Η ασφάλεια του κουταβιού μέσα και έξω από το σπίτι

Asfáleia tou koutavioú

Μέρα με τη μέρα το μικρό κουτάβι σας ανακαλύπτει τον κόσμο γεμάτο περιέργεια. Ωστόσο, καθώς ξεκινάει το ταξίδι της εξερεύνησης, εγκυμονούν πολλοί κίνδυνοι τριγύρω, στους οποίους τα νεαρά και αμέριμνα κουταβάκια είναι ιδιαιτέρως επιρρεπή. Οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να διαμορφώσετε ένα περιβάλλον όσο το δυνατόν πιο ασφαλές για το κουτάβι σας.

Ένα ασφαλές σπίτι για το κουτάβι σας

Ακόμα και στους τέσσερις τοίχους ενός σπιτιού τα κουτάβια θέλουν να εξερευνούν τα πάντα. Βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει τίποτα στο χώρο, που ο νεαρός τετράποδος φίλος σας θα μπορούσε να καταπιεί. Προσέξτε όλες τις επιφάνειες, όπου θα μπορούσε να έχει πρόσβαση ένα μικρόσωμο κουταβάκι: τραπεζάκια σαλονιού, επιφάνειες καθίσματος, κομοδίνα... Οι περίεργοι σκύλοι δεν σταματούν ακόμη και μπροστά σε τασάκια με τοξικά υπολείμματα καπνού ή σύνεργα ραψίματος όπως βελόνες και ψαλίδια. Εάν ο σκύλος καταπιεί μάλλινες κλωστές, τότε αυτό μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα στομάχου, επικίνδυνα για την υγεία του σκύλου. Ομοίως, επικίνδυνες καταστάσεις ενδέχεται να προκληθούν από αιχμηρά αντικείμενα, όπως οι βίδες. Ένα ποτήρι κρασιού που δεν έχει στερεωθεί καλά στο τραπέζι μπορεί εύκολα να πέσει και να σπάσει, αν ο σκύλος το σπρώξει ελαφρά με τη μουσούδα του - τα σπασμένα γυαλιά και το αλκοόλ αποτελούν κίνδυνο για τα κουτάβια. Καλό είναι επίσης, να τοποθετείτε μερικά πράγματα που θέλετε να προστατεύσετε, όπως για παράδειγμα τα ακριβά δερμάτινα παπούτσια σας, μέσα σε ένα ντουλάπι, μέχρι να βεβαιωθείτε ότι ο καλά εκπαιδευμένος τετράποδος φίλος σας δε θα έχει πλέον πρόθεση να τα μασουλήσει. Παρεμπιπτόντως, μην ξεχνάτε ότι οι «επιδέξιοι» εξερευνητές μαθαίνουν γρήγορα να ανοίγουν τις πόρτες των ντουλαπιών. Αν ο τετράποδος συγκάτοικός σας είναι τόσο έξυπνος, πρέπει να τοποθετείτε τα επικίνδυνα αντικείμενα σε υπερυψωμένα σημεία ή να κλειδώνετε τα ντουλάπια.

Κρατήστε μακριά ή καλύψτε τα ηλεκτρικά καλώδια, ώστε το κουτάβι να μην μπαίνει στον πειρασμό να τα μασάει. Εάν παίρνετε φάρμακα, να είστε προσεκτικοί, εάν το κουτάβι σας είναι τριγύρω: με το που πέφτει ένα χάπι στο πάτωμα, ορισμένοι σκύλοι το καταπίνουν πιο γρήγορα απ’ ότι θα το ρουφούσε μια ηλεκτρική σκούπα 1000 Watt. Στα περισσότερα νοικοκυριά, ένα πλυντήριο πιάτων κάνει την καθημερινή ζωή ευκολότερη - και ενθουσιάζει τους σκύλους με τις αμέτρητες συναρπαστικές μυρωδιές των τροφών. Βεβαιωθείτε ότι το κουτάβι σας δεν έχει για κανένα λόγο πρόσβαση στο πλυντήριο πιάτων. Διότι με το που ανοίξει την πόρτα ο μικρός εξερευνητής, υπάρχει μεγάλη περίπτωση να αρχίσει να γλείφει τα μαχαίρια κτλ. Αυτό όχι μόνο είναι ανθυγιεινό, αλλά αυξάνει και τον κίνδυνο κοψίματος και τραυματισμού.

