Γάτες & προβλήματα υγιεινής

Gátes kai provlímata ygieinís

Οι γάτες είναι από τη φύση τους πολύ καθαρά ζώα. Εάν η γάτα σας δε χρησιμοποιεί πλέον σωστά την τουαλέτα υγιεινής ή εάν δεν καθαρίζεται επαρκώς, αυτό αποτελεί μια σημαντική ένδειξη για σοβαρά προβλήματα υγείας ή ακόμη και ψυχολογικά προβλήματα!

Η κακή υγιεινή στη γάτα εκδηλώνεται με διάφορους τρόπους. Εάν η γάτα σας κάνει την ανάγκη της έξω από την τουαλέτα υγιεινής, δεν πρέπει να το αγνοήσετε. Αλλά ακόμα κι αν η γάτα σας δεν καθαρίζεται πλέον ή καθαρίζεται υπερβολικά τακτικά, και αυτό μπορεί να υποδηλώνει μια σοβαρή σωματική ή ψυχική ασθένεια.

Κατευθείαν στον κτηνίατρο

Εάν η γάτα σας παρουσιάζει ασυνήθιστες συνήθειες καθαρισμού ή ελλιπείς συνθήκες υγιεινής, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να απευθυνθείτε στον κτηνίατρο σας, καθώς ο ίδιος μπορεί να εξετάσει προσεκτικά τη γάτα σας και να αποκλείσει σωματικές αιτίες. Ο υπερβολικός καθαρισμός μπορεί να αποτελεί ένδειξη κάποιας αλλεργίας ή χαρακτηριστικό σύμπτωμα προσβολής από παράσιτα. Η κακή υγιεινή συνυπάρχει συχνά με λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης ή άλλες λοιμώξεις. Ωστόσο, αν η γάτα σας είναι σε καλή σωματική κατάσταση, τότε απαιτείται ανάλυση των βαθύτερων πιθανών αιτίων.

Μαρκάρισμα ή έλλειψη υγιεινής;

Η έλλειψη υγιεινής στις γάτες εκδηλώνεται συχνά με μαρκάρισμα ή κάτι άλλο. Πώς θα διακρίνετε λοιπόν, αν η γάτα σας απλώς μαρκάρει την περιοχή της ή αν αυτό οφείλεται σε έλλειψη υγιεινής;

Παρατηρήστε εάν η γάτα κάνει την ανάγκη της σε λάθος μέρος. Θα αναγνωρίσετε ότι η γάτα σας «ψεκάζει» για να μαρκάρει την περιοχή της, αν στέκεται όρθια και ουρεί προς τα πίσω με τεντωμένη, τρεμάμενη ουρά που δείχνει προς τα κάτω. Η πλειοψηφία των αρσενικών γατών, που δεν έχουν ευνουχιστεί, μαρκάρουν την περιοχή τους, αλλά ακόμα και οι θηλυκές γάτες μαρκάρουν, όταν βρίσκονται σε οίστρο ή πριν από τη στείρωση. Ωστόσο, το μαρκάρισμα δεν οφείλεται πάντα στην ύπαρξη ορμονών. Σε πολλές περιπτώσεις, η γάτα επιθυμεί απλώς να μαρκάρει την περιοχή της όπως για παράδειγμα, εάν συμβιώνουν κάτω από την ίδια στέγη και άλλες γάτες ή άλλα ζώα.

Ωστόσο, εάν η γάτα σας κάνει βαθύ κάθισμα, ενώ κάνει την ανάγκη της, πρόκειται για σαφή ένδειξη κακής υγιεινής.

