Χριστούγεννα με σκύλο: Συμβουλές για ασφαλείς γιορτές

Σπασμένα γυαλιά μιας σπασμένης χριστουγεννιάτικης μπάλας, ένα φλεγόμενο χριστουγεννιάτικο στεφάνι, ένα αναποδογυρισμένο χριστουγεννιάτικο δέντρο και ένα δύσπεπτο εορταστικό μενού: Τα Χριστούγεννα φέρουν μερικούς κινδύνους όχι μόνο για εμάς τους ανθρώπους, αλλά ιδίως για τους τετράποδους φίλους μας. Εδώ θα σας δείξουμε που εγκυμονούν κίνδυνοι για το σκύλο σας, πως μπορείτε να τους αποτρέψετε και πως μπορείτε να βοηθήσετε γρήγορα και κατάλληλα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Το σπίτι μυρίζει έλατο και κανέλα, στο φούρνο ψήνονται χριστουγεννιάτικα μπισκότα, τα παράθυρα είναι διακοσμημένα για τα Χριστούγεννα, τα κεριά είναι αναμμένα και στο σαλόνι λάμπει το πολύχρωμα διακοσμημένο χριστουγεννιάτικο δέντρο - τα Χριστούγεννα είναι μια πολύ ιδιαίτερη στιγμή, που μπορεί ωστόσο να εξελιχθεί και σε πολύ επικίνδυνη για τους σκύλους μας. Ενώ εσείς τρέχετε ξέφρενα μέσα στο σπίτι για να συσκευάσετε τα τελευταία δώρα και να ετοιμάσετε το γιορτινό τραπέζι, τα παιδιά είναι χαρούμενα για το χριστουγεννιάτικο ημερολόγιό τους, ο σκύλος διαφεύγει της προσοχής μας. Ο τετράποδος φίλος μας είναι στρεσαρισμένος λόγω της αλλαγής της συνηθισμένης ρουτίνας του και είναι επίσης εκτεθειμένος σε κάποιους κινδύνους που κρύβονται μέσα στο σπίτι.

5 πράγματα που μπορεί τα Χριστούγεννα να είναι επικίνδυνα για το σκύλο σας

1. Αναμμένα κεριά

Πώς θα φαινόταν ένα χριστουγεννιάτικο στεφάνι χωρίς πραγματικά κεριά; Το φως των κεριών δεν πρέπει να λείπει από την εορταστική ατμόσφαιρα. Οι περισσότεροι σκύλοι κρατούν μια απόσταση ασφαλείας από το φως του κεριού που τρεμοπαίζει, ωστόσο δεν πρέπει ποτέ να τοποθετείτε κεριά κοντά στο σκύλο. Ενώ ο σκύλος παίζει υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να πέσει πάνω σ’ ένα αναμμένο κερί, να παρασύρει το κερί με την ουρά του, με αποτέλεσμα να πάρει φωτιά το στεφάνι και έπειτα το τραπεζομάντιλο, η κουρτίνα και ούτω καθεξής.

Πως να μειώσετε τον κίνδυνο: Εάν δεν μπορείτε να αποχωριστείτε τα αληθινά κεριά από τη χριστουγεννιάτικη διακόσμησή σας, τότε θα πρέπει να τα τοποθετήσετε σε σημείο που ο σκύλος να μην έχει πρόσβαση. Τα κεριά σε τραπεζάκι του καναπέ, σε χαμηλό περβάζι παραθύρου ή στα κλαδιά του χριστουγεννιάτικου δέντρου είναι ένα ζήτημα. Τα κεριά δεν πρέπει επίσης να είναι ποτέ αναμμένα όταν ο σκύλος σας βρίσκεται στον ίδιο χώρο χωρίς επιτήρηση. Αν αυτά τα προληπτικά μέτρα δεν αρκούν, τότε μπορείτε φυσικά να χρησιμοποιήσετε και ψεύτικα κεριά με φωτάκια LED αντί για αληθινά κεριά. Αυτά ούτε στάζουν καυτό κερί, ούτε προκαλούν εγκαύματα ή ενδεχομένως και πυρκαγιά.