Ορισμένα κουτάβια λατρεύουν να ροκανίζουν το ξύλο, ιδίως κατά τη διάρκεια της οδοντοφυΐας, ψάχνουν να βρουν ευκαιρίες για ροκάνισμα τόσο μέσα στο σπίτι όσο και στο ύπαιθρο. Εάν έχετε ένα τέτοιο «μικρό τρωκτικό» στο σπίτι σας, αφαιρέστε πιθανούς «ράβδους ροκανίσματος», οι οποίοι σε εξωτερικούς χώρους επικαλύπτονται συνήθως με τοξικό υλικό για την προστασία του ξύλου. Βεβαιωθείτε ότι τα παιχνίδια μάσησης του σκύλου σας είναι κατασκευασμένα από ανθεκτικό υλικό και προσπαθήστε να έχετε το κουταβάκι υπό την εποπτεία σας, όση ώρα παίζει με αυτά.

Εάν μένετε σε όροφο, ο μικρόσωμος τετράποδος φίλος σας δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ανεβοκατεβαίνει συνεχώς τις σκάλες. Συγκεκριμένα για τις σκάλες, πολλοί ειδικοί συμβουλεύουν να μην αφήνετε το σκύλο να ανεβαίνει σκάλες κατά το πρώτο έτος της ζωής του και καλό θα ήταν να τον κουβαλάτε στην αγκαλιά σας, έως ότου ωριμάσει το μυοσκελετικό του σύστημα. Σε κάθε περίπτωση, αποφύγετε τις λείες, ανοιχτές σκάλες, από τις οποίες το μικρόσωμο κουτάβι θα μπορούσε να γλιστρήσει και να πέσει. Προκειμένου να προστατεύσετε το κουτάβι σας, υπάρχουν διάφορες επιλογές ανάλογα με την κάτοψη της κατοικίας σας, όπως για παράδειγμα προστατευτικό κιγκλίδωμα για πόρτες - εάν το κουτάβι δεν ανήκει σε μία από τις πολύ μικρόσωμες φυλές, μπορεί συχνά να χρησιμοποιηθεί ένα προστατευτικό κάγκελο για παιδιά. Αν έχετε πολλά δωμάτια για να ασφαλίσετε, αρκεί το κουτάβι να έχει πρόσβαση μόνο σε μερικά από αυτά. Αν όλες οι πόρτες παραμένουν ανοιχτές, τα στόπερ πόρτας βοηθούν, προκειμένου οι πόρτες να μη χτυπούν ξαφνικά με τον αέρα και πιάνεται το πόδι του κουταβιού στην πόρτα.

Ελεύθερο στο ύπαιθρο χωρίς άγχος

Εάν το κουτάβι σας επιτρέπεται να παίζει στον κήπο, βεβαιωθείτε οπωσδήποτε ότι έχετε ελέγξει το φράχτη για πιθανά «λαγούμια» - μπείτε στη θέση του κουταβιού και σκεφτείτε που θα μπορούσατε να στριμωχτείτε εάν ήσασταν μια μικρή χνουδωτή μπαλίτσα γεμάτη περιέργεια. Μην ξεχάσετε να ελέγξετε τον κήπο και για τυχόν κινδύνους όπως συρματοπλέγματα, χαλαρά καλώδια ή στοιβαγμένα ξύλα με κίνδυνο πτώσης.

Ενημερωθείτε σχετικά με φυτά δηλητηριώδη για σκύλους και απομακρύνετέ τα από τον κήπο σας ή αποκλείστε την πρόσβαση του σκύλου σε αυτά. Στην κατηγορία των δηλητηριωδών φυτών ανήκουν μεταξύ άλλων τα εξής πράσινα φυτά: το κυκλάμινο, η αζαλέα, η μπιγκόνια, ο παλίουρος, η διφενμπάχια, ο κίσσος και το χρυσό επίπρεμνο, ο τάξος, το σπαθίφυλλο, το ανθούριο, η καλαγχόη, το γεράνι, ο ελαστικοφόρος φίκος, η κλίβια, το κοραλλιόδεντρο, το λευκόϊον το εαρινόν, η τουλίπα, ο νάρκισσος, καθώς και το κρίνο της κοιλάδας, η πικροδάφνη και το χειμωνιάτικο Αλεξανδρινό. Διαφορετικά, καλό είναι να ελέγξετε, εάν τα φυτά, τα οποία μπορεί να προσεγγίσει το κουτάβι, είναι ενδεχομένως επικίνδυνα για την υγεία του. Εάν δεν επιθυμείτε να αφαιρέσετε τα τοξικά φυτά από τον κήπο - ή την κατοικία σας - αφήστε το σκύλο σας να περιφέρεται στο χώρο μόνο υπό τη δική σας επίβλεψη, ώστε να μπορείτε να παρέμβετε εγκαίρως, αν χρειαστεί.

