Γιατί οι γάτες αγαπούν τα χάρτινα κουτιά; Εδώ είναι η απάντηση

Τα χάρτινα κουτιά έχουν μια μαγική έλξη στις γάτες.

Οι ιδιοκτήτες γάτας το γνωρίζουν καλά: Χωρίς να έχετε καν προλάβει να αποσυσκευάσετε καλά καλά το χάρτινο κουτί, η γάτα είναι ήδη μέσα και κάθεται άνετα. Οι γάτες λατρεύουν τα κουτιά από χαρτόνι. Αλλά γιατί συμβαίνει αυτό; Ολλανδοί επιστήμονες έχουν διερευνήσει την αινιγματική αυτή συμπεριφορά.

Το διαδίκτυο είναι γεμάτο με φωτογραφίες από γάτες που κάθονται μέσα σε κουτιά. Τα χάρτινα κουτιά ασκούν μια μαγική έλξη στις γάτες - και έτσι ορισμένοι ιδιοκτήτες γάτας πρέπει να το αποδεχτούν, εάν η γάτα τους περιφρονεί την ωραία, νέα φωλίτσα της και προτιμά να μπαίνει σε κούτες συσκευασίας.

Τα χάρτινα κουτιά μειώνουν το άγχος στις γάτες

Μια ομάδα με επικεφαλής την Claudia Vinke, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης στην Ολλανδία, διερεύνησε το φαινόμενο. Για το πείραμά τους, οι ερευνητές πήγαν σε ένα καταφύγιο ζώων και επέλεξαν 19 γάτες που είχαν έρθει πρόσφατα εκεί. Σε δέκα από αυτές δόθηκε ένα κουτί στο κλουβί τους. Οι εννέα άλλες γάτες έπρεπε να τα βγάλουν πέρα χωρίς κουτί.

Ήδη μετά από λίγες ημέρες, αποδείχθηκε ότι οι ψιψίνες με το κουτί ήταν πολύ πιο χαλαρές. Τα πήγαιναν καλύτερα στο νέο τους περιβάλλον και κέρδισαν πιο γρήγορα την εμπιστοσύνη στους ανθρώπους. Το επίπεδο άγχους τους μειώθηκε αισθητά πιο γρήγορα απ’ ότι στην ομάδα, στην οποία δεν δόθηκαν κουτιά.

Τα κουτιά μετέδιδαν ασφάλεια και θαλπωρή στις γάτες. Οι γάτες μπορούσαν να κρυφτούν στα κουτιά ανά πάσα στιγμή. Αυτό τους βοηθούσε να χαλαρώνουν και να μειώνουν το άγχος. Με αυτό τον τρόπο, βελτιώθηκε επίσης το ανοσοποιητικό σύστημα των ζώων.

Υπάρχει χώρος ακόμη και στο πιο μικρό σπιτάκι: όσο μικρότερο είναι το κουτί, τόσο περισσότερο φαίνεται να αρέσει στη γάτα.

Το χαρτόνι εξασφαλίζει μια άνετη θερμοκρασία

Το πείραμα με τις ολλανδικές γάτες από καταφύγια ζώων δεν εξηγεί όμως γιατί ειδικά τα χάρτινα κουτιά είναι τόσο αγαπητά στις γάτες. Στην ουσία και ένα πλαστικό κουτί θα ήταν επίσης ένα καλό καταφύγιο.

Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του χαρτονιού παίζει καθοριστικό ρόλο: μονώνει αρκετά καλά και γι’ αυτό προστατεύει από το κρύο.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η βέλτιστη θερμοκρασία δωματίου για τη γάτα είναι μεταξύ 30 και 36 βαθμούς Κελσίου. Γι’ αυτό οι γάτες θέλουν να ξαπλώνουν επάνω στο καλοριφέρ ή σε ένα ηλιόλουστο περβάζι παραθύρου.

Κι ένα χάρτινο κουτάκι κρατά τη γάτα ζεστή, ιδίως όταν βρίσκεται στο κρύο πάτωμα. Δεν έχει σημασία αν το κουτί είναι πραγματικά πολύ μικρό για τη γάτα. Το αντίθετο: όσο πιο μικρό, τόσο πιο άνετο, διότι μέσω της  θερμότητας του σώματος δημιουργείται γρήγορα μια ζεστή φωλιά. Ακριβώς ό,τι πρέπει για κουλούριασμα.

Ένα χάρτινο κουτί - το ιδανικό δώρο για γάτες

Για χάρη της γάτας σας, δεν πρέπει να απορρίπτετε αμέσως ένα μεταχειρισμένο κουτί. Αφήστε το κουτί στη γάτα σας τουλάχιστον για λίγο. Διότι είναι ένα ιδανικό δώρο.

