{"url":"https://www.zooplus.gr/periodiko/skyloi/ekpaideusi-skylon/kyriarxos-skylos","title":"Κυριαρχία στους Σκύλους: Πώς να Θέσετε υπό Έλεγχο το \"Σκύλο Άλφα\".","mag_id":235286,"is_single":true,"cat_name":"Σκύλοι","sub_cat_id":2023,"sub_cat_name":"Εκπαίδευση Σκύλων","cat_id":1998}
Αν ο σκύλος σας είναι κυριαρχικός, αυτό συνήθως οφείλεται σε λάθη που έγινα κατά την εκπαίδευση.
Όταν οι σκύλοι δεν υπακούν ή συμπεριφέρονται επιθετικά προς τους άλλους σκύλους ή ανθρώπους, αυτό συχνά ερμηνεύεται ως κυριαρχική συμπεριφορά. Τι σημαίνει όμως η κυριαρχία στους σκύλους και πώς μπορείτε να την θέσετε υπό έλεγχο στον σκύλο σας;
Οι σκύλοι κατάγονται από τους λύκους και, όπως οι λύκοι, οι σκύλοι ζουν από τη φύση τους σε αγέλες. Ακριβώς όπως και οι πρόγονοί τους, οι σκύλοι έχουν συνειδητοποιήσει ότι η ζωή σε μια αγέλη είναι πολύ πιο εύκολη από τη ζωή του μοναχικού ζώου. Μαζί μπορούν να προστατευτούν καλύτερα από τον κίνδυνο και το κυνήγι σε μια ομάδα είναι μακράν πιο αποδοτικό.
Ωστόσο, αντίθετα με ό,τι πιστεύαμε για πολύ καιρό, ούτε οι λύκοι ούτε οι σκύλοι έχουν αυστηρή ιεραρχία στις αγέλες τους. Αντιθέτως, οι άγριοι λύκοι και σκύλοι ζουν σε ένα είδος ομάδας σαν οικογένεια, της οποίας ηγούνται συνήθως τα γηραιότερα ζώα. Οι επιθετικές μάχες για τον ρόλο του κυρίαρχου ζώου (Άλφα) συνήθως δεν συμβαίνουν εντός της ομάδας.
Αρχηγός ή υποτακτικός από τη φύση του;
Πρόσφατες μελέτες σε άγριους λύκους και σκύλους δείχνουν ότι δεν υπάρχει ένα ξεκάθαρα κυρίαρχο ζώο, αυτό που αποκαλούμε «Άλφα». Βέβαια, κάποια μεμονωμένα μέλη της αγέλης επιδεικνύουν μερικές φορές κυριαρχική συμπεριφορά. Ωστόσο, αυτό δεν εξαρτάται τόσο από τον γενικό ρόλο τους στην αγέλη, αλλά περισσότερο από μια συγκεκριμένη κατάσταση.
Εάν, για παράδειγμα, ένας σκύλος της αγέλης έχει στην κατοχή του ένα κόκαλο, αυτός θεωρείται εκείνη τη στιγμή ο «αρχηγός», ο οποίος επιτρέπεται να αποφασίσει τι θα γίνει με το κόκαλο. Τα άλλα μέλη της αγέλης δεν το αμφισβητούν αυτό. Αποδέχονται ότι ο άλλος είναι επικεφαλής εκείνη τη στιγμή και αυτόματα γίνονται υποτακτικοί. Ωστόσο, αυτό δεν καθιστά γενικά τον κάτοχο του κόκαλου τον αρχηγό που παίρνει πάντα πρώτος την τροφή του.
Αν, για παράδειγμα, ένα μέχρι πριν λίγο, κατώτερο ζώο έχει πιάσει ένα θήραμα, μπορεί επίσης να αποφασίσει γι’ αυτό εκείνη τη στιγμή μόνο του. Το αν ένας σκύλος συμπεριφέρεται κυριαρχικά ή υποτακτικά εξαρτάται λοιπόν από την εκάστοτε κατάσταση και την εκάστοτε στιγμή.
Είναι ο Άλφα σκύλος ένας μύθος;
Αν οι άγριοι λύκοι γίνονται επιθετικοί, συνήθως το δείχνουν μόνο απέναντι σε λύκους που δεν ανήκουν στην «οικογένειά» τους και που αποτελούν κάποια απειλή για την αγέλη τους, είτε επειδή θέλουν να διεκδικήσουν την τροφή τους ή την περιοχή τους, για παράδειγμα. Σε αντίθεση με ό,τι πιστεύαμε παλιότερα, ούτε οι λύκοι ούτε οι σκύλοι επιδιώκουν θέση εξουσίας στην αγέλη τους.