Εάν συμβεί κάτι: Εάν παρ’ όλα τα προληπτικά μέτρα που έχετε λάβει, ο σκύλος σας καεί μ’ ένα κερί, θα πρέπει να δροσίσετε την πληγείσα περιοχή με χλιαρό νερό (όχι παγωμένο!). Οι αλοιφές για κάψιμο και εγκαύματα ή η πούδρα για πληγές δεν ενδείκνυνται για χρήση σε σκύλους. Συχνά, η έκταση των εγκαυμάτων σε σκύλους εμφανίζεται πολύ αργότερα, για παράδειγμα όταν ο ιστός του δέρματος νεκρώσει από το κάψιμο. Επομένως, ακόμα και για μικρά εγκαύματα θα πρέπει πάντα να πηγαίνετε το σκύλο σας στον/στην κτηνίατρο για εξέταση. Πριν από τις γιορτινές ημέρες καλό θα ήταν να έχετε έτοιμο τον αριθμό τηλεφώνου του/της κτηνιάτρου σας, ώστε σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης να μην χρειαστεί να ψάχνετε πολύ.

2. Κίνδυνοι κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο

Όσο ωραίο φαίνεται ένα πολύχρωμα διακοσμημένο χριστουγεννιάτικο δέντρο, άλλους τόσους κινδύνους εγκυμονεί που δεν πρέπει να τους υποτιμάτε. Ιδίως οι νεαροί και περίεργοι σκύλοι που θέλουν να εξερευνήσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα το χριστουγεννιάτικο δέντρο, βιώνουν συχνά οδυνηρές εμπειρίες με τα φωτάκια, τις γυάλινες μπάλες, την ασημένια βροχή κλπ. Πάντα υπάρχει ο κίνδυνος τραυματισμού από σπασμένες μπάλες χριστουγεννιάτικου δέντρου, όταν ένας περίεργος σκύλος με κουνιστή ουρά εξερευνά το δέντρο και ρίχνει κάτω τις μπάλες. Οι πληγές από κόψιμο στα πόδια ή ακόμα και στο στόμα είναι όχι μόνο πολύ οδυνηρές, αλλά μπορεί να εξελιχθούν και σε επικίνδυνες.

Αλλά και το ηλεκτρικό καλώδιο με φωτάκια δεν είναι τελείως ακίνδυνο. Από περιέργεια ή πλήξη, ο σκύλος μπορεί να το βάλει στο στόμα του και να πάθει ηλεκτροπληξία, η οποία σε ορισμένους σκύλους μπορεί να αποβεί μοιραία και για την ίδια τους τη ζωή. Προσοχή συνιστάται επίσης στη βάση του χριστουγεννιάτικου δέντρου. Τέλος, πρέπει να φροντίσετε, ώστε το δέντρο να είναι καλά στερεωμένο και μην πέφτει κάθε φορά που ο σκύλος το μυρίζει ή το χτυπά κατά λάθος με την ουρά του. Επιπλέον, ο σκύλος δεν θα πρέπει να έχει πρόσβαση στο νερό που βρίσκεται στη βάση του χριστουγεννιάτικου δέντρου, διότι αυτό ενδέχεται να περιέχει ουσίες που απελευθερώνονται από το δέντρο και θα μπορούσαν να προβούν επικίνδυνες για τον τετράποδο φίλο σας. Δεν πρέπει επίσης να υποτιμάτε τον κίνδυνο από τις γιρλάντες και την ασημένια βροχή - τα παραδοσιακά αυτά χριστουγεννιάτικα διακοσμητικά στοιχεία περιέχουν μόλυβδο και σε περίπτωση κατάποσης μπορεί να προκαλέσουν επικίνδυνη εντερική απόφραξη.

