Λαμπραντόρ Ριτρίβερ (Labrador Retriever)

Λαμπραντόρ

Μαύρο, κίτρινο και καφέ είναι τα χαρακτηριστικά χρώματα ενός Λαμπραντόρ Ριτρίβερ.

Υπάκουο, φιλικό προς τους ανθρώπους και ανθεκτικό: το μεσαίου μεγέθους Λαμπραντόρ Ριτρίβερ είναι εξαιρετικά δημοφιλές ως οικογενειακός σκύλος. Ως αυθεντικός σκύλος εργασίας θέλει να εκτονώνεται τόσο σωματικά όσο και ψυχικά.

Εμφάνιση: μια μυώδης και δυνατή σωματική διάπλαση

Με ύψος ακρωμίου 56 έως 57 εκατοστά σε άνδρες και 54 έως 56 εκατοστά σε σκύλες, τα Λαμπραντόρ Ριτρίβερ ανήκουν στις μεσαίου μεγέθους φυλές σκύλων. Είναι πολύ δραστήρια και απολαμβάνουν την κίνηση, ενώ έχουν αντιστοίχως μυώδη και γερή σωματική διάπλαση.

Το Λαμπραντόρ είναι πολύ συμπαγές με φαρδύ κρανίο, δυνατό λαιμό και ευρύ, βαθύ θώρακα. Χαρακτηριστική είναι η υψηλά τοποθετημένη, δυνατή «ουρά βίδρας», η οποία στενεύει στην άκρη και την οποία ο σκύλος χρησιμοποιεί στο νερό σαν πηδάλιο.

Στο ευρύ κεφάλι του με το σαφές στοπ και το δυνατό, μεσαίου μήκους ρύγχος, τα αυτιά είναι τοποθετημένα πολύ πίσω και βρίσκονται κοντά στο σώμα.

Το κοντό, πυκνό τρίχωμα του Λαμπραντόρ με αδιάβροχο υπόστρωμα είναι επίσης χαρακτηριστικό της φυλής, ενώ σύμφωνα με το πρότυπο της φυλής υπάρχουν τρεις διαφορετικές χρωματικές παραλλαγές: μαύρο, κίτρινο και καφέ.

Το τρίχωμα είναι πάντα μονόχρωμο, αλλά γίνεται αποδεκτή και μια μικρή, λευκή κηλίδα στο στήθος. Το κίτρινο χρώμα του Λαμπραντόρ κυμαίνεται από ανοιχτό κρεμ έως κόκκινο της αλεπούς. Το καφέ χρώμα κυμαίνεται από ανοιχτό έως σκούρο σοκολατί-καφέ. Ωστόσο, το πιο κοινό χρώμα εξακολουθεί να είναι το μαύρο.

Προϊόντα κατάλληλα για Λαμπραντόρ Ριτρίβερ θα βρείτε στους ακόλουθους συνδέσμους: ξηρά τροφή Royal Canin Labrador Retriever, ξηρά τροφή Concept for Life Labrador Retriever, μασητικά παιχνίδιακρεβάτι Fern, βούρτσα τριχώματος.

Ο τύπος „Show“ και ο τύπος „Work“

Αν και στο πρότυπο της φυλής περιγράφεται μόνο ένας τύπος, τις τελευταίες δεκαετίες αναπαράγονται δύο διαφορετικές σειρές Λαμπραντόρ: το πιο συμπαγές „Show-Retriever“ για εκθέσεις μορφολογίας και το ελαφρύτερο „Field-Trial-Labrador“, το οποίο εκτρέφεται κυρίως για εργασία. Έχει συνήθως στενότερο κεφάλι με μακρύτερο ρύγχος.

Από την άλλη πλευρά, ο «τύπος Dual-Purpose» συνδυάζει αρμονικά τις δύο σειρές „Work“ και „Show“. Επομένως, έρχεται πιο κοντά στο ιδανικό της φυλής.

Χαρακτήρας: υπομονετικός και ισορροπημένος

Τα Λαμπραντόρ λατρεύουν τους ανθρώπους τους, ιδίως τα παιδιά. Προτιμούν να είναι παντού μαζί μας και δεν θέλουν να μένουν μόνα τους για πολλή ώρα. Στο πλευρό των φροντιστών τους, τα Λαμπραντόρ διακρίνονται ιδιαίτερα για την υπομονετική και ισορροπημένη φύση του χαρακτήρα τους.

Με τον ήρεμο τρόπο και την ακλόνητη φιλικότητά τους συμβάλλουν αποφασιστικά στην αρμονία μέσα στην οικογένεια. Η απόκτηση ενός Λαμπραντόρ μόνο για αυτόν το λόγο σίγουρα δεν θα άξιζε σε αυτό τον καθαρόαιμο σκύλο.