Γάτες & προβλήματα υγιεινής

Προβλήματα υγιεινής

Πού μπορεί να οφείλεται η έλλειψη υγιεινής σε τόσο καθαρά ζώα, όπως η γάτα; Τι μπορεί να έχει συμβεί και η γάτα σας δεν προσέχει πλέον την υγιεινή της; Εάν ο κτηνίατρός σας δεν εντοπίσει κάποια φυσικά αίτια, τότε οι κακές συνθήκες υγιεινής υποδηλώνουν συχνά χρόνιο στρες. Να γνωρίζετε ότι οι γάτες δε θέλουν να σας ενοχλήσουν με αυτή τη συμπεριφορά. Συχνά δεν κατανοούν ότι η ούρηση σε ανεπιθύμητες περιοχές είναι δυσάρεστη για τους ανθρώπους - απλώς τις περισσότερες φορές δεν έχουν εναλλακτικό τρόπο να εκφραστούν. Δε βοηθάτε σε κάτι, με το να τιμωρείτε τη γάτα σας, να τη μαλώνετε ή ακόμα και να βουτάτε τη μύτη της στα ούρα - το μόνο που καταφέρνετε είναι απλώς να προκαλείτε περισσότερο άγχος και να δημιουργείτε ένα φαύλο κύκλο, όπου το πρόβλημα παραμένει άλυτο. Η γάτα αισθάνεται περισσότερο πιεσμένη και το πρόβλημα της κακής υγιεινής εντείνεται περαιτέρω... Καλό είναι να εστιάσετε στον εντοπισμό της βαθύτερης αιτίας αυτής της συμπεριφοράς. Συχνά, η κακή υγιεινή συνδέεται με ακατάλληλες συνθήκες διαβίωσης. Μήπως έχετε φέρει μια νεαρή γάτα από το αγρόκτημα στο σπίτι σας, αλλά δεν μπορείτε να της παρέχετε την παρέα μιας άλλης γάτας, έξοδο στον κήπο ή απασχόληση; Μήπως εργάζεστε πολύ, με αποτέλεσμα η γάτα σας να είναι όλη την ώρα μόνη της; Μήπως έχουν υπάρξει σημαντικές αλλαγές στη ζωή της γάτας σας: μια μετακόμιση, ένας νέος σύντροφος, ένα μωρό; Μήπως η τουαλέτα υγιεινής έχει τοποθετηθεί σε μια ακατάλληλη θέση και η γάτα σας αισθάνεται ανασφαλής, καθώς εισέρχεται στο δωμάτιο, ή μήπως οι άλλες γάτες του σπιτιού δεν αφήνουν τη γάτα σας να κάνει ήρεμα την ανάγκη της.

Συνήθεια καθαρισμού

Ακριβώς όπως ο ύπνος, ο καθαρισμός αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της καθημερινής ζωής της γάτας σας. Οι γάτες είναι πολύ καθαρά ζώα, χρησιμοποιούν τη γλώσσα τους για να απομακρύνουν τις νεκρές τρίχες από το τρίχωμά τους, καθώς και τα χόρτα, τα φύλλα ή τις μικρές ακαθαρσίες, για παράδειγμα μετά τη χρήση της τουαλέτας υγιεινής. Σε περίπτωση που αυτή η συνήθεια της γάτας «πάει περίπατο», τότε εμφανίζονται σημάδια ανεπαρκούς καθαρισμού ή εξαιρετικά υπερβολικού καθαρισμού.

Ο χαρακτήρας της γάτας σας καθορίζεται από το χρόνο και την ένταση, με την οποία αφοσιώνεται στην περιποίηση του σώματός της. Ωστόσο, εάν η γάτα σας αλλάξει απότομα τις συνήθειες καθαρισμού της, τότε συντρέχει λόγος ανησυχίας.

Η λεγόμενη «υπερ-περιποίηση» χαρακτηρίζεται συχνά από την ξαφνική εμφάνιση υπερβολικών συνηθειών καθαρισμού. Συχνά οι άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι κάτι δεν πάει καλά, μόνο όταν εντοπίζουν φαλακρά σημεία στην κοιλιά, στην εσωτερική πλευρά των μηρών, στη ρίζα της ουράς ή σε άλλα σημεία... Η υπερβολική περιποίηση μπορεί να οφείλεται σε σωματικά και ψυχικά αίτια. Εάν ο κτηνίατρός σας δεν μπορεί να εντοπίσει ένα συγκεκριμένο πρόβλημα υγείας, όπως μια αλλεργία ή μια τροφική αλλεργία, θα πρέπει να εξετάσετε το άγχος ως πιθανή αιτία.