Μήπως πρέπει να παραλείψω το χριστουγεννιάτικο δέντρο;
Φυσικά, ως ιδιοκτήτης σκύλου επιτρέπεται να έχετε στο σπίτι σας ένα στολισμένο χριστουγεννιάτικο δέντρο. Εάν προσέξετε τις ακόλουθες συμβουλές ασφαλείας, δεν εγκυμονεί κανένας απολύτως κίνδυνος για το σκύλο σας:

  • Τοποθετήστε το δέντρο σε ένα ασφαλές μέρος, απ’ όπου ο σκύλος δεν περνά συνεχώς.
  • Βεβαιωθείτε ότι το δέντρο σας βρίσκεται επάνω σε μία σταθερή και ασφαλή βάση. Η βάση πρέπει να είναι κατασκευασμένη από ατσάλι υψηλής ποιότητας και να διαθέτει επίσης σύστημα ασφαλείας που να εμποδίζει το δέντρο να λυθεί από τη βάση. Επιπλέον, μπορείτε να στερεώσετε το δέντρο στον τοίχο με ένα σχοινί, ώστε να είναι πιο σταθερό και να μην πέφτει.
  • Στερεώστε τα κεριά, το καλώδιο με τα φωτάκια και τα διακοσμητικά, αν είναι δυνατόν μόνο στην επάνω πλευρά του χριστουγεννιάτικου δέντρου, όπου να μην μπορεί να φτάσει ο σκύλος σας. Στα κάτω κλαδιά κρεμάστε μόνο ακίνδυνα διακοσμητικά στοιχεία από χαρτί, σκληρό πλαστικό ή ξύλο. Ανάλογα με το μέγεθος του καθιστικού και του χριστουγεννιάτικου δέντρου σας, καλό θα ήταν να τοποθετήσετε το δέντρο σε μία υπερυψωμένη θέση, π.χ. επάνω σε ένα μικρό τραπέζι. Ωστόσο, αυτό πρέπει οπωσδήποτε να είναι σταθερό.
  • Σε γενικές γραμμές, προσέξτε η διακόσμηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου σας να είναι ασφαλής για σκύλους. Στις μέρες μας υπάρχουν ωραίες εναλλακτικές αντί για εύθραυστες γυάλινες μπάλες και γιρλάντες.
  • Ανάψτε αληθινά κεριά μόνο εάν βρίσκεστε στο χώρο και εάν είστε σίγουροι ότι ο σκύλος θα σας ακούσει όταν τον διατάξετε να παραμείνει μακριά από το δέντρο. Βέβαια για λόγους ασφαλείας, καλό θα ήταν να μην χρησιμοποιείτε καθόλου αληθινά κεριά, αλλά αντί αυτών κεράκια με φωτάκι LED. Παρεμπιπτόντως, αυτά διατίθενται και ασύρματα, έτσι ώστε να μειώνεται σημαντικά ο κίνδυνος ηλεκτροπληξίας από το δάγκωμα του καλωδίου.
  • Εάν ο σκύλος έχει πρόσβαση στο νερό στη βάση του χριστουγεννιάτικου δέντρου, βεβαιωθείτε ότι θα είναι καλά καλυμμένο, ώστε το κατοικίδιο ζώο σας να μην μπορεί να πιει νερό.
Όταν πρόκειται για τραυματισμό από κόψιμο: ο χτύπος μιας σπασμένης χριστουγεννιάτικης μπάλας ή ενδεχομένως η πτώση ολόκληρου του δέντρου τρομάζει ακόμη και εμάς τους ανθρώπους. Διατηρήστε πάνω απ’ όλα την ψυχραιμία σας και κρατήστε πρωτίστως το σκύλο σας σε ένα ασφαλές σημείο, προτού φροντίσετε για τα σπασμένα γυαλιά στο πάτωμα και ξαναβάλετε το δέντρο στη θέση του. Εάν ο σκύλος σας έχει ήδη τραυματιστεί από μια σπασμένη χριστουγεννιάτικη μπάλα, θα πρέπει πρώτα να τον ηρεμήσετε (εάν χρειάζεται, για προστασία από ανεξέλεγκτες αντιδράσεις φορέστε του ένα φίμωτρο ή δέστε τον) και περιποιηθείτε το τραύμα του. Αρχικά σταματήστε την αιμορραγία (με επίδεσμο πίεσης), καθαρίστε την πληγή με καθαρό νερό και αν χρειαστεί, κόψτε προσεκτικά τις τρίχες. Χρησιμοποιήστε σπρέι απολύμανσης για να απολυμάνετε την πληγή από το κόψιμο. Εάν εξακολουθεί να υπάρχει θραύσμα στο πόδι, προσπαθήστε να το αφαιρέσετε προσεκτικά με μία λαβίδα.
Πότε πρέπει να πάω με το σκύλο στον/στην κτηνίατρο; Βάλτε έναν επίδεσμο στην πατούσα του σκύλου σας και αν είναι δυνατόν, πηγαίνετέ τον σύντομα στον/στην κτηνίατρο. Σε ανοιχτές πληγές που αιμορραγούν πολύ ή όταν βρίσκονται ξένα σωματίδια στην πατούσα του σκύλου, πρέπει να βιαστείτε να πάτε στον/στην κτηνίατρο. Ακόμη και για άλλα ατυχήματα με το χριστουγεννιάτικο δέντρο, όπως η κατάποση ασημένιας βροχής, η ηλεκτροπληξία ή πόση του νερού από τη βάση του δέντρου, θα πρέπει πάντα να γίνεται διάγνωση από έναν/μία κτηνίατρο. Καθώς οι περισσότεροι/ες κτηνίατροι έχουν κλειστό το ιατρείο τους κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, καλό θα ήταν να έχετε πάντα διαθέσιμο τον αριθμό τηλεφώνου του/της ή τον αριθμό τηλεφώνου μιας κτηνιατρικής κλινικής, ώστε να δράσετε άμεσα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

