάχνει.

Μπορείτε επίσης να χτυπήσετε το κουδούνι στα γύρω σπίτια και να τους ρωτήσετε. Με λίγη τύχη, οι κάτοικοι θα γνωρίζουν τον τετράποδο φίλο ή θα μπορούν να σας βοηθήσουν να τον βρείτε.

Εάν βρίσκεστε στο δάσος και δεν υπάρχει κανείς τριγύρω, φωνάξτε δυνατά και να σταθείτε σε έναν δρόμο με το σκύλο να φαίνεται καθαρά.

4. Δηλώστε απώλεια ζώου στο καταφύγιο ζώων ή στον δήμο

Εάν παρά τις προσπάθειές σας δεν μπορείτε να εντοπίσετε τον ιδιοκτήτη, πρέπει να επικοινωνήσετε με τον αρμόδιο δήμο ή το τοπικό καταφύγιο ζώων και να δηλώσετε τον χαμένο σκύλο.

Κατά κανόνα, οι αρχές θα απαιτήσουν να παραδοθεί ο σκύλος στο πλησιέστερο καταφύγιο ζώων. Μαζί με έναν κτηνίατρο που θα ελέγξει την καταχώρηση του σκύλου σε μια βάση δεδομένων ζώων, το καταφύγιο ζώων θα προσπαθήσει να βρει τον ιδιοκτήτη.

Εάν ο σκύλος φοράει περιλαίμιο με τα στοιχεία του, μπορείτε επίσης να επικοινωνήσετε απευθείας με την τοπική φιλοζωική οργάνωση ή την Ελληνική Φιλοζωική Εταιρεία και να αναφέρετε τον σκύλο εκεί. Στην καλύτερη περίπτωση, ο ιδιοκτήτης μπορεί να εντοπιστεί απευθείας μέσω του αριθμού και να ενημερωθεί για τον χαμένο σκύλο του.

5. Η εναλλακτική λύση είναι ο κτηνίατρος

Μια άλλη επιλογή είναι να πάτε απευθείας σε κτηνίατρο, ειδικά εάν ο σκύλος που βρήκατε είναι εμφανώς άρρωστος, τραυματισμένος ή το πλησιέστερο καταφύγιο είναι πολύ μακριά.

Ο κτηνίατρος θα μπορέσει να προσδιορίσει τον κωδικό του τετράποδου φίλου με έναν ειδικό αναγνώστη, σε περίπτωση που ο σκύλος φέρει τατουάζ ταυτοποίησης στο αυτί, στο εσωτερικό του μηρού ή ένα εμφυτευμένο τσιπάκι, το οποίο βάσει νόμου είναι και υποχρεωτικό σε ζώα συντροφιάς.

Εάν δεν υπάρχει τρόπος ταυτοποίησης του σκύλου ή εάν ο ιδιοκτήτης δεν μπορεί να βρεθεί εύκολα, ο κτηνίατρος θα φροντίσει για την προσωρινή φιλοξενία σε καταφύγιο ζώων.

6. Καλέστε την αστυνομία (εάν τα βήματα 4 και 5 δεν είναι δυνατά)

Εάν δεν έχετε τη δυνατότητα να μεταφέρετε τον σκύλο σε κτηνίατρο ή σε καταφύγιο ζώων ή εάν φοβάστε – και με το δίκιο σας – να πάρετε εσείς οι ίδιοι τον άγνωστο σκύλο, ειδοποιήστε την αστυνομία. Θα έρθουν και θα φροντίσουν για όλα τα υπόλοιπα.

Αδέσποτο Σκυλάκι © Yurii Zushchyk / stock.adobe.com
Εάν βρείτε ένα αδέσποτο σκυλί, μπορείτε επίσης να το πάτε απευθείας σε έναν κτηνίατρο. Καλύτερα να μην το πάρετε σπίτι σας, καθώς μπορεί να έχει μολυνθεί από παράσιτα.

