Πρέπει να αφήνω το σκύλο να κοιμάται στο κρεβάτι μου;

Σκύλος Μπιγκλ στο κρεβάτι

Όπως συμβαίνει σε πολλά θέματα, οι γνώμες διίστανται σχετικά με το αν κάποιος «Πρέπει να αφήνει το σκύλο του να κοιμάται στο κρεβάτι του». Παρακάτω σας παραθέτουμε μερικά επιχειρήματα που συνηγορούν υπέρ και κατά αυτής της απόφασης, προκειμένου να σας βοηθήσουμε να ζυγίσετε τα πράγματα και να λάβετε αυτή την απόφαση μόνοι σας, εάν δηλαδή θέλετε να αφήνετε το σκύλο σας να κοιμάται στο κρεβάτι σας ή όχι. Ο σκύλος σας θα προσαρμοστεί σε ό,τι κι αν αποφασίσετε, άλλωστε εσείς είστε το «αφεντικό».

Επιχειρήματα υπέρ του σκύλου στο κρεβάτι

Λόγοι που συνηγορούν να μοιράζεστε το κρεβάτι με το σκύλο σας

  • Από άποψη κατοικίδιου ζώου, είναι καλό ο σκύλος να εκτιμά συνήθως από μικρός την επαφή. Στην ουσία, η αμοιβαία φυσική εγγύτητα είναι τις περισσότερες φορές καλή τόσο για το σκύλο όσο και για τον ιδιοκτήτη του. Ωστόσο, μπορείτε φυσικά να απολαύσετε την εγγύτητα απλώς στην πολυθρόνα, αλλά στη συνέχεια - για διάφορους λόγους - είναι προτιμότερο να κοιμάστε σε ξεχωριστά κρεβάτια. Με αυτό τον τρόπο, μπορούν να αποφευχθούν ορισμένα προβλήματα, στα οποία θα αναφερθούμε στη συνέχεια του άρθρου.
  • Ο ύπνος δίπλα στο σκύλο σας μπορεί να σας ηρεμήσει και να διώξει το άγχος. Σύμφωνα με μελέτες, ο σκύλος προάγει επίσης στον ιδιοκτήτη του ένα αίσθημα ασφάλειας και θαλπωρής. Το να χαϊδεύεις τον αγαπημένο σου σκύλο, ενώ κοιμάσαι, μπορεί να αυξήσει το επίπεδο της ωκυτοκίνης και έτσι να έχει θετική επίδραση στην ευεξία τόσο του σκύλου όσο και του ιδιοκτήτη. Αμβλύνει επίσης την επιθετικότητα και προάγει την ενσυναίσθηση. Με αυτό τον τρόπο, ενισχύεται το δέσιμο μεταξύ του ανθρώπου και του αγαπημένου τετράποδου φίλου μου. Ο σκύλος μπορεί επίσης να κρατάει ζεστό τον ιδιοκτήτη του τη νύχτα και λειτουργεί όπως μία «θερμοφόρα».
  • Αμερικανοί ερευνητές που έχουν ασχοληθεί με το ζήτημα κατά πόσο τα κατοικίδια ζώα επηρεάζουν την ποιότητα του ύπνου των ιδιοκτητών τους λένε σε μία μελέτη ότι οι άνθρωποι που αφήνουν το σκύλο τους να κοιμάται στο ίδιο κρεβάτι με αυτούς, κοιμούνταν στο παρελθόν ως ιδιοκτήτες γάτας και με τη γάτα τους. Αλλά όχι μόνο αυτό - πάνω απ’ όλα, ξυπνούν πιο χαρούμενοι. Διότι οι σκύλοι είναι σε θέση να μετριάζουν ακόμη και την κατάθλιψη του ιδιοκτήτη τους. Αυτό οφείλεται μεταξύ άλλων στο γεγονός ότι οι σκύλοι ενσαρκώνουν την άνευ όρων αγάπη. Οι άνθρωποι που πάσχουν από κατάθλιψη ή υποφέρουν ακόμη και από χαμηλή αυτοεκτίμηση μπορούν να επωφεληθούν ψυχολογικά από ένα σκύλο στο πλευρό τους. Και ακόμη και ο σκύλος, που διαφορετικά θα έπρεπε να ζει σε ένα καταφύγιο αδέσποτων ζώων, θα είναι φυσικά πιο ευτυχισμένος, εάν βρίσκεται σε ένα νέο σπίτι με αγαπημένους ιδιοκτήτες. Δεν χρειάζεται, ωστόσο, να κοιμάται και στο κρεβάτι του ιδιοκτήτη του.