Ακόμα και στο φρέσκο χορτάρι μπορεί να εγκυμονούν κίνδυνοι - για παράδειγμα σε μορφή ζιζανιοκτόνου και φυτοφαρμάκου ή ορισμένων λιπασμάτων για φυτά. Πάντα να διαβάζετε τις οδηγίες των συσκευασιών προσεκτικά, προτού τις χρησιμοποιήσετε στον κήπο, και μην αφήνετε χωρίς επιτήρηση το σκύλο μόνο του να έρχεται σε επαφή με τις συσκευασίες. Συνήθως η υγεία του σκύλου δεν απειλείται σημαντικά, εάν γίνεται σωστή χρήση χημικών. Διότι για παράδειγμα ο σκύλος δεν μπορεί να προσλάβει σε επικίνδυνη ποσότητα τα κοχλιοκτόνα, που έχετε ρίξει στο έδαφος, ή τα φυτοφάρμακα, με τα οποία έχετε ψεκάσει τα φυτά.

Επιπλέον κίνδυνοι δηλητηρίασης

Ποιος μπορεί να αντισταθεί στο ικετευτικό βλέμμα ενός σκύλου; Ακόμη κι αν σας είναι δύσκολο, δεν πρέπει να υποκύπτετε! Καλό είναι να μην κάνετε καν την αρχή στο να δίνετε στο σκύλο σας μικρές μπουκίτσες από το πιάτο σας - εμείς οι άνθρωποι χρησιμοποιούμε πολλά μυρωδικά στο μαγείρεμα, που συνήθως έχουν πολύ έντονη γεύση για το σκύλο και η μακροπρόθεσμη κατανάλωσή τους είναι ανθυγιεινή. Κάτι που μας αρέσει γευστικώς, μπορεί να προκαλέσει ενοχλήσεις στο στομάχι του σκύλου - ή ακόμα χειρότερα, στο νευρικό σύστημα και την κυκλοφορία του. Επιλέξτε την σίγουρη οδό και αφήστε τα τρόφιμα στην άκρη. Ένα κουτάβι, που δε βρίσκεται υπό την επίβλεψή σας, πιθανόν θα καταναλώσει οτιδήποτε του φαίνεται γευστικό και μπορεί να το φτάσει. Ωστόσο, αυτό θα έχει κακές συνέπειες, σε περίπτωση που έχετε αφήσει σοκολάτα επάνω στο τραπέζι του σαλονιού. Εκτός από τη σοκολάτα και το κακάο, που περιέχουν θεοβρωμίνη, μια ουσία τοξική τόσο για τους σκύλους όσο και για τις γάτες, τα αβοκάντο, τα πυρηνόκαρπα όπως τα δαμάσκηνα, που έχουν σκληρό πυρήνα, τα κρεμμύδια, καθώς και οι μεγαλύτερες ποσότητες σταφίδας ή σταφυλιών ανήκουν στα τρόφιμα, που θα μπορούσαν να είναι επικίνδυνα για τους σκύλους. Το αλκοόλ και ο καφές, καθώς και το πράσινο ή το μαύρο τσάι μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή βλάβη στο νευρικό σύστημα του ζώου.

