Μέιν Κουν (Maine Coon)

μέιν κουν

Η Μέιν Κουν  έχει γίνει μια από τις πιο δημοφιλείς φυλές γάτας στον κόσμο και η δημοτικότητά της αυξάνεται ολοένα και περισσότερο. Αυτό οφείλεται προφανώς στη φυσικότητα, την ευρωστία και τον τέλειο χαρακτήρα της. Στην περιγραφή της φυλής Μέιν Κουν θα βρείτε σημαντικές πληροφορίες για αυτές τις αξιαγάπητες γάτες.

Ιστορία

Η Μέιν Κουν μοιάζει εμφανισιακά πολύ με τη γάτα του Νορβηγικού Δάσους. Σε αντίθεση με αυτή, κατάγεται ωστόσο από την Αμερική, από την πολιτεία του Μέιν. Υπάρχουν πολλοί μύθοι σχετικά με την καταγωγή της. Μεταξύ άλλων εικάζεται ότι είναι διασταύρωση γάτας και ρακούν, κάτι το οποίο είναι αδύνατον από βιολογικής άποψης. Πιο πιθανό είναι οι γάτες να χρησιμοποιήθηκαν σε πλοία μεταναστών για την καταπολέμηση αρουραίων και ποντικών. Με αυτό τον τρόπο έφτασαν τότε στην Αμερική. Στη συνέχεια, η γάτα Μέιν Κουν πέρασε στην αφάνεια, αλλά έγινε ξανά δημοφιλής τη δεκαετία του 1950 και παρουσιάστηκε σε εκθέσεις μορφολογίας της φυλής.

Γνωρίζατε ότι η Μέιν Κουν θεωρείται επίσης η πρώτη γάτα που συμμετείχε σε εκθέσεις μορφολογίας στην Αμερική; Οι κάτοικοι της πολιτείας του Μέιν ήταν πολύ περήφανοι για τις ασυνήθιστες γάτες τους. Ήταν πεπεισμένοι ότι ήταν πιο έξυπνες, πιο γρήγορες, πιο δυνατές και επομένως καλύτερες σε όλα συγκριτικά με άλλες γάτες. Ήδη από το 18ο αιώνα, σε εορταστικές εκδηλώσεις της υπαίθρου είχαν αρχίσει να συγκρίνουν τις Μέιν Κουν τους με αυτές του γείτονα.

Maine Coon

Χαρακτήρας

Οι Μέιν Κουν είναι πολύ αξιαγάπητα και κοινωνικά ζώα. Είναι παιχνιδιάρες και έξυπνες: Μπορείτε ακόμη και να τους διδάξετε μικρότερα κόλπα. Έχουν υπάρξει ακόμη και αναφορές για ορισμένες Κουν, οι οποίες έμαθαν ανάκτηση. Σε αντίθεση με τις περισσότερες φυλές γατών, στις γάτες Μέιν Κουν αρέσει ως γνωστόν το νερό. Εάν έχετε ως κατοικίδιο μόνο μία Μέιν Κουν, τότε χρειάζεται πάρα πολύ στοργή από εσάς τους ανθρώπους. Επίσης, στις Μέιν Κουν αρέσει πολύ να «κουβεντιάζουν». Το χαριτωμένο γουργούρισμα και νιαούρισμά τους θα σας κρατά συντροφιά καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Είναι πολύ κοινωνικές, και τα πάνε καλά με άλλα ζώα και παιδιά. Οι Μέιν Κουν είναι γάτες που μπορούν να διαμένουν αποκλειστικά μέσα στο σπίτι και ως εκ τούτου, ενδείκνυνται ιδανικά ως κατοικίδια ζώα για εργαζόμενα άτομα. Ωστόσο, είναι πολύ αεικίνητες και δραστήριες. Για το λόγο αυτό, ως οικόσιτη γάτα θα πρέπει να της προσφέρετε αρκετές δυνατότητες για να απασχολείται και να εκτονώνεται.

