Γάτες και μικρά ζώα ως συγκάτοικοι

Gátes kai mikrá zóa

Οι γατόφιλοι είναι γενικά ζωόφιλοι - και γι’ αυτό σπάνια οι γάτες είναι τα μόνα κατοικίδια στο σπίτι τους. Ωστόσο, εάν η συμφιλίωση δύο γατών φαίνεται περίπλοκη υπόθεση, τότε είναι μάλλον δύσκολο να απαντήσει κανείς με σιγουριά στο ερώτημα: «γάτες και μικρά ζώα στο ίδιο σπίτι - γίνεται;»

 Πρώτα απ’ όλα, μην ανησυχείτε, δεν είναι καθόλου αντιφατικό να διαμένουν κάτω από την ίδια στέγη γάτες και μικρά ζώα, όπως κουνέλια, ινδικά χοιρίδια, χάμστερ ή ακόμη και πουλιά. Πολλοί ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων αναφέρουν μάλιστα ότι τα διάφορα ζώα μπορούν να γίνουν καλοί φίλοι! Το πιο πιθανό είναι ότι δε θα δημιουργηθεί κάποια ασυνήθιστη φιλία, απλά τα δύο ζώα θα μάθουν να αποδέχονται το ένα το άλλο. Παρ' όλα αυτά, δεν υπάρχει κανένας λόγος, ώστε ως γατόφιλος να μην μπορείτε να υιοθετήσετε στην οικογένειά σας και άλλα ζώα! Ίσως στην περίπτωσή σας ισχύει και το αντίστροφο: έχετε ήδη κάποιο κουνέλι, ινδικό χοιρίδιο, τσιντσιλά ή καναρίνι και θέλετε να αποκτήσετε μία ή δύο γάτες;

Οι καλύτεροι φίλοι

Πολλά βίντεο σε γνωστές πλατφόρμες δείχνουν αστεία βιντεάκια, όπου για παράδειγμα ένας γκρι παπαγάλος και μια γάτα παίζουν μαζί μπάλα ή ένα κουνέλι εμπιστεύεται μια γάτα για τη φροντίδα του τριχώματός του. Αυτά τα βίντεο δημιουργούν προσδοκίες ότι μια γάτα και ένα μικρό ζώο μπορούν όντως να γίνουν οι καλύτεροι φίλοι ή τουλάχιστον να κάνουν καλή παρέα στο παιχνίδι. Αλλά κατά πόσο αυτά τα βιντεάκια αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα;

Εάν σκοπεύετε να δώσετε ένα σπιτικό σε γάτες και μικρά ζώα, ένα πράγμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό: να είστε ρεαλιστές. Οι ασυνήθιστες φιλίες διαφορετικών ειδών ζώων είναι υπέροχες και πράγματι υπάρχουν – αν και σπανίζουν. Εάν τα ζώα σας γίνουν οι καλύτεροι φίλοι, τότε σίγουρα σας «έπεσε το λαχείο»! Παρ’ όλα αυτά, δε θα πρέπει να θεωρείτε αυτονόητο ότι η γάτα σας βλέπει τα μικρότερα ζωάκια ως μέλη της οικογένειας και ότι τα μικρά κατοικίδια ζώα σας δεν φοβούνται τη γάτα σας. Διότι ακόμη και αν οι γάτες μοιράζονται μαζί μας εδώ και δεκαετίες το ίδιο σπίτι και την αυλή, και αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της ζωής μας, εξακολουθούν να είναι: αρπακτικά ζώα. Λόγω του μεγέθους τους, οι γάτες έχουν ειδικευτεί σε πιο μικρόσωμα θηράματα από ότι τα πιο μεγαλόσωμα αιλουροειδή, όπως για παράδειγμα το πούμα, η τίγρης ή το λιοντάρι. Ωστόσο, ακόμη και αν η φυσική λεία τους είναι τα ποντίκια και τα πουλιά, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να τραυματίσουν θανάσιμα ένα κουνέλι ή ένα μεγαλόσωμο ινδικό χοιρίδιο. Φυσικά και από την άλλη πλευρά, το δάγκωμα ενός κουνελιού μπορεί να είναι επώδυνο - αλλά συνήθως η γάτα ως αρπακτικό θα επιτεθεί στο εν δυνάμει πιο μικρόσωμο θήραμά της. Διότι δεν έχει σημασία πόσο ήμερη είναι η γάτα σας: τα ζώα οδηγούνται κυρίως από ένστικτο και ποτέ δεν μπορείτε να είστε σίγουροι, εάν θα υπερισχύσουν τα άγρια ένστικτα της.