Όλοι οι ιδιοκτήτες σκύλων γνωρίζουν ότι τα χημικά όπως τα καθαριστικά είναι τοξικά. Παρ’ όλα αυτά, πάντα προκύπτουν δηλητηριάσεις, επειδή τα περίεργα κουτάβια φτάνουν στα μη καλά σφραγισμένα δοχεία. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στο αντιψυκτικό, το οποίο είναι μεν πολύ τοξικό, αλλά δυστυχώς και αρκετά νόστιμο. Αρκεί το ζώο να γλείψει λίγες μόνο σταγόνες από το δάπεδο του γκαράζ και η κατάληξη θα μπορούσε να είναι ακόμη και θανατηφόρα. Τα συμπτώματα της δηλητηρίασης εμφανίζονται περίπου 30 λεπτά αργότερα - ο σκύλος φαίνεται νευρικός, ανήσυχος και μετά από αυτή τη φάση όλο και πιο απαθής. Εάν ο σκύλος έρθει σε επαφή με τοξικές ουσίες θα πρέπει να ακολουθήσετε κατά βάση τα εξής: κρατήστε το κεφάλι του ζώου δροσερό και αντιμετωπίστε την κατάσταση με σύνεση. Όσον αφορά τα αντιψυκτικά, είναι πολύ σημαντικό να δράσετε γρήγορα, ακόμα και αν ο σκύλος έχει καταναλώσει μικρή ποσότητα. Σε αυτή την περίπτωση φροντίστε να μη χάσετε καθόλου χρόνο, διότι όσο πιο γρήγορα επισκεφθείτε έναν κτηνίατρο, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες επιβίωσης του σκύλου σας. Αν ο τετράποδος φίλος σας έχει «σουφρώσει» ένα μικρό κομματάκι σοκολάτας, παρατηρήστε τον καλά, και αν χρειαστεί, καλέστε την κτηνιατρική κλινική, όπου θα πρέπει να αναφέρετε την ποσότητα σοκολάτας που πιθανόν έχει καταναλωθεί, καθώς και το βάρος του κουταβιού. Για το μόνο που δε χρειάζεται πανικός είναι για την κατανάλωση λευκής σοκολάτας: αυτή είναι μεν ανθυγιεινή, αλλά όχι τοξική.

Μειώστε τους κινδύνους στο δρόμο

Όταν συναντάτε στο δρόμο άλλους σκύλους, μη θεωρείτε δεδομένο ότι το κουταβάκι σας είναι ασφαλές και ότι οι άλλοι σκύλοι δε θα το πειράξουν, επειδή είναι μικρό. Αυτό δεν ισχύει στην οικογένεια των σκύλων. Εάν λοιπόν συναντήσετε άλλο σκύλο, κρατήστε μια ασφαλή απόσταση και ρωτήστε τον ιδιοκτήτη του, κατά πόσο το κατοικίδιο του τα πάει καλά με κουτάβια. Εάν έχετε την παραμικρή αμφιβολία, καλύτερα να απομακρυνθείτε με τον αγαπημένο τετράποδο φίλο σας και να μην το διακινδυνεύσετε. Μάθετε στο κουτάβι ότι όταν βγαίνετε βόλτα, απαγορεύεται να τρώει φαγητά που βρίσκονται πεταμένα στο δρόμο - όσο πιο νωρίς εκπαιδεύσετε το σκύλο σας τόσο περισσότερο μειώνετε τον κίνδυνο κατάποσης επικίνδυνων τροφίμων ή δηλητηριασμένων κομματιών τροφής.

Όταν κάνει πολύ ζέστη, μην ξεχνάτε ότι ο σκύλος σας - σε αντίθεση με εμάς τους ανθρώπους - δεν πρέπει να ιδρώνει στο κεφάλι. Ο σκύλος μπορεί να πάθει ηλίαση, ακόμα και αν βρίσκεται σε κλιματιζόμενο χώρο με ευχάριστη θερμοκρασία, όπως για παράδειγμα σε αυτοκίνητο με κλιματισμό, εάν το κεφάλι του βρίσκεται στον ήλιο. Ως υπεύθυνος ιδιοκτήτης, βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας είναι προστατευμένος και μην πηγαίνετε για πεζοπορία μέσα στο «λιοπύρι». Η ηλίαση μπορεί να προκαλέσει σοβαρές και θανατηφόρες εγκεφαλικές βλάβες. Σε υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες υπάρχει επίσης κίνδυνος θερμοπληξίας, γι’ αυτό μην αφήνετε ποτέ το σκύλο σας μέσα σε ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο στον ήλιο, ακόμη κι αν πρόκειται για σύντομο χρονικό διάστημα.