Ένας Άλφα σκύλος, ο οποίος πρέπει να αποδεικνύει ξανά και ξανά την υψηλή του θέση με μάχες κυριαρχίας μέσα στην αγέλη του, δεν συναντάται φυσικά στους άγριους σκύλους.
Τι σημαίνει κυριαρχία στους σκύλους;
Παρά τα νέα αυτά ευρήματα, η θεωρία περί κυριαρχίας στους σκύλους παραμένει. Εάν ένας σκύλος συμπεριφέρεται ανυπάκουα προς τον ιδιοκτήτη του, αυτό συχνά ερμηνεύεται ως μια προσπάθεια του σκύλου να αναλάβει τον ρόλο του αρχηγού της αγέλης. Θέλει να γίνει το κυρίαρχο ζώο και να επιδείξει τη δύναμή του στο αφεντικό του.
Εάν η εκπαίδευση του σκύλου δεν είναι επιτυχής και ο σκύλος «σέρνει από τη μύτη» τον ιδιοκτήτη του, αυτό συχνά δικαιολογείται με τον ισχυρισμό ότι ο σκύλος είναι πολύ κυριαρχικός. Αλλά τι ακριβώς σημαίνει η κυριαρχία στους σκύλους; Μπορούμε όντως να την εντοπίσουμε σε μια ανυπακοή του σκύλου προς τους ανθρώπους του; Και, αντίστροφα, πρέπει ο σκύλος να είναι υποτακτικός για να υπακούει;
Έχει νόημα η εκπαίδευση για έναν κυριαρχικό σκύλο;
Για χρόνια, οι ειδικοί και οι εκπαιδευτές σκύλων συμφωνούσαν ότι η εκπαίδευση σκύλων μπορεί να είναι επιτυχής μόνο εάν ο σκύλος αποδέχεται ότι το αφεντικό του είναι «ο αρχηγός της αγέλης». Σύμφωνα με αυτήν την προσέγγιση, προκειμένου να ενισχύσουν αυτήν τη θέση του αρχηγού, οι ιδιοκτήτες πρέπει να χρησιμοποιούν διάφορες μεθόδους που να καθιστούν επανειλημμένα σαφή στον σκύλο την κατώτερη θέση του στην οικογενειακή αγέλη.
Ακόμη και σήμερα, πολλοί άνθρωποι είναι της άποψης ότι ένας σκύλος πρέπει να παίρνει την τροφή του μόνο όταν το αφεντικό του έχει τελειώσει το φαγητό. Επιπλέον, ισχυρίζονται ότι ο ιδιοκτήτης πρέπει πάντα να περνάει την πόρτα πριν από τον σκύλο του και ποτέ να μην αφήνει τον τετράποδο φίλο του να περνάει πρώτος. Το να κοιμάται ο σκύλος στο κρεβάτι του ιδιοκτήτη ή να κάθεται στο αγαπημένο μέρος του ιδιοκτήτη θα πρέπει να είναι εντελώς απαγορευμένο.
Πολλά βιβλία εκπαίδευσης σκύλων περιγράφουν επίσης τη λεγόμενη τεχνική Alpha Roll. Σε αυτήν την τεχνική οι ιδιοκτήτες έπρεπε να κρατούν τον ανυπάκουο σκύλο τους σε θέση υποταγής στο έδαφος. Δυστυχώς, αυτές οι μέθοδοι ήταν επιτυχείς μόνο σε ελάχιστες περιπτώσεις. Τα υποτιθέμενα «προβλήματα κυριαρχίας», όπως το να τραβάει ο σκύλος το λουρί, το να αγνοεί τις εντολές, το να υπερασπίζεται επιθετικά την τροφή ή το να χοροπηδά, συνήθως δεν επιλύονταν μετά από μια τέτοια εκπαίδευση Άλφα σκύλου. Ποιος ήταν ο λόγος γι’ αυτό;
Ένας κυριαρχικός σκύλος δεν είναι αυτόματα και ανυπάκουος
Το πρόβλημα με την εκπαίδευση Άλφα σκύλων είναι ότι βασίζεται στην υπόθεση ότι τα σκυλιά θέλουν από τη φύση τους να είναι αρχηγοί της αγέλης και προσπαθούν συνεχώς να επιβάλλουν αυτήν τους την επιθυμία μέσω κυριαρχικής συμπεριφοράς. Ωστόσο, όπως περιγράφεται παραπάνω, πρόσφατες επιστημονικές μελέτες σε άγριους λύκους και σκύλους αμφισβητούν έντονα αυτήν την ενστικτώδη επιθυμία για τον ρόλο του κυρίαρχου ζώου.
