Γιατί με Γλύφει ο Σκύλος μου;

Σκύλος γλύφει κοπέλα

Σάλια παντού πάνω μας - μερικοί λάτρεις των σκύλων πιστεύουν ότι αυτό είναι υπέροχο. Άλλοι δίνουν λιγότερη σημασία στην επαφή με την υγρή γλώσσα του σκύλου. Αλλά γιατί ο σκύλος μας, μας γλείφει; Διαβάστε παρακάτω που εξηγούμε γιατί αρέσει στα σκυλιά να γλείφουν τους ανθρώπους.

Από μικρή ηλικία: Το γλείψιμο ως κοινωνική αλληλεπίδραση

Το γλείψιμο είναι μία από τις πρώτες κοινωνικές αλληλεπιδράσεις που γνωρίζουν τα σκυλιά. Λίγο μετά τη γέννηση, η μητέρα σκυλίτσα γλείφει τα κουτάβια της εκτενώς. Αυτό χρησιμεύει για το μητρικό δέσιμο, τον καθαρισμό των κουταβιών και το μασάζ της κοιλιάς μετά τα γεύματα. Τα κουτάβια το μιμούνται αυτό και γλείφουν το ένα το άλλο. Από αυτό το σημείο και μετά, το γλείψιμο είναι μέρος της συμπεριφοράς του σκύλου. Ορισμένα σκυλιά συνεχίζουν να το χρησιμοποιούν πρόθυμα καθώς μεγαλώνουν. Άλλα, χρησιμοποιούν σπάνια τη γλώσσα τους. Το αν ο σκύλος σας εκφράζει τη στοργή του με γλείψιμο είναι θέμα της προσωπικότητάς του.

Γιατί με γλείφει ο σκύλος μου;

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους οι τετράποδοι φίλοι μας γλείφουν τους ανθρώπους τους - ή ο ένας τον άλλον. Αν δίνετε προσοχή στην υπόλοιπη γλώσσα του σώματος του σκύλου και παρακολουθείτε την όλη κατάσταση, θα καταλάβετε καλύτερα το σκύλο σας. Στη συνέχεια, μπορείτε να εκτιμήσετε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο γιατί ο σκύλος σας, σας γλείφει.

Ο σκύλος δείχνει στοργή

Οι σκύλοι εκφράζουν τη στοργή τους προς τον άνθρωπο συχνότερα μέσω του γλειψίματος από ό,τι οι γάτες. Ομοίως, μπορούμε να παρατηρήσουμε συχνά αμοιβαίο γλείψιμο σε μια αγέλη σκύλων όταν αναπαύονται. Είτε πρόκειται για συγγενικό είτε για ανθρώπινο είδος, το γλείψιμο χρησιμοποιείται ως φιλικός χαιρετισμός καθώς και ως ένδειξη χαράς ή αυθόρμητης έκφρασης φιλίας.

Γλείψιμο κατευνασμού

Μεταξύ τους, τα σκυλιά χαμηλότερης ιεραρχίας γλείφουν γύρω από το ρύγχος ενός ανώτερου μέλους της αγέλης για να το εξευμενίσουν. Αυτή η συμπεριφορά είναι επίσης δυνατή κατά την αλληλεπίδραση με ανθρώπους. Για παράδειγμα, ο σκύλος θα το δείξει αν ο άνθρωπος μαλώνει δυνατά ή είναι πολύ σφιγμένος. Η ανθρώπινη συμπεριφορά δεν χρειάζεται να σχετίζεται με τον σκύλο. Ορισμένα σκυλιά γλείφουν τον δίποδο φίλο τους όταν διαφωνεί με κάποιον άλλο - ή όταν τραγουδάει δυνατά και στραβά. Ο σκύλος θέλει να τον ηρεμήσει. Μερικές φορές το γλείψιμο χρησιμεύει επίσης για να ηρεμήσει. Για παράδειγμα, στον κτηνίατρο ή σε άλλες καταστάσεις που αγχώνουν τον τετράποδο φίλο.

Γιατί με γλείφει ο σκύλος μου

Κάλεσμα για παιχνίδι, διασκέδαση και χάδια

Γιατί με γλείφει ο σκύλος μου; Μερικές φορές τα σκυλιά θέλουν να πετύχουν κάτι με το γλείψιμο. Ορισμένοι τετράποδοι φίλοι έχουν μάθει, για παράδειγμα, ότι ο άνθρωπός τους στρέφεται προς το μέρος τους όταν τους γλείφει το χέρι. Θέλουν να πάρουν ένα χάδι με αυτόν τον τρόπο. Ή βαριούνται και τραβούν την προσοχή στον εαυτό τους γλείφοντας. Το γλείψιμο μπορεί τελικά να ωθήσει τον ιδιοκτήτη του σκύλου να παίξει μαζί τους ή να του δώσει μια λιχουδιά. Θυμηθείτε: η αντίδρασή σας στο γλείψιμο θα καθορίσει την προτροπή που θα συνδέσει ο σκύλος με αυτό. Σκεφτείτε λοιπόν αν η συμπεριφορά σας θα πρέπει να δημιουργήσει μια συνήθεια με το γλείψιμο.

