Χριστούγεννα με γάτα: συμβουλές για να γιορτάσετε με ασφάλεια

γατα χριστουγεννα

Για τις γάτες μας, τα Χριστούγεννα συχνά δεν είναι τόσο χαλαρά όσο για εμάς τους ανθρώπους.

Άγια νύχτα, σε προσμένουν….” – μπορεί εμείς όντως να τη προσμένουμε αλλά για τις γάτες, η εορταστική περίοδος των Χριστουγέννων συνδέεται συχνά με πολύ άγχος και κίνδυνο. Θα σας δείξουμε που χρειάζεται προσοχή και πώς μπορείτε να αποφύγετε επικίνδυνες καταστάσεις από την αρχή. Αν ακολουθήσετε τις παρακάτω πέντε συμβουλές, θα περάσετε τα Χριστούγεννα με τη γάτα σας ήρεμα και χωρίς δυσάρεστες καταστάσεις

5 συμβουλές για ασφαλή και ξεκούραστα Χριστούγεννα με γάτα

1. διαφυγή από το άγχος: Δημιουργήστε ένα καταφύγιο

Ένα πολύχρωμα στολισμένο δέντρο στο σαλόνι, λαμπερά φωτάκια, η μυρωδιά γλυκών μπισκότων και πολλοί καλεσμένοι. Τα Χριστούγεννα, τα αγαπημένοι μας τετράποδοι, δεν καταλαβαίνουν τι συμβαίνει γύρω τους. Σε κάποια ζώα, όπως στις γάτες, είναι πολύ δύσκολο να ανεχθούν αλλαγές στο περιβάλλον του σπιτιού τους. Επομένως, είναι ακόμη πιο σημαντικό να είστε διακριτικοί και να μην αγνοείτε τις ανάγκες τους παρά τη χριστουγεννιάτικη φασαρία.

Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να γιορτάσετε τα Χριστούγεννα. Έχετε όμως κατά νου ότι η φασαρία – ιδιαίτερα την παραμονή των Χριστουγέννων – μπορεί γρήγορα να γίνει υπερβολική για τις γάτες.

Επομένως, εξασφαλίστε ένα άνετο και ήσυχο μέρος στο διαμέρισμα όπου η γάτα σας μπορεί να καταφύγει αν χρειαστεί. Αυτό μπορεί να είναι το υπνοδωμάτιο, το κελάρι ή απλά μια μικρή “σπηλιά” κάτω από το κρεβάτι ή στο ντουλάπι. Ένα παλιό κουτί από χαρτόνι, σκουρόχρωμο και εξοπλισμένο με χοντρές κουβέρτες, είναι επίσης κατάλληλο ως καταφύγιο.

Ασφαλείς κρυψώνες

Οι περισσότερες γάτες λατρεύουν να ξαπλώνουν κρυμμένες κάτω από κουβέρτες ή σε φωλιές στα ονυχοδρόμια και μετά χαρας θα πάνε εκεί, ειδικά τα Χριστούγεννα. Είναι σημαντικό η γάτα σας να μπορεί να αναζητά αυτόνομα αυτή την ήσυχη και ασφαλή κρυψώνα και όποτε θέλει να φεύγει. Δεν πρέπει ούτε να την αναγκάζετε να μείνει μαζί σας ούτε να τη κλειδώνετε στη κρυψώνα της.

Για να αισθάνεται άνετα η γάτα σας, θα πρέπει επίσης να της παρέχετε ένα δοχείο για την άμμο, τροφή και ενδεχομένως το συνηθισμένο της καλάθι.

Αν θέλετε να κάνετε ακόμη περισσότερα για να χαλαρώσετε τη γάτα σας, μπορείτε επίσης να αγοράσετε ειδικούς διαχυτήρες αρωμάτων πρίζας. Αυτά εκπέμπουν συνθετικές φερομόνες (αγγελιοφόροι σωματικών οσμών) και έχουν ηρεμιστική και αγχολυτική επίδραση στη γάτα.

Ανακαλύψτε τη σειρά Feliway για τη γάτα σας! 

Οι ιδιοκτήτες γατών που θέλουν να ξεφύγουν οι ίδιοι από το άγχος των Χριστουγέννων ή να επισκεφθούν την οικογένειά τους θα πρέπει να φροντίσουν εγκαίρως τη γάτα τους.