Επιπλέον, είναι αμφίβολο αν οι σκύλοι εκλαμβάνουν πραγματικά την ανθρώπινη οικογένειά τους ως αγέλη. Πολλοί ειδικοί είναι σήμερα της άποψης ότι οι σκύλοι σχηματίζουν αγέλη μόνο με το είδος τους. Κατά συνέπεια, οι τετράποδοι φίλοι μας γνωρίζουν πολύ καλά ότι αυτοί και εμείς δεν είμαστε ίδιοι. Επομένως, το να ονομάσουμε την επιθυμία για κυριαρχία ως αιτία της ανυπακοής, της επιθετικότητας ή του πείσματος δεν ανταποκρίνεται στην πραγματική επιθυμία του σκύλου. Είναι γεγονός ότι ένας σκύλος δεν είναι ανυπάκουος επειδή είναι κυριαρχικός, αλλά επειδή έχει εκπαιδευτεί λανθασμένα ή ανεπαρκώς.
Τι είναι στην πραγματικότητα η κυριαρχία;
Ακόμα κι αν ακούγεται τόσο απλό, το αν ένας σκύλος είναι κυριαρχικός δεν φαίνεται από το γεγονός ότι ο σκύλος τραβάει το λουρί απλώς επειδή θέλει να «κάνει κουμάντο». Ή ότι είναι επιθετικός απέναντι σε ξένους επειδή, ως κυρίαρχο ζώο, θα έπαιζε απλώς τον ρόλο του προστάτη.
Αντιθέτως: Η κυριαρχία στους σκύλους εκδηλώνεται μάλλον με μια αξιοσημείωτη παρουσία και εσωτερική ηρεμία του ζώου. Οι κυρίαρχοι σκύλοι έχουν αυτοπεποίθηση. Έχουν επίγνωση της κυριαρχίας τους και δεν χρειάζονται το επιθετικό γρύλισμα ή το δυνατό γάβγισμα για να αποδείξουν τη δύναμή τους στους άλλους.
Σε μια ομάδα αφηνιασμένων σκύλων, ο κυρίαρχος σκύλος στέκεται σχετικά ήρεμα στην άκρη. Όχι επειδή είναι ντροπαλός, αλλά επειδή δεν χρειάζεται αυτά τα παιχνίδια μάχης. Είναι σε όρθια στάση, κινείται με σίγουρο και σταθερό τρόπο και το κεφάλι και τα αυτιά του είναι σηκωμένα ψηλά. Μια σφιγμένη ουρά ή μια καμπυλωτή πλάτη, σημάδια που δείχνουν ότι ο σκύλος φοβάται ή είναι νευρικός, σπάνια θα παρατηρηθούν σε κυρίαρχους σκύλους.
Πως να ερμηνεύετε σωστά την προβληματική συμπεριφορά των σκύλων
Παρά τα νέα αυτά ευρήματα, τα πραγματικά προβλήματα που κρύβονται πίσω από τον φόβο της κυριαρχικής συμπεριφοράς ενός σκύλου δεν έχουν φυσικά εξαφανιστεί. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ένας σκύλος που αγνοεί όλους τους κανόνες και τις εντολές αποτελεί σοβαρό κίνδυνο. Αντί όμως να δικαιολογούμε την προβληματική συμπεριφορά με την ψευδή επισήμανση της κυριαρχικής συμπεριφοράς του σκύλου, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τα πραγματικά αίτια αυτής της συμπεριφοράς.
Γιατί ο σκύλος σας δεν σας υπακούει; Θα θέλαμε να σας εξηγήσουμε τα πραγματικά αίτια και πώς μπορείτε να θέσετε υπό έλεγχο την προβληματική συμπεριφορά του σκύλου σας με τη βοήθεια των πέντε παραδειγμάτων που ακολουθούν.
Παράδειγμα 1ο
«Ο σκύλος μου δεν υπακούει τις εντολές μου»
Εάν ένας σκύλος δεν υπακούει στο «κάτω», «κάτσε» ή «άσ’ το», αυτό δεν είναι μόνο πολύ κουραστικό για τους ανθρώπους και τους σκύλους στην κοινή τους καθημερινότητα, αλλά και επικίνδυνο. Η βόλτα με έναν σκύλο που δεν περπατάει δίπλα σας και δεν έρχεται όταν τον καλείτε, μπορεί να γίνει πραγματικό μαρτύριο.
Ωστόσο, ο λόγος για την ανυπακοή ενός σκύλου δεν οφείλεται στο ότι ο σκύλος είναι απλώς ένας Άλφα σκύλος. Όσο σκληρό και αν ακούγεται, το λάθος στο οποίο οφείλεται η ανυπακοή έγκειται στην ελλιπή ή λανθασμένη εκπαίδευση και άρα αποκλειστικά στον ιδιοκτήτη.
