Ηλικία γάτας

Όπως είναι γνωστό, η ηλικία του σκύλου είναι εύκολο να υπολογιστεί: ένα σκυλίσιο έτος ισοδυναμεί με επτά ανθρώπινα έτη, γεγονός που εξαρτάται επίσης από τη φυλή και το βάρος του σκύλου. Πώς καθορίζεται λοιπόν η ηλικία της γάτας; Και πόσα χρόνια ζουν γενικά οι γάτες; Από ποια ηλικία θεωρούνται ηλικιωμένες;

Πόσο χρονών γίνονται οι γάτες;

Το προσδόκιμο ζωής των γατών εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Για παράδειγμα, ο χώρος διαβίωσης, η φροντίδα ή οι ασθένειες παίζουν ουσιαστικό ρόλο για το προσδόκιμο ζωής τους. Η σωστή διατροφή και οι τακτικές επισκέψεις στον/στην κτηνίατρο αποτελούν τη βάση για μια μακρά και ευτυχισμένη ζωή. Επιπλέον, ένα περιβάλλον ασφαλές για γάτες και η τακτική απασχόληση (π.χ. Agility για γάτες) συμβάλλουν στη διατήρηση μιας καλής φυσικής κατάστασης.

Κατά μέσο όρο, οι γάτες ζουν στις μέρες μας 10 έως 15 έτη, ενώ οι ελεύθερες γάτες ζουν συνήθως λιγότερο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι ελεύθερες γάτες μπορούν να τραυματιστούν ταχύτερα ή να κολλήσουν ασθένειες.

Οι γάτες άνω των 10 ετών θεωρούνται ηλικιωμένες. Σε αυτή την ηλικία, γίνονται αισθητές οι πρώτες αλλαγές στο τρίχωμα. Επιπλέον, οι ηλικιωμένες γάτες γίνονται γενικά πιο ήσυχες και κοιμούνται περισσότερο. Οι ηλικιωμένες γάτες αναπτύσσουν επίσης ιδιαίτερες ανάγκες. Για παράδειγμα, οι ηλικιωμένες ψιψίνες χρειάζονται μια τροφή ειδική για ηλικιωμένες γάτες, που να μασιέται εύκολα και να είναι προσαρμοσμένη στις μειωμένες ενεργειακές ανάγκες τους.

Concept for Life All Cats 10+

  • Ενίσχυση της ζωντάνιας
  • Προστασία των χόνδρων και των αρθρώσεων
  • Υποστήριξη της λειτουργίας των νεφρών
  • Χωρίς σιτάρι ή σόγια

Στο περιοδικό της zooplus μπορείτε να διαβάσετε ακριβώς τι πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με τη σωστή διατροφή ηλικιωμένων γατών.

Μετατρέψτε τα χρόνια της γάτας σε ανθρώπινα χρόνια

Η ανάπτυξη της ηλικίας μιας γάτας σε σύγκριση με την ανθρώπινη ηλικία δεν είναι γραμμική. Στα δύο πρώτα χρόνια η γάτα αναπτύσσεται εντυπωσιακά γρήγορα. Με το που η γάτα φτάσει την ηλικία των δύο ετών, ηλικιακά είναι 24 ετών σε ανθρώπινα χρόνια. Από αυτό το σημείο η γάτα είναι ενήλικη και η καμπύλη ηλικίας αποκτά μια ορισμένη γραμμικότητα. Στο εξής κάθε έτος ζωής της γάτας αντιστοιχεί με τέσσερα έως πέντε ανθρώπινα έτη. Η ηλικία των 10 ετών μιας ηλικιωμένης γάτας είναι συνεπώς ισοδύναμη με την ηλικία των 56 ετών ενός ανθρώπου.

Φυσικά πρόκειται για κατά προσέγγιση τιμές που χρησιμεύουν για καλύτερη εκτίμηση της ηλικίας μιας γάτας. Ορισμένες γάτες δείχνουν νέες ακόμη και όταν είναι πια ηλικιωμένες, ενώ οι νεότερες γάτες μπορεί επίσης να φαίνονται υποτονικές.

Feringa Senior 7+ Κοτόπουλο

  • Χωρίς δημητριακά
  • Εύπεπτη
  • Φιλική προς τα νεφρά

Παρακάτω θα βρείτε έναν πίνακα, όπου ταξινομείται η ηλικία της γάτας σε αντιστοιχία με την ανθρώπινη ηλικία.

Ηλικία Γάτας Ηλικία Ανθρώπου
1 μήνα 6 μηνών
2 - 3 μηνών 2-5 ετών
4 μηνών 6 - 8 ετών
6 μηνών 10 ετών
7 μηνών 12 ετών
12 μηνών 15 - 16 ετών
18 μηνών 20 - 21 ετών
2 ετών 24 ετών
3 ετών 28 ετών
4 ετών 32 ετών
5 ετών 36 ετών
6 ετών 40 ετών
7 ετών 44 ετών
8 ετών 48 ετών
9 ετών 52 ετών
10 ετών 56 ετών
11 ετών 61 ετών
12 ετών 64 ετών
13 ετών 68 ετών
14 ετών 72 ετών
15 ετών 76 ετών
16 ετών 80 ετών
17 ετών 84 ετών
18 ετών 88 ετών
19 ετών 92 ετών
20 ετών 96 ετών
Τα πιο χρήσιμα άρθρα μας
2 min

Ηλικία γάτας

Όπως είναι γνωστό, η ηλικία του σκύλου είναι εύκολο να υπολογιστεί: ένα σκυλίσιο έτος ισοδυναμεί με επτά ανθρώπινα έτη, γεγονός που εξαρτάται επίσης από τη φυλή και το βάρος του σκύλου. Πώς καθορίζεται λοιπόν η ηλικία της γάτας; Και πόσα χρόνια ζουν γενικά οι γάτες; Από ποια ηλικία θεωρούνται ηλικιωμένες;
1 min

Οι αισθήσεις της γάτας

Όραση, ακοή, οσμή, γεύση, αφή - τι ξέρουμε για τις πέντε αισθήσεις της γάτας; Και τι γίνεται με τη μυστηριώδη έκτη αίσθησή της;
1 min

Ο πυρετός στις γάτες

Εάν η θερμοκρασία του σώματος μιας γάτας είναι πάνω από 39 βαθμούς Κελσίου, τίθεται το ζήτημα της υπερθέρμανσης (υπερθερμία) ή του πυρετού (πυρεξία). Η υπερθερμία χαρακτηρίζεται από αυξημένη παραγωγή ή παροχή θερμότητας με ταυτόχρονη ανεπαρκή αποβολή θερμότητας, ενώ ο πυρετός σημαίνει εγκεφαλικά ελεγχόμενη αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος, παραδείγματος χάρη λόγω κάποιας λοίμωξης. Παρόλο που ο πυρετός αποτελεί για τους ιδιοκτήτες ζώων ένδειξη κακής υγείας, το γενικό αυτό σύμπτωμα έχει μια σημαντική ανοσοκατασταλτική δράση και βοηθά για παράδειγμα στην καταπολέμηση λοιμωδών παραγόντων.