Το να παίρνετε τη γάτα σας στις διακοπές των Χριστουγέννων δεν είναι συνήθως καλή ιδέα. Το ίδιο το ταξίδι και το νέο περιβάλλον σημαίνουν σκέτο άγχος για τις περισσότερες γάτες. Ένας άνθρωπος που φροντίζει με αγάπη το κατοικίδιό σας στο οικείο του περιβάλλον είναι συχνά η καλύτερη εναλλακτική λύση.

Παρά τους κινδύνους που κρύβουν τα Χριστούγεννα για τη γάτα σας, θα πρέπει να απολαμβάνετε αυτές τις στιγμές με τη ψιψίνα σας. Αν ψάχνετε ακόμα το κατάλληλο δώρο για τη βελούδινη πατούσα σας, ρίξτε μια ματιά στο κατάστημά μας.

γατα παιζει στολιδια δεντρο
Τα στολίδια του χριστουγεννιάτικου δέντρου δεν πρέπει να κρέμονται πολύ χαμηλά.

2. Μακριά από τα πατουσάκια: κεριά και λαμπάκια εκτός εμβέλειας

Χριστούγεννα με γάτα, κεριά και λαμπάκια, μπορεί να είναι κακός συνδυασμός. Τα κεριά και τα λαμπάκια, αν και προσφέρουν ένα ζεστό φως, αποτελούν συχνά έναν υποτιμημένο κίνδυνο για τις ψιψίνες. Ποια γάτα ξέρει ότι τα κεριά είναι καυτά και το τραπεζομάντιλο μπορεί να καεί; Το διασκεδαστικό τρεμόπαιγμα της φλόγας είναι πολύ συναρπαστικό και αρέσει ιδιαίτερα στις νεαρές γάτες.

Αρκετές γάτες είχαν ήδη οδυνηρές εμπειρίες με κεριά τα Χριστούγεννα και έπρεπε να πληρώσουν την περιέργειά τους με σοβαρά εγκαύματα. Επομένως, τα αναμμένα κεριά πρέπει πάντα να τοποθετούνται μακριά από τη γάτα.

Δεν πρέπει ποτέ να αφήνετε τα κεριά αναμμένα όταν η γάτα σας βρίσκεται χωρίς επίβλεψη στο ίδιο δωμάτιο με τα κεριά. Οι γάτες είναι έμπειροι αναρριχητές. Όταν η περιέργειά τους τις κυριεύσει, μπορούν να φτάσουν σχεδόν παντού.

Μια καλή εναλλακτική λύση στις μέρες μας είναι τα φώτα LED που μιμούνται τεχνητά το φως των κεριών. Με τη μορφή φωτιστικών, ωστόσο, το τεχνητό φως μπορεί και πάλι να είναι επικίνδυνο για τις ψιψίνες. Όταν παίζουν με τα συναρπαστικά φωτάκια, οι γάτες μπορεί να μπλεχτούν στο καλώδιο και να υπάρξει κίνδυνος πνιγμού. Δεν αποκλείεται ακόμη και ένα απειλητικό για τη ζωή ηλεκτρικό σοκ.

Επομένως, αν είναι δυνατόν, στερεώστε τα φωτάκια στο πάνω μέρος του δέντρου και μην αφήνετε μακριά καλώδια να κρέμονται στο κάτω μέρος, τα οποία θα μπορούσαν να προσκαλέσουν τη γάτα σας να παίξει με αυτά. Τα φωτάκια θα πρέπει επίσης να είναι στερεωμένα με ασφάλεια στο παράθυρο ή στο κιγκλίδωμα του μπαλκονιού. Έτσι ώστε η γάτα σας να μην μπορεί να τραβήξει το καλώδιο με το πόδι της. Συνδέετε τα ηλεκτρικά κεριά στην πρίζα μόνο όταν είστε παρόντες.

3. Όταν το Χριστουγεννιάτικο δέντρο γίνεται αναρριχητικό δέντρο

Οι γάτες είναι αληθινοί καλλιτέχνες της αναρρίχησης και της ισορροπίας – είτε πρόκειται για εξωτερικούς χώρους στο στενό φράχτη του κήπου είτε για εσωτερικούς χώρους στο αγαπημένο τους ονυχοδρόμιο. Δεν είναι λοιπόν περίεργο που πολλές γάτες θεωρούν το χριστουγεννιάτικο δέντρο στο σαλόνι με τα λαμπερά φωτάκια, τα αστραφτερά στολίδια και τις γυρλάντες που ανεμίζουν ως το προσωπικό τους “παιχνίδι”. Ωστόσο, σε αντίθεση με τα ειδικά δέντρα για ξύσιμο και αναρρίχηση, αυτό το δέντρο ενέχει κάποιους κινδύνους.

