Δηλητηρίαση γάτας This article is verified by a vet

Γράφτηκε από Franziska G., Κτηνίατρος
Δηλητηρίαση Γάτας

Προσοχή: Ο έμετος μπορεί να είναι σημάδι ότι η γάτα σας είναι δηλητηριασμένη!

Πολλές γάτες περιπλανώνται ελεύθερα σε εξωτερικούς χώρους και εξερευνούν τη γειτονιά σας χωρίς την επίβλεψή σας. Σε αυτό ελλοχεύουν κίνδυνοι, όπως για παράδειγμα οι φόλες. Μάθετε εδώ πώς μπορείτε να καταλάβετε εάν η γάτα σας είναι δηλητηριασμένη και πώς μπορείτε να τη βοηθήσετε.

Πόσο επικίνδυνη είναι η δηλητηρίαση στις γάτες;

Εάν η γάτα σας δηλητηριαστεί, η πιθανότητα να ανακάμψει εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως τον τύπο του δηλητηρίου και την ποσότητα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η απορροφούμενη δόση είναι τόσο χαμηλή, που είναι σχεδόν απίθανο οι προσβεβλημένες γάτες να υποστούν σοβαρές συνέπειες.

Ωστόσο, είναι συχνό το φαινόμενο οι γάτες να πεθαίνουν λόγω σοβαρής δηλητηρίασης. Σε γενικές γραμμές ισχύουν τα εξής: Όσο πιο γρήγορα επισκεφτείτε τον κτηνίατρό σας για να ξεκινήσει η θεραπεία της γατούλας σας, τόσο καλύτερη θα είναι η πρόγνωση!

Συμπτώματα: Ποια είναι τα σημάδια της δηλητηρίασης στις γάτες;

Τα δηλητήρια μπορούν να προκαλέσουν ποικίλα συμπτώματα στις γάτες, ανάλογα με την ποσότητα που έχουν καταπιεί. Ωστόσο, εάν η γάτα σας εμφανίζει μερικά ή όλα τα ακόλουθα τυπικά συμπτώματα δηλητηρίασης, θα πρέπει να χτυπήσει ο κώδωνας του κινδύνου. Γιατί σε αυτές τις περιπτώσεις είναι πιθανό η γάτα σας να έχει δηλητηριαστεί:

 • σοβαρή μειωμένη γενική ευεξία
 • γαστρεντερικά προβλήματα όπως ναυτία με εκκρίσεις σάλιου, έμετος, (αιματηρή) διάρροια και κοιλιακό άλγος (κολικοί)
 • νευρολογικές διαταραχές όπως απώλεια αισθήσεων, παράλυση, σπασμοί, τρέμουλο, αποπροσανατολισμός ή τρέκλισμα
 • διαστολή ή συστολή της κόρης των ματιών
 • Αναπνευστικά προβλήματα όπως σοβαρά αυξημένος ή μειωμένος αναπνευστικός ρυθμός (φυσιολογικός αναπνευστικός ρυθμός για ενήλικες γάτες: 20 έως 40 αναπνοές ανά λεπτό) ή και δύσπνοια
 • Αυξημένη θερμοκρασία σώματος (υπερθερμία)
 • Καρδιακά προβλήματα, όπως καρδιακές αρρυθμίες
 • Διαταραχές της πήξης που γίνονται εμφανείς μέσω αιμορραγίας (π.χ. στα ούλα, στο δέρμα ή στα ούρα)

Πότε πρέπει να πάω στον κτηνίατρο, εάν η γάτα μου δηλητηριαστεί;

Αμέσως μόλις υποψιαστείτε ότι η γάτα σας μπορεί να έχει δηλητηριαστεί, θα πρέπει να ενημερώσετε τον κτηνίατρό σας. Γιατί στις περιπτώσεις δηλητηρίασης ισχύει η φράση “η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία”!

Εάν ήδη γνωρίζετε τι είδους ουσία έχει καταπιεί η γάτα σας, μπορείτε επίσης να καλέσετε το Κέντρο Δηλητηριάσεων. Εκεί μπορούν να σας δώσουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη δραστική ουσία.

Πρώτες βοήθειες σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης: Τι μπορώ να κάνω εάν η γάτα μου δηλητηριαστεί;

Εάν η διαδρομή μέχρι τον κτηνίατρο είναι μεγάλη, μπορείτε να βοηθήσετε τη γάτα σας κατά τη διάρκεια της μετακίνησης διατηρώντας την ψυχραιμία σας. Εάν είστε ταραγμένοι και αγχωμένοι, αυτό θα επηρεάσει και τη γάτα σας.

Εάν η γάτα σας λιποθυμήσει, βάλτε την σε θέση ανάνηψης και τραβήξτε τη γλώσσα της στο πλάι και έξω από το στόμα της, για να μην πνιγεί από τον εμετό της.