Εμφάνιση

Το μέσο βάρος μίας Μέιν Κουν κυμαίνεται μεταξύ 6 έως 8 κιλά. Οι γάτες θα πρέπει να ζυγίζουν έως 5 κιλά. Το σώμα τους είναι μυώδες, με ευρύ θώρακα. Επίσης, το σώμα θα πρέπει να είναι επίμηκες και να δίνει την αίσθηση ενός «ορθογώνιου» σχήματος. Η Μέιν Κουν μπορεί να φτάσει σε μήκος έως 120 cm και ύψος ακρώμιου έως και 40 cm. Για σύγκριση μεγεθών: Μια γάτα Σιγκαπούρης ως η πιο μικρόσωμη καθαρόαιμη γάτα έχει ύψος ακρώμιου έως 20 cm το πολύ. Οι Μέιν Κουν έχουν μεγάλα, μυτερά αυτιά που διαθέτουν στην άκρη τριχωτές φουντίτσες. Το τρίχωμα των Μέιν Κουν είναι υδατοαπωθητικό. Διαθέτει ένα παχύ υπόστρωμα, ένα σταθερό τρίχωμα και μια φουντωτή ουρά.

Η ουρά θα πρέπει να είναι περίπου τόσο μακριά όσο και το σώμα. Το τρίχωμα μπορεί να εμφανιστεί σε όλες τις πιθανές παραλλαγές εκτός από χρυσό χρώμα. Έχει δυνατά και μυώδη, μεσαίου μήκους πόδια με μεγάλη απόσταση μεταξύ τους και καλές αναλογίες. Οι πατούσες της Μέιν Κουν είναι μεγάλες, στρογγυλές,  και έχουν τριχωτές τούφες. Οι τριχωτές τούφες στα πέλματα ορισμένων ζώων είναι τόσο μακριές, ώστε προεξέχουν πάνω από 2 cm ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών. Στην ουσία δεν υπάρχουν καθόλου σαφή πρότυπα για τη φυλή Μέιν Κουν. Αυτό εξαρτάται από τον αντίστοιχο σύλλογο στον οποίο ανήκει ο εκτροφέας, αν και είναι μικρές οι διαφορές μεταξύ των προτύπων φυλής. Σε ορισμένες Μέιν Κουν μπορεί επίσης να εμφανιστεί πολυδακτυλία. Πρόκειται για ένα γενετικό ελάττωμα, που οι γάτες γεννιούνται με έξι ή επτά δάχτυλα.

Συνθήκες διαβίωσης

Ως πρώην γάτα εργασίας, η Μέιν Κουν είναι επιδέξια κυνηγός. Τα έξυπνα αυτά γατάκια κάνουν συνήθως ευχάριστα ανάκτηση και λατρεύουν το νερό. Επομένως, μην απορείτε, που η γάτα σας δεν παραλείπει να πέφτει σε κανένα νερόλακκο, και που παίζει ευχάριστα με το μπολ νερού. Επιπλέον, τα ονυχοδρόμια και οι φωλίτσες ύπνου θα πρέπει να προσαρμόζονται στο τεράστιο μέγεθος αυτής της φυλής. Το κατάλληλο ύψος και η σταθερότητα είναι σημαντικά.

Οι Μέιν Κουν θεωρούνται στοργικές. Παρ’ όλα αυτά, θα πρέπει να προσφέρετε στους τριχωτούς τετράποδους φίλους σας καταφύγια όπως σπιτάκια παιχνιδιού. Επίσης, κατά την επιλογή της τουαλέτας για γάτες βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει το σωστό μέγεθος. Εδώ ισχύει: όσο μεγαλύτερη, τόσο καλύτερη και πιο ευχάριστη για τη γάτα! Οι Μέιν Κουν μπορούν εύκολα να κάνουν παρέα με άλλες γάτες. Κατά τη συναναστροφή με άλλες φυλές γατών πρέπει να δίνετε προσοχή στο ότι οι γάτες είναι από τη φύση τους κοινωνικά ζώα. Καθώς οι Μέιν Κουν είναι πολύ δραστήριες και αεικίνητες, πρέπει να διασφαλίζετε επαρκή άσκηση. Ιδίως όταν πρόκειται για μια οικόσιτη γάτα. Γι’ αυτό μπορείτε να διαμορφώσετε π.χ. έναν κήπο ή ένα μπαλκόνι που να ενδείκνυται και να είναι ασφαλές για γάτες. Είναι επίσης δυνατό να βγάζετε μια Μέιν Κουν βόλτα με οδηγό, αλλά αυτό πρέπει να εξασκηθεί εκ των προτέρων μέσα στο σπίτι. Επιπλέον, τα έξυπνα αυτά ζώα θα πρέπει να έχουν στη διάθεσή τους παιχνίδια για γάτες, καθώς και παιχνίδια ευφυΐας προκειμένου να απασχολούνται.