Ασφάλεια πάνω απο όλα

Αυτά είναι τα δεδομένα που έχουμε... Παρ’ όλα αυτά δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να διαμένουν μαζί στο ίδιο σπίτι γάτες και μικρά ζώα. Εάν ρίξετε μια ματιά στο περιβάλλον, όπου διαμένετε, το χώρο όπου κινείται η γάτα σας και το χώρο των μικρών ζώων σας, θα συνειδητοποιήσετε γρήγορα ένα πράγμα: πιθανότατα η γάτα σας δε θα πρέπει να είναι ποτέ μόνη με το πιο μικρόσωμο, εν δυνάμει θήραμά της. Τα περισσότερα μικρά ζώα περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας στο κλουβί. Συνιστάται τα κουνέλια, τα ινδικά χοιρίδια κλπ. να έχουν ελεύθερη έξοδο, αλλά αυτό θα πρέπει να γίνεται συνήθως υπό την επίβλεψή σας. Ωστόσο, είναι σχετικά εύκολο να κλειδώσετε εν τω μεταξύ τη γάτα έξω από το δωμάτιο.

Ο λόγος είναι απλός: προέχει η ασφάλεια και ο καλός προγραμματισμός είναι το Α και το Ω σε νοικοκυριά, όπου συμβιώνουν γάτες και μικρά ζώα.

Αποδοχή

Εάν διαμένουν διάφορα ζώα σε μία στέγη, ένα πράγμα είναι επίσης ιδιαίτερα σημαντικό: η αποδοχή. Η γάτα σας δεν θα πρέπει να θεωρεί το πιο μικρόσωμο ζώο ως θήραμα και αντίστοιχα το μικρό ζώο σας δεν πρέπει να τρέμει από πανικό στη θέα του πιο μεγαλόσωμου «κυνηγού». Εσείς αποτελείτε το πιο σημαντικό πρότυπο για τη γάτα σας. Επομένως πρέπει να φέρεστε με σεβασμό στο μικρό ζώο. Ιδίως τα μικρά ζώα, όπως ποντίκια και χάμστερ, δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για να αφυπνίσουν το ένστικτο κυνηγιού της γάτας και για να την παρακινήσουν να κινηθεί! Το χειρότερο παράδειγμα προς αποφυγή θα ήταν να αφήνετε τη γάτα να πιάνει το ποντίκι από την ουρά και να το ταρακουνά από δω κι από κει - αλλά από τη στιγμή που διαβάζετε αυτό το άρθρο, προφανώς ανήκετε στους υπεύθυνους ιδιοκτήτες γάτας, που σίγουρα δε θα αφήνατε ποτέ να συμβεί κάτι τέτοιο.

Αφήστε τη γάτα σας να παρατηρεί ήρεμα, πώς καθαρίζετε το κλουβί του μικρού ζώου σας, πώς το ταΐζετε και το χαϊδεύετε. Επιπλέον, θα πρέπει φυσικά να προσέχετε, ώστε να μη δημιουργείται ανταγωνισμός μεταξύ των δύο ζώων. Μπορείτε επίσης να πάρετε τη γάτα σας αγκαλιά μπροστά από το κλουβί ή τον περιφραγμένο χώρο του κουνελιού, του ινδικού χοιριδίου, του τσιντσιλά ή του χάμστερ σας, να τη χαϊδεύετε και να την αγκαλιάζετε. Έτσι, κρατώντας μια ασφαλή απόσταση, τα δύο ζώα μπορούν να εξοικειωθούν μεταξύ τους. Μην ανησυχήσετε, εάν η γάτα σας παρατηρεί προσεκτικά κάθε κίνηση του πιο μικρόσωμου ζώου. Το κλουβί του μικρού ζώου ή ακόμη και το ενυδρείο είναι χάρμα οφθαλμών για γάτες, οι οποίες απολαμβάνουν να παρατηρούν και να συλλαμβάνουν κάθε κίνηση του άλλου ζώου! Αυτό δεν έχει καμιά σχέση με επιθετικότητα.