Τι πρέπει να κάνω αν ο αδέσποτος σκύλος είναι τραυματισμένος;

Εάν ο αδέσποτος σκύλος είναι εμφανώς τραυματισμένος ή πονάει, μιλάμε για περίπτωση που χρίζει ιδιαίτερης μεταχείρισης. Εάν σας τύχει κάτι τέτοιο, θα πρέπει να ειδοποιήσετε άμεσα έναν κτηνίατρο ή, αν βρείτε το σκύλο νύχτα, να καλέσετε την υπηρεσία έκτακτης ανάγκης για ζώα.

Η πρώτη προτεραιότητα όταν βοηθάτε ένα τραυματισμένο ζώο είναι η δική σας προστασία! Τα ζώα που πονάνε μπορεί να αντιδράσουν επιθετικά από φόβο και να δαγκώσουν. Παρεμπιπτόντως, αυτό δεν ισχύει μόνο για τα ξένα σκυλιά, αλλά και για τον δικό σας τετράποδο φίλο.

Εάν ο αδέσποτος σκύλος φαίνεται απεριποίητος και έχει εμφανίσει ήδη φαλακρά σημεία, είναι πιθανό να έχει μολυνθεί από παράσιτα που μπορεί να είναι επικίνδυνα για εσάς καθώς και για τα δικά σας κατοικίδια. Όσο μπορείτε, κρατήστε τον δικό σας σκύλο μακριά από τον αδέσποτο σκύλο – όχι μόνο επειδή μπορεί να υπάρξει καβγάς μεταξύ τους, αλλά και για λόγους υγείας.

Μπορώ να πάρω έναν αδέσποτο σκύλο στο σπίτι μου;

Το να πάρετε μαζί σας στο σπίτι έναν άγνωστο σκύλο δεν συνιστάται για διάφορους λόγους. Αφενός, δεν γνωρίζετε το σκυλί και πώς θα αντιδράσει σε ένα ξένο περιβάλλον. Αφετέρου, δεν μπορείτε πάντα να καταλάβετε κοιτάζοντας τον σκύλο αν έχει μεταδοτικές ασθένειες που θα μπορούσαν να είναι επικίνδυνες τόσο για εσάς όσο και για άλλα κατοικίδια. Επιπλέον, είστε υποχρεωμένοι να καταγγείλετε τον σκύλο άμεσα σε μια αρμόδια αρχή ή στο δήμο.

Πρέπει πάντα να δηλώνω ένα ζώο που βρίσκω στο δρόμο;

Είστε υποχρεωμένοι να δηλώσετε έναν σκύλο που βρήκατε στο δρόμο. Αυτό ισχύει ακόμη και αν είστε βέβαιοι ότι ο σκύλος εγκαταλείφθηκε σκόπιμα ή ότι είναι προφανώς αδέσποτος χωρίς μόνιμο σπίτι. Αν απλά πάρετε το σκύλο στο σπίτι σας, είστε υπόλογοι σε ποινική δίωξη. Η ενέργεια αυτή θεωρείται υπεξαίρεση κατοικίδιου και μπορεί να τιμωρηθεί με τα αντίστοιχα πρόστιμα.

Πώς μπορώ να βοηθήσω να βρεθεί ο ιδιοκτήτης;

Αφού πάτε τον σκύλο που βρήκατε σε κτηνίατρο ή σε καταφύγιο ζώων, το προσωπικό θα διευθετήσει την αναζήτηση του ιδιοκτήτη. Εάν ο σκύλος δεν έχει τσιπάκι ή ετικέτα που να αναγράφει τα στοιχεία του ιδιοκτήτη, μπορείτε να βοηθήσετε το καταφύγιο να βρει τον ιδιοκτήτη.