Δηλητηρίαση γάτας © Evdoha / stock.adobe.com
Κρατήστε τη γάτα σας μακριά από νεκρά ποντίκια, καθώς αυτά μπορεί να πέθαναν από ποντικοφάρμακο!

Διάγνωση: Πώς ανιχνεύεται η δηλητηρίαση στις γάτες;

Δυστυχώς, πολύ λίγοι ιδιοκτήτες γατών γνωρίζουν από τι έχει δηλητηριαστεί η γάτα τους. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να παρέχετε στον κτηνίατρό σας όλες τις σημαντικές πληροφορίες που γνωρίζετε. Όσο ο κτηνίατρος σας κάνει ερωτήσεις, εξετάζει παράλληλα τη γάτα σας και ελέγχει όχι μόνο την εσωτερική θερμοκρασία του σώματός της αλλά και την κατάσταση των βλεννογόνων, τον παλμό, την αναπνοή και τα αντανακλαστικά της.

Δεδομένου ότι εκτός από το ενδεχόμενο της δηλητηρίασης μπορούν να ληφθούν υπόψη και άλλες διαγνώσεις (π.χ. εντερική απόφραξη ή τραύμα), ο κτηνίατρός σας θα χρειαστεί να υποβάλλει τη γάτα σας σε περαιτέρω εξετάσεις. Για αυτόν τον λόγο, θα πάρει δείγμα αίματος από τη γάτα σας ή θα χρησιμοποιήσει μεθόδους απεικόνισης (π.χ. ακτινογραφίες) για να ρίξει μια ματιά στα εσωτερικά της όργανα.

Θεραπεία: Πώς θεραπεύεται η δηλητηρίαση στις γάτες;

Εάν η γάτα σας δηλητηριάστηκε μόλις πριν από λίγα λεπτά ή λίγες ώρες, ο κτηνίατρός σας μπορεί να χρησιμοποιήσει ειδική φαρμακευτική αγωγή για να προκαλέσει στη γάτα σας έμετο. Η πλύση στομάχου θα βοηθήσει επίσης στην απομάκρυνση της τοξίνης από το στομάχι της γάτας σας.

Εάν δεν γνωρίζετε πότε έγινε η κατάποση του δηλητηρίου, αλλά γνωρίζετε ποια ουσία είναι, ο κτηνίατρός σας μπορεί και πάλι να χρησιμοποιήσει ένα αντίδοτο για να καταπολεμήσει ειδικά αυτήν την ουσία. Για παράδειγμα, η βιταμίνη Κ λειτουργεί ως αντίδοτο κατά των δηλητηριάσεων από ποντικοφάρμακο.

Επιπλέον, η δηλητηριασμένη γάτα σας θα χρειαστεί υποστηρικτικά μέτρα, εκτός από την αντιμετώπιση της ίδιας της αιτίας, τα οποία αποσκοπούν στη σταθεροποίηση της κυκλοφορίας και την προαγωγή της αποτοξίνωσης του σώματος. Αυτά περιλαμβάνουν:

 • από του στόματος χορήγηση ενεργού άνθρακα, που δεσμεύει το δηλητήριο
 • θεραπεία έγχυσης
 • εάν είναι απαραίτητο, φαρμακευτική αγωγή για την ανακούφιση από τη ναυτία (αντιεμετικά) και τον πόνο

Δεδομένου ότι μια δηλητηρίαση μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες, οι περισσότεροι κτηνίατροι δέχονται δηλητηριασμένες γάτες για νοσηλεία στα κτηνιατρεία τους. Αυτό είναι πολύ σημαντικό ώστε να είναι σε θέση να αντιδράσουν γρήγορα και στοχευμένα σε αρνητικές αλλαγές στις ζωτικές σωματικές λειτουργίες της γάτας.

Αιτίες: Τι πυροδοτεί τη δηλητηρίαση στις γάτες;

Οι τοξικές ουσίες υπάρχουν παντού, είτε στο περιβάλλον είτε και μέσα στο σπίτι σας. Αυτές μπορεί να είναι τοξίνες που περιέχονται σε δηλητηριώδη για τις γάτες φυτά, τρόφιμα και χημικές ουσίες όπως απολυμαντικά.

