Εκτροφέας, καταφύγιο ζώων ή ιδιώτης; Πού θα βρείτε τη γάτα των ονείρων σας;

gáta ton oneíron

Μετά από ψάξιμο, σκέψη και μελέτη καταλήξατε στην απόφαση να αποκτήσετε την γάτα των ονείρων σας. Οι ατέλειωτες ώρες περισυλλογής έλαβαν τέλος και σύντομα θα βρίσκεται στο σπίτι σας για να ζήσετε μαζί πολλές όμορφες στιγμές!

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να αγαπήσετε μια γάτα, και ίσως ήδη ονειρεύεστε τα βράδια που θα περνάτε αγκαλιά στον καναπέ, και που θα παίζετε μαζί της. Ίσως να έχετε ήδη αγοράσει μερικά αξεσουάρ από κατάστημα ειδών για κατοικίδια (pet shop). Γιατί ποιος γατόφιλος θα μπορούσε να αντισταθεί σε χαριτωμένα παιχνίδια για γάτες, όπως ποντίκια και καλάμια, ή μπολ-ταΐστρες, που να ταιριάζουν απόλυτα στη διακόσμηση και το σχεδιασμό του σπιτιού του… Πιθανόν να έχετε ήδη σκεφτεί επακριβώς, πως θα είναι η γάτα των ονείρων σας εμφανισιακά, τι χαρακτηριστικά γνωρίσματα θα έχει ή ακόμη και κατά πόσο επιθυμείτε να προσφέρετε εξαρχής σε δύο γάτες ένα νέο σπιτικό.

Αλλά πώς μπορεί κανείς να αποκτήσει μια γάτα; Πότε θεωρείται το καταφύγιο η καλύτερη επιλογή, πότε θα πρέπει κάποιος να απευθυνθεί σε έναν εκτροφέα; Ή μήπως μπορεί κάποιος να βρει τη γάτα των ονείρων του στη στήλη με τις μικρές αγγελίες της τοπικής εφημερίδας; Τι θα λέγατε για γάτες από pet shop; Πού θα βρείτε το νέο τετράποδο μέλος της οικογένειάς σας;

Μερικές ερωτήσεις που πρέπει να θέσετε στον εαυτό σας από την αρχή

Μην ανησυχείτε: δεν υπάρχει «σωστός» ή «λάθος» τρόπος για την αναζήτηση της μελλοντικής σας γάτας. Πώς και πού θα κοιτάξετε για το νέο μέλος της οικογένειάς σας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις δικές σας προτιμήσεις και επιθυμίες. Έτσι, υπάρχει για παράδειγμα μεταξύ των γατόφιλων ένα είδος ιδεολογικής σύγκρουσης, σχετικά με το εάν δικαιολογείται κάποιος να προσφύγει σε έναν εκτροφέα ή εάν θα ήταν προτιμότερο να δώσει ένα σπιτικό σε μια άστεγη γάτα από το κέντρο προστασίας και περίθαλψης ζώων. Εάν δεν έχετε κάποια ιδιαίτερη προτίμηση σε μια συγκεκριμένη φυλή γάτας και πιθανόν ψάχνετε απλώς μια ενήλικη γάτα με ήδη διαμορφωμένο χαρακτήρα, τότε μια ματιά στο καταφύγιο ζώων είναι απαραίτητη. Ωστόσο, εάν σκέφτεστε να λάβετε τον ρόλο του εκτροφέα, ενδεχομένως να μην βρείτε στο καταφύγιο τα ζώα αναπαραγωγής που ψάχνετε.

Ως εκ τούτου, θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να ξεκαθαρίσετε μέσα σας, ποιός θα είναι ο νέος τετράποδος σύντροφος της ζωής σας… Προτιμάτε ευγενείς καθαρόαιμες γάτες ή σας έχει απασχολήσει εδώ και πολύ καιρό η ιδέα, να προσφέρετε ένα σπιτικό σε μια γάτα, η οποία έχει περάσει άσχημες συνθήκες διαβίωσης; Ονειρεύεστε μια γάτα ήρεμη και έμπειρη με ένα ήδη διαμορφωμένο χαρακτήρα ή θα θέλατε να συνοδεύσετε τη γάτα σας στο όμορφο ταξίδι της ενηλικίωσης; Μήπως ψάχνετε μια νέα γατούλα, η οποία θα κάνει παρέα στη γάτα της οικογένειάς σας;