Για παράδειγμα, εκτυπώστε αφίσες βάζοντας τίτλο «Βρέθηκε σκύλος» ή «Ποιος γνωρίζει αυτόν τον σκύλο;». Στην αφίσα θα πρέπει να υπάρχει και μια φωτογραφία του σκύλου καθώς και ο αριθμός τηλεφώνου του καταφυγίου όπου τον παραδώσατε. Κολλήστε τις αφίσες που φτιάξατε σε σούπερ μάρκετ κοντά στο σημείο όπου βρέθηκε ο σκύλος και σε κολόνες του δρόμου.

Επιπλέον, υπάρχουν διάφορες σελίδες στο διαδίκτυο όπου μπορείτε να αναφέρετε ένα κατοικίδιο ζώο που χάθηκε ή βρέθηκε. Αντίστοιχα, μπορείτε να αναρτήσετε μια σχετική δημοσίευση σε κοινωνικά δίκτυα όπως το Facebook ή το Instagram. Ίσως να είστε τυχεροί και ο ιδιοκτήτης του σκύλου να βρεθεί σύντομα με αυτόν τον τρόπο.

Μπορώ να ταΐσω έναν σκύλο που βρίσκω στο δρόμο;

Εάν ο αδέσποτος σκύλος είναι εμφανώς αδυνατισμένος και προφανώς δεν έχει φάει για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορείτε να τον ταΐσετε με προσοχή. Ωστόσο, βεβαιωθείτε ότι του δίνετε μόνο λίγη τροφή και μόνο τροφή που είναι καλά ανεκτή. Τα άδεια, μικρά στομάχια δεν μπορούν να αντέξουν πολύ φαγητό!

Προτεινόμενη ανάγνωση: Μάθετε περισσότερα σχετικά με τη σωστή διατροφή των σκύλων και τους διαφορετικούς τύπους διατροφής στην ενότητα Διατροφή σκύλων.

Ποιος πρέπει να φροντίσει έναν σκύλο που χάθηκε;

Εάν ο σκύλος δεν έχει περιλαίμιο ή τσιπάκι και δεν έχει τατουάζ ταυτοποίησης, η αναζήτηση της προέλευσής του μπορεί να διαρκέσει περισσότερο χρόνο. Στο μεσοδιάστημα, το προσωπικό του τοπικού καταφυγίου ζώων θα αναλάβει τη φροντίδα του σκύλου που βρέθηκε. Εάν θέλετε να το φροντίσετε μόνοι σας, μπορείτε να το κάνετε προσωρινά μέχρι να βρεθεί ο ιδιοκτήτης του.

Πριν πάρετε μια τέτοια απόφαση ωστόσο, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι έχετε αρκετό χρόνο για να φροντίσετε τον τετράποδο φίλο σας και ότι ο σκύλος σας δείχνει εμπιστοσύνη.

Θα πρέπει επίσης να γνωρίζετε ότι η συμβίωση με το ξένο ζώο μπορεί να είναι αρκετά κουραστική. Εξάλλου, δεν ξέρετε τι έχει περάσει ο σκύλος στο παρελθόν. Οι διαταραχές συμπεριφοράς, ο ξαφνικός φόβος και η επιθετικότητα είναι κάποιες από τις πιθανές περιπτώσεις. Αν ο σκύλος δείχνει νευρικός μαζί σας, αν είναι άρρωστος ή αν πρέπει να δουλέψετε πολύ εσείς οι ίδιοι, η προσωρινή φιλοξενία σε καταφύγιο είναι αναμφίβολα η καλύτερη απόφαση.

Πότε επιτρέπεται να κρατήσω έναν αδέσποτο σκύλο;

Συχνά όλο αυτό γίνεται χωρίς να το καταλάβετε: νιώθετε πολύ σύντομα συμπόνια και αγάπη για το αδέσποτο σκυλάκι και σας βγαίνει αβίαστα να το κρατήσετε. Μην ξεχνάτε όμως ότι δεν σας ανήκει και ίσως έχει ήδη λείψει πολύ από τον αρχικό ιδιοκτήτη του.