Πόσο χρονών γίνονται οι γάτες Μέιν Κουν;

Το προσδόκιμο ζωής των Μέιν Κουν κυμαίνεται από 12 έως 15 χρόνια. Η ηλικία της γάτας Μέιν Κουν επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες. Προσφέρετε πάντοτε στη γάτα σας ενδεδειγμένες συνθήκες διαβίωσης, μια υγιεινή διατροφή και πολλές ώρες αγκαλιάς. Αυτό αποτελεί μια καλή βάση για μια ευτυχισμένη ζωή. Υπάρχουν επίσης αναφορές για Μέιν Κουν που είναι άνω των 20 ετών.

Maine Coon

Φροντίδα

Στην ουσία θα περίμενε κανείς ότι το τρίχωμα μίας ημιμακρύτριχης γάτας χρειάζεται μία αρκετά εντατική φροντίδα. Πέραν όλων των προσδοκιών, ωστόσο, η φροντίδα του τριχώματος της Μέιν Κουν δεν είναι τόσο χρονοβόρα, όσο μπορεί ενδεχομένως να φαίνεται. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Μέιν Κουν έχει ελάχιστο υπομανδύα και ημιμακρύ εξωτερικό μανδύα μόνο. Συνεπώς, δεν σχηματίζονται κόμποι τόσο εύκολα. Αρκεί λοιπόν να χτενίζετε επιμελώς το τρίχωμα της Μέιν Κουν μία φορά την εβδομάδα. Ωστόσο, κατά την αλλαγή του τριχώματος θα πρέπει να φροντίζετε πιο συχνά το τρίχωμα της Μέιν Κουν σας. Θυμηθείτε επίσης να ελέγχετε το τρίχωμα των ελεύθερων γατών για τυχόν παράσιτα.

Διατροφή

Οι Μέιν Κουν είναι μεγαλόσωμες γάτες που έχουν μεγάλη ανάγκη για κίνηση και είναι δραστήριες. Κατά συνέπεια, θα πρέπει να έχουν στη διάθεσή τους μια αντίστοιχα μεγάλη ποσότητα ενέργειας. Στη διατροφή των Μέιν Κουν παίζουν επίσης ρόλο και διάφοροι άλλοι παράγοντες. Για παράδειγμα, οι ηλικιωμένες γάτες χρειάζονται διαφορετική ποσότητα θρεπτικών ουσιών από τις νεότερες γάτες. Ιδίως όσον αφορά τα γατάκια πρέπει να βεβαιωθείτε ότι παρέχεται η σωστή ποσότητα ενέργειας. Αυτό θα εξασφαλίσει μια όσο το δυνατόν καλύτερη ανάπτυξη.

Ακόμη και την κατάσταση της υγείας και το βάρος του τετράποδου φίλου σας επηρεάζει η απαιτούμενη ποσότητα θρεπτικών ουσιών. Όταν επιλέγετε τροφή για γάτες, δώστε προσοχή σε συστατικά υψηλής ποιότητας. Το ποσοστό κρέατος πρέπει να είναι το υψηλότερο. Ωστόσο, η ζάχαρη, τα συντηρητικά, τα δημητριακά και τα ζωικά υποπροϊόντα πρέπει να υπάρχουν μόνο σε μικρές ποσότητες. Οι τετράποδοι φίλοι σας χαίρονται επίσης για λιχουδιές, αν και η ποσότητα πρέπει να είναι η πλέον ενδεδειγμένη. Σε γενικές γραμμές, πρέπει να προσέχετε το βάρος της Μέιν Κουν, διότι το υπερβολικό βάρος μπορεί να οδηγήσει σε επίπονα προβλήματα στις αρθρώσεις.

Ποιες μέθοδοι σίτισης υπάρχουν;

Εκτός από ξηρά και υγρή τροφή, η ωμή δίαιτα BARF και το σπιτικό μαγείρεμα αποτελούν επιπλέον τρόπους σίτισης για γάτες Μέιν Κουν. Προτού αποφασίσετε για μία από αυτές τις μεθόδους, θα πρέπει να ενημερωθείτε λεπτομερώς, ώστε να αποφευχθούν επικίνδυνες ελλείψεις σε θρεπτικές ουσίες. Μην ξεχνάτε ότι δεν πρέπει να ταΐζετε ποτέ τη γάτα με ωμό χοιρινό κρέας, καθώς μπορεί να μεταδώσει τον ιό Aujeszky. Μαγειρέψτε καλά το κρέας προτού ταΐσετε με αυτό τη γάτα σας.