Μια γάτα από το κέντρο προστασίας και περίθαλψης ζώων

Χρόνο με το χρόνο καταλήγουν στο καταφύγιο ζώων χιλιάδες αδέσποτες γάτες. Δεν πρόκειται μόνο για ζώα που έχουν χαθεί. Οι γάτες παραδίδονται εκεί συχνά απευθείας από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες τους ή καταλήγουν εκεί μετά το θάνατο του πρώην ιδιοκτήτη τους. Ιδίως την άνοιξη και το φθινόπωρο, καθώς και λίγο μετά τα Χριστούγεννα, ο αριθμός των γατών αυξάνεται δραματικά στα περισσότερα καταφύγια ζώων. Σε κέντρα προστασίας και περίθαλψης ζώων μπορεί κανείς να βρει μια πραγματικά μεγάλη ποικιλία διαφορετικών χαρακτήρων και φυλών γάτας. Δεν έχει σημασία, εάν πρόκειται για ηλικιωμένη ή νεαρή, καθαρόαιμη ή πρώην αδέσποτη, μακρύτριχη ή κοντότριχη, στωική ή ευαίσθητη – μια βόλτα στο τοπικό καταφύγιο ζώων αρκεί, ώστε να βρείτε εκεί τη γάτα των ονείρων σας!

Σε αντίθεση με την κοινή γνώμη, οι γάτες από τα κέντρα προστασίας και περίθαλψης ζώων δεν είναι σε καμιά περίπτωση «τρελές» ή «προβληματικές». Φυσικά θα συναντήσετε εκεί και μία ή δύο γάτες που είναι πιο ανήσυχες ή επιθετικές σε σύγκριση με άλλες γάτες. Συνήθως οι γάτες που βρίσκονται στο καταφύγιο ζώων δεν είναι τίποτε άλλο, παρά απόλυτα φυσιολογικές. Οι δοκιμασίες και οι ταλαιπωρίες της ζωής τις οδήγησαν να βρεθούν σε κέντρο προστασίας και περίθαλψης ζώων. Η παραμονή τους εκεί θα πρέπει να είναι μόνο μια προσωρινή λύση, παρ’ όλα αυτά οι περισσότεροι σύλλογοι προσπαθούν να διαμορφώσουν τη ζωή των προστατευόμενων γατών στο καταφύγιο, όσο το δυνατόν πιο ευχάριστα. Μικρά κλουβιά υπάρχουν σπάνια, αντ’ αυτού οι γάτες ζουν σε ομάδες και συχνά απολαμβάνουν και τη βόλτα τους σε εξωτερικό χώρο. Το προσωπικό και οι εθελοντές νοιάζονται για το κάθε ζώο ξεχωριστά και το καλομαθαίνουν με αγκαλιές και τακτικά παιχνίδια. Γνωρίζουν ακριβώς το χαρακτήρα των ζώων που έχουν υπό την προστασία τους και μπορούν συχνά να μιλήσουν για το χαρακτήρα και τις προτιμήσεις του εκάστοτε ζώου. Η πρόληψη για την υγεία δεν θα πρέπει να παραλείπεται, για το λόγο αυτό οι γάτες από το καταφύγιο ζώων πρέπει να εμβολιάζονται, να αποπαρασιτώνονται και να ευνουχίζονται. Μερικές φορές τα γατάκια δίνονται στο νέο τους ιδιοκτήτη μόνο με την προϋπόθεση ότι μετά από κάποια ορισμένη ηλικία θα ευνουχιστούν. Αυτού του είδους ο έλεγχος γίνεται για καλό σκοπό: δύο γάτες μπορούν μέσα σε ένα χρόνο να γεννήσουν περίπου δώδεκα γατάκια. Μετά από δύο χρόνια από αυτά θα προκύψουν μάνι μάνι άλλα 66, μετά από τρία χρόνια 350, μετά από τέσσερα χρόνια 2200 και υποθετικά μετά από δέκα χρόνια πάνω από 80 εκατομμύρια γάτες! Ο ευνουχισμός αποσκοπεί λοιπόν στην ενεργή προστασία των ζώων.