Η βάση για μια καλή φιλία

Εάν έχετε βάλει στο μυαλό σας ότι η γάτα και τα μικρά ζώα όχι μόνο μπορούν να διαμένουν στο ίδιο σπίτι, αλλά και να γίνουν ενδεχομένως καλοί φίλοι, τότε μπορείτε να συνεχίσετε με την υλοποίηση του σχεδίου σας. Εάν θέλετε να αναπτύξετε μια βαθιά φιλία μεταξύ ζώων διαφορετικού είδους, τότε τα εκάστοτε είδη ζώων και ο χαρακτήρας τους θα πρέπει να ταιριάζουν καλά μεταξύ τους. Είναι συνετό να φέρετε κοντά ζώα ήδη από τη νεαρή ηλικία τους. Τα νεαρά ζώα δεν έχουν παρά μόνο λίγες εμπειρίες. Μια ήρεμη νεαρή γάτα, η οποία δεν έχει κυνηγήσει ή φάει ποτέ στη ζωή της ζώα, είναι πιο πιθανό να δεχτεί ως φίλο ένα κουνέλι, παρά μια πρώην αδέσποτη γάτα, η οποία έπρεπε για χρόνια να φροντίζει μόνη τον εαυτό της και έχει ήδη φάει στη ζωή της μερικά ποντίκια και πουλιά για να επιβιώσει.

Ο χαρακτήρας του εν δυνάμει πιο δυνατού και πιο επιθετικού ζώου, της γάτας, θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο ισορροπημένος, προκειμένου να κάνει παρέα με ένα πιο μικρόσωμο και πιο αδύναμο ζώο. Οι πιο ζωηρές γάτες έχουν έντονο το ένστικτο κυνηγιού και υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να βλέπουν το μικρό ζώο ως θήραμα - ακόμη και αν δεν ισχύει κάτι τέτοιο, σε αυτή την περίπτωση προκύπτουν πιο γρήγορα ανεπιθύμητα ατυχήματα.

Ακόμη και το μέγεθος των δύο ζώων θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν ίσο. Ένα ποντίκι δεν θεωρείται καλή παρέα για μια γάτα, λόγω του μικρού μεγέθους του σώματός του, το ίδιο ισχύει και για ένα καναρίνι. Ένα μεγαλόσωμο κουνέλι μπορεί να ξεπερνά σε βάρος μια μέση κατοικίδια γάτα και έτσι δεν αντιμετωπίζεται εύκολα ως θήραμα.

Παρ’ όλα αυτά: ακόμη και σε αυτή την περίπτωση παρακαλούμε να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Διότι κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι δε θα υπερισχύσει το ένστικτο κυνηγιού - και τα κοφτερά νύχια της γάτας μπορούν να βλάψουν σοβαρά το κουνέλι σας!

Η διαδικασία συμφιλίωσης

Εάν επιθυμείτε να φέρετε κοντά μια γάτα και ένα μικρό ζώο, τότε οι προσδοκίες σας δε θα πρέπει να είναι αντίστοιχες με όταν προσπαθείτε να εξοικειώσετε δύο γάτες μεταξύ τους. Το σημαντικό είναι να μάθουμε στα δύο ζώα να αποδέχονται το ένα το άλλο και να κάνουμε τη γάτα μας να κατανοήσει ότι δε θα πρέπει να θεωρεί το μικρότερο ζώο ως ένα πιθανό θήραμα. Ωστόσο, προέχει η ασφάλεια, το μικρό ζώο θα πρέπει να βρίσκεται πάντα μέσα στο κλουβί ή σε μικρή απόσταση από κάποιο άτομο. Ένα σαμαράκι για τη γάτα μπορεί να βοηθήσει, αλλά δεν υπάρχει και καμία εγγύηση ότι δε θα υπάρξουν τραυματισμοί.

