Τσίμπημα Σφήκας σε Γάτα: Τι να κάνω; This article is verified by a vet

Γράφτηκε από Franziska G., κτηνίατρος
Τσίμπημα Σφήκας σε Γάτα

Οι μέλισσες και οι σφήκες μπορούν σίγουρα να αποτελέσουν κίνδυνο για τη γάτα σας.

Πόσο επικίνδυνο είναι το τσίμπημα σφήκας στις γάτες;

Το τσίμπημα σφήκας σε γάτα μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνο. Στη χειρότερη περίπτωση, μπορεί να υποστεί αλλεργικό σοκ όπου θα απειλητικό για τη ζωή της. Ωστόσο, τα περισσότερα επώδυνα τσιμπήματα εντόμων είναι πολύ ήπια. Στην καλύτερη περίπτωση, το τσίμπημα θα εξαφανιστεί μετά από λίγες ώρες.

Συμπτώματα: Πώς μπορώ να καταλάβω αν η γάτα μου έχει τσιμπηθεί από σφήκα;

Μπορείτε να αναγνωρίσετε το τσίμπημα σφήκας στη γάτα σας (όπως και στους ανθρώπους ή στους σκύλους) από τα ακόλουθα συμπτώματα:

  • Η γάτα σας φαίνεται αγχωμένη και νιαουρίζει από πόνο.
  • Το σημείο του τσιμπήματος διογκώνεται (πρήξιμο) και γίνεται κόκκινο.
  • Η γάτα σας αισθάνεται φαγούρα στην περιοχή του τσιμπήματος.
  • Η γάτα σας μπορεί να βγάζει συνέχεια σάλια ή να κάνει εμετό.

Εάν η γάτα σας είναι αλλεργική στο τσίμπημα της σφήκας, μπορεί να εμφανιστούν αναπνευστικά προβλήματα, όπως επιταχυνόμενη αναπνοή (ταχύπνοια), ακόμη και δύσπνοια.

Επιπλέον, σε περίπτωση αλλεργικού σοκ, παρατηρούνται αλλαγές στην καρδιακή δραστηριότητα. Πιθανά συμπτώματα είναι η αύξηση των παλμών (ταχυκαρδία), καρδιακές αρρυθμίες και, στη χειρότερη περίπτωση, καρδιακή ανακοπή.

Τσίμπημα σφήκας σε γάτα πρήξιμο
Το μάγουλο αυτής της γάτας είναι πολύ πρησμένο ως αποτέλεσμα τσιμπήματος σφήκας.

Τσίμπημα σφήκας σε γάτα: Πότε πρέπει να πάω στον κτηνίατρο;

Εάν οι βλεννογόνοι της γάτας σας γίνουν μπλε (κυάνωση), αυτό είναι ένα σημάδι ότι ο τετράποδος φίλος σας δεν μπορεί να αναπνεύσει. Πρόκειται για επικίνδυνη και επείγουσα κατάσταση που μπορεί να αποβεί μοιραία. Επομένως, θα πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με τον κτηνίατρό αφού χορηγήσετε τις πρώτες βοήθειες στη γάτα σας.

Πρώτες βοήθειες σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης: Τι μπορώ να κάνω;

Εξετάστε την περιοχή όπου υποψιάζεστε ότι η γάτα σας έχει τσιμπηθεί από την σφήκα. Εάν η γάτα σας έχει τσιμπηθεί από μέλισσα, πρέπει πρώτα να αφαιρέσετε προσεκτικά το κεντρί που έχει κολλήσει.

Για να καταστρέψετε τα ένζυμα του δηλητηρίου, μπορείτε στη συνέχεια να τοποθετήσετε ένα πανί εμποτισμένο σε ζεστό νερό (περίπου 50 βαθμούς Κελσίου) στο σημείο για λίγα λεπτά. Βεβαιωθείτε ότι το νερό δεν είναι πολύ καυτό ώστε να μην βλάψετε το δέρμα της γάτας σας

Στη συνέχεια δροσίστε το τσίμπημα με ένα δροσερό πανί. Αυτό θα βοηθήσει στην πρόληψη του πρηξίματος μετά το τσίμπημα της σφήκας. Εάν έχετε επίσης αντιισταμινικές αλοιφές (π.χ. Fenestil), μπορείτε επίσης να τις εφαρμόσετε προσεκτικά στο δέρμα.