Όλα αυτά κοστίζουν φυσικά χρήματα. Για το λόγο αυτό, οι γάτες από κέντρα προστασίας και περίθαλψης ζώων δεν δωρίζονται, αλλά δίνονται έναντι κάποιας «συμβολικής τιμής». Αυτό το χρηματικό ποσό κυμαίνεται συχνά κάτω από 100 ευρώ και ούτε κατά προσέγγιση δεν καλύπτει το κόστος διαβίωσης της γάτας στο καταφύγιο ζώων – αλλά πολύ περισσότερο αποτελεί κάποιου είδους επιβεβαίωση ότι ο ενδιαφερόμενος επιθυμεί πραγματικά να αποκτήσει ένα ζώο και ότι δεν πρόκειται για μια αυθόρμητη απόφαση. Με αυτά τα χρήματα δίνεται επίσης η δυνατότητα στα καταφύγια να αγοράσουν τροφές, φάρμακα ή αξεσουάρ για τις υπόλοιπες γάτες που διαμένουν στο καταφύγιο.

Παρεμπιπτόντως: το κέντρο προστασίας και περίθαλψης ζώων δεν είναι απαραίτητα συνώνυμο με το καταφύγιο ζώων. Πολλοί σύλλογοι λειτουργούν με ιδιωτικούς χώρους φιλοξενίας, περίθαλψης και παρακολούθησης ενός ή περισσότερων αδέσποτων ζώων και δεν διατηρούν εκεί κάποιο καταφύγιο ζώων. Προτού μπορέσετε να δείτε μία από τις γάτες που θα μπορούσατε να αποκτήσετε, συχνά θα πρέπει πρώτα να κλείσετε ένα ραντεβού με την εκάστοτε οικογένεια, που έχει αναλάβει τη φιλοξενία και την περίθαλψή τους. Αυθόρμητες επισκέψεις σε καθιερωμένες ώρες λειτουργίας δεν είναι εφικτές και ως εκ τούτου, αυτή η λύση είναι λίγο πιο περίπλοκη για τους ενδιαφερόμενους. Τα ζώα του καταφύγιου ζουν μέσα σε οικογένειες, έως ότου δοθούν στο νέο τους ιδιοκτήτη. Οι γονείς που τα περιποιούνται έχουν συχνά μια πολύ στενή σχέση με τα ζώα και μπορούν να αναφερθούν με την παραμικρή λεπτομέρεια στο χαρακτήρα και τις προτιμήσεις της γάτας. Επιπλέον, μπορούν να σταθούν στο πλευρό των νέων ιδιοκτητών με πολύτιμες συμβουλές και έμπρακτη βοήθεια, ακόμη και μετά την υιοθεσία της γάτας. Μη διστάσετε λοιπόν να απευθυνθείτε σε ένα σύλλογο προστασίας ζώων, που λειτουργεί μόνο με ιδιωτικούς χώρους φιλοξενίας, περίθαλψης και παρακολούθησης ενός ή περισσότερων αδέσποτων ζώων!

Καθαρόαιμες γάτες με χαρτιά

Ενδιαφέρεστε για μια συγκεκριμένη φυλή γάτας ή επιθυμείτε ίσως μακροπρόθεσμα να γίνετε και εσείς ο ίδιος εκτροφέας; Τότε σε αυτή την περίπτωση, η προσφυγή σε κάποιον εκτροφέα είναι συχνά μονόδρομος. Διότι αποκτώντας μια γάτα από εκτροφείο, γνωρίζετε τι παίρνετε: και δεν είναι μόνο η εξωτερική εμφάνιση, αυτή που καθορίζει μια καθαρόαιμη γάτα. Οι κανονισμοί αναπαραγωγής της κάθε φυλής δεν δίνουν σημασία μόνο σε μια συγκεκριμένη εμφάνιση, αλλά και σε χαρακτηριστικά γνωρίσματα του χαρακτήρα: Οι ανατολίτικες φυλές γάτας θεωρούνται ζωηρές και κοινωνικές, ενώ για παράδειγμα, η Βρετανική Κοντότριχη έχει ένα πιο ήρεμο χαρακτήρα.

