Τι κάνω αν βρω μια αδέσποτη γάτα;

Ελεύθερη γάτα

Βρήκατε μια γάτα που φαίνεται να μην ανήκει σε κανέναν; Εδώ μπορείτε να διαβάσετε πως μπορείτε να ενεργήσετε σωστά σε αυτή την περίπτωση, τι πρέπει να κάνετε εάν η γάτα είναι τραυματισμένη, πως μπορείτε να μάθετε αν η γάτα έχει κάποιο σπιτικό και πότε επιτρέπεται να κρατήσετε τη γάτα.

Βρήκατε μια αδέσποτη γάτα ή πρόκειται απλώς για τη γάτα του γείτονα;

Οι γάτες λατρεύουν να εξερευνούν την περιοχή τους ψάχνοντας ποντίκια ή αναζητώντας νέες περιπέτειες. Δεν είναι ασυνήθιστο να βρείτε μια γάτα που περιπλανιέται στον κήπο σας, σε ένα κοντινό οικόπεδο ή στην αυλή σας. Εάν βλέπετε συχνά την ίδια γάτα, πρόκειται ίσως για το κατοικίδιο ζώο ενός γείτονα, που περνά από το σπίτι σας κάνοντας την καθημερινή του βόλτα. Πολλές ελεύθερες γάτες ακολουθούν την ίδια διαδρομή γύρω από την «περιοχή» τους και περνούν τακτικά μέσα από τους ίδιους κήπους και κάτω από τους ίδιους δρόμους.

Τι πρέπει να κάνω όταν μια άγνωστη γάτα επιθυμεί να εισέλθει στο σπίτι;

Εάν μια γάτα κάθεται μπροστά από το μπαλκόνι σας ή στην πόρτα σας, σαν να θέλει να μπει μέσα στο σπίτι, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν έχει σπίτι, όπου μπορεί να επιστρέψει. Ορισμένες γάτες είναι εξαιρετικά περίεργες και θέλουν να διερευνήσουν όλα όσα συναντούν, συμπεριλαμβανομένων των σπιτιών και των διαμερισμάτων στη γειτονιά, ιδίως όταν αναδύεται μια δελεαστική μυρωδιά από το εσωτερικό τους. Οι περισσότερες γάτες πιθανότατα δεν θα έλεγαν όχι σε μια επιπλέον μερίδα φαγητού!

Είναι καλή ιδέα να ταΐζω μια άγνωστη γάτα;

Ακόμα κι αν το χαριτωμένο γατάκι σας κοιτάζει ικετευτικά, δεν πρέπει να το ταΐζετε χωρίς να γνωρίζετε από που έχει έρθει ή σε ποιον ανήκει. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η γάτα πιθανόν θα ανήκει σε ένα γείτονα και θα τρώει σε τακτική βάση, οπότε δίνοντάς της επιπλέον μερίδες φαγητού μπορεί και να τη βλάπτετε. Ορισμένες γάτες έχουν την τάση να παίρνουν βάρος ή έχουν αλλεργίες και δυσανεξίες σε ορισμένα τρόφιμα, και άρα τρέφονται μόνο με ειδικές τροφές για γάτες. Αν εξακολουθείτε να επιθυμείτε ένα θερμό καλωσόρισμα για το χνουδωτό επισκέπτη σας, μπορείτε να βάλετε έξω ένα μπολ με νερό, αλλά όχι γάλα!

Πώς μπορώ να καταλάβω εάν μια γάτα έχει σπιτικό ή όχι;

Αν μια γάτα είναι εμφανώς παραμελημένη και υποτισισμένη, αυτό θα μπορούσε φυσικά να σημαίνει ότι η γάτα δεν έχει σπίτι ή ότι δεν τρώει σε τακτική βάση. Σε αυτή την περίπτωση, μερική τροφή θα βοηθούσε τη γάτα να ανακτήσει λιγάκι τις δυνάμεις της. Αλλά πώς μπορείτε να είστε σίγουροι ότι η γάτα είναι πραγματικά αδέσποτη; Μια λεπτή γάτα θα μπορούσε απλώς να είναι πολύ ηλικιωμένη ή άρρωστη. Από την άλλη πλευρά, μια φαινομενικά καλοφροντισμένη γάτα θα μπορούσε να είχε εγκαταλειφθεί και να είναι πραγματικά πεινασμένη. Δυστυχώς, δεν υπάρχουν σαφή σημάδια που να δείχνουν αν μια γάτα είναι αδέσποτη ή αν όντως έχει σπίτι. Μερικές φορές, μια γάτα μπορεί να έχει περιλαίμιο με μια ετικέτα με το όνομα και τη διεύθυνσή της, αλλά πολλοί ιδιοκτήτες δεν φορούν περιλαίμιο στη γάτα τους λόγω κινδύνου τραυματισμού. Ωστόσο, υπάρχουν μερικές ενδείξεις, οι οποίες μπορούν να σας βοηθήσουν να καταλάβετε αν η γάτα έχει οικογένεια ή όχι.

