Η διατροφή του Λαμπραντόρ Ριτρίβερ

Λαμπραντόρ Ριτρίβερ τρώει

Τα Λαμπραντόρ Ριτρίβερ είναι γνωστό ότι τρώνε πολύ και λατρεύουν το φαγητό.

Η σωστή διατροφή ενός Λαμπραντόρ δεν θα ήταν πρόβλημα, αν το αφήνατε να αποφασίσει από μόνο του: το κύριο θέμα είναι να υπάρχει μεγάλη ποσότητα φαγητού. Διότι το Λαμπραντόρ ανήκει στις φυλές που δεν είναι ακριβώς επιλεκτικά σε ό,τι αφορά την τροφή του. Εδώ σας έχουμε συνοψίσει πως μπορείτε να αποτρέψετε το αγαπημένο σας κατοικίδιο από το να τρώει πάρα πολύ, ποια είναι η σωστή διατροφή για το Λαμπραντόρ Ριτρίβερ και ποια τροφή είναι ιδιαίτερα κατάλληλη γι’ αυτό.

Το Λαμπραντόρ Ριτρίβερ χρησιμοποιήθηκε αρχικά ως σκύλος ανάκτησης κατά το κυνήγι. Τώρα θεωρείται ως ιδανικός οικογενειακός σκύλος, καθώς είναι καλοσυνάτος και φιλικός και του αρέσει να είναι στο πλευρό των ανθρώπων. Η διατροφή ενός Λαμπραντόρ εξαρτάται από το πόσο δραστήριο και πόσο χρονών είναι.

Κουτάβια Λαμπραντόρ: Υγιεινή διατροφή για γερό σκελετό

Το Λαμπραντόρ Ριτρίβερ ανήκει στις μεγαλόσωμες φυλές σκύλων. Επομένως, είναι σημαντικό να μην ταΐζετε τα κουτάβια αυτής της φυλής με μια τροφή με πολλή ενέργεια, ώστε να μην μεγαλώνουν πολύ γρήγορα.

Οι συνέπειες της υπερπροσφοράς ενέργειας είναι υψηλότερο βάρος από το προβλεπόμενο και ανάπτυξη ασταθών οστών. Επιπλέον, το τράβηγμα των μυών και η πίεση που προκαλείται από πιθανό υψηλότερο βάρος μπορεί να οδηγήσει σε μετατοπίσεις των άκρων.

Παρόλα αυτά, η διατροφή ενός νεαρού Λαμπραντόρ θα πρέπει να περιέχει αρκετή ποσότητα θρεπτικών ουσιών για βέλτιστη ανάπτυξη, καθώς ο σκύλος μπορεί να φτάσει σε βάρος έως 35 κιλά σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Προκειμένου το κουτάβι Λαμπραντόρ να έχει ένα ιδανικό ξεκίνημα για μια υγιή ζωή, θα πρέπει να δίνεται προσοχή σε ένα ισορροπημένο ποσοστό ενέργειας, μετάλλων, ιχνοστοιχείων και βιταμινών με βάση τις ανάγκες του σκύλου.

Ειδική τροφή για νεαρά Λαμπραντόρ Ριτρίβερ

Είναι επομένως καλύτερο να χρησιμοποιείτε μια ειδική τροφή για κουτάβια, καθώς αυτό εξασφαλίζει συνήθως μια ισορροπημένη σύνθεση θρεπτικών συστατικών. Υπάρχει ακόμη και φαγητό ειδικά προσαρμοσμένο για κουτάβια Λαμπραντόρ.

Οι συνιστώμενες ποσότητες για κουτάβια βασίζονται στο τρέχον βάρος του κουταβιού και στο αναμενόμενο βάρος του ως ενήλικος σκύλος. Εδώ μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το βάρος του ζώου-γονέα του ιδίου φύλου ως τιμή αναφοράς. Επιπλέον, η ποσότητα τροφής εξαρτάται από το επίπεδο δραστηριότητας του κουταβιού.

Η διατροφή ενός ενήλικου Λαμπραντόρ

Όταν το Λαμπραντόρ Ριτρίβερ ενηλικιωθεί πλήρως, θα πρέπει να αλλάξετε τη διατροφή του σε μια τροφή για ενήλικους σκύλους. Στην περίπτωση ενός πολύ δραστήριου σκύλου, η τροφή μπορεί να περιέχει περισσότερους υδατάνθρακες για την απόκτηση ενέργειας.

Αντίθετα, σε έναν ήρεμο σκύλο πρέπει να προσέξετε να είναι μέτρια η περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, ώστε ο σκύλος να μην γίνει υπέρβαρος. Η περιεκτικότητα σε λιπαρά πρέπει επίσης να είναι μεσαίου εύρους.