3. Πατουσάκια μακριά από τη σοκολάτα

Όχι μόνο εμείς οι άνθρωποι, αλλά και πολλοί σκύλοι έχουν αδυναμία στα πολύχρωμα χριστουγεννιάτικα πιάτα με σοκολάτα, στα γλυκά μπισκότα και τους ξηρούς καρπούς. Αλλά σε αντίθεση με εμάς τους ανθρώπους, που το πολύ πολύ να έχουμε τερηδόνα στα δόντια ή να πάρουμε μερικά κιλάκια παραπάνω με το τσιμπολόγημα γλυκών, η κατανάλωση σοκολάτας μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή του σκύλου. Η θεοβρωμίνη που περιέχεται στο πλήρες γάλα και τη μαύρη σοκολάτα είναι τοξική για τα ζώα και μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες στον οργανισμό του σκύλου μας. Μπορεί να οδηγήσει σε σπασμούς, υψηλή αρτηριακή πίεση ή καρδιακά προβλήματα. Τα συμπτώματα μίας δηλητηρίασης από σοκολάτα (ανάλογα με την ποσότητα και την περιεκτικότητα σε κακάο της σοκολάτας που έχει καταναλωθεί) ποικίλλουν από διάρροια και εμετό μέχρι επίπονους σπασμούς, τρέμουλο, ακόμη και απώλεια συνείδησης και θάνατο του σκύλου.