Στην ιδανική περίπτωση, η εξοικείωση των δύο ζώων μπορεί να γίνει με τον ακόλουθο τρόπο: όπως και με τη συμφιλίωση των δύο γατών, εξοικειώστε αρχικά το ένα ζώο με τη μυρωδιά του άλλου. Μπορείτε να τρίψετε τα δύο ζώα με κουβέρτες ή πανιά, που θα τοποθετήσετε στη συνέχεια στο χώρο, όπου κινείται το εκάστοτε άλλο ζώο. Μπορείτε για παράδειγμα να τοποθετήσετε στο μαξιλάρι της γάτας το πανί, με το οποίο έχετε τρίψει το μικρό ζώο σας - και αντίστροφα. Έτσι, το κάθε ζώο μπορεί να συνηθίσει σιγά σιγά τη μυρωδιά του άλλου ζώου. Το μικρό ζώο σας μπορεί ενδεχομένως να σοκαριστεί αρχικά με τη μυρωδιά της γάτας, οπότε παρακαλούμε να μην πιέζετε το ζώο να έρθει σε επαφή με το εκάστοτε αντικείμενο που έχει τη μυρωδιά της!

Στη συνέχεια μπορείτε να φέρετε τα δύο ζώα σε επαφή μεταξύ τους, έχοντας αρχικά το μικρό ζώο σε κλουβί. Πώς συμπεριφέρεται η γάτα σας, όταν φτάνει κοντά στο κλουβί του μικρού ζώου; Πηδάει αμέσως ή προσπαθεί με την πατούσα της να φτάσει το εν δυνάμει θήραμά της μέσα από το πλέγμα του κλουβιού; Ή μήπως κάθεται τελείως ήρεμη και παρακολουθεί ήρεμα το άλλο ζώο;

Κάθε είδους επιθετικότητα ή ένδειξη ότι υπερνικά το ένστικτο της γάτας για κυνήγι, είναι ένα σημάδι ότι δε θα πρέπει να προβείτε σε άμεση επαφή των δύο ζώων. Φυσικά, μπορείτε στη συνέχεια να ενσωματώσετε και τα δύο ζώα στην οικογένειά σας! Αλλά θα πρέπει να προσπαθήσετε να αποφύγετε την επαφή της γάτας σας με το μικρό ζώο. Αφήστε το μικρό ζώο στο κλουβί, εάν η γάτα σας είναι παρούσα και κλείστε την πόρτα που οδηγεί στο δωμάτιό του, όταν δεν είστε στο σπίτι.

Πιθανόν να πάνε όλα καλά: η γάτα σας παρατηρεί ήρεμη το μικρότερο ζώο και δεν εκδηλώνει καμιά επιθετική συμπεριφορά; Τότε μπορείτε να προβείτε στην πραγματική επαφή. Παρακαλούμε να χρησιμοποιήσετε την κοινή λογική σας σε αυτή την περίπτωση και να είστε εξαιρετικά προσεκτικοί, ώστε να μην προκύψουν επεισόδια μεταξύ των δύο ζώων και τραυματισμοί! Τέλος, φέρτε σε επαφή τα ζώα, που υπό πραγματικές συνθήκες στην άγρια φύση θα ήταν κυνηγός και θήραμα.

Όπως έχει ήδη αναφερθεί, η γάτα είναι αυτή που πιθανόν να εκδηλώσει κάποια επιθετική συμπεριφορά. Το μικρότερο, ίσως πιο αδύναμο ζώο θα πρέπει να έχει πάντα τη δυνατότητα να οπισθοχωρήσει. Μην το κρατάτε, ώστε να μπορεί να ξεφύγει ανά πάσα στιγμή, εάν το επιθυμεί.