Δώστε προσοχή στη σωστή ποσότητα τροφής

Για να αποφύγετε το υπερβολικό βάρος, θα πρέπει επίσης να προσέχετε την ποσότητα τροφής που δίνετε στο σκύλο σας. Σε καμία περίπτωση μην αφήσετε στο Λαμπραντόρ να αποφασίσει από μόνο του πόσο θα φάει. Τα Λαμπραντόρ Ριτρίβερ είναι αρκετά λαίμαργοι σκύλοι και τρώνε πολύ περισσότερο απ’ ότι κάνει καλό σε αυτούς και το στομάχι τους. Πόση ποσότητα τροφής κάνει καλό, εξαρτάται ωστόσο από την ηλικία, το βάρος και το επίπεδο δραστηριότητας του σκύλου σας.

Κατά κανόνα, ένα ή δύο γεύματα την ημέρα αρκούν για ένα Ριτρίβερ και πρέπει να δίνονται πάντα την ίδια ώρα. Εάν δίνετε στο σκύλο σας λιχουδιές ανάμεσα στα κυρίως γεύματα, θα πρέπει να αφαιρέσετε αυτή την ποσότητα από την ημερήσια ποσότητα τροφής, δηλαδή να γεμίζετε το μπολ με λιγότερη τροφή.

Συστατικά που υποστηρίζουν τις αρθρώσεις

Τα Λαμπραντόρ Ριτρίβερ αντιμετωπίζουν συχνά προβλήματα στις αρθρώσεις. Επομένως, είναι ιδιαίτερα κατάλληλα τα είδη τροφής που περιέχουν συστατικά όπως τα πράσινα χειλικά μύδια τα οποία υποστηρίζουν τις αρθρώσεις. Επιπλέον, οι ίνες όπως τα καρότα ή τα μήλα στην τροφή είναι ωφέλιμα για την εντερική χλωρίδα.

Royal Canin Labrador Retriever Adult

 • προσαρμοσμένη περιεκτικότητα σε λιπαρά και L-καρνιτίνη για τόνωση του μεταβολισμού του λίπους
 • με σύμπλεγμα δέρματος-τριχώματος σε μορφή λιπαρών οξέων, ψευδαργύρου και βιοτίνης
 • ειδικό σύμπλεγμα αντιοξειδωτικών για την όραση
 • για υποστήριξη των αρθρώσεων με χονδροϊτίνη και γλυκοζαμίνη
 • ωμέγα-3 λιπαρά οξέα για ενίσχυση του δέρματος, του τριχώματος και των αρθρώσεων

Διατροφή του Λαμπραντόρ Ριτρίβερ: Η επιλογή της σωστής τροφής

Τι άλλο είναι σημαντικό όταν πρόκειται για τη σωστή τροφή ενός Λαμπραντόρ; Μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή διακρίνεται συνήθως για το υψηλό ποσοστό κρέατος. Το κρέας είναι η πιο σημαντική πηγή πρωτεΐνης για το σκύλο.

Τα λαχανικά και τα φρούτα (περίπου 20 έως 30 τοις εκατό) παρέχουν επίσης σημαντικές βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά στο μπολ τροφής. Αντιθέτως, ο σκύλος σας δεν χρειάζεται δημητριακά, παρά μόνο σε ελάχιστη ποσότητα. Έτσι ένα πολύ υψηλό ποσοστό δημητριακών είναι περισσότερο δείκτης για μια κατώτερη ποιοτικώς τροφή.

Εάν προτιμάτε να προσφέρετε στο Λαμπραντόρ Ριτρίβερ σας υγρή ή ξηρά τροφή εναπόκειται αποκλειστικά σε εσάς - και στις προτιμήσεις του τετράποδου φίλου σας. Διότι και τα δύο είδη τροφής έχουν αντίστοιχα τα πλεονεκτήματά τους:

Πλεονεκτήματα της υγρής τροφής

 • Ο σκύλος προσλαμβάνει ήδη υγρά με την τροφή, καθώς η υγρή τροφή περιέχει περίπου 70 τοις εκατό υγρασία.
 • Είναι συνήθως πιο νόστιμη από την ξηρά τροφή.
 • Λόγω της περιεκτικότητας σε υγρασία, η ποσότητα της τροφής είναι μεγαλύτερη, κάτι που μπορεί να είναι πλεονέκτημα για το Λαμπραντόρ.
 • Έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε ενέργεια από την ξηρά τροφή. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για σκύλους που έχουν τάσεις παχυσαρκίας.
 • Έχει μεγάλη διάρκεια ζωής και παρασκευάζεται μέσω θέρμανσης χωρίς συντηρητικά.