 

Ενδείξεις ότι η γάτα έχει σπίτι Ενδείξεις ότι η γάτα δεν έχει σπίτι
 • Η γάτα φαίνεται υγιής και καλοζωισμένη.
 • Το τρίχωμά της φαίνεται φροντισμένο.
 • Τα μάτια, τα αυτιά και τα νύχια της είναι καθαρά και περιποιημένα.
 • Έχει περιλαίμιο και ετικέτα με όνομα και διεύθυνση.
 • Έχει μικροτσίπ - αυτό μπορεί να επιβεβαιωθεί από έναν/μια κτηνίατρο.
 • Η γάτα είναι εξαιρετικά λεπτή και αδύνατη.
 • Το τρίχωμά της είναι πολύ πυκνό, βρώμικο και απεριποίητο.
 • Υπάρχουν καραφλά σημεία στο τρίχωμά της.
 • Μπορεί να έχει ψύλλους.
 • Είναι δειλή, φοβισμένη ή επιθετική.
Περιπλανώμενη γάτα

Πώς μπορώ να καταλάβω εάν μια γάτα είναι εγκαταλελειμμένη;

Δυστυχώς, οι ιδιοκτήτες εξακολουθούν να εγκαταλείπουν τα κατοικίδια ζώα τους, επειδή αισθάνονται υπερφορτωμένοι με τις ανάγκες του κατοικίδιου ζώου και δεν βλέπουν άλλη εναλλακτική από το να εγκαταλείψουν το ζώο. Έχουν πάρει την απόφασή τους και είναι ήδη πολύ αργά για να αναζητήσουν βοήθεια από ένα καταφύγιο αδέσποτων ζώων, έναν/μια κτηνίατρο, έναν εκτροφέα κτλ. Μια εγκαταλελειμμένη γάτα ίσως να μην φαίνεται εκ πρώτης όψεως παραμελημένη. Μπορεί να είναι καλοζωισμένη και κανένα από τα παραπάνω σημάδια να μην υποδηλώνει ότι δεν έχει σπίτι.

Η κατάσταση φαίνεται ξεκάθαρα εάν βρείτε μια γάτα στη μέση του πουθενά, για παράδειγμα σε ένα δάσος, σε ένα πάρκο, σε μια αποθήκη ή σε ένα χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων, ίσως ακόμη και σε ένα χάρτινο κουτί ή ένα κλουβί μεταφοράς. Σε αυτή την περίπτωση μπορείτε να είστε σχεδόν βέβαιοι ότι η γάτα έχει εγκαταλειφθεί. Μπορώ απλά να πάρω σπίτι μαζί μου την αδέσποτη γάτα; Τι πρέπει να κάνω εάν δεν μπορώ να κρατήσω τη γάτα; Εάν βρείτε μια αδέσποτη γάτα, θα έχετε χιλιάδες ερωτήσεις και ίσως να μην είστε σίγουροι πως να ενεργήσετε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Πότε και πώς μπορώ να βοηθήσω μια αδέσποτη γάτα;