Το Ριτρίβερ εκτρέφονταν αρχικά ως κυνηγετικός σκύλος, οπότε εξακολουθεί να είναι ένας πολύ δραστήριος και εργατικός σκύλος. Δεν διακρίνεται μόνο για την καλή μύτη και την τεράστια αντοχή του, αλλά και για το πόσο πολύ απολαμβάνει το νερό και την ανάκτηση.

Εκτός από τον πιο δημοφιλή ρόλο του ως οικογενειακός σκύλος, το πολύπλευρο Λαμπραντόρ Ριτρίβερ συναντάται συχνά ως σκύλος-οδηγός των τυφλών, σκύλος διάσωσης, καθώς και ως σκύλος ανίχνευσης στην αστυνομία και στο τελωνείο.

Για να κάνετε ευτυχισμένο ένα Λαμπραντόρ, θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να λαμβάνεται υπόψη η διάθεση για εργασία και απασχόληση. Ως ιδιοκτήτης θα παρατηρήσετε γρήγορα ότι το Λαμπραντόρ μπορεί να έχει καλύτερα αντανακλαστικά και περισσότερη ισορροπία, εάν εκτονώνεται πνευματικά και σωματικά.

Λαμπραντοράκια

Τα Λαμπραντόρ Ριτρίβερ είναι ήρεμοι, φιλικοί σκύλοι που λατρεύουν τους ανθρώπους τους.

Υιοθέτηση και εκπαίδευση

Η υιοθέτηση και η εκπαίδευση ενός Λαμπραντόρ είναι αρκετά απλή. Το φιλικό τετράποδο είναι επίσης ιδανικό και για αρχάριους ιδιοκτήτες χωρίς εμπειρία σε σκύλους. Ωστόσο, υπάρχουν μερικά βασικά πράγματα που πρέπει να προσέχετε κατά την υιοθεσία ενός Λαμπραντόρ Ριτρίβερ.

Πολύς χώρος, πολλή κίνηση

Το Λαμπραντόρ είναι από τη φύση του ένας σκύλος εργασίας. Για να είναι ευτυχισμένος χρειάζεται πολλή άσκηση και ιδανικά επαρκείς δυνατότητες απασχόλησης για να ικανοποιεί την επιθυμία του για ανάκτηση.

Ένα σπίτι με δικό του κήπο, όπου ο δραστήριος σκύλος θα έχει αρκετό χώρο, θα πρέπει να αποτελεί προϋπόθεση για την υιοθεσία αυτού του ευκίνητου τετράποδου. Τα Λαμπραντόρ πρέπει να μπορούν να «εκτονώνονται» και έτσι είναι αυτονόητο ότι θα ξεμπερδεύετε με λίγες βόλτες την ημέρα.

Αθλήματα για σκύλους όπως η υπακοή (Obedience) και ο χορός (Dog Dancing), η εκπαίδευση για ιχνηλάτηση ή το κυνήγι ενδείκνυνται ιδανικά για την αποφόρτιση του σκύλου σας τόσο σωματικά όσο και πνευματικά.

Για περισσότερη ποικιλία στις καθημερινές σας βόλτες, θα πρέπει να εντάξετε μικρά παιχνίδια αναζήτησης και ανάκτησης. Τα Λαμπραντόρ λατρεύουν το νερό και θα κάνετε το σκύλο σας ευτυχισμένο με ένα μπάνιο στο ποτάμι ή τη θάλασσα.

Και ένα Λαμπραντόρ χρειάζεται εκπαίδευση

Για μια ήρεμη και απροβλημάτιστη συνύπαρξη στη φύση και στην κοινωνία, είναι αυτονόητο ότι ο σκύλος σας πρέπει να υπακούει στις οδηγίες και τις εντολές σας. Αυτό ισχύει τόσο για ένα Λαμπραντόρ όσο και για ένα Γερμανικό Ποιμενικό. Η σωστή εκπαίδευση είναι ο ακρογωνιαίος λίθος στη συνύπαρξη μεταξύ ανθρώπου και σκύλου.

Γενικώς, το Λαμπραντόρ θα σας κάνει τη ζωή εύκολη με τη φιλική διάθεση προς τους ανθρώπους και την υπακοή του. Είναι σημαντικό να εκπαιδεύετε τον ευαίσθητο σκύλο σας με συνέπεια αλλά και με αγάπη. Ο σκύλος αυτός προτιμά να ανταποκρίνεται στη θετική ενίσχυση, όπως ο έπαινος ή μια λιχουδιά, παρά στην υπερβολική σοβαρότητα ή σκληρότητα.