Πλεονεκτήματα της ξηράς τροφής

 • Είναι συνήθως οικονομικότερη από την υγρή τροφή.
 • Η ξηρά τροφή χωρίζεται σε μερίδες και αποθηκεύεται ευκολότερα. Ενδείκνυται επίσης για βόλτες και ταξίδια.
 • Η καλή παροχή ενέργειας είναι εγγυημένη σε δραστήριους σκύλους.
 • Χάρη στις μεγάλες κροκέτες αποτρέπεται ο πνιγμός.
 • Μειωμένες ποσότητες συσκευασίας απ’ ότι η υγρή τροφή προστατεύουν το περιβάλλον.
 • Συνήθως περιέχει ήδη πρόσθετα για τις αρθρώσεις και άλλα συστατικά που μπορούν να είναι ωφέλιμα για την υγεία.

Στη δύση της σκυλίσιας ζωής

Οι σωματικές αλλαγές που σχετίζονται με την ηλικία θέτουν διαφορετικές ανάγκες όσον αφορά τη διατροφή του ηλικιωμένου σκύλου. Πάνω απ' όλα, η μειωμένη κίνηση μειώνει τις ανάγκες για ενέργεια. Θα πρέπει λοιπόν να μειώνετε την παροχή ενέργειας στην τροφή, έτσι ώστε να μην παχαίνει ο ηλικιωμένος σκύλος.

Δεδομένου ότι σε ορισμένους ηλικιωμένους σκύλους είναι μειωμένη η αίσθηση οσμής και γεύσης, μπορεί να είναι πλεονέκτημα μια ιδιαίτερα γευστική τροφή.

Ανακαλύψτε επίσης την ποικιλία μας σε τροφές σκύλων ειδικά για Λαμπραντόρ στο κατάστημά μας.

Τα πιο χρήσιμα άρθρα μας
1 min

Σπιτικά μπισκότα σκύλου

Ας παραδεχτούμε ότι η αγορά έτοιμων λιχουδιών στο κατάστημα της zooplus είναι μια πιο γρήγορη διαδικασία. Αλλά αυτό δεν είναι τόσο διασκεδαστικό για πολύ. Και υπάρχουν και άλλοι καλοί λόγοι για να ψήνετε μόνοι σας τα μπισκότα του σκύλου. Διαβάζοντας το άρθρο μας μπορείτε να μάθετε ποιοι είναι αυτοί, πως ψήνονται και αποθηκεύονται τα μπισκότα σκύλου, καθώς και να βρείτε ιδέες νόστιμων συνταγών που εγγυημένα θα λατρέψει ο σκύλος σας.
1 min

Η σωστή τροφή για στειρωμένους σκύλους

Η στείρωση αποτρέπει την αναπαραγωγική ικανότητα του σκύλου σας - αυτό θα πρέπει να γίνεται καλά σαφές από όλους τους ιδιοκτήτες σκύλων. Αλλά ξέρατε ότι η στείρωση έχει εκτεταμένες επιπτώσεις σε ολόκληρο τον οργανισμό του τετράποδου φίλου σας;
1 min

Τα πιο σημαντικά θρεπτικά συστατικά για σκύλους

Ξηρά, υγρή, βιολογική, ωμή ή σπιτικά μαγειρεμένη τροφή; Ανεξάρτητα από τη διατροφική μέθοδο που θα επιλέξετε, είναι σημαντικό να παρέχετε στο σκύλο σας όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Αλλά ποια θρεπτικά συστατικά χρειάζεται ο σκύλος για να είναι υγιής, ευτυχισμένος και δραστήριος; Μέσω ποιων τροφών μπορεί ο σκύλος να προσλαμβάνει θρεπτικά συστατικά και τι γίνεται σε περίπτωση ανεπάρκειας ή υπερκατανάλωσης; Όχι μόνο σε εμάς τους ανθρώπους, αλλά και στο σκύλο, τον καλύτερο φίλο μας, παίζει σημαντικό ρόλο μία ισορροπημένη διατροφή, όσον αφορά την υγεία, την ευημερία και το προσδόκιμο ζωής. Όσο περισσότερες θρεπτικές ουσίες λαμβάνει ο σκύλος, τόσο πιο υγιή οργανισμό έχει, ενώ παράλληλα ενισχύει την αντοχή του και προλαμβάνει πιθανές ασθένειες. Οι θρεπτικές ουσίες φροντίζουν, ώστε να λειτουργούν ομαλά οι πολλές μεταβολικές διεργασίες στον οργανισμό του σκύλου, συμπεριλαμβανομένης μεταξύ άλλων της δομής των μυών, της ανανέωσης του τριχώματος, των κυττάρων του δέρματος και του αίματος, της παραγωγής σημαντικών ορμονών και ενζύμων, της αναζωογόνησης των οργάνων. Αλλά ποια θρεπτικά συστατικά χρειάζεται πραγματικά ο σκύλος για να έχει έναν υγιή οργανισμό;