Μια σπασμένη μπάλα χριστουγεννιάτικου δέντρου μπορεί να οδηγήσει σε επώδυνα και επικίνδυνα κοψίματα στο πόδι ή ακόμη και στο στόμα. Εάν η γάτα καταπιεί κατά λάθος το θραύσμα, υπάρχει κίνδυνος ακόμη και για απειλητικές για τη ζωή εσωτερικές βλάβες.

Οι κορδέλες και οι φιόγγοι, δεν είναι λιγότερο επικίνδυνοι τα Χριστούγεννα με γάτα, όπου μπορούν να προκαλέσουν εντερική απόφραξη σε περίπτωση κατάποσης. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο της γάτας εάν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα.

Άλλες πηγές κινδύνου από το χριστουγεννιάτικο δέντρο είναι οι πεσμένες πευκοβελόνες. Είναι δύσπεπτες για τις γάτες και στη χειρότερη περίπτωση προκαλούν διάτρηση του εντέρου. Επιπλέον, η πόση του νερού του δέντρου ή το γλείψιμο της ρητίνης του δέντρου μπορεί να οδηγήσει σε δηλητηρίαση.

Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος το χριστουγεννιάτικο δέντρο να αναποδογυρίσει τελείως αν η γάτα το χρησιμοποιήσει ως δέντρο αναρρίχησης ή αν τραβήξει τα φωτάκια.

Συμβουλές για την τοποθέτηση του Χριστουγεννιάτικου δέντρου

Για να μειώσετε αυτούς τους πολυάριθμους κινδύνους του χριστουγεννιάτικου δέντρου, λάβετε υπόψη σας τα ακόλουθα σημεία κατά το στήσιμο και τον στολισμό του δέντρου:

  • Βεβαιωθείτε ότι το δέντρο στέκεται με ασφάλεια. Μια σταθερή βάση με κλειδαριά ασφαλείας για παιδιά και ένα πρόσθετο καλώδιο με το οποίο το δέντρο στερεώνεται στον τοίχο εξασφαλίζουν τη βέλτιστη στήριξη.
  • Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείτε υλικά από ξύλο, άχυρο ή συμπαγές πλαστικό για τη διακόσμηση.
  • Βεβαιωθείτε ότι τα φωτάκια είναι σφιχτά στερεωμένα στα κλαδιά και ότι δεν υπάρχουν καλώδια που κρέμονται προς τα κάτω.
  • Εάν το νερό στη βάση του χριστουγεννιάτικου δέντρου είναι προσβάσιμο, καλύψτε το με ένα μεγαλύτερο πιάτο (π.χ. χαρτόνι).
  • Σκουπίστε τις πεσμένες πευκοβελόνες το συντομότερο δυνατό, ώστε η γάτα σας να μην μπορεί να τις καταπιεί.

Παρεμπιπτόντως, μπορεί και τα δώρα κάτω από το δέντρο τα Χριστούγεννα να είναι επικίνδυνα για τη γάτα. Οι κορδέλες περιτυλίγματος και το πολύχρωμο, χαρτί περιτυλίγματος ασκούν μια μαγική έλξη, ειδικά στα παιχνιδιάρικα νεαρά γατάκια. Ως εκ τούτου, καθαρίστε τις κορδέλες, το χαρτί και τα λοιπά αμέσως αφού ανοίξετε τα δώρα.

Ο κίνδυνος να στραγγαλιστεί η γάτα παίζοντας με τις κορδέλες ή να καταπιεί τμήματα της κορδέλας ή του χαρτιού είναι απλά πολύ μεγάλος. Φυσικά μπορείτε να αφήσετε τη γάτα σας να παίξει με τις κορδέλες – αλλά μόνο υπό την επίβλεψή σας.

Κατάποση κορδέλας δώρου

Εάν η γάτα σας καταπιεί μια κορδέλα, συμβουλευτείτε αμέσως έναν κτηνίατρο ή την πλησιέστερη κτηνιατρική κλινική. Ποτέ μην προσπαθήσετε να αφαιρέσετε την ταινία μόνοι σας. Ακόμη και αν ένα μικρό κομμάτι εξακολουθεί να εξέχει από το στόμα, δεν πρέπει ποτέ να το τραβήξετε, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρούς εσωτερικούς τραυματισμούς.

χριστούγεννα με γατα
Βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν χαρτιά, κορδέλες ή μικροαντικείμενα στο πάτωμα τα Χριστούγεννα.