Πριν από την επιλογή της σωστής γάτας, είναι σημαντική η επιλογή του σωστού εκτροφέα. Θα πρέπει να προσπαθήσετε να αποφύγετε τους λεγόμενους «παραγωγούς», οι οποίοι ενδιαφέρονται κυρίως για το κέρδος, παρά για την υγεία των γατών τους. Οι γάτες, που δίνονται, συχνά διαφημίζονται ως «καθαρόαιμες χωρίς χαρτιά» και είναι συνήθως οικονομικότερες σε σύγκριση με τις καθαρόαιμες γάτες από επαγγελματίες, υπεύθυνους εκτροφείς – αλλά αυτή η τιμή ευκαιρίας καταλήγει σε περισσότερα έξοδα μακροπρόθεσμα. Όταν η αναπαραγωγή των μεμονωμένων ζώων γίνεται αδιακρίτως, τότε παραλείπεται συχνά η πρόληψη για την υγεία, η υγιεινή διατροφή και η επαρκής κοινωνικοποίηση. Επιπλέον, ένας «παραγωγός» προσφέρει συχνά γάτες περισσότερων φυλών και φροντίζει ταυτόχρονα τα νεογνά από περισσότερες γέννες. Η γκάμα επιλογών είναι μεγαλύτερη, ενώ δεν δίνεται συχνά σημασία στην ευεξία των μεμονωμένων γατών. Ως αποτέλεσμα, υπάρχουν ανεπιθύμητες γέννες, κληρονομικές ασθένειες που οφείλονται σε ανεπαρκή γνώση της γονιδιακής δεξαμενής, προβλήματα υγείας και ανεπαρκής κοινωνικοποίηση με άλλες γάτες, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα συμπεριφοράς.

Σε αντίθεση με αυτούς, υπάρχει και ο επαγγελματίας εκτροφέας, ο οποίος δίνει μεγάλη σημασία στην ευεξία των ζώων του και τη συνέχιση της φυλής. Δεδομένου ότι τα απαραίτητα εμβόλια, οι επισκέψεις σε κτηνιάτρους, η ενδεδειγμένη διατροφή και η συμμετοχή ως μέλος σε ένωση εκτροφέων με σκοπό τον ποιοτικό έλεγχο κοστίζουν χρήματα, και δεδομένου ότι ένας υπεύθυνος εκτροφέας φροντίζει τα ζώα του όλο το εικοσιτετράωρο, οι καθαρόαιμες γάτες μιας επαγγελματικής εκτροφής είναι συχνά ακριβότερες από τις «καθαρόαιμες γάτες χωρίς χαρτιά». Συνήθως όμως αξίζουν και ουσιαστικά γνωρίζετε ότι υποδέχεστε στην οικογένειά σας μια υγιή γάτα με σταθερό χαρακτήρα!

Αλλά πώς αναγνωρίζει κανείς έναν υπεύθυνο εκτροφέα; Πρώτα απ’ όλα οι υπεύθυνοι εκτροφείς θα πρέπει να είναι μέλη σε μία από τις πολλές ενώσεις εκτροφέων. Στην ουσία συμβάλλουν στη διαμόρφωση της φυλής. Ένας καθορισμένος κανονισμός αναπαραγωγής μπορεί να φαίνεται από ερασιτέχνες ως έλεγχος, ωστόσο αυτός διασφαλίζει τη συνέχιση της φυλής. Τα χαρτιά είναι η μόνη απόδειξη ότι αποκτάτε πραγματικά μια καθαρόαιμη γάτα. Ο εκτροφέας μπορεί να τα ζητήσει, μόνο εάν είναι εγγεγραμμένο μέλος σε μια ένωση εκτροφέων.

Εάν ο εκτροφέας επιθυμεί να χαρίσει σε κάθε γάτα την προσοχή, που αυτή αξίζει, καλό θα ήταν να έχει μόνο ένα περιορισμένο αριθμό εκτρεφόμενων ζώων και νεογνών. Με γνώμονα την υγεία των ζώων, θα πρέπει να αντιστοιχεί μία, ίσως και δύο γέννες το χρόνο σε κάθε γάτα. Ίσως χρειαστεί επίσης η γάτα-μητέρα να απέχει για κάποιο χρονικό διάστημα από την αναπαραγωγή, με σκοπό να ανακτήσει τις δυνάμεις της. Δυστυχώς, αυτό σημαίνει επίσης ότι συχνά θα πρέπει να περιμένετε μερικές εβδομάδες ή και μήνες, έως ότου ο εκτροφέας της εμπιστοσύνης σας μπορεί να σας παρέχει νεαρά γατάκια.