Για αρχάριους ιδιοκτήτες σκύλων συνιστάται οπωσδήποτε η επίσκεψη σε μια σχολή εκπαίδευσης σκύλων, όπου ο σκύλος θα μάθει να εξασκεί τις πιο σημαντικές εντολές και τρόπους συμπεριφοράς, αλλά και ο άνθρωπος θα μάθει πως να ελέγχει το σκύλο του.

Στην ουσία, όσο καλύτερα είναι εκπαιδευμένος ο σκύλος σας, τόσο περισσότερες δραστηριότητες μπορείτε να κάνετε μαζί του, π.χ. μια βόλτα με ποδήλατο, επίσκεψη σε φίλους στον κήπο ή μπάνιο στη θάλασσα. Σίγουρα η ζωή με ένα Λαμπραντόρ Ριτρίβερ δεν θα είναι ποτέ βαρετή.

Υγεία και εκτροφή του Λαμπραντόρ Ριτρίβερ

Ακόμα κι αν το Λαμπραντόρ Ριτρίβερ θεωρείται κυρίως ως οικογενειακός σκύλος, εξακολουθεί να διακρίνεται για την εργατικότητα και την έντονη διάθεσή του για ανάκτηση.

Οι περισσότεροι εκτροφείς, που εκτρέφουν σύμφωνα με το πρότυπο της FCI και είναι οργανωμένοι σε συλλόγους, στοχεύουν σε έναν υγιή, σίγουρο και αποδοτικό σκύλο. Εάν επιλέξετε ένα Λαμπραντόρ ως οικογενειακό σκύλο, δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι το Λαμπραντόρ Ριτρίβερ εξακολουθεί να είναι «σκύλος εργασίας» και χρειάζεται να του προσφέρετε ένα κατάλληλο εύρος εργασιών και δραστηριοτήτων. Έτσι πολλοί σύλλογοι προσφέρουν στους χώρους άσκησης δυνατότητες εκπαίδευσης για τους εκτροφείς και τους κατόχους των Λαμπραντόρ.

Αποκλείστε τις κληρονομικές ασθένειες

Ένα δραστήριο Λαμπραντόρ που ενθαρρύνεται σύμφωνα με τις ικανότητές του και κινείται πολύ είναι συνήθως ένας υγιής και γερός σκύλος με τον οποίο λίγες ασθένειες είναι αυτές που θα πρέπει να φοβάστε.

Ωστόσο, στα Λαμπραντόρ Ριτρίβερ υπάρχει μια σειρά από κληρονομικές ασθένειες που μπορούν να αποφευχθούν μόνο μέσω ελεγχόμενης και προσεκτικής αναπαραγωγής. Αυτές περιλαμβάνουν κυρίως ασθένειες του μυοσκελετικού συστήματος όπως η δυσπλασία του ισχίου (HD), η δυσπλασία του αγκώνα (ED) και η οστεοχόνδρωση (OCD), καθώς και κληρονομικές ασθένειες των ματιών όπως η προοδευτική ατροφία του αμφιβληστροειδούς (PRA) ή ο κληρονομικός καταρράκτης (HC).

Κατά την αγορά ενός Λαμπραντόρ, βεβαιωθείτε ότι οι σκύλοι που διαγνώστηκαν με μία από αυτές τις ασθένειες έχουν αποκλειστεί συστηματικά από την εκτροφή, και ότι τα ζώα-γονείς και τα κουτάβια είναι αντίστοιχα «γενετικώς υγιή». Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να αποφευχθεί η περαιτέρω εξάπλωση αυτών των ασθενειών.

Εάν σας ενδιαφέρει ένα καθαρόαιμο κουτάβι, φροντίστε να το αγοράσετε από έναν αξιόπιστο εκτροφέα που να έχει κάνει όλες τις απαραίτητες εξετάσεις και να έχει λάβει όλα τα προληπτικά μέτρα υγείας. Για ένα ελεγμένο, υγιές και εμβολιασμένο κουτάβι, το οποίο διαθέτει όλα τα απαραίτητα χαρτιά, πρέπει να βάλετε το χέρι σας λίγο πιο βαθιά στην τσέπη. Η τιμή ενός κουταβιού Λαμπραντόρ Ριτρίβερ ανέρχεται συνήθως στα 1.200 ευρώ.