4. Θα πρέπει να αποφεύγετε τα ακόλουθα φυτά και αρώματα

Αλεξανδρινό, ιξός (ή γκι) και χριστουγεννιάτικα τριαντάφυλλα (Ελλέβορος ο Μέλας) – πολλά φυτά που παραδοσιακά μπαίνουν στο σπίτι την περίοδο των Χριστουγέννων είναι δηλητηριώδη για τις γάτες. Εάν, ωστόσο, στη γάτα σας αρέσει να μασάει κάθε είδους πράσινο, είναι προτιμότερο να αφήσετε τα προαναφερθέντα φυτά έξω. Σοβαρά συμπτώματα δηλητηρίασης, όπως διάρροια, εμετός και σοβαρές κράμπες, καθώς και σοβαρή νεφρική βλάβη μπορεί να είναι το αποτέλεσμα.

Άμα γλύψει το μπολ με τα αρωματικά έλαια μπορεί να είναι εξίσου επικίνδυνο. Για να είστε σίγουροι, θα πρέπει να μη χρησιμοποιείται, τόσο τα αρωματικά έλαια όσο και τα δηλητηριώδη χριστουγεννιάτικα φυτά άμα έχετε ψιψίνα στο σπίτι

Παρεμπιπτόντως, ορισμένα άλλα φυτά και λουλούδια εσωτερικού χώρου, όπως οι κρίνοι, είναι επίσης δηλητηριώδη για τις γάτες. Επομένως, πριν αγοράσετε ένα νέο φυτό, να ενημερώνεστε πάντα αν είναι ασφαλές για τις γάτες.

5. Η σοκολάτα και τα εορταστικά ψητά δεν είναι για το γατάκι

Πολύχρωμες χριστουγεννιάτικες πιατέλες με σοκολάτα, νουγκά, κουραμπιέδες και μελομακάρονα – τα Χριστούγεννα, πολλοί άνθρωποι θέλουν να απολαύσουν χωρίς να σκέφτονται τη ζυγαριά. Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει τίποτα κακό σε αυτό. Ωστόσο, οι ιδιοκτήτες γατών δεν πρέπει να ξεχνούν τη γατούλα τους με όλες τις “γλυκές αμαρτίες”.

Δε πρέπει ποτέ να δίνουμε σοκολάτα στις γάτες, επειδή η θεοβρωμίνη που περιέχεται σε αυτή είναι τοξική για τον τετράποδο φίλο μας και μπορεί να οδηγήσει σε απειλητικά για τη ζωή προβλήματα όπως κράμπες, εμετό, διάρροια και αυξημένη αρτηριακή πίεση.

Ανάλογα με το πόσο μεγάλη είναι η ποσότητα σοκολάτας που καταναλώνεται, οι γάτες μπορεί ακόμη και να πεθάνουν από τις συνέπειες της σοκολάτας. Μην αφήνετε ποτέ σοκολάτες ανοιχτές και απομακρύνετε αμέσως τα γλυκά όταν φεύγετε από το δωμάτιο.

Τα υπολείμματα του εορταστικού ψητού μπορεί να είναι τόσο δύσπεπτα όσο και επικίνδυνα για τη γάτα. Ακόμα και αν έχετε καλές προθέσεις για τη γάτα σας και βάζετε μερικές μπουκιές από το χριστουγεννιάτικο μενού στο μπολ με το φαγητό της. Πρέπει να θυμάστε ότι το φαγητό μας είναι συνήθως πολύ λιπαρό και πολύ αλμυρό για τους τετράποδους φίλους μας. Πεπτικά προβλήματα, αυξημένη καταπόνηση του παγκρέατος και του ήπατος καθώς και παχυσαρκία μπορεί να είναι το αποτέλεσμα αυτής της “γενναιοδωρίας”.

Επίσης, δεν πρέπει ποτέ να αφήνετε κόκαλα πουλερικών που έχουν απομείνει για τη γάτα σας. Τα λεπτά οστά μπορούν εύκολα να θρυμματιστούν και να προκαλέσουν σοβαρούς εσωτερικούς τραυματισμούς. Αν θέλετε πραγματικά να κάνετε χάρη στη γάτα σας, προμηθευτείτε ειδικές λιχουδιές για γάτες. Παρεμπιπτόντως, μπορείτε εύκολα να τα ψήσετε μόνοι σας.

Χριστούγεννα με γάτα και καλή προετοιμασία

Παρά τον αυξημένο κίνδυνο κινδύνου, τα Χριστούγεννα μπορούν να είναι μια ευχάριστη εμπειρία με τη γάτα σας. Αν ακολουθήσετε τις παραπάνω συμβουλές ασφαλείας, θα μπορέσετε να απολαύσετε αυτή την ξεχωριστή στιγμή χωρίς ανησυχίες.

