Διατροφή για παπαγαλάκια budgie

Diatrofí gia papagalákia budgie

Diatrofí gia papagalákia budgie

Τι αρέσει στο budgie σας να τρώει;

Αν θέλετε το παπαγαλάκι budgie να εξακολουθεί να είναι σε φόρμα και χαρούμενο, και να μην καταλήγει μετά από κάθε πτήση να προσγειώνεται πάνω σε κλαδιά, επειδή η παχιά του κοιλίτσα το τραβάει προς τα κάτω, είναι σημαντικό να του παρέχετε μια υγιεινή και πλούσια διατροφή.

Στην πατρίδα τους, την Αυστραλία, τα μικρά παπαγαλάκια πετούν σε μεγάλα σμήνη γύρω από τις μακρινές χορτώδεις στέπες. Εκεί τρέφονται κυρίως με ημι-ώριμους και ώριμους σπόρους αγρωστωδών φυτών.

Βασική τροφή

Η βασική τροφή για παπαγαλάκια budgie, που διατίθεται στο εμπόριο, περιέχει διάφορα είδη κεχριού, καναρινόσπορους και λίγο αποφλοιωμένη βρώμη, δηλαδή όλα όσα χρειάζεται το παπαγαλάκι σας από άποψη σπόρων. Βεβαιωθείτε ότι το budgie σας δεν επιλέγει πάντα μόνο τις «σταφίδες» από την τροφή του. Μην το καλομαθαίνετε πάρα πολύ, τοποθετώντας μπροστά του ένα πλήρως γεμάτο μπολάκι. Μπορεί πολύ απλά να ρίχνει έξω τους κόκκους που δεν του αρέσουν τόσο πολύ, με αποτέλεσμα να κάνει μια μονόπλευρη διατροφή.

Διατροφή για παπαγαλάκια budgie

Ιταλικό κεχρί (Setaria italica)

Τα περισσότερα παπαγαλάκια budgie τρελαίνονται για ιταλικό κεχρί. Στερεώστε το κεχρί με ένα μανταλάκι στο κλουβάκι του ή κρεμάστε το στο στο ταβάνι, όση ώρα αυτό πετά ελεύθερα μέσα στο χώρο του σπιτιού σας. Κάνοντας κούνια ευτυχισμένο, μπορεί να επεξεργάζεται την τροφή του, όπως στη φύση. Τροφές για «ράμφισμα» από καταστήματα με είδη για κατοικίδια ζώα, όπως π.χ. καρδιές κόκκων, προσφέρουν ποικιλία στη διατροφή του μικρού φτερωτού σας φίλου, ενώ παράλληλα αποτελούν ένα διασκεδαστικό τρόπο απασχόλησης.

Διατροφή για παπαγαλάκια budgie

Πράσινες τροφές και φρούτα

Τα παπαγαλάκια budgie «σφυρίζουν» πολύ μέσα στο διαμέρισμα, τους αρέσει να σκαρφαλώνουν και να διασκεδάζουν τους γύρω τους με τη φωνή τους. Τέτοια μικρά δραστήρια πτηνά χρειάζονται πολλές βιταμίνες και μέταλλα. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο να ταΐζετε καθημερινά τους μικρούς «ακροβάτες» σας με διάφορες πράσινες τροφές και φρούτα. Όταν πηγαίνετε για περίπατο στη φύση, μπορείτε να μαζεύετε και φρέσκο χόρτο. Στα περισσότερα budgie αρέσουν πολύ τα φρέσκα φύλλα από πικραλίδα, στελλάρια τη μεσαία και μούρα σαμπούκου. Ραμφίζουν επίσης με ενθουσιασμό φλοιούς φρέσκων κλαδιών από οπωροφόρα και άλλα φυλλοβόλα δέντρα. Με αυτό τον τρόπο, ο φτερωτός φίλος σας ακονίζει συγχρόνως και το ράμφος του, ενώ κάνει κάτι για την καλή σωματική του κατάσταση, καθώς «σκαρφαλώνει» τριγύρω στα κλαδιά. Διαφορετικά, οι μικροί παπαγάλοι είναι ευχαριστημένοι με σχεδόν όλα όσα αρέσουν και σε εσάς τους ίδιους, όπως π.χ. αντίδια, μαρούλι, μήλα, μπανάνες, σταφύλια και τριμμένα καρότα.