Πως να μειώσετε τον κίνδυνο δηλητηρίασης: Ποτέ μην αφήνετε τη σοκολάτα ανοιχτή. Αποθηκεύστε τα σοκολατάκια, τα μπισκότα κτλ. μόνο σε καλά σφραγισμένα κουτιά και δοχεία, και μην τοποθετείτε πιατέλες με γλυκά στην τραπεζαρία ή το τραπεζάκι του καθιστικού. Εάν έχετε καλεσμένους στο σπίτι ή θέλετε να καλομάθετε τον εαυτό σας με ένα πιατάκι σοκολάτα και γλυκά, βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας δεν έχει πρόσβαση στα γλυκά - ακόμα κι αν σας κοιτάζει έντονα ικετεύοντας για ένα κομματάκι. Μην αφήνετε ποτέ χωρίς επιτήρηση το σκύλο μόνο του με τη σοκολάτα και πάντα να απομακρύνετε αμέσως τα «απομεινάρια» της ανθυγιεινής ατασθαλίας σας. Τα χριστουγεννιάτικα ημερολόγια με σοκολατάκια θα πρέπει να φυλάσσονται μακριά από το σκύλο σας - δεν πρέπει ποτέ να υποτιμάτε τις δεξιότητες του πεινασμένου τετράποδου φίλου σας. Παρεμπιπτόντως, η λευκή σοκολάτα δεν είναι τοξική για τους σκύλους λόγω της ελάχιστης περιεκτικότητας σε θεοβρωμίνη, αλλά η υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος και ζάχαρη μπορεί να οδηγήσει σε επίπονους σπασμούς.

Εάν ο σκύλος σας έφαγε σοκολάτα: Πόσο επικίνδυνη μπορεί να γίνει η σοκολάτα για το σκύλο σας εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από την ποσότητα που έχει καταναλωθεί και την περιεκτικότητα της σοκολάτας σε κακάο. Ουσιαστικά ισχύει, όσο πιο σκουρόχρωμη είναι η σοκολάτα, τόσο πιο τοξική είναι για το ζώο και όσο πιο μικρόσωμος είναι ο σκύλος, τόσο πιο επικίνδυνες είναι οι συνέπειες. Αν παρατηρήσετε ότι ο σκύλος σας έχει φάει μεγάλη ποσότητα σοκολάτας χωρίς την άδειά σας, τότε πρέπει το συντομότερο δυνατό να τον πάτε στον/στην κτηνίατρο. Μόνο αυτός/αυτή μπορεί να θέσει υπό έλεγχο τη δηλητηρίαση λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα, όπως εμετό, πλύση στομάχου και χρήση ενεργού άνθρακα. Παρ’ όλη την ένταση: για κανένα λόγο μην πανικοβληθείτε και κρατήστε την ψυχραιμία σας για χάρη του σκύλου. Παρεμπιπτόντως: ένα μικρό σοκολατάκι ή ένα σοκολατένιο μπισκότο είναι ανθυγιεινό για σκύλους μεσαίου ή μεγάλου μεγέθους, αλλά συνήθως δεν αποτελεί πρόβλημα. Επικίνδυνη μπορεί να προβεί η κατανάλωση ολόκληρης μπάρας ή πολλών κομματιών σοκολάτας.

4. Δηλητηριώδη φυτά και επικίνδυνες οσμές

Πολλοί άνθρωποι έχουν συνυφασμένα με τα Χριστούγεννα ένα χριστουγεννιάτικο Αλεξανδρινό επάνω στο τραπέζι, ένα γκι επάνω στην πόρτα ή μια χριστουγεννιάτικη ανθοδέσμη με ελλέβορους, γνωστά και ως ρόδα των Χριστουγέννων. Οι ιδιοκτήτες σκύλων θα πρέπει ωστόσο να είναι προσεκτικοί με τη χριστουγεννιάτικη διακόσμηση του σπιτιού τους, καθώς μερικά φυτά είναι δηλητηριώδη για τους σκύλους. Εάν ο σκύλος καταπιεί ένα πεσμένο γκι ή ένα φύλλο Αλεξανδρινού, υπάρχει ο κίνδυνος δηλητηρίασης με εμφανή συμπτώματα όπως διάρροια και έντονους σπασμούς. Μόνο και μόνο η επαφή με τα φύλλα του Αλεξανδρινού (το λουλούδι των Χριστουγέννων, γνωστό και ως το Αστέρι της Βηθλεέμ) μπορεί να προκαλέσει στο σκύλο σας δερματικούς ερεθισμούς. Επώδυνες γαστρεντερικές διαταραχές μπορούν να προκληθούν και από αρωματικά έλαια, τα οποία τοποθετούνται σε μικρά δοχεία, και αναδύουν άρωμα Χριστουγέννων στο χώρο σας. Εάν ένας περίεργος σκύλος πιει αυτό το αρωματικό έλαιο, εγκυμονεί ο κίνδυνος διάρροιας και εμετού, ερεθισμού του βλεννογόνου ή ακόμα και δηλητηρίασης.