Εκτός από την αγορά δώρων για τα αγαπημένα σας πρόσωπα, προμηθευτείτε τροφή για γάτες και φάρμακα έκτακτης ανάγκης πριν από τις διακοπές. Επίσης, να έχετε τον αριθμό τηλεφώνου και τη διεύθυνση της κτηνιατρικής κλινικής που θα είναι ανοιχτή κατά τη διάρκεια των διακοπών. Με αυτόν τον τρόπο, αν συμβεί κάποιο ατύχημα, δεν θα χρειαστεί να ψάξετε πολύ. Προετοιμασμένοι έτσι, τίποτα δεν μπορεί να πάει στραβά!

Αυτά τα Χριστούγεννα με γάτα, σας ευχόμαστε να τα περάσετε με υγίεια και χαρά!

Τα πιο χρήσιμα άρθρα μας
5 min

Με αγαπάει η γάτα μου; 10 σημάδια που το αποδεικνύουν!

Λόγω της τάσης της να είναι ευμετάβλητη και μυστηριώδης, η γάτα δείχνει άλλοτε περισσότερο και άλλοτε λιγότερο πόσο αγαπάει τον ιδιοκτήτη της. Επίσης, μερικές φορές το δείχνουν με πιο διακριτικό τρόπο σε σχέση με τους σκύλους. Παρ' όλα αυτά, ο γνώστης της γάτας θα είναι σε θέση να αναγνωρίσει σαφώς τα σημάδια αγάπης της. Όσο περισσότερο εμπιστεύεστε το ένστικτό σας - όπως ακριβώς κάνει και η γάτα σας - τόσο περισσότερο θα βλέπετε και θα αισθάνεστε πόσο πολύ σας αγαπάει το κατοικίδιό σας.
1 min

Αντίο για πάντα: όταν η γάτα πρέπει να υποβληθεί σε ευθανασία

Ευθανασία γάτας; Μια δύσκολη απόφαση - ακόμη και αν το ζώο υποφέρει. Ο θάνατος της αγαπημένης γάτας είναι μια σημαντική εμπειρία - ανεξάρτητα από το αν η γάτα έχει πεθάνει από ατύχημα, ασθένεια ή γήρας. Ακόμη πιο τραγικό είναι όταν ο ιδιοκτήτης της γάτας πρέπει να αποφασίσει εάν θα κάνει ευθανασία στη γάτα του. Σε αυτό το άρθρο, θα μάθετε τι πρέπει να λάβετε υπόψη και πως μπορείτε να αντιμετωπίσετε τη θλίψη.
12 min

Γάτα και σκύλος ως συγκάτοικοι

«Τσακώνονται σαν το σκύλο με τη γάτα»: όποιος ακούει αυτή τη φράση, υποθέτει ότι η γάτα και ο σκύλος δεν είναι ακριβώς οι καλύτεροι φίλοι. Υπάρχει όντως μια δόση αλήθειας στο μύθο ότι ο σκύλος και η γάτα είναι ορκισμένοι εχθροί; Σε ποιες περιπτώσεις μπορεί αυτό να οδηγήσει σε παρερμηνείες; Υπάρχει η δυνατότητα να αφήσετε μια γάτα και ένα σκύλο να ζουν στο ίδιο σπίτι, και παράλληλα τα δύο ζώα να είναι ευτυχισμένα; Σας αρέσουν οι γάτες ή μήπως προτιμάτε τους σκύλους ως τετράποδα μέλη της οικογένειας; Για μερικούς ζωόφιλους, δεν υπάρχει εύκολη απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Διότι πάνω απ’ όλα, είναι ακριβώς αυτό: ζωόφιλοι. Και ως τέτοιοι τους αρέσουν τόσο οι γάτες όσο και οι σκύλοι. Λατρεύουν την ανεξαρτησία της γάτας και την αφοσίωση του σκύλου. Πρέπει λοιπόν να επιλέξετε, εάν θα γίνετε ιδιοκτήτης μιας γάτας ή ενός σκύλου; Τα καλά νέα είναι πως όχι. Οι εμπειρίες πολλών ζωόφιλων δείχνουν ότι ο σκύλος και η γάτα μπορούν να γίνουν πάρα πολύ καλοί σύντροφοι. Ωστόσο, προϋπόθεση γι’ αυτό αποτελεί η καλή κοινωνικοποίηση, καθώς και η υπομονετική εξοικείωση μεταξύ των ζώων.