Γάτες και πτηνά ως συγκάτοικοι

gátes kai ptiná

Πολλοί ζωόφιλοι θέλουν να χαρίσουν ένα νέο σπιτικό σε περισσότερα από ένα είδη ζώων, με τη λογική ότι μια γάτα μπορεί να κάνει παρέα σε ένα καναρίνι ή ένα παπαγαλάκι μπορεί να διευρύνει την οικογένεια ακόμη περισσότερο. Αλλά πώς μπορείτε να διαμορφώσετε την καθημερινότητά σας στο σπίτι με δύο ζώα, τα οποία στην άγρια φύση είναι φυσικοί εχθροί;

Το ένστικτο κυνηγιού της γάτας είναι έμφυτο - ακόμη και αν έχετε υιοθετήσει τη γάτα σας από έναν εκτροφέα και η ίδια δεν χρειάστηκε ποτέ να φροντίσει μόνη τον εαυτό της. Οι άγριες μικρές γάτες, που ζουν ελεύθερες στη φύση, τρέφονται κυρίως με μικρά τρωκτικά, όπως ποντίκια και μικρά πτηνά. Τα πτηνά συντροφιάς, όπως παπαγαλάκια budgie, καναρίνια, κοκατίλ και μικροί παπαγάλοι ταιριάζουν απόλυτα στο διατροφικό προφίλ της γάτας στην άγρια φύση και θεωρούνται εν δυνάμει θηράματά της... Παρ' όλα αυτά, η συμβίωση μίας γάτας και ενός πτηνού στο ίδιο σπίτι δεν είναι ανέφικτη, εφόσον λαμβάνεται υπόψη η ασφάλεια των ζώων.

Ξεκινήστε με ρεαλιστικούς στόχους

Στο διαδίκτυο υπάρχουν πολλά χαριτωμένα βιντεάκια που παρουσιάζουν γάτες και πτηνά ως τους καλύτερους φίλους. Αυτά τα βίντεο όχι μόνο είναι αστεία, αλλά γεννούν την προσδοκία ότι και τα δικά σας ζώα θα μπορούσαν κάποια στιγμή να κάνουν καλή παρέα στο παιχνίδι… Εάν επιθυμείτε να έχετε στο ίδιο νοικοκυριό μια γάτα και ένα πτηνό, τότε ένα πράγμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό: βάλτε ρεαλιστικούς στόχους. Μπορεί να υπάρχουν περιπτώσεις, κατά τις οποίες οι γάτες αποδέχονται τα μικρότερα πτηνά συντροφιάς ως μέλη της οικογένειας, ή μάλιστα παίζουν μαζί τους. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ωστόσο, η αμοιβαία αποδοχή των ζώων, χωρίς να υπερνικά το ένστικτο κυνηγιού της γάτας, θα πρέπει να θεωρηθεί ως επιτυχία!

Πάνω από όλα η ασφάλεια

Τα ζώα, ιδίως οι γάτες μας ως αρπακτικά ζώα, αντιδρούν ενστικτωδώς. Παρά το γεγονός ότι οι κατοικίδιες γάτες συμβιώνουν με τον άνθρωπο εδώ και χιλιετίες, μέσα τους είναι ακόμη και σήμερα αρπακτικά ζώα, και ένα πιο μικρόσωμο, φτερωτό ζώο ταιριάζει απόλυτα στις διατροφικές τους συνήθειες στην άγρια φύση. Στη θέα ενός πτηνού, ακόμη και οι πιο ήρεμες γάτες μπορεί να αισθανθούν να ξυπνά μέσα τους το ένστικτο για κυνήγι. Εάν επιθυμείτε να έχετε στο ίδιο νοικοκυριό μια γάτα και ένα πτηνό συντροφιάς, τότε θα πρέπει να έχετε κατά νου ένα μόνο πράγμα: προέχει η ασφάλεια και για τα δύο ζώα. Και δεδομένου ότι τα πτηνά συντροφιάς υστερούν συνήθως στη σωματική διάπλαση σε σχέση με τη γάτα, ακόμη και ένα χτύπημα με την πατούσα της μπορεί να αποβεί μοιραίο. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να φροντίζετε, ώστε η γάτα σας να μην έχει άμεση επαφή με τα πτηνά συντροφιάς, πόσο μάλλον χωρίς επίβλεψη. Ακόμη και αν ένα πτηνό βρίσκεται μέσα σε κλουβί, η γάτα μπορεί να περάσει το πόδι της μέσα από τα κάγκελα του κλουβιού και να τραυματίσει το φτερωτό φίλο σας... Θα πρέπει επίσης να σκεφτείτε ακόμη και την ενδεχόμενη ανατροπή ενός μικρότερου κλουβιού.

