Μαύρες γάτες

Μαυρόγατα

Ακόμα και σήμερα, οι μαύρες γάτες εξακολουθούν να έχουν κακή φήμη - κακώς όμως.

Ακούγεται σαν παλιά προκατάληψη ότι οι μαύρες γάτες φέρνουν κακή τύχη. Ακόμα και σήμερα, πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν  για διάφορους λόγους να απορρίπτουν γάτες με μαύρο τρίχωμα. Αδίκως, μιας και οι  «μαυρόγατες» είναι εξίσου αξιαγάπητες όπως και οι ψιψίνες με λευκό ή «πολύχρωμο» τρίχωμα.

Οι μαύρες γάτες πρέπει πάντα να έρχονται αντιμέτωπες με κάθε είδους προκαταλήψεις: ως συνεργοί του διαβόλου εκδιώκονταν για αιώνες στην Ευρώπη. Για προληπτικούς ανθρώπους εξακολουθούν ακόμη και σήμερα να είναι συνώνυμο της κακοτυχίας. Στα καταφύγια ζώων περιμένουν περισσότερο από το μέσο όρο αναμονής για ένα νέο σπιτικό.

Από την άλλη πλευρά, οι μαύρες γάτες θεωρούνται μυστικιστικά και μυστηριώδη πλάσματα. Υπάρχει μια δόση αλήθειας σε αυτές τις προκαταλήψεις και από πού προέρχονται;

Φέρνουν κακή τύχη οι μαύρες γάτες;

Ο Γάλλος συγγραφέας Max O'Rell δίνει μια σαφή απάντηση σε αυτό το ερώτημα: «Το αν μια μαύρη γάτα φέρνει καλή ή κακή τύχη, εξαρτάται από το αν είσαι άνθρωπος ή ποντίκι.»

Μόνο τα ποντίκια πρέπει να προσέχουν - όπως και από όλες τις άλλες γάτες. Οι άνθρωποι δεν έχουν τίποτα να φοβούνται. Κάνοντας μια επισκόπηση στην ιστορία της Ευρώπης κατά τη διάρκεια των αιώνων, οι μαύρες γάτες είναι αυτές που είχαν πολλή κακή τύχη με ανθρώπους.

Μαύρες γάτες και δεισιδαιμονίες

Η δεισιδαιμονία ότι οι μαύρες γάτες φέρνουν κακή τύχη έχει μακρά παράδοση στην Ευρώπη. Ήδη από το Μεσαίωνα οι γάτες συνδέονταν με τη μαγεία και τη μαύρη μαγεία.

Στις αρχές της σύγχρονης περιόδου ξεκίνησε το κυνήγι των μαγισσών. Εκτιμάται ότι περίπου 40.000 έως 60.000 άνθρωποι εκτελέστηκαν με την υποψία ότι ήταν μάγοι/μάγισσες. Μαζί τους κάηκαν στην πυρά εξίσου τόσες πολλές μαύρες γάτες.

Μαυρόγατα2

Μαύρη γάτα από τα αριστερά

Εάν μια μαύρη γάτα διασχίζει το δρόμο από τα αριστερά, αυτό σημαίνει μεγάλη κακοτυχία. Αυτή η δεισιδαιμονία πηγαίνει πίσω στη χριστιανική σκέψη.

Η Βίβλος γράφει ότι στην τελευταία κρίση οι καλοί άνθρωποι τοποθετούνται στη δεξιά πλευρά, ενώ οι κακοί άνθρωποι τοποθετούνται στα αριστερά (κατά Ματθ 25: 31-46). Έτσι η γάτα έρχεται από την κακή, δυσοίωνη πλευρά.

Λευκές τρίχες ως σωτήριες

Ανά τους αιώνες συνεχίστηκαν και άλλα σκληρά έθιμα: Στις 24 Ιουνίου έκαψαν ζωντανές μαύρες γάτες θεωρώντας τις ως «πλάσματα του διαβόλου». Ωστόσο, οι γάτες που ρίχτηκαν στη φωτιά έπρεπε να είναι εντελώς μαύρες. Θεωρούνταν πραγματικοί διάβολοι μόνο εάν δεν είχαν ούτε μία λευκή τρίχα στο σώμα τους.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι ολόμαυρες γάτες να γίνουν όλο και πιο σπάνιες με την πάροδο του χρόνου. Αντιθέτως, επέζησαν γάτες με λευκές κηλίδες και κατάφεραν να κληροδοτήσουν το χρώμα τους στις επόμενες γενιές. Ακόμα και σήμερα είναι πολύ σπάνιο να βρείτε ολόμαυρες γάτες. Οι περισσότερες έχουν κάπου μια λευκή κηλίδα.

