Ο πυρετός στις γάτες This article is verified by a vet

Γράφτηκε από Franziska G., Κτηνίατρος
katze mit fieber messung

Wirkt Ihre Katze müde und zittert, kann es ratsam sein, Fieber bei ihr zu messen.

Εάν η θερμοκρασία του σώματος μιας γάτας είναι πάνω από 39 βαθμούς Κελσίου, τίθεται το ζήτημα της υπερθέρμανσης (υπερθερμία) ή του πυρετού (πυρεξία). Η υπερθερμία χαρακτηρίζεται από αυξημένη παραγωγή ή παροχή θερμότητας με ταυτόχρονη ανεπαρκή αποβολή θερμότητας, ενώ ο πυρετός σημαίνει εγκεφαλικά ελεγχόμενη αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος, παραδείγματος χάρη λόγω κάποιας λοίμωξης. Παρόλο που ο πυρετός αποτελεί για τους ιδιοκτήτες ζώων ένδειξη κακής υγείας, το γενικό αυτό σύμπτωμα έχει μια σημαντική ανοσοκατασταλτική δράση και βοηθά για παράδειγμα στην καταπολέμηση λοιμωδών παραγόντων.

Πυρετός στις γάτες – ρύθμιση και λειτουργία

Προκειμένου να κατανοήσετε την ανάπτυξη του πυρετού, συνιστάται να εξετάσετε προσεκτικά την ανατομία και τη φυσιολογία της γάτας:

Ρύθμιση της θερμοκρασίας

Η θερμοκρασία του σώματος ρυθμίζεται από το κέντρο ελέγχου θερμοκρασίας της γάτας, το οποίο βρίσκεται σε ένα τμήμα του διεγκεφάλου, τον υποθάλαμο. Οι υποδοχείς θερμοκρασίας στο δέρμα λαμβάνουν σήματα κρύου ή ζέστης από το περιβάλλον και τα κατευθύνουν στον υποθάλαμο μέσω ανοδικών νευρικών οδών. Ο εγκέφαλος κατευθύνει τα σήματα στους μύες και τους ιδρωτοποιούς αδένες μέσω καθοδικών νευρικών οδών.

 • Απελευθέρωση θερμότητας: Εάν το σώμα καταγράψει πάρα πολύ θερμότητα, ο εγκέφαλος δίνει εντολή για να χαλαρώσουν οι μύες στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων. Αυτό οδηγεί στη συνέχεια σε περιφερική αγγειοδιαστολή, η οποία επιτρέπει στο αίμα να απελευθερώνει την περίσσεια θερμότητας μέσω του δέρματος.
 • Παραγωγή θερμότητας: Αν η γάτα είναι πολύ κρύα, συμβαίνει το αντίθετο. Προκειμένου να απελευθερώνεται λιγότερη θερμότητα μέσω του δέρματος, οι αγγειακοί μύες συστέλλονται και τα περιφερικά αγγεία στενεύουν. Ταυτόχρονα, ο μεταβολισμός και οι υπόλοιποι μύες ενεργοποιούνται, κάτι που μπορεί να παρατηρηθεί με τρέμουλο ή ρίγος.

Εμφάνιση πυρετού

Η κανονική θερμοκρασία του σώματος μιας γάτας ανέρχεται μεταξύ 38 και 39 βαθμών Κελσίου. Ωστόσο, αν η θερμοκρασία αυξηθεί σε υψηλότερες τιμές, τότε γίνεται λόγος για πυρετό. Από εμάς τους ιδιοκτήτες, το γενικό αυτό σύμπτωμα αντιμετωπίζεται συχνά ως κάτι επιβλαβές, αλλά ο πυρετός έχει πρωτίστως το ρόλο προστασίας του σώματος. Η αύξηση της επιθυμητής τιμής της θερμοκρασίας του σώματος στον εγκέφαλο βελτιώνει τη δραστηριότητα του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα ανοσοκύτταρα (π.χ. φαγοκύτταρα ή κοκκιοκύτταρα) της γάτας μπορούν να λειτουργούν καλύτερα σε θερμοκρασία άνω των 39 βαθμών Κελσίου.

Πάνω από ένα ορισμένο ύψος σταματά ωστόσο αυτή η θετική ανοσοαπόκριση.

Τι προκαλεί πυρετό στις γάτες;

Ο πυρετός είναι πάντα μια αντίδραση σε αρνητικά ερεθίσματα, που βλάπτουν το σώμα. Στις γάτες, μπορεί να οφείλεται ιδιαίτερα στα παρακάτω αίτια:

Λοιμώδη αίτια:

 • Βακτήρια: όλα τα βακτήρια μπορούν κατά κανόνα να προκαλέσουν πυρετό μετά την εισχώρησή τους στο σώμα. Συχνά παραδείγματα είναι ο στρεπτόκοκκος, τα χλαμύδια ή τα αναπλάσματα.
 • Ιοί: π.χ. ο ιός της ανοσολογικής ανεπάρκειας (Feline Immunodeficiency Virus, FIV-AIDS), η λοιμώδης περιτονίτιδα (Feline Infectious Peritonitis, FIP), ο ιός της λευχαιμίας (Feline Leukemia Virus, FeLV), ο ερπητοϊός-1 (Feline Herpesvirus-1, FHV-1), η πανλευκοπενία (Feline Parvo-Virus, FPV), ο καλυκοϊός (Feline Calicivirus)
 • Συστηματικές μυκητιάσεις (μυκητίαση)
 • Παράσιτα: π.χ. πνευμονογαστρίνες ή τοξοπλάσμωση

Μη-λοιμώδη αίτια:

 • Οποιαδήποτε φλεγμονή των ιστών (π. χ. πάγκρεας, πνεύμονες ή συκώτι, καθώς και αποστήματα του δέρματος και άλλων οργάνων)
 • Αυτοάνοσες ασθένειες: π.χ. πεμφίγος (Pemphigus foliaceus) ή ερυθηματώδης λύκος (Lupus erythematodes)
 • Νεοπλασία (όγκοι)
 • Τοξίνες (π.χ. φάρμακα)

Έτσι, ενώ ο πυρετός αποτελεί μια σημαντική ανοσοαπόκριση, η υπερθερμία προκαλείται κυρίως από άγχος ή αυξημένη θερμοκρασία του περιβάλλοντος

Συμπτώματα πυρετού: Πώς εκδηλώνεται ο πυρετός στις γάτες;

Στις γάτες, ο πυρετός ορίζεται ως η αύξηση της θερμοκρασίας πάνω από 39 βαθμούς Κελσίου. Εάν η γάτα έχει αναπτύξει πυρετό, συχνά μπορεί κανείς να αναγνωρίσει τα ακόλουθα συμπτώματα ήδη πριν από τη μέτρηση της θερμοκρασίας:

 • Αίσθηση ατονίας και κόπωση
 • Τρέμουλο και απροθυμία για κίνηση
 • Ενδεχομένως γρήγορη αναπνοή (συνήθως 20 έως 40 αναπνοές ανά λεπτό)
 • Μειωμένη όρεξη και πιθανόν απώλεια υγρών (η πτυχή του λαιμού επανέρχεται αργά μετά το τράβηγμα προς τα πάνω, στέρεα κόπρανα, κολλώδεις βλεννογόνες μεμβράνες)

Ανάλογα με την αιτία μπορούν φυσικά να εμφανιστούν και άλλα σύνοδα συμπτώματα. Σε αυτά περιλαμβάνονται ιδίως γαστρεντερικά προβλήματα (π.χ. εμετός, διάρροια).

Πώς διαγιγνώσκεται ο πυρετός στις γάτες;

Εάν η γάτα είναι αισθητά πιο ήρεμη και παρουσιάζει τα συμπτώματα που αναφέρονται παραπάνω, συνιστάται η μέτρηση της εσωτερικής θερμοκρασίας του σώματός της. Υπάρχουν δύο τρόποι για να το κάνετε αυτό:

 1. Η εσωτερική θερμοκρασία του πρωκτού μπορεί να μετρηθεί χρησιμοποιώντας ένα ψηφιακό θερμόμετρο. Πριν από κάθε χρήση, αυτό πρέπει να καθαρίζεται και να απολυμαίνεται λεπτομερώς. Προκειμένου η μέτρηση να γίνεται ευκολότερα, μπορεί να εφαρμοστεί λίγο λιπαντικό, βαζελίνη ή κρέμα χωρίς άρωμα για ευαίσθητο δέρμα. Δεδομένου ότι η εισαγωγή του θερμόμετρου στον πρωκτό μπορεί παρόλα αυτά να είναι αρκετά δυσάρεστη, πρέπει να κρατάτε σταθερά τη γάτα για προστασία όλων των παρεβρισκόμενων.
 2. Εναλλακτικά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί συσκευή μέτρησης με υπέρυθρες, η οποία μετρά τη θερμοκρασία στο αυτί της γάτας. Ενώ αυτή είναι συνήθως πιο εύχρηστη, τα αποτελέσματα ωστόσο δεν είναι πάντα ακριβή.

Εάν ο πυρετός δεν υποχωρίσει εντός 24 ωρών ή εάν η γάτα παρουσιάζει άλλα σύνοδα συμπτώματα, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν/μία κτηνίατρο. Με βάση την ενημέρωση από τον ιδιοκτήτη και τη γενική κλινική εξέταση της γάτας, ο/η γιατρός θα κρίνει αν χρειάζονται περαιτέρω διαγνωστικές εξετάσεις (π.χ. εξέταση αίματος, εξέταση κοπράνων ή εξέταση μέσω απεικονιστικής μεθόδου).

