Διατροφή των lovebirds

Γράφτηκε από Didi Thormann
Diatrofí ton lovebirds

Ποικιλία στη διατροφή

Τη βάση μιας ισορροπημένης διατροφής για αγαπόρνιθες (lovebirds), γνωστές και ως «πουλιά της αγάπης» ή «αχώριστοι σύντροφοι» αποτελεί ένα μείγμα διαφόρων σπόρων. Προκειμένου να καλύπτονται οι ενεργειακές τους ανάγκες, χρειάζονται επίσης φρούτα, λαχανικά και ζωικές πρωτεΐνες.

Συστατικά της τροφής

Δυστυχώς για τα περισσότερα είδη παπαγάλων δεν υπάρχουν ακριβή ερευνητικά αποτελέσματα σχετικά με το ποιες είναι οι ιδανικές ποσότητες και αναλογίες, προκειμένου να προσλαμβάνονται με την τροφή όλα τα ζωτικά συστατικά. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό μέσω της ποικιλίας συστατικών να προσφέρουμε στα πουλιά την ευκαιρία να καλύψουν όσο το δυνατόν καλύτερα τις επιμέρους ανάγκες τους. Συγκεκριμένα, μια υγιεινή διατροφή θα πρέπει να συνδυάζει υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπη, βιταμίνες και μέταλλα.

  • Οι υδατάνθρακες χρησιμεύουν, προκειμένου τα πουλιά να καλύπτουν τις άμεσες ενεργειακές τους ανάγκες. Περιέχονται στη βρώμη, το καλαμπόκι, το κριθάρι, το φαγόπυρο, τη σίκαλη και το κεχρί.
  • Η πρωτεΐνη υπάρχει ήδη στα κύτταρα του σώματος και συνεργεί σε όλες τις ζωτικές διαδικασίες. Τα πτηνά προσλαμβάνουν την πρωτεΐνη μέσω τροφών, όπως τα αυγά, το τυρόπηγμα, οι σπόροι κάρδαμου, το ρύζι, τα όσπρια, οι κολοκυθόσποροι, οι ξηροί καρποί, οι λιναρόσποροι, τα κάρυα οξιάς και οι ηλιόσποροι.
  • Τα λίπη χρησιμεύουν στην αποθήκευση ενέργειας και περιέχονται σε ξηρούς καρπούς, ηλιόσπορους, λιναρόσπορους, σπόρους του Νίγηρα, κολοκυθόσπορους και κάνναβη.
  • Οι βιταμίνες χρειάζονται για τη διατήρηση όλων των ζωτικών διαδικασιών. Δεδομένου ότι δεν μπορούν να σχηματιστούν από τα ίδια τα πτηνά, θα πρέπει απαραίτητα να παρέχονται σε μορφή φρούτων και λαχανικών.
  • Τα μέταλλα έχουν επίσης σημαντικά καθήκοντα. Ως δομικά στοιχεία συμμετέχουν στο σχηματισμό των οστών, καθώς και στο μεταβολισμό. Περιέχονται μεταξύ άλλων στους σπόρους κάνναβης, στη μαγιά μπύρας, στους σπόρους σόγιας, στους καναρινόσπορους, στο ρύζι, στο ιταλικό κεχρί, στο κοινό κεχρί, στους σπόρους του Νίγηρα και στους σπόρους κάρδαμου.
Διατροφή των lovebirds

Ο σωστός τρόπος ταίσματος

Ένα ισορροπημένο μείγμα από διάφορους σπόρους αποτελεί τη βάση για μια διατροφή ενδεδειγμένη για αγαπόρνιθες. Η ποσότητα και η σύνθεση της τροφής θα πρέπει να προσαρμόζεται ανάλογα με την εποχή, τον τρόπο εκτροφής και το επίπεδο δραστηριότητας. Τα πτηνά σε μεγάλα κλουβιά έχουν την ευκαιρία να πετούν πολύ πιο συχνά από ότι τα ζώα σε μικρά κλουβιά. Αναλόγως αυξάνονται φυσικά και οι ανάγκες τους για ενέργεια. Αυτό ισχύει κυρίως για πτηνά σε μεγάλα κλουβιά εξωτερικού χώρου και για την περίοδο της εκτροφής νεαρών πουλιών. Σε αυτή την περίπτωση είναι ιδιαίτερα σημαντικό να προσφέρετε στα πτηνά μεγάλη ποικιλία τροφών.