Γευστική εμπειρία

Έχετε φάει κάτι λαχταριστό ή έχετε χαϊδέψει έναν άλλο σκύλο; Ο τετράποδος φίλος σας θα ήθελε να μάθει τι ακριβώς κάνατε! Το γλείψιμο εξυπηρετεί την απορρόφηση μορίων οσμής και γεύσης. Πολλά σκυλιά θέλουν να μάθουν περισσότερα για τις ενδιαφέρουσες μυρωδιές γλείφοντάς τες. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούν κυριολεκτικά να "γλείφουν" τη μυρωδιά των άλλων σκύλων από το χέρι σας. Επιπλέον, ο αλμυρός ανθρώπινος ιδρώτας και άλλες μυρωδιές του σώματος είναι μαγικά ελκυστικές για πολλούς σκύλους. Είναι απλά η καλή γεύση που οδηγεί στο γλείψιμο.

Μπορούν οι σκύλοι να μεταδώσουν ασθένειες με το γλείψιμο;

Σε πολλούς ανθρώπους αρέσει όταν ο σκύλος τους τους γλείφει. Άλλοι βρίσκουν το γλείψιμο μάλλον αηδιαστικό - ειδικά όταν η γλώσσα του σκύλου περνάει με θάρρος πάνω στο πρόσωπο τους. Θα πρέπει να αποφεύγεται η επαφή μεταξύ βλεννογόνων μεμβρανών. Με αυτόν τον τρόπο, ο σκύλος δεν μεταδίδει μικρόβια που προκαλούν ασθένειες. Τα εντερικά παράσιτα μεταδίδονται κυρίως μέσω των κοπράνων. Αλλά αν ο σκύλος έχει προηγουμένως γλείψει τον πρωκτό του και στη συνέχεια γλείφει το πρόσωπο του ανθρώπου του, αυτός είναι επίσης ένας τρόπος μετάδοσης. Τα σκυλιά μπορούν επίσης να μεταδώσουν διάφορα βακτήρια. Ένα από αυτά είναι η Pasteurella multocida. Οι προσβεβλημένοι τετράποδοι φίλοι δεν παρουσιάζουν συμπτώματα ασθένειας, αλλά μπορούν να μολύνουν τον άνθρωπο. Στη χειρότερη περίπτωση, μπορεί να οδηγήσουν σε δηλητηρίαση του αίματος ή μηνιγγίτιδα. Η μόλυνση είναι πολύ σπάνια. Παρ' όλα αυτά, αν ένας σκύλος έχει γλείψει τα χέρια σας, θα πρέπει να τα πλύνετε πριν ετοιμάσετε φαγητό ή πριν τρίψετε τα μάτια σας. Αυτός ο κανόνας υγιεινής να ισχύει ιδιαίτερα για τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα και τα παιδιά.

Ο σκύλος μου με γλείφει: Πώς να αντιδράσω;

Όπως συμβαίνει συχνά, ενισχύστε την επιθυμητή συμπεριφορά και αγνοήστε την ανεπιθύμητη. Διδάξτε στο κουτάβι σας αν θέλετε να σας γλείψει ή όχι. Επειδή αυτό που μπορεί να είναι γλυκό για ένα μικρό κουτάβι Αγίου Βερνάρδου, μπορεί να είναι λιγότερο ευχάριστο για ένα οκτάχρονο σκύλο Αγίου Βερνάρδου. Αν δεν θέλετε ο σκύλος σας να γλείψει το πρόσωπό σας, γυρίστε το μακριά του. Στη συνέχεια, μην του δίνετε σημασία για περίπου 30 δευτερόλεπτα. Με αυτόν τον τρόπο, το ζώο μαθαίνει ότι το γλείψιμο του προσώπου σας έχει το αντίθετο αποτέλεσμα. Δηλαδή, διακόπτει την κοινωνική αλληλεπίδραση. Ομοίως, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι δεν υποστηρίζετε το "γλείψιμο για ανταμειβή λειχουδιών", αλλά το αγνοείτε. Διαφορετικά, το χάιδεμα είναι μια φιλική προς τα ζώα "απάντηση" στη στοργή του σκύλου σας.

Τα πιο χρήσιμα άρθρα μας
1 min

Επιτρέπεται να φιλάω το σκύλο μου;

Πολλοί ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων φιλούν τους σκύλους και τις γάτες τους. Ας ελπίσουμε μόνο να έχουν βουρτσίσει καλά τα δόντια τους και του κατοικίδιου ζώου τους! Πέρα από την  πλάκα όμως - οι αγκαλιές με ζώα μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να είναι όχι μόνο ανθυγιεινές, αλλά και επικίνδυνες. Διαβάζοντας το άρθρο μας μπορείτε να μάθετε αν επιτρέπεται να φιλάτε το σκύλο σας.
1 min

Τι καταλαβαίνουν οι σκύλοι;

Μερικές φορές φαίνεται ότι οι σκύλοι καταλαβαίνουν ακριβώς τι προσπαθεί να τους πει ο άνθρωπός τους. Πολλοί ζωόφιλοι είναι σίγουροι ότι ο σκύλος τους καταλαβαίνει τέλεια. Ωστόσο, στην καθημερινότητα υπάρχουν συχνά αρκετές παρανοήσεις μεταξύ σκύλου και ανθρώπου. Διότι αυτό που σε μας φαίνεται αυτονόητο, δεν είναι πάντα έτσι για το σκύλο. Τι καταλαβαίνουν πραγματικά οι σκύλοι;
1 min

Μασουλάει ο σκύλος τα πάντα; Αιτίες & Συμβουλές

Σκισμένα παπούτσια ή φαγωμένα έπιπλα - τα μυτερά δόντια του σκύλου μπορούν να καταστρέψουν αρκετά πράγματα. Αλλά γιατί οι σκύλοι εκδηλώνουν τέτοιου είδους συμπεριφορά και μασουλάνε τα πάντα; Εδώ θα βρείτε πιθανές αιτίες και συμβουλές.