Ωστόσο, δεν είναι ανέφικτο να έχετε στο σπίτι σας πτηνά συντροφιάς και γάτες!

Διαμονή πτηνών σε νοικοκυριό με γάτες

Πώς θα ήταν στην πράξη να αποκτήσετε ένα πτηνό συντροφιάς σε ένα νοικοκυριό με γάτες; Πώς θα μπορούσατε να ενσωματώσετε μια γάτα στην οικογένειά σας, εάν στο σπίτι σας διαμένουν ήδη πτηνά συντροφιάς, όπως παπαγαλάκια budgie κτλ.;

Ένα μεγάλο υπαίθριο κλουβί ανταποκρίνεται στις ενδεδειγμένες συνθήκες διαβίωσης των πτηνών συντροφιάς που ζουν ομαδικά, και εξασφαλίζει ότι η γάτα και τα πτηνά σπάνια θα βρεθούν το ένα στο δρόμο του άλλου. Εάν δεν έχετε κανένα ιδιαίτερα μεγάλο κήπο ή εάν δεν μπορείτε να φανταστείτε τον εαυτό σας να στεγάζει ένα ολόκληρο σμήνος πτηνών, υπάρχουν διαθέσιμα μεγάλα εσωτερικά κλουβιά, όπου μπορούν να φιλοξενηθούν ένα ή και περισσότερα πτηνά. Εάν τα πτηνά σας διαμένουν στο σπίτι, θα πρέπει να υπάρχει πάντα μια ασφαλής απόσταση μεταξύ της γάτας και των φτερωτών φίλων σας. Αυτό σημαίνει ότι η γάτα δεν θα πρέπει να βρίσκεται καθόλου ή μόνο υπό επίβλεψη στο χώρο, όπου είναι τοποθετημένο το κλουβί. Το κλουβί εσωτερικού ή εξωτερικού χώρου θα πρέπει να είναι καλά ασφαλισμένο, και να προσφέρει αρκετό χώρο, ώστε ο φτερωτός σας φίλος να μπορεί να ξεφύγει από μια περίεργη γάτα, η οποία θα περνά την πατούσα της μέσα από τα κάγκελα του κλουβιού.

Θα πρέπει να λειτουργείτε πάντα ως πρότυπο απέναντι στα ζώα, προκειμένου αυτά να μάθουν να αποδέχονται το ένα το άλλο. Φερθείτε με σεβασμό στα φτερωτά κατοικίδιά σας και μην χρησιμοποιείτε τα μικρόσωμα αυτά ζώα, ώστε να αφυπνίσετε το ένστικτο κυνηγιού της γάτας σας ή να την παρακινήσετε να παίξει. Αφιερώστε χρόνο στη γάτα σας και δώστε της αρκετή προσοχή, ώστε να μην προκύψουν προβλήματα ζήλιας. Εάν η γάτα σας παραμονεύει μπροστά από το κλουβί του πτηνού ή μάλιστα πηδά πάνω σε αυτό, τότε ένα ηχηρό «όχι» βοηθά, ώστε η γάτα να απομακρυνθεί και να μην προκύψουν περαιτέρω εντάσεις. Τα πουλιά συντροφιάς  είναι μέρος της οικογένειάς σας, κάτι που θα πρέπει να κατανοήσει και η γάτα σας!

Τέλος, ως γνωστόν η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία: μια πλήρως απασχολημένη γάτα, που τρέφεται καλά, θα είναι πιο χαλαρή και δεν θα βλέπει τα πτηνά συντροφιάς σας ως ένα εν δυνάμει σνακ.