Θεραπεία: Πώς αντιμετωπίζεται το τσίμπημα σφήκας στις γάτες;

Εάν η γάτα σας παρουσιάσει σοβαρή αλλεργική αντίδραση σε τσίμπημα εντόμου, θα πρέπει να συμβουλευτείτε αμέσως κτηνίατρο. Ανάλογα με τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων, θα χρησιμοποιήσει τα ακόλουθα φάρμακα:

  • Τα αντιισταμινικά (αναστολείς Η1 και αναστολείς Η2) εξουδετερώνουν την ισταμίνη.
  • Τα γλυκοκορτικοειδή (κορτιζονούχα σκευάσματα) έχουν αντιφλεγμονώδη δράση.

Εάν πρόκειται για επείγον περιστατικό, ο κτηνίατρος θα δώσει επίσης στη γάτα σας αδρεναλίνη (επινεφρίνη). Αυτό συστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία και οδηγεί σε σωτήρια για τη ζωή αύξηση της αρτηριακής πίεσης και διαστολή των βρογχικών σωλήνων. Για να αυξηθεί περαιτέρω ο κορεσμός οξυγόνου, η γάτα σας θα λάβει επιπλέον οξυγόνο μέσω των αεραγωγών.

Αιτίες: Ποιοι είναι οι παράγοντες που προκαλούν αλλεργική αντίδραση μετά από τσίμπημα σφήκας;

Οι σφήκες μπορούν να τσιμπήσουν αρκετές φορές στη σειρά. Όταν το κάνουν αυτό, εγχέουν ένα συγκεκριμένο δηλητήριο που αποτελείται από διάφορα αλλεργιογόνα (ένζυμα).

Εάν μια σφήκα τσίμπησε τη γάτα σας για πρώτη φορά, αυτή η αρχική επαφή συνήθως δεν προκαλεί συμπτώματα. Ωστόσο, το ανοσοποιητικό σύστημα της γάτας σας αντιδρά στο δηλητήριο και σχηματίζει ορισμένες προστατευτικές πρωτεΐνες (αντισώματα IgE) έναντι των αλλεργιογόνων του δηλητηρίου. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται ευαισθητοποίηση.

Εάν μια σφήκα τσιμπήσει ξανά μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, το ανοσοποιητικό σύστημα της γάτας σας θα ξεκινήσει μια αλλεργία άμεσου τύπου (αλλεργία τύπου Ι). Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα έως μερικά λεπτά, τα αλλεργιογόνα συνδέονται με τα αντισώματα IgE.

Η διαδικασία αυτή προκαλεί την απελευθέρωση διαφόρων φλεγμονωδών μεσολαβητών από τα κύτταρα (π.χ. ισταμίνη, λευκοτριένια και προσταγλανδίνες). Αυτά διαστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία και μειώνουν την αρτηριακή πίεση. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να εμφανιστεί κατακράτηση υγρών (οίδημα). Επιπλέον, στενεύουν τους βρογχικούς σωλήνες, δυσκολεύοντας τη γάτα σας να αναπνεύσει.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ενός τσιμπήματος σφήκας και ενός τσιμπήματος μέλισσας σε μια γάτα;

Σε αντίθεση με τις σφήκες, το αγκαθωτό κεντρί της μέλισσας καρφώνεται στο δέρμα όταν τσιμπάει. Αυτό προκαλεί το θάνατο της μέλισσας και την έγχυση όλου του δηλητηρίου της στο δέρμα της γάτας. Οι σφήκες, από την άλλη πλευρά, ζουν και μπορεί να ξανά-τσιμπήσουν.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα τσιμπήματα της μέλισσας στις γάτες είναι συχνά πιο επώδυνα από τα τσιμπήματα της σφήκας. Ωστόσο, και τα δύο έντομα μπορούν να προκαλέσουν αλλεργίες.