Παραδείγματος χάριν, είναι μια πολύ κακή εναλλακτική λύση να αφήσετε το ινδικό χοιρίδιό σας σε ανοιχτό κλουβί, ενώ η γάτα σας κινείται ελεύθερα στο χώρο. Η γάτα σας μπορεί πολύ γρήγορα να κολλήσει στον τοίχο το πιο αδύναμο, μικρό ζώο και σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης μπορεί να μην υπάρχει δίοδος διαφυγής. Αυτό στρεσάρει τα μικρά ζώα και ενθαρρύνει το ένστικτο της γάτας σας για κυνήγι.

Μια καλύτερη δυνατότητα θα ήταν, για παράδειγμα, να κρατήστε σφιχτά τη γάτα στην αγκαλιά σας, ενώ το μικρό ζώο κινείται ελεύθερα στο χώρο. Εάν χρειάζεται, καλέστε ένα δεύτερο άτομο για ενίσχυση. Εάν η γάτα σας έχει συνηθίσει να φοράει σαμαράκι, τότε μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε αυτό για την πρώτη επαφή. Έτσι, μπορείτε πάντα να παρέμβετε, εάν το άγριο ένστικτο της γάτας σας υπερισχύσει τόσο, ώστε να συμπεριφέρεται με ανεξέλεγκτο τρόπο! Δώστε στα κατοικίδια ζώα σας χρόνο, να είστε ήρεμοι και έτοιμοι να παρέμβετε γρήγορα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Παρακολουθήστε ακριβώς ό,τι συμβαίνει: πώς συμπεριφέρεται η γάτα, τι αποκαλύπτει η γλώσσα του σώματός της; Εάν οι κόρες των ματιών της έχουν διασταλεί και έχει αρχίσει να παραμονεύει ή να πηδά προς το άλλο ζώο, τότε θα πρέπει να διακόψετε άμεσα το εγχείρημά σας. Μήπως πλησιάζει το μικρότερο ζώο επιφυλακτικά και το μυρίζει σιγά σιγά; Επιπλέον, μην αφήσετε από τα μάτια σας το ασθενέστερο, μικρό ζώο. Μήπως φοβάται, μαζεύεται στη γωνιά του ή προσπαθεί να τραπεί σε φυγή; Μην του προκαλείτε περαιτέρω άγχος, αλλά επιτρέψτε του να οπισθοχωρήσει, όποτε εκείνο το επιθυμεί. Μήπως το βλέπετε να πλησιάζει με περιέργεια τη γάτα;

Φιλία που διαρκεί

Η πρώτη επαφή στέφθηκε με επιτυχία και τώρα τίθεται το ερώτημα: ποιό θα είναι το επόμενο βήμα σας; Όταν η γάτα και το μικρό ζώο μυρίζει το ένα το άλλο ήρεμα, αυτό είναι μια καλή αρχή, αλλά δεν αποτελεί εγγύηση ότι τα δύο ζώα θα γίνουν φίλοι μεταξύ τους. Υπό την εποπτεία σας, μπορείτε ωστόσο να επαναλάβετε αρκετές φορές τη διαδικασία της πρώτης επαφής, έως ότου τα δύο ζώα εξοικειωθούν πραγματικά το ένα με το άλλο.

Παρ’ όλα αυτά μην αφήσετε ποτέ τα δύο ζώα μόνα τους - ιδίως όταν πρόκειται για ζώα που έχουν αντίστοιχο μέγεθος και βάρος! Τα ζώα υποκινούνται συχνά από ένστικτο και πολύ γρήγορα μπορεί να προκύψουν απρόβλεπτα επεισόδια, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρούς τραυματισμούς…

Μην πιέζετε καταστάσεις

Δεν υπάρχει λόγος να είστε απογοητευμένοι, εάν η γάτα και το μικρό ζώο δε συμφιλιωθούν μεταξύ τους. Είναι σχεδόν απίθανο δύο ζώα διαφορετικού είδους να αναπτύξουν μια βαθιά φιλία μεταξύ τους και συνεπώς, το πιο σημαντικό είναι απλώς να αποδέχεται το ένα ζώο το άλλο. Εάν η γάτα σας δεν προσπαθεί να ανοίξει με βία το κλουβί του ινδικού χοιριδίου και το χάμστερ σας δεν εκδηλώνει πανικό, με το που βλέπει τη γάτα να μπαίνει στο δωμάτιο, τότε αυτό από μόνο του είναι μια επιτυχία!