Κίνδυνος στο Χάλογουιν

Συμβαίνει επανειλημμένως αυτή την ημέρα οι κακοποιοί ζώων και οι σατανιστές να κακοποιούν τα συγκεκριμένα ζώα για «μαύρη μαγεία». Ευτυχώς, τέτοια φρικτά τελετουργικά ανήκουν στο παρελθόν. Παρ' όλα οι ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων συνιστούν για λόγους ασφαλείας να κρατάτε τις μαύρες γάτες στο σπίτι κατά τη διάρκεια του Χάλογουιν.

Φέρνει τύχη στην Αγγλία

Στην Αγγλία πιστεύουν ότι οι «μαυρόγατες» φέρνουν τύχη - ιδίως στις γυναίκες. Μια αγγλική παροιμία λέει για παράδειγμα: «Εάν η γάτα είναι μαύρη, δεν θα υπάρχει έλλειψη μνηστήρων.»

Παρεμπιπτόντως, μια μαύρη γάτα θεωρείται το τέλειο γαμήλιο δώρο στα Βρετανικά Μίντλαντς, διότι φέρνει ευτυχία και αιώνια αγάπη στη νύφη.

Οι μαύρες γάτες έχουν λιγότερες ευκαιρίες για ένα νέο σπίτι

Οι μαύρες γάτες παραμένουν συνήθως περισσότερο στα καταφύγια ζώων μέχρι να βρουν ένα νέο σπιτικό. Σε μια έρευνα της Γερμανικής Ένωσης Προστασίας των Ζώων, το 48 τοις εκατό από τα ερωτηθέντα καταφύγια ζώων επιβεβαίωσε ότι οι γάτες με μαύρο τρίχωμα είναι πιο δύσκολο να βρουν ένα νέο σπίτι.

Όταν ερωτήθηκαν για τους λόγους της απόρριψης, σχεδόν τα μισά από τα καταφύγια ζώων (47 τοις εκατό) ανέφεραν δεισιδαιμονίες και προκαταλήψεις. 32 τοις εκατό ανέφερε ζητήματα αισθητικής. Με άλλα λόγια: Προφανώς πολλοί άνθρωποι βρίσκουν τις μαύρες γάτες λιγότερο ωραίες και προτιμούν ζώα διαφορετικών χρωμάτων.

Λιγότερο κατάλληλες για Instagram

Το γεγονός ότι οι μαύρες γάτες δεν φωτογραφίζονται εύκολα, φαίνεται επίσης να αποτελεί εμπόδιο στην εύρεση νέου σπιτιού. Για selfies με γάτες στο Instagram κτλ. ενδείκνυνται περισσότερο οι «πολύχρωμες» γάτες.

Φόβος για «μαυρόγατες»

Μερικοί άνθρωποι φοβούνται τις μαύρες γάτες. Οι σκουρόχρωμες γάτες θεωρούνται λιγότερο φιλικές, και μάλιστα επιθετικές. Δεν υπάρχουν ωστόσο επιστημονικά στοιχεία γι’ αυτό.

Λόγω του χρώματος είναι δύσκολο να ερμηνεύσει κανείς τις εκφράσεις του προσώπου της. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε παρεξηγήσεις μεταξύ ανθρώπου και γάτας, και συμβάλλει επίσης στη φήμη της ως μυστηριώδες πλάσμα.

Μαύρος πάνθηρας σε μίνι μορφή

Οι μαύρες γάτες έχουν και τους θαυμαστές τους. Με βάση το πρότυπο του μαύρου πάνθηρα Μπαγκίρα από το βιβλίο της ζούγκλας δημιουργήθηκε στις ΗΠΑ η φυλή της γάτας Βομβάης.