Ένας υγιής σκύλος αξίζει αυτή την τιμή, αν θέλετε να απολαμβάνετε για πολλά χρόνια τη συντροφιά του και να μην επισκέπτεστε τόσο συχνά τον/την κτηνίατρο.

Φροντίδα: σύντομα «check-up»

Η σωστή φροντίδα είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία του Λαμπραντόρ σας. Εκτός από τις συνήθεις εξετάσεις στον/στην κτηνίατρο, μπορείτε με τακτικά τσεκάπ να προλάβετε λοιμώξεις σε πρώιμο στάδιο και να δράσετε αναλόγως. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνετε στα αυτιά, τα μάτια και τα δόντια του Λαμπραντόρ σας.

Για την αποφυγή τραυματισμού ή φλεγμονής, πρέπει να κόβετε τακτικά τα νύχια του σκύλου σας.

Το τρίχωμα του Λαμπραντόρ αποδεικνύεται πολύ εύκολο στη φροντίδα και καθαρίζεται σχεδόν από μόνο του. Τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, ωστόσο, θα πρέπει να το βουρτσίζετε επιμελώς για να αφαιρείτε τις νεκρές τρίχες και τις επίμονες βρωμιές.

Μαύρο Λαμπραντόρ στην παραλία

Το Λαμπραντόρ λέγεται ότι προέρχεται από τη φυλή St. John’s (Σκύλοι Αγίου Ιωάννου). Λέγεται ότι οι ψαράδες χρησιμοποιούσαν αυτόν το σκύλο του νερού για την ανάκτηση ψαριών.

Δημιουργήστε τη ρουτίνα περιποίησης

Για την καλή περιποίηση ενός σκύλου δεν χρειάζεται απαραίτητα να αφιερώνετε πολύ χρόνο. Ωστόσο, θα πρέπει να προγραμματίζετε τις εξετάσεις και το τελετουργικό περιποίησης σε σταθερές ώρες μέσα στο ημερήσιο ή εβδομαδιαίο πρόγραμμά σας, έτσι ώστε να γίνουν ρουτίνα για εσάς και το σκύλο σας. Στους σκύλους αρέσουν οι κανόνες και μια καλή οργάνωση. Πάρα πολλές απροσδόκητες εκπλήξεις και αλλαγές δημιουργούν σύγχυση στα ευαίσθητα Λαμπραντόρ. Καλό είναι να ξεκινήσετε το «πρόγραμμα περιποίησης» όταν ο σκύλος είναι ακόμη κουτάβι και να εξοικειώσετε εγκαίρως τον τετράποδο φίλο σας στο να «κάθεται ακίνητος».

Διατροφή: τα Λαμπραντόρ Ριτρίβερ είναι παμφάγα

Από τη στιγμή που θα αποκτήσετε ένα σκύλο, η ευθύνη για την υγεία του βρίσκεται στα χέρια σας. Μια ισορροπημένη διατροφή που προσφέρει στο Λαμπραντόρ σας όλα τα σημαντικά θρεπτικά συστατικά και δεν παρέχει ούτε πολύ ούτε λίγη ενέργεια φροντίζει, ώστε το αγαπημένο σας τετράποδο να παραμένει δραστήριο και υγιές για πολλά χρόνια.

Ιστορία: καταγωγή από Καναδά

Στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, το Λαμπραντόρ Ριτρίβερ ανήκει στις πιο δημοφιλείς φυλές σκύλων. Αλλά και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες βρίσκεται στην κορυφή των στατιστικών σχετικά με τα πιο αγαπημένα κουτάβια.

Δεν είναι να απορεί κανείς, άλλωστε το Λαμπραντόρ Ριτρίβερ διακρίνεται όσο καμία άλλη καθαρόαιμη φυλή για τη φιλική του διάθεση προς τους ανθρώπους και την υπάκουη φύση του χαρακτήρα του. Αυτή η έμφυτη διάθεση για υπακοή καθιστά το Λαμπραντόρ Ριτρίβερ ένα σκύλο συντροφιάς που καθοδηγείται εύκολα. Αυτό φαίνεται επίσης από τη μεγάλη του προσαρμοστικότητα και προθυμία για συνεργασία.

Μπορείτε εύκολα να μεταφέρετε παντού το Λαμπραντόρ Ριτρίβερ. Όταν συναντά άγνωστους ανθρώπους είναι φιλικό και κουνά την ουρά του. Το φιλικό, εξωστρεφές τετράποδο είναι περίεργο και προτιμά πάντα να έχει παρέα. Η ντροπή, ο φόβος ή η ανασφάλεια είναι συναισθήματα άγνωστα προς το κοινωνικό Λαμπραντόρ ακριβώς όπως και η επιθετικότητα.