Επιχειρήματα κατά του σκύλου στο κρεβάτι

Ποια είναι η αρνητική πλευρά;

  • Οι σκύλοι προστασίας, οι οποίοι μοιράζονται το χώρο ύπνου με τον άνθρωπό τους, μπορεί να αναπτύξουν ένα υπερβολικό ένστικτο προστασίας, το οποίο μπορεί στη συνέχεια να οδηγήσει σε ανεπιθύμητες υπερβολικές συμπεριφορές. Μπορεί μερικές φορές να οδηγήσει το σκύλο σε σκηνές ζηλοτυπίας και επιθετική συμπεριφορά απέναντι στη σύντροφο του ιδιοκτήτη του. Για παράδειγμα, μπορεί ο σκύλος να σπρώχνει τη σύντροφο του ιδιοκτήτη του έξω από το κρεβάτι ή μάλιστα να την εμποδίζει ακόμη και να κάτσει στο κρεβάτι. Μόλις ο σκύλος σας δείξει μια τέτοιου είδους συμπεριφορά, δεν θα πρέπει πλέον να τον αφήνετε να κοιμάται στο κρεβάτι, προκειμένου να αποφευχθούν μεγαλύτερα προβλήματα.
  • Παρά τα όποια θετικά αντίκτυπα, μπορεί επίσης να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα του ύπνου, αν ο σκύλος είναι πιθανόν ανήσυχος τη νύχτα. Μία αμερικανική μελέτη κατέδειξε ότι τα άτομα που είχαν κοιμηθεί στο κρεβάτι με το σκύλο τους είχαν μεν καλή ποιότητα ύπνου, αλλά αυτή ήταν ελάχιστα καλύτερη, αν ο σκύλος κοιμόταν απλώς στο ίδιο δωμάτιο και όχι στο κρεβάτι τους.
  • Οι αλλεργικοί και οι ασθματικοί θα πρέπει να αποφεύγουν να αφήνουν το σκύλο να διανυκτερεύει στην κρεβατοκάμαρά τους.
  • Επιπλέον, πρέπει να δίνεται αυστηρά προσοχή στον παράγοντα «υγιεινή». Εννοούμε κυρίως ότι θα πρέπει να αποπαρασιτώνετε το σκύλο σας τακτικά και να διασφαλίζετε ότι είναι απαλλαγμένος από εξωπαράσιτα όπως τσιμπούρια και ψύλλοι. Στη χειρότερη περίπτωση, ο σκύλος θα μπορούσε στην πραγματικότητα να μεταδώσει στον ιδιοκτήτη του ακόμη και βορρελίωση (νόσος του Lyme).

