Η κοινωνικοποίηση του κουταβιού σας

koinonikopoíisi tou koutavioú

Ισορροπημένος συνδυασμός επιβράβευσης και αυστηρότητας

Ο σκύλος είναι από τη φύση του ζώο αγέλης. Με άλλα λόγια, είναι απολύτως απαραίτητο να υπάρχει στην οικογένεια ιεραρχία. Πρέπει να τεθούν σαφείς κανόνες, τους οποίους και θα πρέπει να υπακούει κάθε μέλος της οικογένειας. Επιπλέον, όταν δίνετε στο σκύλο σας μία εντολή, παίζει πιο σημαντικό ρόλο ο τόνος και η χροιά της φωνής σας παρά η έντασή της. Επίσης η εκφώνηση σύντομων και ξεκάθαρων εντολών θα πρέπει να συνοδεύεται από σαφή οπτικά σήματα των χεριών. Σε κάθε ξεχωριστή εντολή θα πρέπει να χρησιμοποιείτε πάντα η ίδια λεκτική εκφώνηση συνδυαστικά με το ίδιο οπτικό σήμα. Όλα αυτά είναι πολύ σημαντικά για εσάς που είστε νέος ιδιοκτήτης σκύλου, διότι σας βοηθούν να ασκείτε εξουσία, ακόμα και αν μερικές φορές σας είναι δυσάρεστο.

Θέστε τα θεμέλια μιας σωστής ανάπτυξης

Θα πρέπει από την πρώτη κιόλας ημέρα να αρχίσετε να εκπαιδεύετε το κουτάβι σας στην υπακοή των βασικών εντολών όπως “κάτσε”, “έλα” και “άφησέ το” ή “όχι”, ωστόσο δεν πρέπει να το παρακάνετε με την εκπαίδευση. Αρκεί να κάνετε εξάσκηση των εντολών για πέντε λεπτά τρεις φορές την ημέρα, συνδυάζοντας την εκπαίδευση με άφθονα χάδια και παιχνίδια. Είναι πολύ σημαντικό να μην αφήνετε καμία άσκηση στη μέση, προτού ολοκληρωθεί με επιτυχία. Θα πρέπει να επαινείτε συνεχώς το σκύλο σας και να τον επιβραβεύετε, κάθε φορά που ο ίδιος υπακούει μία εντολή. Παρακάτω ακολουθεί περιγραφή των σταδίων ανάπτυξης κάθε κουταβιού:

10η-12η εβδομάδα: Στάδιο κοινωνικοποίησης

Μέχρι τώρα τα κουτάβια, αλληλεπιδρώντας με ενήλικα ζώα, έχουν μάθει πως συμπεριφέρονται οι σκύλοι. Σε αυτό το στάδιο οι πιο ηλικιωμένοι σκύλοι βάζουν τα κουτάβια στη θέση τους, δείχνοντας ποιος έχει το πάνω χέρι. Αυτό σημαίνει ότι κι εσείς θα πρέπει να βάλετε όρια στο μικρό τετράποδο φίλο σας. Θα πρέπει να μάθει ότι δεν πρέπει να ροκανίζει ό,τι βρίσκεται τριγύρω. Η εξάσκηση δεν πρέπει ποτέ να ξεπερνά το ένα τέταρτο και θα πρέπει να επιβραβεύετε το μικρό σκυλάκι σας για όλα όσα κάνει σωστά.

13η-16η εβδομάδα: Στάδιο ιεραρχίας

Εάν το κουτάβι εξακολουθούσε να ζει σε μία αγέλη σκύλων, σε αυτή τη χρονική περίοδο θα άρχιζε να κατανοεί την έννοια της ιεραρχίας. Στην προκειμένη περίπτωση, η «ιεραρχία» δε σχετίζεται και τόσο με τη σωματική δύναμη. Από τη στιγμή που ο σκύλος ζει μαζί με ανθρώπους, θα προσπαθήσει να κερδίσει το πάνω χέρι στη σχέση σας. Όταν ο σκύλος είναι ακόμα κουτάβι υπερβαίνει τα όρια και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου θα πρέπει να είστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί, ώστε να εξακολουθείτε να παραμένετε ο «αρχηγός της αγέλης». Εάν για παράδειγμα ο σκύλος σας θέλει τον καναπέ δικό του και δε σας αφήνει να καθίσετε επάνω, μην αδιαφορήσετε και αφήσετε να περάσει το δικό του. Να περνάτε πρώτοι το κατώφλι της πόρτας, και που και που να απομακρύνετε το μπολ φαγητού, να εξετάζετε το περιεχόμενό του και στη συνέχεια να το επιστρέφετε στο κουτάβι σας. Είναι πλέον ιδιαίτερα σημαντικό να υπάρχει συνέπεια και να μην επιτρέπετε στο κατοικίδιο ζώο σας να ξεπερνά τα όρια, που εσείς έχετε θέσει. Ο σκύλος θα πρέπει να αναγνωρίζει ότι εσείς είστε ο «αρχηγός της αγέλης», και να σας ακολουθεί παντού με χαρά.