Οι γάτες Βομβάης είναι μεσαίου μεγέθους και κοντότριχες. Θεωρούνται περίεργες και ευφυείς οικογενειακές γάτες. Το μόνο εγκεκριμένο χρώμα τριχώματος γι' αυτήν τη φυλή είναι το μαύρο.

Ημέρα της Μαύρης Γάτας

Στην προσπάθεια αντιμετώπισης των προκαταλήψεων έναντι των μαύρων γατών και βελτίωσης της κακής τους εικόνας, οι ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων στον αγγλόφωνο κόσμο καθιέρωσαν το εξής: Κάθε 17 Αυγούστου τιμάται η Ημέρα της Μαύρης Γάτας (Black Cat Appreciation Day). Στη Μεγάλη Βρετανία, η «Εθνική Ημέρα της Μαύρης Γάτας» (National Black Cat Day) γιορτάζεται επίσης στις 27 Οκτωβρίου.

Μακάρι να θεσπιστεί και εδώ στην Ελλάδα η Ημέρα της Μαύρης Γάτας. Θα το ευχόμασταν.

 

Πηγές:

https://www.tierheime-helfen.de/schwarze-tierheimtiere

Desmond Morris: Catwatching – Die Körpersprache der Katze

Τα πιο χρήσιμα άρθρα μας
1 min

Γιατί οι γάτες κάνουν καλό στην υγεία μας;

Δεν υπάρχει πιο χαλαρωτικός ήχος από το γουργουρητό μιας γάτας. Και οι ιδιοκτήτες γάτας θα επιβεβαιώσουν ότι η ζωή με τη γάτα τους κάνει καλό. Στην πραγματικότητα, αυτή η δήλωση επιβεβαιώνεται και επιστημονικώς. Διαβάστε παρακάτω γιατί οι γάτες κάνουν καλό στην υγεία μας.
1 min

Γάτα και σκύλος ως συγκάτοικοι

«Τσακώνονται σαν το σκύλο με τη γάτα»: όποιος ακούει αυτή τη φράση, υποθέτει ότι η γάτα και ο σκύλος δεν είναι ακριβώς οι καλύτεροι φίλοι. Υπάρχει όντως μια δόση αλήθειας στο μύθο ότι ο σκύλος και η γάτα είναι ορκισμένοι εχθροί; Σε ποιες περιπτώσεις μπορεί αυτό να οδηγήσει σε παρερμηνείες; Υπάρχει η δυνατότητα να αφήσετε μια γάτα και ένα σκύλο να ζουν στο ίδιο σπίτι, και παράλληλα τα δύο ζώα να είναι ευτυχισμένα; Σας αρέσουν οι γάτες ή μήπως προτιμάτε τους σκύλους ως τετράποδα μέλη της οικογένειας; Για μερικούς ζωόφιλους, δεν υπάρχει εύκολη απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Διότι πάνω απ’ όλα, είναι ακριβώς αυτό: ζωόφιλοι. Και ως τέτοιοι τους αρέσουν τόσο οι γάτες όσο και οι σκύλοι. Λατρεύουν την ανεξαρτησία της γάτας και την αφοσίωση του σκύλου. Πρέπει λοιπόν να επιλέξετε, εάν θα γίνετε ιδιοκτήτης μιας γάτας ή ενός σκύλου; Τα καλά νέα είναι πως όχι. Οι εμπειρίες πολλών ζωόφιλων δείχνουν ότι ο σκύλος και η γάτα μπορούν να γίνουν πάρα πολύ καλοί σύντροφοι. Ωστόσο, προϋπόθεση γι’ αυτό αποτελεί η καλή κοινωνικοποίηση, καθώς και η υπομονετική εξοικείωση μεταξύ των ζώων.
1 min

Τι κάνω αν βρω μια αδέσποτη γάτα;

Βρήκατε μια γάτα που φαίνεται να μην ανήκει σε κανέναν; Εδώ μπορείτε να διαβάσετε πως μπορείτε να ενεργήσετε σωστά σε αυτή την περίπτωση, τι πρέπει να κάνετε εάν η γάτα είναι τραυματισμένη, πως μπορείτε να μάθετε αν η γάτα έχει κάποιο σπιτικό και πότε επιτρέπεται να κρατήσετε τη γάτα.