Δηλητηρίαση γάτας: Ποιες είναι οι πιο συνήθεις δηλητηριάσεις στις γάτες;

Τοξική ουσία Συναντάται σε
Ακετυλοσαλικυλικό οξύ Δισκία όπως η ασπιρίνη
Μόλυβδος Μπαταρίες, βερνίκια, μπογιές, παιχνίδια
Αιθυλενογλυκόλη Πολύ γλυκά στη γεύση αντιψυκτικά και υγρά αφαίρεσης σκουριάς
Δηλητηριώδη φυτά Φυτά εσωτερικού χώρου και φυτά κήπου όπως αγαύη, μπέντζαμιν, κισσός, ορτανσία, ορχιδέα, πικροδάφνη, αλεξανδρινός
Τρόφιμα Αλκοόλ, καφές, σκόρδο, σοκολάτα, τσάι, σταφύλια και σταφίδες, κρεμμύδια
Μεταλλδεΰδη Σαλιγκαροκτόνα
Τρωκτικοκτόνα (αντιπηκτικά) Ποντικοφάρμακο, που χρησιμοποιείται συχνά ως δηλητηριώδες δόλωμα ή βρίσκεται στο στομάχι των τρωκτικών

Πρόληψη: Μπορεί να προληφθεί η δηλητηρίαση στις γάτες;

Δεν είναι πάντα δυνατό να απομακρύνετε όλες τις τοξικές ουσίες από το σπίτι σας. Ωστόσο, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι διατηρείτε τα φάρμακα και τα δυνητικά τοξικά τρόφιμα σε ασφαλές σημείο μακριά από τις γάτες σας. Εάν δεν αντέχετε να αποχωριστείτε τα διακοσμητικά φυτά σας, θα πρέπει επίσης να επιλέξετε φυτά που δεν είναι τοξικά για τις γάτες, όπως γρασίδι γάτας ή μαργαρίτες.

Quellen:


Franziska G., Κτηνίατρος
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

Έλαβα την εκπαίδευσή μου ως κτηνίατρος στο Πανεπιστήμιο Justus Liebig στο Giessen και μπόρεσα να αποκτήσω εμπειρία σε διάφορους τομείς όπως στην κτηνιατρική μικρών, μεγάλων και εξωτικών ζώων, καθώς και στη φαρμακολογία, την παθολογία και την υγιεινή των τροφίμων. Από τότε δεν εργάζομαι μόνο ως κτηνίατρος-συγγραφέας, αλλά και στην επιστημονική μου διατριβή. Στόχος μου είναι να προστατεύω στο μέλλον καλύτερα τα ζώα από βακτηριακά παθογόνα. Εκτός από τις κτηνιατρικές γνώσεις μου μοιράζομαι επίσης τις εμπειρίες μου ως χαρούμενη ιδιοκτήτρια σκύλου, και έτσι μπορώ να κατανοώ και να εξαλείφω τυχόν φόβους και προβλήματα, καθώς και άλλες σημαντικές απορίες για την υγεία των ζώων.


Τα πιο χρήσιμα άρθρα μας
4 min

Ηλικία γάτας

Όπως είναι γνωστό, η ηλικία του σκύλου είναι εύκολο να υπολογιστεί: ένα σκυλίσιο έτος ισοδυναμεί με επτά ανθρώπινα έτη, γεγονός που εξαρτάται επίσης από τη φυλή και το βάρος του σκύλου. Πώς καθορίζεται λοιπόν η ηλικία της γάτας; Και πόσα χρόνια ζουν γενικά οι γάτες; Από ποια ηλικία θεωρούνται ηλικιωμένες;

5 min

Η γέννα της γάτας: Όταν η γατούλα σας αποκτά απογόνους

Αν η γάτα σας είναι έγκυος, ετοιμαστείτε να ζήσετε συγκινητικές στιγμές. Ωστόσο, η επικείμενη γέννα μπορεί να σας προκαλεί και κάποια ερωτήματα, ειδικά όταν είναι η πρώτη φορά που η ψιψίνα σας θα γίνει μαμά. Για να σας βοηθήσουμε να προετοιμαστείτε κατάλληλα για το χαρμόσυνο γεγονός, συγκεντρώσαμε τις πιο σημαντικές πληροφορίες σχετικά με το θέμα της γέννας όσον αφορά τις γάτες.

5 min

Ο πυρετός στις γάτες

Εάν η θερμοκρασία του σώματος μιας γάτας είναι πάνω από 39 βαθμούς Κελσίου, τίθεται το ζήτημα της υπερθέρμανσης (υπερθερμία) ή του πυρετού (πυρεξία). Η υπερθερμία χαρακτηρίζεται από αυξημένη παραγωγή ή παροχή θερμότητας με ταυτόχρονη ανεπαρκή αποβολή θερμότητας, ενώ ο πυρετός σημαίνει εγκεφαλικά ελεγχόμενη αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος, παραδείγματος χάρη λόγω κάποιας λοίμωξης. Παρόλο που ο πυρετός αποτελεί για τους ιδιοκτήτες ζώων ένδειξη κακής υγείας, το γενικό αυτό σύμπτωμα έχει μια σημαντική ανοσοκατασταλτική δράση και βοηθά για παράδειγμα στην καταπολέμηση λοιμωδών παραγόντων.