Πρέπει να δίνεται πολύς χρόνος και πολλή αγάπη για μια εκτροφή. Για το λόγο αυτό, πολλοί εκτροφείς κρατούν τις γάτες μέσα στην οικογένειά τους. Στην ουσία τα γατάκια πρέπει να χτίσουν μια καλή σχέση με ανθρώπους και άλλα ζώα! Αυτό σημαίνει επίσης ότι ο εκτροφέας θα μπορεί να σας διηγηθεί ένα σωρό πράγματα για το χαρακτήρα της μελλοντικής γάτα σας. Μπορείτε να γνωρίσετε τη γάτα-μητέρα και ενδεχομένως ακόμη και τον πατέρα και έτσι μπορείτε να πάρετε μια ιδέα για το πως θα εξελιχθεί η γάτα σας στο μέλλον.

Υιοθεσία γάτας από ιδιώτη

Μια άλλη εναλλακτική λύση είναι να πάρετε τη γάτα σας από έναν ιδιώτη. Ένας υπεύθυνος ιδιοκτήτης ενδέχεται μερικές φορές να αφήσει τη γάτα του στα χέρια άλλου γατόφιλου, εάν πρόκειται για το καλό της. Μια τέτοια συνειδητή απόφαση μπορεί να οφείλεται σε μια μετακόμιση, μια αλλεργία ή ανειλημμένες επαγγελματικές υποχρεώσεις. Ωστόσο, αντί να δώσουν τα ζώα τους σε κάποιο καταφύγιο προστασίας ζώων, οι ιδιοκτήτες προτιμούν συχνά να αναζητήσουν οι ίδιοι μια νέα οικογένεια για τη γάτα τους. Βάζουν μια αγγελία στο διαδίκτυο ή στην τοπική εφημερίδα και έτσι ψάχνουν για γατόφιλους, οι οποίοι θα μπορούσαν να παρέχουν στον τετράποδο φίλο τους ένα καλό ή ενδεχομένως καλύτερο σπιτικό. Εσείς ως ενδιαφερόμενος θα έχετε την ευκαιρία να λάβετε πολλές πληροφορίες για τη γάτα, καθώς και τις συνήθειες και το χαρακτήρα της. Μην εκπλαγείτε, εάν μπείτε κι εσείς οι ίδιοι κάτω από το μικροσκόπιο του υπεύθυνου για την υιοθεσία – στο κάτω κάτω κι αυτοί θέλουν να δώσουν τη γάτα τους μόνο σε ένα ενδεδειγμένο σπιτικό! Συχνά, οι γάτες από ιδιώτες δίνονται έναντι κάποιας συμβολικής τιμής και ο νέος ιδιοκτήτης λαμβάνει τη γάτα μαζί με τα αξεσουάρ της, αφού πρώτα υπογράψει συμβόλαιο υιοθεσίας του ζώου.