Προσφέρετε γρασίδι στη γάτα σας. Κατά την περιποίηση του τριχώματος, οι Μέιν Κουν καταπίνουν πολλές τρίχες που σχηματίζουν μπάλες στο στομάχι. Το γρασίδι για γάτες βοηθά τον τετράποδο φίλο σας να κάνει εμετό τις τρίχες, γιατί προκαλεί αναγούλα. Οι Κουν θα πρέπει να έχουν πάντα νερό στη διάθεσή τους. Αποφύγετε τη σίτιση γάλακτος, διότι οι γάτες είναι εκ φύσεως δυσανεκτικές στη λακτόζη. Ωστόσο, οι γάτες ανέχονται καλά το ειδικό γάλα για γάτες με μειωμένο ποσοστό ζάχαρης γάλακτος. Ωστόσο, θα πρέπει να προσφέρεται μόνο ως σνακ και όχι ως υποκατάστατο του νερού.

Ανακαλύψτε την ποικιλία μας σε τροφές ειδικά για γάτες Μέιν Κουν!

Τα πιο χρήσιμα άρθρα μας
1 min

Γάτα του Σιάμ ή Σιαμαία (Siamese)

Μαζί με τη γάτα Περσίας, η γάτα Σιάμ ή Σιαμαία είναι μία από τις αρχαιότερες και πιο διάσημες φυλές γάτας. Η φυλή προέρχεται από μία ευρέως διαδεδομένη μετάλλαξη, που εμφανίστηκε πριν από περίπου 500 χρόνια και έχει τις ρίζες της στην Ασία, δηλαδή το Σιάμ, τη σημερινή Ταϊλάνδη. Το ταξίδι των γατών Σιάμ προς τα άλλα μέρη του δυτικού κόσμου ξεκίνησε στα τέλη του 19ου αιώνα. Εκείνη την εποχή οι γάτες διέμεναν κυρίως στις αυλές βασιλιάδων και αποτελούσαν σύμβολο υψηλής κοινωνικής θέσης.
1 min

Γάτα Περσίας (Persian)

Η χνουδωτή γάτα Περσίας, ή αλλιώς Περσική γάτα, είναι μία από τις πιο δημοφιλείς γάτες. Είναι παράξενο, αλλά η Περσική γάτα, η οποία στα περσικά ονομάζεται “Gorbe-ye irāni”, δηλαδή Ιρανική γάτα, ανήκει στις αρχαιότερες φυλές γάτας -  αν και δεν προέρχεται καν από την Ανατολή!
1 min

Βρετανική Κοντότριχη (British Shorthair)

Αναζητάτε μια γάτα που να συμπληρώνει τέλεια την οικογένειά σας με τον ήρεμο και ισορροπημένο χαρακτήρα της και να μπορείτε να την έχετε συνεχώς εντός σπιτιού; Τότε κατά πάσα πιθανότητα θα σας προτείνουν μία γάτα της φυλής «Βρετανική Κοντότριχη». Ένας «γατόφιλος» δύσκολα μπορεί να αντισταθεί στο πλούσιο τρίχωμα και τα μεγάλα μάτια της Βρετανικής Κοντότριχης, αποκαλούμενης και ως British Shorthair. Επιπλέον, ο χαρακτήρας της Βρετανικής Κοντότριχης είναι απλά αξιαγάπητος! Αλλά τι άλλο πρέπει να γνωρίζετε σχετικά; Το πορτρέτο της συγκεκριμένης φυλής, που σκιαγραφήσαμε για εσάς, παρουσιάζει λεπτομερώς τις κοντότριχες αυτές γάτες από τη Μεγάλη Βρετανία και προσφέρει συμβουλές για την απόκτηση, εκτροφή, διατροφή και πρόληψη για την υγεία τους. Η Βρετανική Κοντότριχη είναι μια πέρα για πέρα απλή φυλή: ο φιλικός, μάλλον ήσυχος χαρακτήρας της είναι εμφανής σχεδόν σε κάθε νοικοκυριό - ακόμη και όταν στην οικογένεια ανήκουν παιδιά ή άλλα ζώα.