Ακόμα και το χειμώνα εγκυμονούν ορισμένοι κίνδυνοι, από τους οποίους όμως μπορείτε να προστατευθείτε έχοντας την απαραίτητη τεχνογνωσία. Το αλάτι στους χιονισμένους δρόμους μπορεί να είναι πολύ επώδυνο για τα ευαίσθητα πέλματα του σκύλου και να του στερεί τη διάθεση για βόλτες. Εάν είναι εφικτό, αποφύγετε λοιπόν να περπατάτε μαζί με το σκύλο σας σε δρόμους, όπου έχουν ρίξει αλάτι. Προφυλάξτε τα πέλματα του σκύλου με κρέμα προστασίας πελμάτων ή ειδικά προστατευτικά παπούτσια. Τα χειμωνιάτικα βράδια είναι σκοτεινά τριγύρω. Επομένως, πρέπει να προμηθευτείτε για τους περιπάτους σας φωσφοριζέ περιλαίμια και οδηγούς, καθώς και φωτάκια που αναβοσβήνουν. Φορώντας αυτά, ο τετράποδος φίλος σας όχι μόνο είναι καλύτερα ορατός σε εσάς, αλλά και οι οδηγοί ποδηλάτων και αυτοκινήτων διακρίνουν από μακριά το σκύλο και εσάς που τον συνοδεύετε.

Τα περισσότερα μέτρα προστασίας μπορείτε να τα λάβετε πριν από την άφιξη του κουταβιού σας, για να χαρείτε ακόμα πιο ξέγνοιαστοι το νέο μέλος της οικογένειας από την αρχή. Σας ευχόμαστε υπέροχες στιγμές μαζί με το κουτάβι σας!

Τα πιο χρήσιμα άρθρα μας
1 min

Η κοινωνικοποίηση του κουταβιού σας

Ο σκύλος είναι από τη φύση του ζώο αγέλης. Με άλλα λόγια, είναι απολύτως απαραίτητο να υπάρχει στην οικογένεια ιεραρχία. Πρέπει να τεθούν σαφείς κανόνες, τους οποίους και θα πρέπει να υπακούει κάθε μέλος της οικογένειας. Επιπλέον, όταν δίνετε στο σκύλο σας μία εντολή, παίζει πιο σημαντικό ρόλο ο τόνος και η χροιά της φωνής σας παρά η έντασή της. Επίσης η εκφώνηση σύντομων και ξεκάθαρων εντολών θα πρέπει να συνοδεύεται από σαφή οπτικά σήματα των χεριών. Σε κάθε ξεχωριστή εντολή θα πρέπει να χρησιμοποιείτε πάντα η ίδια λεκτική εκφώνηση συνδυαστικά με το ίδιο οπτικό σήμα. Όλα αυτά είναι πολύ σημαντικά για εσάς που είστε νέος ιδιοκτήτης σκύλου, διότι σας βοηθούν να ασκείτε εξουσία, ακόμα και αν μερικές φορές σας είναι δυσάρεστο.
1 min

Το κουτάβι σας καταφθάνει στο σπίτι!

Ο σκύλος που πάντα ονειρευόσασταν έρχεται στο σπίτι σας. Το καλαθάκι του είναι ήδη έτοιμο, το πρώτο περιλαίμιο μυρίζει ακόμα «καινουργίλα» και θέλετε να τα κάνετε όλα όπως πρέπει. Μην ανησυχείτε: αποκτώντας τις βασικές γνώσεις για τους σκύλους, η συμβίωση με το αγαπημένο σας τετράποδο δεν μπορεί παρά να ξεκινήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η ομάδα της zooplus θέλει να σας υποστηρίξει και να σας βοηθήσει σε αυτό το ξεκίνημα της συμβίωσης με το νέο σας σκύλο. Σας ευχόμαστε καλή ανάγνωση και ελπίζουμε να σας φανούν χρήσιμες αυτές οι πληροφορίες!
1 min

Μπάνιο στο κουτάβι μου

Το δέρμα των κουταβιών μας, ως το μεγαλύτερο όλων των οργάνων, ρυθμίζει την ισορροπία της θερμότητας, δρα ως προστατευτικό φράγμα έναντι των μηχανικών και φυσικών ερεθισμάτων, και παίζει σημαντικό ρόλο ως αισθητήριο όργανο μέσω της αίσθησης πίεσης, του πόνου και της ζεστασιάς. Είναι επομένως ζωτικής σημασίας για τα κουτάβια μας, γι’ αυτό πρέπει να προστατεύεται από επιβλαβείς επιρροές. Το δέρμα επομένως περιβάλλεται από το λεγόμενο στρώμα λιπιδίων. Αυτά τα λιπίδια (π.χ. λίπη) έχουν μια υδρόφιλη κεφαλή στη μία πλευρά και μια μη-υδρόφιλη (υδρόφοβη) ουρά στην άλλη πλευρά, έτσι ώστε το δέρμα να προστατεύεται από την ξηρότητα και τις περιβαλλοντικές επιρροές.

Μπορώ να κάνω μπάνιο το κουτάβι μου;