17η-24η εβδομάδα: Συνειδητοποίηση περιβάλλοντος

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο σκύλος αρχίζει να κατανοεί το περιβάλλον του και να έχει συνείδηση των όσων συμβαίνουν. Τώρα είναι η στιγμή που πρέπει να εμβαθύνει σε όλα όσα έχει μάθει. Είναι επίσης σημαντικό, ο σκύλος να έρχεται σε επαφή με άλλους εκπροσώπους του είδους, ώστε να μάθει την κοινωνική συμπεριφορά ενός σκύλου. Για το σκοπό αυτό, σε πολλές περιοχές διοργανώνονται συναντήσεις κουταβιών, ώστε τα ζώα να κοινωνικοποιούνται. Επιπλέον, συχνά σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις παρέχονται από εξειδικευμένο προσωπικό οδηγίες εκπαίδευσης και απαντήσεις σε ερωτήματα σχετικά με την ανάπτυξη του κουταβιού. Η συμμετοχή σε τέτοιες εκδηλώσεις δεν κοστίζει συνήθως πολύ και επιτρέπει στο σκύλο να μη χάνει την επαφή με άλλους εκπροσώπους του είδους. Μεταξύ του 5ου και του 6ου μήνα ο σκύλος γίνεται πιο ανεξάρτητος και χρειάζεται έναν έμπειρο χειριστή, καθώς πλέον οδεύει προς την περίοδο της εφηβείας.

6ος – 12ος μήνας: Στάδιο εφηβείας

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο σκύλος είναι στην ηλικία της εφηβείας και εναντιώνεται προς όλα και όλους. Η συμπεριφορά του είναι άξεστη και προσπαθεί επανειλημμένως να αμφισβητήσει τη θέση του αφεντικού του. Μην του επιτρέψετε να διεκδικεί γρυλίζοντας το μπολ ή το τραπέζι ταΐσματος. Με απόλυτη συνέπεια δείξτε του ότι εξακολουθούν να ισχύουν οι κανόνες που ίσχυαν μέχρι τώρα. Από τον 7ο μήνα περίπου, η θηλυκή σκυλίτσα ξεκινά να έχει οίστρο και ο αρσενικός σκύλος αρχίζει να μαρκάρει την περιοχή του, σηκώνοντας το πόδι του σε κάθε γωνία. Πλέον το μικρό σκυλάκι σας ενηλικιώνεται σιγά-σιγά.

Επαγγελματική καθοδήγηση κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης

Εάν παρ’ όλα αυτά αντιμετωπίζετε προβλήματα με την εκπαίδευση ή προτιμάτε να εκπαιδεύσετε το σκύλο σας στο πλαίσιο μιας ομάδας, τότε καλό θα ήταν να εγγραφείτε σε ένα πρόγραμμα βασικής εκπαίδευσης σκύλων. Τέτοιου είδους μαθήματα προσφέρονται μεταξύ άλλων από ομίλους καθαρόαιμων σκύλων. Ρωτήστε τον κυνοφιλικό όμιλο της περιοχής σας, εάν προσφέρει τέτοιου είδους σεμινάρια. Επιπλέον, πολλά καταφύγια προστασίας ζώων προσφέρουν μαθήματα εκπαίδευσης σκύλων, προκειμένου το κατοικίδιο ζώο σας να έχει μια σωστή οδική συμπεριφορά και να σας συνοδεύει με ασφάλεια στο δρόμο.

Τα πιο χρήσιμα άρθρα μας
4 min

Το κουτάβι μου δαγκώνει: Τι να κάνω;

Από την ηλικία των έξι περίπου εβδομάδων, τα κουτάβια έχουν 28 μυτερά δόντια, τα οποία τους αρέσει πολύ να χρησιμοποιούν. Στην αρχή, αυτά τα πρώτα δόντια απλά τσιμπάνε ενοχλητικά και δεν προκαλούν σοβαρούς τραυματισμούς. Ωστόσο, κάθε ιδιοκτήτης σκύλου πρέπει να δώσει μεγάλη σημασία στο να εκπαιδευτεί του κουταβάκι του το συντομότερο στην αναστολή του δαγκώματος. Τι μπορώ λοιπόν να κάνω, αν το κουτάβι μου δαγκώνει;
4 min

Γιατί με Γλύφει ο Σκύλος μου;

Σάλια παντού πάνω μας - μερικοί λάτρεις των σκύλων πιστεύουν ότι αυτό είναι υπέροχο. Άλλοι δίνουν λιγότερη σημασία στην επαφή με την υγρή γλώσσα του σκύλου. Αλλά γιατί ο σκύλος μας, μας γλείφει; Διαβάστε παρακάτω που εξηγούμε γιατί αρέσει στα σκυλιά να γλείφουν τους ανθρώπους.
1 min

Τι καταλαβαίνουν οι σκύλοι;

Μερικές φορές φαίνεται ότι οι σκύλοι καταλαβαίνουν ακριβώς τι προσπαθεί να τους πει ο άνθρωπός τους. Πολλοί ζωόφιλοι είναι σίγουροι ότι ο σκύλος τους καταλαβαίνει τέλεια. Ωστόσο, στην καθημερινότητα υπάρχουν συχνά αρκετές παρανοήσεις μεταξύ σκύλου και ανθρώπου. Διότι αυτό που σε μας φαίνεται αυτονόητο, δεν είναι πάντα έτσι για το σκύλο. Τι καταλαβαίνουν πραγματικά οι σκύλοι;