Επιπλέον συχνά παρατηρείται να δίνονται από ιδιώτες πλεονάζοντα γατάκια από το αγρόκτημά τους. Ένα και μόνο ζευγάρι μη ευνουχισμένων γατών αρκεί, ώστε να γεννηθούν 66 απόγονοι μέσα σε ένα χρόνο. Εάν οι γάτες του αγρού δεν ευνουχίζονται ή στειρώνονται, χάνει κανείς το μέτρημα των νεαρών γατών… Μια γέννα με χαριτωμένα, χαδιάρικα γατάκια είναι χάρμα οφθαλμών και σχεδόν κανένας γατόφιλος δεν μπορεί να τους αντισταθεί. Σας παρακαλούμε ωστόσο να μην προχωράτε σε αυθόρμητες κινήσεις: όποιος δεν ευνουχίζει τις γάτες του, σπάνια ενδιαφέρεται για την αποπαρασίτωση, τον εμβολιασμό, τη θεραπεία κατά των ζωυφίων ή ακόμη και για την ενδεδειγμένη διατροφή των ζώων του. Τα χαριτωμένα γατάκια μπορεί ήδη από τόσο νωρίς να έχουν υποσιτιστεί λόγω της έλλειψης μητρικού γάλακτος από τις ενδεχομένως πολύ νεαρές γάτες-μητέρες τους. Επίσης, στις περισσότερες περιπτώσεις αυτά δεν είναι ούτε δώδεκα εβδομάδων, όταν δίνονται στους νέους ιδιοκτήτες τους. Μόλις από αυτή την ηλικία και μετά οι γάτες θεωρούνται επαρκώς κοινωνικοποιημένες και έχουν προλάβει να μάθουν από τη μητέρα και τα αδέλφια τους ό,τι είναι σημαντικό για τη μετέπειτα ζωή τους. Επίσης, να έχετε υπόψιν ότι τα μικρόσωμα «αγρίμια» ίσως γίνουν πιο ήρεμα μεγαλώνοντας, αλλά το πιο πιθανόν είναι να μην γίνουν ποτέ πάρα πολύ ήρεμες οικόσιτες γάτες. Για το λόγο αυτό, εάν αποφασίσετε να αποκτήσετε μια γάτα του αγρού, θα πρέπει να έχετε πολλή υπομονή και να είστε σε θέση να της προσφέρετε επαρκή χώρο και ιδανικά μια άλλη γάτα για να παίζουν μαζί!

Επίσης προσοχή: βεβαιωθείτε ότι ο ηλικιωμένος κύριος, ο οποίος θέλει να δώσει πολύ γρήγορα πέντε γατάκια σε ένα καλό σπιτικό, δεν είναι ένας από τους πολλούς «παραγωγούς», που ενδιαφέρονται κυρίως για προσωπικό κέρδος, παρά για την υγεία του ζώου!

Επίσκεψη στο κατάστημα κατοικίδιων ζώων

Απίστευτο, αλλά αληθινό: μπορείτε να αποκτήσετε μια γάτα από το τοπικό κατάστημα κατοικίδιων ζώων. Μια πρακτική λύση! Ή μήπως όχι;

Ο κεντρικός σύλλογος των επιχειρήσεων εμπορίας ζώων είχε αποφάσισε τη δεκαετία του ’90 να μην έχει προς πώληση γάτες και σκύλους. Ωστόσο, υπάρχει μία εξαίρεση: με τουλάχιστον πέντε τετραγωνικά μέτρα διαθέσιμο χώρο ανά νεογνό, επιτρέπεται να προσφέρονται γατάκια από τη 16η εβδομάδα ζωής τους. Παρ’ όλο που τα ζώα είναι σχετικά ακριβά, σε σύγκριση με την υιοθέτηση από το κέντρο προστασίας ζώων, και παρ’ όλο που σπάνια μπορούν να παρουσιάσουν τις συνθήκες εκτροφής ενός υπεύθυνου εκτροφέα ή χαρτιά, η ζήτηση είναι υψηλή. Δεν είναι να απορεί κανείς που τα καταστήματα κατοικίδιων ζώων έχουν μεγάλη πελατεία! Η αγορά από κατάστημα κατοικίδιων ζώων είναι επίσης εξαιρετικά πρακτική και βολική. Στην ουσία εδώ δεν χρειάζεται ούτε να συμπληρώσει κανείς συμβόλαιο υιοθεσίας ζώου ούτε να περιμένει για μια νέα γέννα… Έτσι οι αυθόρμητες αγορές είναι αναπόφευκτες.

Ωστόσο, αυτό δεν γίνεται με γνώμονα το καλό των γατών! Στην ουσία αυτές αγοράζονται συχνά από άγνωστες πηγές και μεταπωλούνται με σκοπό το κέρδος. Πληροφορίες για την προέλευση και το χαρακτήρα των ζώων δεν υπάρχουν. Αντ’ αυτού, με την αυθόρμητη αγορά κάνετε περισσότερο χώρο για επιπλέον ζώα προς πώληση, που μέχρι τη στιγμή της αγοράς τους καταλαμβάνουν πέντε τετραγωνικά μέτρα. Όποιος επιλέγει να αγοράσει μια γάτα από παρόμοιο κατάστημα, θα πρέπει να έχει επίγνωση ότι με αυτόν τον τρόπο προωθεί την εμπορία κατοικιδίων.