Πρόληψη: Πώς να αποφύγετε το τσίμπημα σφήκας σε γάτα.

Είτε πρόκειται για πουλί, πεταλούδα ή μέλισσα, πολλές γάτες λατρεύουν να πιάνουν κινούμενα πράγματα και πλάσματα. Αν κάθεστε στον κήπο και παρακολουθείτε τη γάτα σας να χτυπάει μανιωδώς ένα ιπτάμενο αντικείμενο, όπως μια σφήκα, στον αέρα, θα πρέπει να τη σταματήσετε αν είναι δυνατόν.

Επίσης, τους καλοκαιρινούς μήνες, βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν σφήκες κοντά στο μπολ με την τροφή. Οι κουνουπιέρες μπροστά από τα παράθυρά σας θα αποτρέψουν τις σφήκες από το να πετάξουν μέσα στο σπίτι σας. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε τουλάχιστον να μειώσετε κάπως τον κίνδυνο να τσιμπήσει μια σφήκα τη γάτα σας.


Franziska G., κτηνίατρος
Franziska G.

Έλαβα την εκπαίδευσή μου ως κτηνίατρος στο Πανεπιστήμιο Justus Liebig στο Giessen και μπόρεσα να αποκτήσω εμπειρία σε διάφορους τομείς όπως στην κτηνιατρική μικρών, μεγάλων και εξωτικών ζώων, καθώς και στη φαρμακολογία, την παθολογία και την υγιεινή των τροφίμων. Από τότε δεν εργάζομαι μόνο ως κτηνίατρος-συγγραφέας, αλλά και στην επιστημονική μου διατριβή. Στόχος μου είναι να προστατεύω στο μέλλον καλύτερα τα ζώα από βακτηριακά παθογόνα. Εκτός από τις κτηνιατρικές γνώσεις μου μοιράζομαι επίσης τις εμπειρίες μου ως χαρούμενη ιδιοκτήτρια σκύλου, και έτσι μπορώ να κατανοώ και να εξαλείφω τυχόν φόβους και προβλήματα, καθώς και άλλες σημαντικές απορίες για την υγεία των ζώων.


Τα πιο χρήσιμα άρθρα μας
2 min

Ηλικία γάτας

Όπως είναι γνωστό, η ηλικία του σκύλου είναι εύκολο να υπολογιστεί: ένα σκυλίσιο έτος ισοδυναμεί με επτά ανθρώπινα έτη, γεγονός που εξαρτάται επίσης από τη φυλή και το βάρος του σκύλου. Πώς καθορίζεται λοιπόν η ηλικία της γάτας; Και πόσα χρόνια ζουν γενικά οι γάτες; Από ποια ηλικία θεωρούνται ηλικιωμένες;
1 min

Οι αισθήσεις της γάτας

Όραση, ακοή, οσμή, γεύση, αφή - τι ξέρουμε για τις πέντε αισθήσεις της γάτας; Και τι γίνεται με τη μυστηριώδη έκτη αίσθησή της;
1 min

Ο πυρετός στις γάτες

Εάν η θερμοκρασία του σώματος μιας γάτας είναι πάνω από 39 βαθμούς Κελσίου, τίθεται το ζήτημα της υπερθέρμανσης (υπερθερμία) ή του πυρετού (πυρεξία). Η υπερθερμία χαρακτηρίζεται από αυξημένη παραγωγή ή παροχή θερμότητας με ταυτόχρονη ανεπαρκή αποβολή θερμότητας, ενώ ο πυρετός σημαίνει εγκεφαλικά ελεγχόμενη αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος, παραδείγματος χάρη λόγω κάποιας λοίμωξης. Παρόλο που ο πυρετός αποτελεί για τους ιδιοκτήτες ζώων ένδειξη κακής υγείας, το γενικό αυτό σύμπτωμα έχει μια σημαντική ανοσοκατασταλτική δράση και βοηθά για παράδειγμα στην καταπολέμηση λοιμωδών παραγόντων.