Η καταγωγή του Λαμπραντόρ

Οι πρόγονοι του Λαμπραντόρ έχουν την καταγωγή τους - όπως και το Νέας Γης και το Λάντσιρ - στην ανατολική ακτή του Καναδά. Σύμφωνα με την παράδοση, το Λαμπραντόρ λέγεται ότι κατάγεται από το λεγόμενο σκύλο του Αγίου Ιωάννη, ένα μαύρο σκύλο του νερού με παχύ τρίχωμα. Βοηθούσε με το κυνήγι ή έβγαζε ψάρια και δίχτυα ψαρέματος από το νερό.

Οι πρώτες προσπάθειες σκόπιμης αναπαραγωγής πραγματοποιήθηκαν στην Αγγλία και τη Σκωτία το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα. Βρετανοί ψαράδες έφεραν μαζί τους στην πατρίδα τους τους ανυπόμονους σκύλους.

H αγγλική ονομασία της φυλής Λαμπραντόρ Ριτρίβερ αναφέρεται αφενός στην ομώνυμη καναδική χερσόνησο Λαμπραντόρ, καθώς και στα εξαιρετικές ικανότητες ανάκτησης των σκύλων (retrieve στα αγγλικά σημαίνει ανακτώ, παίρνω πίσω, ανακτώ, διασώζω).

Χάρη στις αγγλικές προσπάθειες αναπαραγωγής, μεταξύ άλλων από τον δεύτερο Earl Malmesbury (1778-1841), η φυλή Λαμπραντόρ καθιερώθηκε μεταξύ των αριστοκρατών που ήταν θιασώτες του κυνηγιού. Αυτός επικεντρώθηκε μάλιστα στις κυνηγετικές επιδόσεις των ζώων αναπαραγωγής.

Στις 7 Ιουλίου 1903, το Λαμπραντόρ αναγνωρίστηκε επίσημα ως ανεξάρτητη φυλή σκύλων από την Αγγλική Λέσχη Σκύλων. Πολλές επιτυχίες σε εκθέσεις έκαναν το δραστήριο και ήρεμο Λαμπραντόρ σύντομα γνωστό πέρα ​​από τα εθνικά σύνορα.

Τα χρώματα κίτρινο και καφέ θεωρούνταν ωστόσο για μεγάλο χρονικό διάστημα ως ελαττωματικές εκτροφές. Μόνο αργότερα έγιναν αποδεκτά και επιθυμητά εκτός από το κοινό μαύρο χρώμα τριχώματος.

Τα πιο χρήσιμα άρθρα μας
1 min

Μαλτέζ (Maltese)

Ως έξυπνοι και ζωηροί σκύλοι συντροφιάς, τα μικρόσωμα, ολόλευκα Μαλτέζ ενθουσιάζουν πολλούς ζωόφιλους. Είναι το ιδανικό κατοικίδιο για να κάνει παρέα σε ανθρώπους, που θέλουν να έχουν τριγύρω τους ένα τετράποδο φίλο, και που τους αρέσει να φροντίζουν το απαλό τρίχωμα.
1 min

Μίνι Πίντσερ (Miniature Pinscher)

Ένα Πίντσερ σε μικρογραφία; Μην ξεγελιέστε! Το Μίνι Πίντσερ είναι ένας «πραγματικά γενναίος σκύλος». Όποιος ψάχνει ένα χαριτωμένο και ήρεμο σκυλάκι του σαλονιού, τότε το Μίνι Πίντσερ δεν είναι γι’ αυτόν. Παρά το μέγεθός του, ο ζωηρός οικογενειακός σκύλος έχει τεράστια επιθυμία για άθληση και άσκηση και έχει τους ανθρώπους του στο τρέξιμο από πολλές απόψεις.
1 min

Τζακ Ράσελ Τεριέ (Jack Russell Terrier)

Μικρόσωμοι, έξυπνοι και ζωηροί - οι σκύλοι αυτής της νεαρής φυλής έχουν καταφέρει να αποκτήσουν έναν εξαιρετικά μεγάλο αριθμό οπαδών. Ως «Τζακ Ράσελ Τεριέ» χαρακτηρίζεται μία ανεξάρτητη φυλή με βρετανικές ρίζες, η οποία αναγνωρίστηκε επίσημα από την FCI από το έτος 2000. Το χαρακτηριστικό που διακρίνει το Τζακ Ράσελ Τεριέ (Jack Russell Terrier) από το στενό συγγενή του, το Πάρσον Ράσελ Τεριέ (Parson Russell Terrier), είναι τα κοντά πόδια.