Τελικά τι αποφασίσατε;

Όπως βλέπετε ενώ υπάρχουν πολλοί εναλλακτικοί τρόποι και δυνατότητες για να αποκτήσετε μια γάτα, είναι προσωπική υπόθεση. Για το λόγο αυτό, σκεφτείτε ακριβώς τι επιθυμείτε εσείς και η οικογένειά σας, και τι είδους ζωή μπορείτε να προσφέρετε στον μελλοντικό τετράποδο συγκάτοικό σας. Αφού πάρετε αυτή την απόφαση το μόνο που μένει είναι να γνωρίσετε το μελλοντικό τετράποδο μέλος της οικογένειάς σας. Σας ευχόμαστε καλή επιτυχία!

Τα πιο χρήσιμα άρθρα μας
5 min

Με αγαπάει η γάτα μου; 10 σημάδια που το αποδεικνύουν!

Λόγω της τάσης της να είναι ευμετάβλητη και μυστηριώδης, η γάτα δείχνει άλλοτε περισσότερο και άλλοτε λιγότερο πόσο αγαπάει τον ιδιοκτήτη της. Επίσης, μερικές φορές το δείχνουν με πιο διακριτικό τρόπο σε σχέση με τους σκύλους. Παρ' όλα αυτά, ο γνώστης της γάτας θα είναι σε θέση να αναγνωρίσει σαφώς τα σημάδια αγάπης της. Όσο περισσότερο εμπιστεύεστε το ένστικτό σας - όπως ακριβώς κάνει και η γάτα σας - τόσο περισσότερο θα βλέπετε και θα αισθάνεστε πόσο πολύ σας αγαπάει το κατοικίδιό σας.
1 min

Αντίο για πάντα: όταν η γάτα πρέπει να υποβληθεί σε ευθανασία

Ευθανασία γάτας; Μια δύσκολη απόφαση - ακόμη και αν το ζώο υποφέρει. Ο θάνατος της αγαπημένης γάτας είναι μια σημαντική εμπειρία - ανεξάρτητα από το αν η γάτα έχει πεθάνει από ατύχημα, ασθένεια ή γήρας. Ακόμη πιο τραγικό είναι όταν ο ιδιοκτήτης της γάτας πρέπει να αποφασίσει εάν θα κάνει ευθανασία στη γάτα του. Σε αυτό το άρθρο, θα μάθετε τι πρέπει να λάβετε υπόψη και πως μπορείτε να αντιμετωπίσετε τη θλίψη.
12 min

Γάτα και σκύλος ως συγκάτοικοι

«Τσακώνονται σαν το σκύλο με τη γάτα»: όποιος ακούει αυτή τη φράση, υποθέτει ότι η γάτα και ο σκύλος δεν είναι ακριβώς οι καλύτεροι φίλοι. Υπάρχει όντως μια δόση αλήθειας στο μύθο ότι ο σκύλος και η γάτα είναι ορκισμένοι εχθροί; Σε ποιες περιπτώσεις μπορεί αυτό να οδηγήσει σε παρερμηνείες; Υπάρχει η δυνατότητα να αφήσετε μια γάτα και ένα σκύλο να ζουν στο ίδιο σπίτι, και παράλληλα τα δύο ζώα να είναι ευτυχισμένα; Σας αρέσουν οι γάτες ή μήπως προτιμάτε τους σκύλους ως τετράποδα μέλη της οικογένειας; Για μερικούς ζωόφιλους, δεν υπάρχει εύκολη απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Διότι πάνω απ’ όλα, είναι ακριβώς αυτό: ζωόφιλοι. Και ως τέτοιοι τους αρέσουν τόσο οι γάτες όσο και οι σκύλοι. Λατρεύουν την ανεξαρτησία της γάτας και την αφοσίωση του σκύλου. Πρέπει λοιπόν να επιλέξετε, εάν θα γίνετε ιδιοκτήτης μιας γάτας ή ενός σκύλου; Τα καλά νέα είναι πως όχι. Οι εμπειρίες πολλών ζωόφιλων δείχνουν ότι ο σκύλος και η γάτα μπορούν να γίνουν πάρα πολύ καλοί σύντροφοι. Ωστόσο, προϋπόθεση γι’ αυτό αποτελεί η καλή κοινωνικοποίηση, καθώς και η υπομονετική εξοικείωση μεταξύ των ζώων.