Αν βρείτε μια γάτα που φαίνεται να είναι άστεγη, θα πρέπει να παραμείνετε ήρεμοι και να μην λάβετε καμία γρήγορη απόφαση. Ακόμα κι αν η γάτα φαίνεται χαριτωμένη και σας κοιτάζει μέσα στα μάτια, με τέτοιο τρόπο που το μόνο που θέλετε είναι να την πάρετε στην αγκαλιά σας και να την πάτε σπίτι, σκεφτείτε προσεκτικά για το εάν έχετε πλήρη επίγνωση της κατάστασης. Θα μπορούσε να είναι μια άγνωστη γάτα ενός γείτονα που έχει περάσει από το σπίτι σας κάνοντας βόλτα. Πώς φαίνεται το τρίχωμα της γάτας; Είναι καλοφροντισμένο; Πώς συμπεριφέρεται η γάτα απέναντί σας; Αν υποψιάζεστε ότι η γάτα έχει εγκαταλειφθεί, έχει χάσει το σπίτι της ή είναι αδέσποτη χωρίς σπίτι, πρέπει φυσικά να την βοηθήσετε. Οι ακόλουθες πέντε ερωτήσεις θα σας βοηθήσουν να λάβετε τις σωστές αποφάσεις σε κάθε περίπτωση.

Κάντε στον εαυτό σας αυτές τις πέντε ερωτήσεις, αν βρείτε μια άστεγη γάτα:

 

 • Είναι η γάτα πληγωμένη;

Μήπως η γάτα έχει τραυματίσει το πόδι της και πονάει τόσο, που δεν μπορεί να επιστρέψει μόνη της στο σπίτι; Αν βρείτε μια γάτα θα πρέπει πρώτα να ελέγξετε αν είναι σε καλή κατάσταση και δεν έχει σημαντικά τραύματα. Εάν η γάτα έχει τραυματιστεί σοβαρά, πρέπει να την πάτε αμέσως στον/στην κτηνίατρο. Εάν αποφασίσετε να πάτε μόνοι σας την τραυματισμένη γάτα στον/στην κτηνίατρο, θα πρέπει σίγουρα να φοράτε χοντρά γάντια, όταν κρατάτε τη γάτα. Μια τραυματισμένη γάτα μπορεί να έχει επιθετική συμπεριφορά, να αμυνθεί και από φόβο να σας τραυματίσει σοβαρά με τα νύχια της. Εάν η γάτα φαίνεται απεριποίητη και έχει φαλακρά σημεία στο δέρμα της, θα μπορούσε να έχει παράσιτα που θα μπορούσαν επίσης να είναι επικίνδυνα για άλλα ζώα ή για εσάς τους ίδιους.

 • Μήπως η γάτα έχει γεννήσει πρόσφατα γατάκια;

Προτού πάρετε τη γάτα μακριά από το σημείο όπου την έχετε βρει, θα πρέπει να ελέγξετε προσεκτικά αν πρόκειται για μια «γατομητέρα». Μήπως έχει κρύψει κάπου τα μωρά της; Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να αφήσετε τη γάτα-μητέρα και τα γατάκια της εκεί, όπου τα βρήκατε. Μην τα πάρετε σπίτι μαζί σας και μην τα πάτε στον/στην κτηνίατρο. Εάν έχετε την εντύπωση ότι η γάτα-μητέρα  χρειάζεται βοήθεια ή δεν έχει σπίτι για να επιστρέψει με τα γατάκια της, μπορείτε να ενημερώσετε έναν/μια κτηνίατρο, ένα καταφύγιο αδέσποτων ζώων ή τις αρμόδιες αρχές, και να ζητήσετε βοήθεια.

 • Πώς μπορώ να βρω τον ιδιοκτήτη της γάτας;

Εάν μια γάτα έχει περιπλανηθεί στο σπίτι σας, θα πρέπει να ρωτήσετε τους γείτονές σας αν κάποιος αναγνωρίζει τη γάτα και γνωρίζει σε ποιον ανήκει. Συχνά, μπορείτε γρήγορα να μάθετε αν η γάτα είναι πραγματικά αδέσποτη ή αν απλώς πρόκειται για το νέο κατοικίδιο ενός από τους γείτονές σας. Εάν δεν καταφέρετε να εντοπίσετε τον ιδιοκτήτη της γάτας πηγαίνοντας από πόρτα σε πόρτα, μπορείτε στη συνέχεια να αναρτήσετε μερικές αφίσες με τίτλο «Βρέθηκε γάτα» ή «Γνωρίζετε αυτή τη γάτα;», μια φωτογραφία της γάτας και τον αριθμό τηλεφώνου σας. Κολλήστε αυτές τις αφίσες σε σούπερ μάρκετ και σε δρόμους της περιοχής σας. Επιπλέον, υπάρχουν πολλοί διαδυκτιακοί τόποι, όπου μπορείτε να αναφέρετε ότι έχετε χάσει ή βρει ένα κατοικίδιο ζώο. Κοινωνικά δίκτυα όπως το Facebook ή το Instagram είναι επίσης ιδανικά για την προβολή μιας χαμένης γάτας. Μπορεί να είστε τυχεροί και να βρείτε με αυτό τον τρόπο γρήγορα τον ιδιοκτήτη της γάτας.