Η βασική διατροφή τους αποτελείται από μείγμα σπόρων κατάλληλο για παπαγαλάκια και μεγάλους παπαγάλους. Αυτό το μείγμα σπόρων διατίθεται στο εμπόριο και μπορείτε να το εμπλουτίσετε είτε με τα τρόφιμα που αναφέραμε προηγουμένως είτε με τη μεσαία στελλάρια, πικραλίδα (μικρές ποσότητες φύλλων), κίρσιο, πόα και πολύκομπο. Αυτά τα φυτά συναντώνται σε πολλούς κήπους ή στη φύση. Φυσικά, θα πρέπει να προσέξετε ιδιαιτέρως ώστε τα φυτά να μην έχουν επάνω τους φυτοφάρμακα.

Παροχή τροφής και νερού

Για λόγους υγιεινής οι ταΐστρες θα πρέπει να καθαρίζονται εύκολα. Για τα δραστήρια «πουλιά της αγάπης» ενδείκνυνται κυρίως τα σχετικά επίπεδα, γυαλισμένα πήλινα μπολ, καθώς και τα ανοξείδωτα μπολ. Τα μπολ δεν πρέπει να τοποθετούνται στον πάτο, αλλά πρέπει να στερεώνονται στο εσωτερικό του κλουβιού. Ιδανικά θα πρέπει να υπάρχουν διαθέσιμες περισσότερες ταΐστρες, κάθε μία γεμισμένη με σπόρους, νερό και ένα μείγμα φρούτων, λαχανικών και χόρτων. Η ανάγκη των πτηνών για υγρά είναι σχετικά μειωμένη σε περίπτωση σίτισης με άφθονα φρούτα, αλλά θα πρέπει να υπάρχει καθημερινά διαθέσιμο, φρέσκο νερό βρύσης ή μη ανθρακούχο μεταλλικό νερό. Προκειμένου να παρέχετε στο πτηνό σας περισσότερες βιταμίνες, μπορείτε να εμπλουτίσετε το νερό με χυμό φρούτων ή χυμό καρότου.

Τα πιο χρήσιμα άρθρα μας
1 min

Διατροφή για παπαγαλάκια budgie

Αν θέλετε το παπαγαλάκι budgie να εξακολουθεί να είναι σε φόρμα και χαρούμενο, και να μην καταλήγει μετά από κάθε πτήση να προσγειώνεται πάνω σε κλαδιά, επειδή η παχιά του κοιλίτσα το τραβάει προς τα κάτω, είναι σημαντικό να του παρέχετε μια υγιεινή και πλούσια διατροφή. Στην πατρίδα τους, την Αυστραλία, τα μικρά παπαγαλάκια πετούν σε μεγάλα σμήνη γύρω από τις μακρινές χορτώδεις στέπες. Εκεί τρέφονται κυρίως με ημι-ώριμους και ώριμους σπόρους αγρωστωδών φυτών.
1 min

Διατροφή για το καναρίνι σας

Η τροφή του καναρινιού σας θα πρέπει να αποτελείται κυρίως από διάφορους κόκκους και σπόρους, όπως είναι άλλωστε εμφανές και από το κωνικό σχήμα του ράμφους του. Προκειμένου να είστε σίγουροι ότι το πτηνό σας λαμβάνει όλα όσα χρειάζεται για να παραμένει σε φόρμα και υγιές, προμηθευτείτε μια ποικιλία από ανάμικτους σπόρους, ενδεδειγμένους για καναρίνια.
1 min

Διατροφή των lovebirds

Τη βάση μιας ισορροπημένης διατροφής για αγαπόρνιθες (lovebirds), γνωστές και ως «πουλιά της αγάπης» ή «αχώριστοι σύντροφοι» αποτελεί ένα μείγμα διαφόρων σπόρων. Προκειμένου να καλύπτονται οι ενεργειακές τους ανάγκες, χρειάζονται επίσης φρούτα, λαχανικά και ζωικές πρωτεΐνες.