Και αν η προσπάθεια συμφιλίωσης δεν λειτουργήσει; Αν δεν είναι εφικτό να έχετε και τα δύο ζώα χωριστά ή προκύπτουν συνεχώς δυσάρεστα επεισόδια μεταξύ τους, τότε είναι καιρός να πάρετε μια απόφαση. Να είστε δίκαιοι απέναντι στα ζώα και τον εαυτό σας, και να αναζητήσετε πιθανές εναλλακτικές λύσεις. Αυτό μπορεί να είναι ένα μεγαλύτερο σπίτι με έναν εξωτερικό περιφραγμένο χώρο για το μικρό ζώο σας και δυνατότητα ελεύθερης εξόδου για τη γάτα σας, περισσότερη απασχόληση με τη γάτα σας ή η αναζήτηση ενός νέου σπιτικού για ένα από τα ζώα.

Σας ευχόμαστε καλή επιτυχία!

Τα πιο χρήσιμα άρθρα μας
1 min

Γιατί οι γάτες κάνουν καλό στην υγεία μας;

Δεν υπάρχει πιο χαλαρωτικός ήχος από το γουργουρητό μιας γάτας. Και οι ιδιοκτήτες γάτας θα επιβεβαιώσουν ότι η ζωή με τη γάτα τους κάνει καλό. Στην πραγματικότητα, αυτή η δήλωση επιβεβαιώνεται και επιστημονικώς. Διαβάστε παρακάτω γιατί οι γάτες κάνουν καλό στην υγεία μας.
1 min

Γάτα και σκύλος ως συγκάτοικοι

«Τσακώνονται σαν το σκύλο με τη γάτα»: όποιος ακούει αυτή τη φράση, υποθέτει ότι η γάτα και ο σκύλος δεν είναι ακριβώς οι καλύτεροι φίλοι. Υπάρχει όντως μια δόση αλήθειας στο μύθο ότι ο σκύλος και η γάτα είναι ορκισμένοι εχθροί; Σε ποιες περιπτώσεις μπορεί αυτό να οδηγήσει σε παρερμηνείες; Υπάρχει η δυνατότητα να αφήσετε μια γάτα και ένα σκύλο να ζουν στο ίδιο σπίτι, και παράλληλα τα δύο ζώα να είναι ευτυχισμένα; Σας αρέσουν οι γάτες ή μήπως προτιμάτε τους σκύλους ως τετράποδα μέλη της οικογένειας; Για μερικούς ζωόφιλους, δεν υπάρχει εύκολη απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Διότι πάνω απ’ όλα, είναι ακριβώς αυτό: ζωόφιλοι. Και ως τέτοιοι τους αρέσουν τόσο οι γάτες όσο και οι σκύλοι. Λατρεύουν την ανεξαρτησία της γάτας και την αφοσίωση του σκύλου. Πρέπει λοιπόν να επιλέξετε, εάν θα γίνετε ιδιοκτήτης μιας γάτας ή ενός σκύλου; Τα καλά νέα είναι πως όχι. Οι εμπειρίες πολλών ζωόφιλων δείχνουν ότι ο σκύλος και η γάτα μπορούν να γίνουν πάρα πολύ καλοί σύντροφοι. Ωστόσο, προϋπόθεση γι’ αυτό αποτελεί η καλή κοινωνικοποίηση, καθώς και η υπομονετική εξοικείωση μεταξύ των ζώων.
1 min

Τι κάνω αν βρω μια αδέσποτη γάτα;

Βρήκατε μια γάτα που φαίνεται να μην ανήκει σε κανέναν; Εδώ μπορείτε να διαβάσετε πως μπορείτε να ενεργήσετε σωστά σε αυτή την περίπτωση, τι πρέπει να κάνετε εάν η γάτα είναι τραυματισμένη, πως μπορείτε να μάθετε αν η γάτα έχει κάποιο σπιτικό και πότε επιτρέπεται να κρατήσετε τη γάτα.