Βεβαιωθείτε απαραιτήτως ότι όσα του δίνετε δεν είναι ψεκασμένα και δεν είναι πολύ επιβαρυμένα από καυσαέρια. Πλύνετε καλά τα φρούτα, τις πράσινες τροφές και τα κλαδιά, προτού τα δώσετε στο αγαπημένο σας παπαγαλάκι, ακόμα κι αν αυτό φτερουγίζει πέρα δώθε ανυπόμονα. Ακόμα και μικρές ποσότητες τοξικών ουσιών μπορούν να βλάψουν πολύ το μικρό οργανισμό του παπαγάλου σας. Καλό θα ήταν το περίεργο κατοικίδιο πτηνό σας να μην δοκιμάζει ούτε τα φυτά εσωτερικού χώρου, διότι - ακόμα και αν δεν είναι τοξικά από μόνα τους - μπορεί να έχουν επάνω τους φυτοφάρμακα.

Διατροφή για παπαγαλάκια budgie

Ασβέστιο

Είναι σημαντικό να παρέχετε στα κατοικίδια πτηνά σας επιπλέον ασβέστιο, προκειμένου να έχουν ένα όμορφο πτέρωμα και το θηλυκό παπαγαλάκι σας να μπορεί να παράγει καλά κελύφη αυγών. Στα καταστήματα με είδη για πουλιά διατίθενται γκριτ για πτηνά, πέτρες και κόκκαλα σουπιάς. Αν θέλετε, μπορείτε επίσης να τους προσφέρετε θρυμματισμένα κελύφη μαγειρεμένων αβγών κότας.

Φρέσκια άμμος για πτηνά

Τα παπαγαλάκια budgie θα πρέπει να έχουν πάντα στη διάθεσή τους φρέσκια άμμο, διότι χρειάζονται τις μικρές πετρούλες για να αλέθουν τους κόκκους τροφής στο στομάχι τους. Με αυτό τον τρόπο, το πτηνό δεν έχει πόνους στην κοιλιά και το πεπτικό του σύστημα λειτουργεί άριστα.

Φρέσκο πόσιμο νερό

Στο μικρό παπαγαλάκι σας αρέσει να έχει καθημερινά φρέσκο νερό. Εάν προηγουμένως το βράσετε και το αφήσετε για λίγο να σταθεί, μπορεί να εξατμιστεί το χλώριο στον περιβάλλοντα χώρο.

Εάν ένα budgie τρέφεται υγιεινά και έχει τη δυνατότητα να πετάει ελεύθερο αρκετές ώρες της ημέρας, δεν θα γίνει ένα υποτονικό κατοικίδιο πτηνό, που δεν θα «τα έχει καλά ούτε με τα φτερά του». Με το ευδιάθετο τραγούδισμα και τον πρόσχαρο χαρακτήρα του θα γεμίζει ζωντάνια το σπίτι σας.

Τα πιο χρήσιμα άρθρα μας
1 min

Διατροφή για παπαγαλάκια budgie

Αν θέλετε το παπαγαλάκι budgie να εξακολουθεί να είναι σε φόρμα και χαρούμενο, και να μην καταλήγει μετά από κάθε πτήση να προσγειώνεται πάνω σε κλαδιά, επειδή η παχιά του κοιλίτσα το τραβάει προς τα κάτω, είναι σημαντικό να του παρέχετε μια υγιεινή και πλούσια διατροφή. Στην πατρίδα τους, την Αυστραλία, τα μικρά παπαγαλάκια πετούν σε μεγάλα σμήνη γύρω από τις μακρινές χορτώδεις στέπες. Εκεί τρέφονται κυρίως με ημι-ώριμους και ώριμους σπόρους αγρωστωδών φυτών.
1 min

Διατροφή για το καναρίνι σας

Η τροφή του καναρινιού σας θα πρέπει να αποτελείται κυρίως από διάφορους κόκκους και σπόρους, όπως είναι άλλωστε εμφανές και από το κωνικό σχήμα του ράμφους του. Προκειμένου να είστε σίγουροι ότι το πτηνό σας λαμβάνει όλα όσα χρειάζεται για να παραμένει σε φόρμα και υγιές, προμηθευτείτε μια ποικιλία από ανάμικτους σπόρους, ενδεδειγμένους για καναρίνια.
1 min

Διατροφή των lovebirds

Τη βάση μιας ισορροπημένης διατροφής για αγαπόρνιθες (lovebirds), γνωστές και ως «πουλιά της αγάπης» ή «αχώριστοι σύντροφοι» αποτελεί ένα μείγμα διαφόρων σπόρων. Προκειμένου να καλύπτονται οι ενεργειακές τους ανάγκες, χρειάζονται επίσης φρούτα, λαχανικά και ζωικές πρωτεΐνες.