Άγρια πτηνά

Οι λάτρεις των άγριων πτηνών δεν είναι συνήθως ένθερμοι φίλοι των γατών, που απολαμβάνουν να βγαίνουν στον κήπο του σπιτιού και τη γύρω περιοχή. Γιατί όχι; Όπως έχουμε ήδη δει, τα πιο μικρόσωμα πτηνά αποτελούν τη λεία της γάτας στην άγρια φύση - και ακόμη και οι χορτάτες γάτες καμιά φορά δεν μπορούν να αντισταθούν στα χαριτωμένα, φτερωτά ζώα... Τα ενήλικα πτηνά απομακρύνονται πολύ γρήγορα από μια γάτα, εάν νιώσουν ότι απειλούνται. Ωστόσο, τα άρρωστα, ηλικιωμένα ή πολύ νεαρά πτηνά μπορούν πολύ γρήγορα να πέσουν στα «νύχια» μιας γάτας. Οι ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων ισχυρίζονται ότι οι γάτες απειλούν με εξαφάνιση τον πληθυσμό των εγχώριων άγριων πτηνών - αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί καμία επιστημονική μελέτη, που να αποδεικνύει ότι αυτό ισχύει όντως.

Σας ευχόμαστε να περνάτε όμορφες στιγμές με όλα τα ζωάκια της οικογένειάς σας!

Τα πιο χρήσιμα άρθρα μας
1 min

Γιατί οι γάτες κάνουν καλό στην υγεία μας;

Δεν υπάρχει πιο χαλαρωτικός ήχος από το γουργουρητό μιας γάτας. Και οι ιδιοκτήτες γάτας θα επιβεβαιώσουν ότι η ζωή με τη γάτα τους κάνει καλό. Στην πραγματικότητα, αυτή η δήλωση επιβεβαιώνεται και επιστημονικώς. Διαβάστε παρακάτω γιατί οι γάτες κάνουν καλό στην υγεία μας.
1 min

Γάτα και σκύλος ως συγκάτοικοι

«Τσακώνονται σαν το σκύλο με τη γάτα»: όποιος ακούει αυτή τη φράση, υποθέτει ότι η γάτα και ο σκύλος δεν είναι ακριβώς οι καλύτεροι φίλοι. Υπάρχει όντως μια δόση αλήθειας στο μύθο ότι ο σκύλος και η γάτα είναι ορκισμένοι εχθροί; Σε ποιες περιπτώσεις μπορεί αυτό να οδηγήσει σε παρερμηνείες; Υπάρχει η δυνατότητα να αφήσετε μια γάτα και ένα σκύλο να ζουν στο ίδιο σπίτι, και παράλληλα τα δύο ζώα να είναι ευτυχισμένα; Σας αρέσουν οι γάτες ή μήπως προτιμάτε τους σκύλους ως τετράποδα μέλη της οικογένειας; Για μερικούς ζωόφιλους, δεν υπάρχει εύκολη απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Διότι πάνω απ’ όλα, είναι ακριβώς αυτό: ζωόφιλοι. Και ως τέτοιοι τους αρέσουν τόσο οι γάτες όσο και οι σκύλοι. Λατρεύουν την ανεξαρτησία της γάτας και την αφοσίωση του σκύλου. Πρέπει λοιπόν να επιλέξετε, εάν θα γίνετε ιδιοκτήτης μιας γάτας ή ενός σκύλου; Τα καλά νέα είναι πως όχι. Οι εμπειρίες πολλών ζωόφιλων δείχνουν ότι ο σκύλος και η γάτα μπορούν να γίνουν πάρα πολύ καλοί σύντροφοι. Ωστόσο, προϋπόθεση γι’ αυτό αποτελεί η καλή κοινωνικοποίηση, καθώς και η υπομονετική εξοικείωση μεταξύ των ζώων.
1 min

Τι κάνω αν βρω μια αδέσποτη γάτα;

Βρήκατε μια γάτα που φαίνεται να μην ανήκει σε κανέναν; Εδώ μπορείτε να διαβάσετε πως μπορείτε να ενεργήσετε σωστά σε αυτή την περίπτωση, τι πρέπει να κάνετε εάν η γάτα είναι τραυματισμένη, πως μπορείτε να μάθετε αν η γάτα έχει κάποιο σπιτικό και πότε επιτρέπεται να κρατήσετε τη γάτα.