Μήπως πρέπει να παραλείψω τα χριστουγεννιάτικα φυτά; Εάν θέλετε να έχετε στο σπίτι σας χριστουγεννιάτικα φυτά, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι τα φυτά αυτά είναι τοποθετημένα μακριά από το σκύλο. Ομοίως, τα δοχεία με αρωματικά έλαια θα πρέπει να τοποθετούνται μόνο σε ασφαλές ύψος. Θα πρέπει επίσης να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στην υπόλοιπη χριστουγεννιάτικη διακόσμηση του σπιτιού σας. Το δημοφιλές σπρέι χιονιού στα παράθυρα μπορεί να προκαλέσει δύσπνοια στο σκύλο, ακόμη και σε μικρές ποσότητες. Ευτυχώς, υπάρχουν αρκετές εναλλακτικές λύσεις για το πως οι ιδιοκτήτες σκύλων μπορούν να διακοσμήσουν το σπίτι τους τα Χριστούγεννα χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο την υγεία του κατοικίδιου ζώου τους: χριστουγεννιάτικα αυτοκόλλητα στα παράθυρα ή ψεύτικα φυτά, που φαίνονται σαν αληθινά και δεν χρειάζονται καν πότισμα.

Τι πρέπει να κάνω εάν ο σκύλος μου έχει φάει ένα δηλητηριώδες φυτό; Αν έχετε αντιληφθεί ότι ο σκύλο σας έχει μόλις φάει το φυτό, μπορείτε να του δώσετε δισκία άνθρακα, που δεν πρέπει να λείπουν από κανένα βαλιτσάκι πρώτων βοηθειών για σκύλους. Γενικώς ισχύει: Όσο νωρίτερα έρθει σε επαφή ο ενεργός άνθρακας με το δηλητήριο του φυτού στο στομάχι, τόσο πιο αποτελεσματικά μπορεί να δράσει. Εάν έχει περάσει κάποιο χρονικό διάστημα από την κατάποση του δηλητηριώδους φυτού και είναι εμφανή τα πρώτα συμπτώματα δηλητηρίασης, όπως σπασμοί, κακή κυκλοφορία ή δύσπνοια, ο σκύλος πρέπει να μεταφερθεί άμεσα στον/στην κτηνίατρο.

5. Όχι ψητό για το σκύλο

Ένα νόστιμο εορταστικό μενού αποτελεί μέρος των Χριστουγέννων, εξίσου όπως και το χριστουγεννιάτικο δέντρο και τα δώρα. Ενώ οι ιδιοκτήτες σκύλου κάθονται στο τραπέζι και απολαμβάνουν τα πολλά και νόστιμα εδέσματα επάνω στο τραπέζι, ο σκύλος κάθεται δίπλα με μεγάλα μάτια, ικετεύοντας για μια μπουκίτσα. Ομολογουμένως είναι δύσκολο να παραμείνει κανείς σκληρός και έτσι είτε λόγω του εορταστικού κλίματος είτε από οίκτο, ο σκύλος «κερδίζει» ένα ή δύο κομμάτια από το ψητό κρέας που υπάρχει στο τραπέζι. Δίνοντας στο σκύλο να φάει από το φαγητό σας, δεν κάνετε χάρη ούτε σε σας ούτε στο σκύλο σας, διότι με αυτή την κίνηση μπορεί να καταλήξετε στην κτηνιατρική κλινική. Τα περισσότερα από τα φαγητά που τρώμε εμείς οι άνθρωποι, ιδίως το πικάντικο χριστουγεννιάτικο ψητό, έχει πολλά καρυκεύματα και είναι πολύ λιπαρό για τους σκύλους, οπότε μπορεί να προκαλέσει σοβαρά γαστρεντερικά προβλήματα στον τετράποδο φίλο μας. Τα κόκκαλα χήνας ή γαλοπούλας δεν ανήκουν στο μπολ φαγητού ενός σκύλου. Σπάνε εύκολα (ιδίως όταν μαγειρεύονται), και μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες στο στόμα και τον οισοφάγο του σκύλου.