Εύρεση γάτας
 • Πρέπει να υποβάλω δήλωση ότι έχει βρεθεί μια γάτα;

Ακόμα κι αν θέλετε την ίδια ακριβώς στιγμή να υιοθετήσετε τη γάτα, δεν επιτρέπεται να την πάρετε στο σπίτι και να την κρατήσετε. Σε ορισμένες περιπτώσεις, θα μπορούσε να θεωρηθεί ακόμη και ποινικό αδίκημα και να σας ζητηθεί αποζημίωση αργότερα. Αν πιστεύετε ότι η γάτα έχει εγκαταλειφθεί ή δεν μπορεί να βρει το σπίτι της, μπορείτε να την κρατήσετε στο σπίτι σας, όσο είναι σε εξέλιξη η αναζήτηση για τον ιδιοκτήτη της . Είναι σημαντικό να αναφέρετε έγκαιρα στις αρμόδιες αρχές το κατοικίδιο ζώο που βρήκατε. Επί της ουσίας, αυτό σημαίνει απλώς την ενημέρωση του τοπικού καταφυγίου αδέσποτων ζώων ή ενός/μίας κτηνιάτρου.

Σε κάθε περίπτωση, συνιστάται να πάτε τη γάτα στον/στην κτηνίατρο. Ο/η κτηνίατρος μπορεί όχι μόνο να εξετάσει τη γάτα για οποιεσδήποτε λοιμώξεις από παράσιτα ή άλλες ασθένειες, αλλά μπορεί επίσης να βοηθήσει στον εντοπισμό του ιδιοκτήτη της γάτας. Οι περισσότερες οικόσιτες γάτες έχουν μικροτσίπ. Σε πολλές περιπτώσεις, οι κτηνίατροι ή τα καταφύγια αδέσποτων ζώων μπορούν γρήγορα και εύκολα με τη βοήθεια του καταχωρημένου αριθμού μικροτσίπ να εντοπίσουν σε ποιον ανήκει μια γάτα που έχει χαθεί.

 • Ποιος πρέπει να φροντίζει τη γάτα κατά την αναζήτηση του σπιτιού της;

Αν η γάτα δεν έχει περιλαίμιο, μικροτσίπ ή τατουάζ ταυτοποίησης που δείχνει ποιος είναι ο ιδιοκτήτης, η αναζήτηση μπορεί να διαρκέσει πολύ περισσότερο. Μόλις αναφέρετε τη χαμένη γάτα στις αρμόδιες αρχές ή στον/στην κτηνίατρο, μπορείτε να την κρατήσετε προσωρινά στο σπίτι σας. Πρέπει να είστε βέβαιοι ότι είστε σε θέση και έχετε ό,τι χρειάζεται για να φροντίσετε τη γάτα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Εάν εργάζεστε καθημερινά και έχετε πλήρη απασχόληση, θα είναι τρομακτικό για το ήδη αναστατωμένο πλασματάκι να το αφήνετε τόσες πολλές ώρες μόνο του σε ένα άγνωστο περιβάλλον. Σε αυτή την περίπτωση, ίσως είναι καλύτερο για το ζώο να μείνει προσωρινά σε καταφύγιο αδέσποτων ζώων.

Επιπλέον, πρέπει να γνωρίζετε ότι η φιλοξενία μιας άγνωστης γάτας στο σπίτι σας δεν είναι μια τόσο εύκολη υπόθεση. Στην ουσία δεν ξέρετε τι έχει περάσει η γάτα, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει στην εκδήλωση κάποιων προβλημάτων συμπεριφοράς, όπως το ξύσιμο των επίπλων, η ούρηση μέσα στο σπίτι ή το συνεχές νιαούρισμα όλο το βράδυ. Εάν έχετε εμπειρία στη φροντίδα γατών και έχετε το χρόνο να αναλάβετε αυτό το αδέσποτο, μπορείτε να καλωσορίσετε προσωρινά τη γάτα στο σπίτι σας και να την βοηθήσετε με πολλή αγάπη και υπομονή να ξεπεράσει αυτή τη δύσκολη περίοδο.