Μόνο όταν το καταφύγιο ζώων ή η αρμόδια αρχή δεν έχουν καταφέρει να βρουν τον ιδιοκτήτη και δεν έχει εμφανιστεί κανείς ακόμη στον οποίο ανήκει ο χαμένος σκύλος και μετά από αρκετό διάστημα, μπορεί να υιοθετηθεί ο χαμένος σκύλος και να του δοθεί ένα νέο σπίτι.

Ποιοι κανόνες ισχύουν για τη μεταφορά ζώου σε άλλη χώρα;

Στις νότιες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ισπανία, η Τουρκία, η Ρουμανία και η Ελλάδα υπάρχουν πολλά αδέσποτα σκυλιά που ζουν και κυκλοφορούν στους δρόμους. Δεδομένου ότι τα ζώα εδώ συνήθως δεν στειρώνονται, συνεχίζουν να αναπαράγονται ανεξέλεγκτα. Για τα ζώα αυτά, η ζωή στους δρόμους είναι ένας καθημερινός αγώνας επιβίωσης.

Η θέα ενός τέτοιου τετράποδου φίλου προκαλεί φυσικά συμπόνια σε πολλούς φιλόζωους. Σε κανέναν δεν πάει η καρδιά να αφήσει απλά πίσω του ένα ταλαιπωρημένο σκυλί. Ωστόσο, δεν επιτρέπεται απλώς να φέρετε έναν σκύλο που βρήκατε στο δρόμο στο σπίτι από το εξωτερικό. Η προσπάθεια αυτή συνήθως αποτυγχάνει στα σύνορα ή στο αεροδρόμιο.

Οι κανόνες εισαγωγής ζώων σε μια χώρα είναι γενικά πολύ αυστηροί. Για να μεταφέρετε έναν σκύλο εντός χωρών της ΕΕ πρέπει να υπάρχει έγκυρο ευρωπαϊκό διαβατήριο ζώου συντροφιάς και έγκυρο εμβολιασμό κατά της λύσσας. Επιπλέον, το ζώο πρέπει να φέρει μικροτσίπ, τατουάζ ή ηλεκτρονική σήμανση ταυτοποίησης.

Για να βοηθήσετε ένα αδέσποτο ζώο, πρέπει πρώτα να επικοινωνήσετε με ένα καταφύγιο ζώων ή με έναν κτηνίατρο. Συνιστάται επίσης να επικοινωνήσετε με μια αναγνωρισμένη φιλοζωική οργάνωση που φροντίζει ζώα που έχουν ανάγκη. Η υιοθεσία ενός σκύλου που έχει βρεθεί στο δρόμο είναι επίσης πάντα μια επιλογή κατόπιν συνειδητής και ώριμης σκέψης.

Τα πιο χρήσιμα άρθρα μας
4 min

10 σημάδια ότι ο σκύλος σας είναι ευτυχισμένος

«Πώς μπορώ να καταλάβω αν ο αγαπημένος μου σκύλος είναι καλά;». «Πώς ξέρω ότι κάνω τα πάντα σωστά όταν ασχολούμαι με το σκύλο μου και ότι έχει μια καλή ζωή μαζί μου που τον κάνει εντελώς χαρούμενο;». Αυτά είναι τα ερωτήματα που απασχολούν πολλούς ιδιοκτήτες σκύλων.

6 min

Αφαιρέστε τα ούρα σκύλου με ασφαλή & καθαρό τρόπο

Οι λιμνούλες με ούρα είναι μερικές φορές μέρος της καθημερινής ζωής για τους ιδιοκτήτες σκύλων. Τα κουτάβια, οι άρρωστοι σκύλοι ή οι σκύλοι με προβλήματα συμπεριφοράς έχουν την τάση να αφήνουν λεκέδες ούρων στο σπίτι. Εδώ θα σας πούμε πως να καθαρίζετε τα ούρα του σκύλου και ποια προληπτικά μέτρα μπορείτε να λάβετε.