Αν θέλετε να κάνετε το σκύλο σας χαρούμενο, θα πρέπει αντ' αυτού να του δώσετε μια ιδιαίτερη λιχουδιά ή ένα κόκκαλο για σκύλους, που ο τετράποδος φίλος σας θα μπορεί να μασάει με ευχαρίστηση, ενώ εσείς απολαμβάνετε το εορταστικό γεύμα.

Για ήρεμα και κατανυκτικά Χριστούγεννα παρέα με το σκύλο σας

Για τους ιδιοκτήτες σκύλων, η περίοδος των Χριστουγέννων μπορεί να αποτελέσει πραγματικά μια πρόκληση, ιδίως αν ο σκύλος σας είναι πολύ νέος και περίεργος, και θέλει να δοκιμάσει όλα τα παράξενα πράγματα που υπάρχουν στο σπίτι τα Χριστούγεννα. Αλλά μην ανησυχείτε: Αν λάβετε τα απλά προληπτικά μέτρα που περιγράφονται παραπάνω, σχεδόν τίποτα δεν μπορεί να πάει στραβά. Έτσι μπορείτε να απολαύσετε τα Χριστούγεννα όλο χαρά παρέα με τον τετράποδο φίλο σας.

Τα πιο χρήσιμα άρθρα μας
2 min

10 σημάδια ότι ο σκύλος σας είναι ευτυχισμένος

«Πώς μπορώ να καταλάβω αν ο αγαπημένος μου σκύλος είναι καλά;». «Πώς ξέρω ότι κάνω τα πάντα σωστά όταν ασχολούμαι με το σκύλο μου και ότι έχει μια καλή ζωή μαζί μου που τον κάνει εντελώς χαρούμενο;». Αυτά είναι τα ερωτήματα που απασχολούν πολλούς ιδιοκτήτες σκύλων.
1 min

Τι καταλαβαίνουν οι σκύλοι;

Μερικές φορές φαίνεται ότι οι σκύλοι καταλαβαίνουν ακριβώς τι προσπαθεί να τους πει ο άνθρωπός τους. Πολλοί ζωόφιλοι είναι σίγουροι ότι ο σκύλος τους καταλαβαίνει τέλεια. Ωστόσο, στην καθημερινότητα υπάρχουν συχνά αρκετές παρανοήσεις μεταξύ σκύλου και ανθρώπου. Διότι αυτό που σε μας φαίνεται αυτονόητο, δεν είναι πάντα έτσι για το σκύλο. Τι καταλαβαίνουν πραγματικά οι σκύλοι;
1 min

Το κουτάβι σας καταφθάνει στο σπίτι!

Ο σκύλος που πάντα ονειρευόσασταν έρχεται στο σπίτι σας. Το καλαθάκι του είναι ήδη έτοιμο, το πρώτο περιλαίμιο μυρίζει ακόμα «καινουργίλα» και θέλετε να τα κάνετε όλα όπως πρέπει. Μην ανησυχείτε: αποκτώντας τις βασικές γνώσεις για τους σκύλους, η συμβίωση με το αγαπημένο σας τετράποδο δεν μπορεί παρά να ξεκινήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η ομάδα της zooplus θέλει να σας υποστηρίξει και να σας βοηθήσει σε αυτό το ξεκίνημα της συμβίωσης με το νέο σας σκύλο. Σας ευχόμαστε καλή ανάγνωση και ελπίζουμε να σας φανούν χρήσιμες αυτές οι πληροφορίες!