Πότε επιτρέπεται να κρατήσω μια αδέσποτη γάτα;

Αν έχετε αποφασίσει να φροντίσετε προσωρινά τη γάτα στο σπίτι σας, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι θα πρέπει να αφήσετε τη γάτα μόλις εντοπιστεί ο νόμιμος ιδιοκτήτης της. Ακόμη και αν είναι δύσκολο να την αποχωριστείτε, η αρχική οικογένεια της γάτας πιθανόν να την έχει επιθυμήσει και γι’ αυτό θα είναι πολύ χαρούμενη που έχετε βρει και φροντίσει το κατοικίδιό τους στο ενδιάμεσο. Μπορεί να είναι εφικτό να διατηρήσετε επαφή με την οικογένεια της γάτας και να την επισκέπτεστε συχνά. Εάν δεν εμφανιστεί κανένας ιδιοκτήτης, μπορείτε να κρατήσετε τη γάτα.

Τα πιο χρήσιμα άρθρα μας
1 min

Γιατί οι γάτες κάνουν καλό στην υγεία μας;

Δεν υπάρχει πιο χαλαρωτικός ήχος από το γουργουρητό μιας γάτας. Και οι ιδιοκτήτες γάτας θα επιβεβαιώσουν ότι η ζωή με τη γάτα τους κάνει καλό. Στην πραγματικότητα, αυτή η δήλωση επιβεβαιώνεται και επιστημονικώς. Διαβάστε παρακάτω γιατί οι γάτες κάνουν καλό στην υγεία μας.
1 min

Γάτα και σκύλος ως συγκάτοικοι

«Τσακώνονται σαν το σκύλο με τη γάτα»: όποιος ακούει αυτή τη φράση, υποθέτει ότι η γάτα και ο σκύλος δεν είναι ακριβώς οι καλύτεροι φίλοι. Υπάρχει όντως μια δόση αλήθειας στο μύθο ότι ο σκύλος και η γάτα είναι ορκισμένοι εχθροί; Σε ποιες περιπτώσεις μπορεί αυτό να οδηγήσει σε παρερμηνείες; Υπάρχει η δυνατότητα να αφήσετε μια γάτα και ένα σκύλο να ζουν στο ίδιο σπίτι, και παράλληλα τα δύο ζώα να είναι ευτυχισμένα; Σας αρέσουν οι γάτες ή μήπως προτιμάτε τους σκύλους ως τετράποδα μέλη της οικογένειας; Για μερικούς ζωόφιλους, δεν υπάρχει εύκολη απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Διότι πάνω απ’ όλα, είναι ακριβώς αυτό: ζωόφιλοι. Και ως τέτοιοι τους αρέσουν τόσο οι γάτες όσο και οι σκύλοι. Λατρεύουν την ανεξαρτησία της γάτας και την αφοσίωση του σκύλου. Πρέπει λοιπόν να επιλέξετε, εάν θα γίνετε ιδιοκτήτης μιας γάτας ή ενός σκύλου; Τα καλά νέα είναι πως όχι. Οι εμπειρίες πολλών ζωόφιλων δείχνουν ότι ο σκύλος και η γάτα μπορούν να γίνουν πάρα πολύ καλοί σύντροφοι. Ωστόσο, προϋπόθεση γι’ αυτό αποτελεί η καλή κοινωνικοποίηση, καθώς και η υπομονετική εξοικείωση μεταξύ των ζώων.
1 min

Τι κάνω αν βρω μια αδέσποτη γάτα;

Βρήκατε μια γάτα που φαίνεται να μην ανήκει σε κανέναν; Εδώ μπορείτε να διαβάσετε πως μπορείτε να ενεργήσετε σωστά σε αυτή την περίπτωση, τι πρέπει να κάνετε εάν η γάτα είναι τραυματισμένη, πως μπορείτε να μάθετε αν η γάτα έχει κάποιο σπιτικό και πότε επιτρέπεται να κρατήσετε τη γάτα.