Πώς μπορώ να κόψω τη συνήθεια του σκύλου να κοιμάται στο κρεβάτι μου;

Εάν θέλετε να κόψετε σε μεταγενέστερο χρόνο τη συνήθεια ενός σκύλου να κοιμάται στο ίδιο κρεβάτι με εσάς, μπορεί να δυσκολευτείτε λιγάκι. Ίσως σας ραγίσει την καρδιά το κλαψούρισμα του σκύλου σας, αλλά θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι να το αντιμετωπίσετε. Ο σκύλος μπορεί να δυσκολευτεί να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες και να αισθανθεί κάποια ανασφάλεια. Επιπλέον, το κόψιμο αυτής της συνήθειας μπορεί να είναι κουραστικό και για τον ιδιοκτήτη. Ωστόσο, είναι εφικτό με τη βοήθεια της θετικής ενίσχυσης, σε μορφή εκπαίδευσης με κλίκερ ή με την προσφορά λιχουδιών. Είναι καλύτερο, ωστόσο, ο σκύλος να μην κοιμάται από την αρχή στο κρεβάτι σας. Αν αυτός ο κανόνας ισχύει εξ αρχής, ο σκύλος δεν θα έχει κανένα πρόβλημα με αυτό.

Ένα άνετο κρεβάτι για τον τετράποδο φίλο σας είναι μια καλή ιδέα

Υπάρχει μεγάλη ποικιλία σε άνετα κρεβάτια για σκύλους και σίγουρα θα βρείτε ένα, όπου ο αγαπημένος τετράποδος φίλος σας θα χαίρεται να περνά τη νύχτα του. Εάν θα επιλέξετε με κοτλέ οπτική, λεοπάρ εμφάνιση ή σχέδιο ψαροκόκκαλο, ρωτήστε καλύτερα τον ίδιο το σκύλο. Μια καλή λύση είναι να έχετε στη διάθεσή του και μια μαλακή, ζεστή κουβέρτα, με την οποία θα μπορεί να κουκουλώνεται τη νύχτα.

Ελπίζουμε να καταφέρετε να διαχειριστείτε το θέμα του ύπνου, και σας ευχόμαστε μια αρμονική συμβίωση με τον αγαπημένο σας σκύλο.

Τα πιο χρήσιμα άρθρα μας
2 min

10 σημάδια ότι ο σκύλος σας είναι ευτυχισμένος

«Πώς μπορώ να καταλάβω αν ο αγαπημένος μου σκύλος είναι καλά;». «Πώς ξέρω ότι κάνω τα πάντα σωστά όταν ασχολούμαι με το σκύλο μου και ότι έχει μια καλή ζωή μαζί μου που τον κάνει εντελώς χαρούμενο;». Αυτά είναι τα ερωτήματα που απασχολούν πολλούς ιδιοκτήτες σκύλων.
1 min

Τι καταλαβαίνουν οι σκύλοι;

Μερικές φορές φαίνεται ότι οι σκύλοι καταλαβαίνουν ακριβώς τι προσπαθεί να τους πει ο άνθρωπός τους. Πολλοί ζωόφιλοι είναι σίγουροι ότι ο σκύλος τους καταλαβαίνει τέλεια. Ωστόσο, στην καθημερινότητα υπάρχουν συχνά αρκετές παρανοήσεις μεταξύ σκύλου και ανθρώπου. Διότι αυτό που σε μας φαίνεται αυτονόητο, δεν είναι πάντα έτσι για το σκύλο. Τι καταλαβαίνουν πραγματικά οι σκύλοι;
1 min

Το κουτάβι σας καταφθάνει στο σπίτι!

Ο σκύλος που πάντα ονειρευόσασταν έρχεται στο σπίτι σας. Το καλαθάκι του είναι ήδη έτοιμο, το πρώτο περιλαίμιο μυρίζει ακόμα «καινουργίλα» και θέλετε να τα κάνετε όλα όπως πρέπει. Μην ανησυχείτε: αποκτώντας τις βασικές γνώσεις για τους σκύλους, η συμβίωση με το αγαπημένο σας τετράποδο δεν μπορεί παρά να ξεκινήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η ομάδα της zooplus θέλει να σας υποστηρίξει και να σας βοηθήσει σε αυτό το ξεκίνημα της συμβίωσης με το νέο σας σκύλο. Σας ευχόμαστε καλή ανάγνωση και ελπίζουμε να σας φανούν χρήσιμες αυτές οι πληροφορίες!