Η γάτα σας μπορεί να κοιμηθεί μέσα σε αυτό ή να παρατηρεί την περιοχή της από μια ασφαλή οπτική γωνία. Το χάρτινο κουτί την προστατεύει και από τις τέσσερις πλευρές από πιθανούς εχθρούς - και προσφέρει επαρκή κάλυψη κατά το κυνήγι για τη λεία.

Με λίγη επιδεξιότητα μπορείτε με ένα χάρτινο κουτί να φτιάξετε και ένα σπιτάκι με παράθυρα για τη γάτα σας. Ιδανικό ως κρυψώνα, για ύπνο και παιχνίδι. Τα κουτιά από χαρτόνι οντουλέ έχουν ένα επιπλέον πλεονέκτημα: Είναι ιδανικά για ακόνισμα των νυχιών.

Σημαντικό: Καλού κακού ελέγξτε προηγουμένως, εάν υπάρχουν συρραπτικά στο κουτί, όπου θα μπορούσε να τραυματιστεί η γάτα. Εάν αρέσει στη γάτα σας να τρώει πλαστικές μεμβράνες, θα πρέπει να αφαιρείτε την κολλητική ταινία.

Εάν δεν σας αρέσει ένα συνηθισμένο χάρτινο κουτί, στο ηλεκτρονικό κατάστημα της zooplus θα βρείτε ωραία σπιτάκια από χαρτόνι.

Τα πιο χρήσιμα άρθρα μας
1 min

Γιατί οι γάτες κάνουν καλό στην υγεία μας;

Δεν υπάρχει πιο χαλαρωτικός ήχος από το γουργουρητό μιας γάτας. Και οι ιδιοκτήτες γάτας θα επιβεβαιώσουν ότι η ζωή με τη γάτα τους κάνει καλό. Στην πραγματικότητα, αυτή η δήλωση επιβεβαιώνεται και επιστημονικώς. Διαβάστε παρακάτω γιατί οι γάτες κάνουν καλό στην υγεία μας.
1 min

Γάτα και σκύλος ως συγκάτοικοι

«Τσακώνονται σαν το σκύλο με τη γάτα»: όποιος ακούει αυτή τη φράση, υποθέτει ότι η γάτα και ο σκύλος δεν είναι ακριβώς οι καλύτεροι φίλοι. Υπάρχει όντως μια δόση αλήθειας στο μύθο ότι ο σκύλος και η γάτα είναι ορκισμένοι εχθροί; Σε ποιες περιπτώσεις μπορεί αυτό να οδηγήσει σε παρερμηνείες; Υπάρχει η δυνατότητα να αφήσετε μια γάτα και ένα σκύλο να ζουν στο ίδιο σπίτι, και παράλληλα τα δύο ζώα να είναι ευτυχισμένα; Σας αρέσουν οι γάτες ή μήπως προτιμάτε τους σκύλους ως τετράποδα μέλη της οικογένειας; Για μερικούς ζωόφιλους, δεν υπάρχει εύκολη απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Διότι πάνω απ’ όλα, είναι ακριβώς αυτό: ζωόφιλοι. Και ως τέτοιοι τους αρέσουν τόσο οι γάτες όσο και οι σκύλοι. Λατρεύουν την ανεξαρτησία της γάτας και την αφοσίωση του σκύλου. Πρέπει λοιπόν να επιλέξετε, εάν θα γίνετε ιδιοκτήτης μιας γάτας ή ενός σκύλου; Τα καλά νέα είναι πως όχι. Οι εμπειρίες πολλών ζωόφιλων δείχνουν ότι ο σκύλος και η γάτα μπορούν να γίνουν πάρα πολύ καλοί σύντροφοι. Ωστόσο, προϋπόθεση γι’ αυτό αποτελεί η καλή κοινωνικοποίηση, καθώς και η υπομονετική εξοικείωση μεταξύ των ζώων.
1 min

Τι κάνω αν βρω μια αδέσποτη γάτα;

Βρήκατε μια γάτα που φαίνεται να μην ανήκει σε κανέναν; Εδώ μπορείτε να διαβάσετε πως μπορείτε να ενεργήσετε σωστά σε αυτή την περίπτωση, τι πρέπει να κάνετε εάν η γάτα είναι τραυματισμένη, πως μπορείτε να μάθετε αν η γάτα έχει κάποιο σπιτικό και πότε επιτρέπεται να κρατήσετε τη γάτα.