Το ίδιο ισχύει σε περίπτωση που η γάτα σας δεν περιποιείται επαρκώς. Εάν η γάτα σας δεν καθαρίζεται πλέον μετά την επίσκεψή της στην τουαλέτα υγιεινής, αυτό μπορεί να οφείλεται στην προχωρημένη ηλικία της ή σε μια μόλυνση στην περιοχή του στόματος. Ωστόσο, δεν αποκλείονται το χρόνιο στρες και οι αγχώδεις διαταραχές.

Σε αυτή την περίπτωση, εξετάστε προσεκτικά τις συνθήκες διαβίωσης της γάτας σας. Θεωρείτε ότι η γάτα σας κοιμάται αρκετά και φαίνεται να είναι πλήρως απασχολημένη; Ή μήπως νιώθετε ότι η γάτα σας έχει άγχος, ιδιαίτερα με την παρουσία νέων μελών στην οικογένεια ή κάποια συγκεκριμένη ώρα της ημέρας; Μήπως η ηλικιωμένη γάτα σας δεν μπορεί να ξεκουραστεί και να ηρεμήσει, από τη στιγμή που ήρθε ένα νέο γατάκι στο σπίτι σας;

άτα με προβλήματα υγιεινής

Ρωτήστε τους ειδικούς

Εάν δεν μπορείτε με τίποτα να βρείτε την αιτία που η γάτα σας αισθάνεται άβολα, μαρκάρει, λερώνεται, δεν καθαρίζεται καθόλου ή καθαρίζεται υπερβολικά, μπορούν να βοηθήσουν οι λεγόμενοι «θεραπευτές συμπεριφοράς της γάτας» ή οι «ψυχολόγοι γάτας». Αυτοί οι ειδικοί έχουν ασχοληθεί εντατικά με τη συμπεριφοράς της γάτας και μπορούν να μεσολαβήσουν ανάμεσα σε εσάς και τη γάτα σας, εντοπίζοντας τυχόν προβλήματα και λύνοντας παρανοήσεις.

Ευχόμαστε σε εσάς και τη γάτα σας ό,τι καλύτερο!

Τα πιο χρήσιμα άρθρα μας
1 min

Γιατί με γλείφει η γάτα μου;

Όποιος γνωρίζει δύο γάτες που συμπαθούν η μια την άλλη, μπορεί με λίγη τύχη να παρακολουθήσει πως περιποιούνται μεταξύ τους. Οι γάτες γλείφουν με αφοσίωση η μια την άλλη. Τι σημαίνει όμως όταν οι γάτες γλείφουν τον άνθρωπο τους;
1 min

Η γάτα νιαουρίζει τη νύχτα: γιατί και τι να κάνω;

Η γάτα σας νιαουρίζει και σας αφήνει άυπνους όλη τη νύχτα; Πιθανόν κάθε ιδιοκτήτης γάτας το έχει ήδη βιώσει αυτό στο παρελθόν. Τι να κάνουμε αν κάθε βράδυ η γάτα μας δεν μας αφήνει να κοιμηθούμε; Γιατί πολλές γάτες νιαουρίζουν ιδίως το βράδυ και τι βοηθά κατά του νυχτερινού νιαουρίσματος;
1 min

Γάτες & προβλήματα υγιεινής

Οι γάτες είναι από τη φύση τους πολύ καθαρά ζώα. Εάν η γάτα σας δε χρησιμοποιεί πλέον σωστά την τουαλέτα υγιεινής ή εάν δεν καθαρίζεται επαρκώς, αυτό αποτελεί μια σημαντική ένδειξη για σοβαρά προβλήματα υγείας ή ακόμη και ψυχολογικά προβλήματα! Η κακή υγιεινή στη γάτα εκδηλώνεται με διάφορους τρόπους. Εάν η γάτα σας κάνει την ανάγκη της έξω από την τουαλέτα υγιεινής, δεν πρέπει να το αγνοήσετε. Αλλά ακόμα κι αν η γάτα σας δεν καθαρίζεται πλέον ή καθαρίζεται υπερβολικά τακτικά, και αυτό μπορεί να υποδηλώνει μια σοβαρή σωματική ή ψυχική ασθένεια.