Δυνατότητες θεραπείας

Με τη χορήγηση αντιπυρετικών μπορεί συμπτωματικά να πέσει ο πυρετός. Ωστόσο, δεδομένου ότι δεν πρόκειται για σταθερή κλινική εικόνα, πρέπει πρώτα να αντιμετωπιστεί η υποκείμενη ασθένεια:

 • Λοιμώδεις ασθένειες: φάρμακα όπως αντιβιοτικά κατά των βακτηρίων, αντιικά κατά των ιών, αντιπαρασιτικά κατά των παρασίτων ή αντιμυκητιακά φάρμακα κατά των μυκήτων
 • Αυτοάνοσα νοσήματα: αν είναι απαραίτητο, χορήγηση ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων (π.χ. γλυκοκορτικοειδών)
 • Όγκοι: χειρουργική επέμβαση, ακτινοβολία ή χημειοθεραπεία

Πώς γίνεται η πρόγνωση;

Η πρόγνωση του πυρετού εξαρτάται από την υποκείμενη ασθένεια και συνεπώς δεν μπορεί να γενικευθεί.

Πώς προλαμβάνεται ο πυρετός;

Προκειμένου να μπορείτε να προστατεύετε τις γάτες από τον πυρετό, πιο συγκεκριμένα από τις υποκείμενες ασθένειες, είναι χρήσιμες οι ακόλουθες συμβουλές:

 • Προσφέρετε μια ισορροπημένη διατροφή
 • Πολλές λοιμώδεις ασθένειες (π.χ. συνάχι, FeLV ή FIP) μπορούν να προληφθούν, εάν γίνονται οι απαραίτητοι εμβολιασμοί
 • Τα τραύματα πρέπει να καθαρίζονται για προστασία από βακτηριακές λοιμώξεις και στη συνέχεια να απολυμαίνονται
 • Εάν πρόκειται για νοικοκυριό με πολλές γάτες, η άρρωστη γάτα πρέπει μέχρι την ανάρρωσή της να απομακρύνεται από τις υγιείς γάτες

Franziska G., Κτηνίατρος
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

Έλαβα την εκπαίδευσή μου ως κτηνίατρος στο Πανεπιστήμιο Justus Liebig στο Giessen και μπόρεσα να αποκτήσω εμπειρία σε διάφορους τομείς όπως στην κτηνιατρική μικρών, μεγάλων και εξωτικών ζώων, καθώς και στη φαρμακολογία, την παθολογία και την υγιεινή των τροφίμων. Από τότε δεν εργάζομαι μόνο ως κτηνίατρος-συγγραφέας, αλλά και στην επιστημονική μου διατριβή. Στόχος μου είναι να προστατεύω στο μέλλον καλύτερα τα ζώα από βακτηριακά παθογόνα. Εκτός από τις κτηνιατρικές γνώσεις μου μοιράζομαι επίσης τις εμπειρίες μου ως χαρούμενη ιδιοκτήτρια σκύλου, και έτσι μπορώ να κατανοώ και να εξαλείφω τυχόν φόβους και προβλήματα, καθώς και άλλες σημαντικές απορίες για την υγεία των ζώων.


Τα πιο χρήσιμα άρθρα μας
1 min

Ηλικία γάτας

Όπως είναι γνωστό, η ηλικία του σκύλου είναι εύκολο να υπολογιστεί: ένα σκυλίσιο έτος ισοδυναμεί με επτά ανθρώπινα έτη, γεγονός που εξαρτάται επίσης από τη φυλή και το βάρος του σκύλου. Πώς καθορίζεται λοιπόν η ηλικία της γάτας; Και πόσα χρόνια ζουν γενικά οι γάτες; Από ποια ηλικία θεωρούνται ηλικιωμένες;
5 min

Η γέννα της γάτας: Όταν η γατούλα σας αποκτά απογόνους

Αν η γάτα σας είναι έγκυος, ετοιμαστείτε να ζήσετε συγκινητικές στιγμές. Ωστόσο, η επικείμενη γέννα μπορεί να σας προκαλεί και κάποια ερωτήματα, ειδικά όταν είναι η πρώτη φορά που η ψιψίνα σας θα γίνει μαμά. Για να σας βοηθήσουμε να προετοιμαστείτε κατάλληλα για το χαρμόσυνο γεγονός, συγκεντρώσαμε τις πιο σημαντικές πληροφορίες σχετικά με το θέμα της γέννας όσον αφορά τις γάτες.
5 min

Ο πυρετός στις γάτες

Εάν η θερμοκρασία του σώματος μιας γάτας είναι πάνω από 39 βαθμούς Κελσίου, τίθεται το ζήτημα της υπερθέρμανσης (υπερθερμία) ή του πυρετού (πυρεξία). Η υπερθερμία χαρακτηρίζεται από αυξημένη παραγωγή ή παροχή θερμότητας με ταυτόχρονη ανεπαρκή αποβολή θερμότητας, ενώ ο πυρετός σημαίνει εγκεφαλικά ελεγχόμενη αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος, παραδείγματος χάρη λόγω κάποιας λοίμωξης. Παρόλο που ο πυρετός αποτελεί για τους ιδιοκτήτες ζώων ένδειξη κακής υγείας, το γενικό αυτό σύμπτωμα έχει μια σημαντική ανοσοκατασταλτική δράση και βοηθά για παράδειγμα στην καταπολέμηση λοιμωδών παραγόντων.