Είναι αδιάφορο το αν πρόκειται για έναν Γερμανικό Ποιμενικό γεμάτο αυτοπεποίθηση ή για ένα νευρικό Τεριέ: Όλοι οι σκύλοι έχουν την ικανότητα να μάθουν εντολές. Είναι πρόθυμοι να υπακούσουν τον ιδιοκτήτη τους, υπό την προϋπόθεση ότι εμπιστεύονται αυτόν και τις ικανότητές του. Αυτό σημαίνει ότι ο σκύλος σας πρέπει να πειστεί ότι εσείς ως ιδιοκτήτης έχετε ανά πάσα στιγμή τον έλεγχο της κατάστασης και ότι αξίζει τον κόπο να σας υπακούει, είτε επειδή ο σκύλος σας εξοικονομεί ενέργεια και γλυτώνει άγχος είτε επειδή προκύπτει και κάποια ανταμοιβή γι’ αυτόν.
Κερδίστε την εμπιστοσύνη του σκύλου σας
Μία από τις πιο συνηθισμένες αιτίες ανυπακοής είναι ότι ο σκύλος σας δεν εμπιστεύεται τις εντολές σας και τη συνέπειά τους, για παράδειγμα, επειδή οι εντολές είναι ασαφείς ή επειδή είναι αντιφατικές. Οι σκύλοι δίνουν μεγάλη προσοχή στη γλώσσα του σώματος. Αν αυτή δεν ταιριάζει με την εντολή σας, μπορεί αυτό να είναι ένας λόγος για να μην υπακούει. Αν, για παράδειγμα, λέτε «ξάπλωσε», ενώ εσείς οι ίδιοι τρέχετε πάνω-κάτω με αγωνία και νευρικότητα, ο σκύλος σας δύσκολα θα καταλάβει γιατί πρέπει τώρα να καθίσει ήρεμα.
Επομένως, βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας μπορεί να εμπιστευθεί την ορθότητα των εντολών σας. Οι εντολές σας πρέπει να είναι πάντα σαφείς και ξεκάθαρες. Πρέπει να ταιριάζουν με τη στάση του σώματός σας και να δίνονται τη σωστή στιγμή. Ακριβώς όπως ο έπαινος και η επίπληξη, οι σκύλοι καταλαβαίνουν τις εντολές μόνο αν σχετίζονται άμεσα με πράξεις. Το να τιμωρείτε έναν σκύλο ώρες αργότερα επειδή έκανε τη «δουλειά» του στο χαλί είναι εξίσου άχρηστο με το να του λέτε στη διαδρομή για το σούπερ μάρκετ ότι θα πρέπει όταν φτάσετε εκεί να σας περιμένει έξω.
Παράδειγμα 2ο
«Ο σκύλος μου τραβάει το λουρί»
Όταν ένας σκύλος τραβάει το λουρί, οι ιδιοκτήτες συχνά δικαιολογούνται λέγοντας ότι ο σκύλος είναι πολύ κυριαρχικός. Στην πραγματικότητα, όμως, κανένας σκύλος δεν τραβάει το λουρί επειδή είναι κυριαρχικός, αλλά απλώς επειδή τον αφήνετε να το τραβάει. Μερικοί ιδιοκτήτες σκύλων παραπατάνε τρέχοντας πίσω από το παιχνιδιάρικο κουτάβι τους διασκεδάζοντας και μετά απορούν που εξακολουθεί να τραβάει το λουρί όταν μεγαλώσει. Μόλις ο σκύλος σας μάθει ότι αξίζει τον κόπο να τραβάει το λουρί του, είναι φυσικό να το ξαναδοκιμάζει κάθε φορά.
Η σωστή συμπεριφορά με το λουρί δεν είναι θέμα υποταγής ή κυριαρχίας, είναι απλώς θέμα εκπαίδευσης. Διδάξτε στον σκύλο σας ότι το τράβηγμα του λουριού κυριολεκτικά «δεν θα οδηγήσει πουθενά». Μία δοκιμασμένη μέθοδος είναι να σταματάτε αμέσως μόλις ο σκύλος αρχίσει να τραβάει το λουρί ή να κάνετε μερικά βήματα πίσω. Συνεχίστε την πορεία σας μόνο όταν το λουρί είναι και πάλι χαλαρό. Κάνετε αυτή την άσκηση με συνέπεια. Το να αφήνετε τον σκύλο να τραβάει το λουρί κάθε τόσο, θα σας δημιουργήσει μεγαλύτερο πρόβλημα μακροπρόθεσμα απ’ ό,τι αν φροντίσετε από την αρχή να μάθει ο σκύλος σας να ακολουθεί πάντα τις οδηγίες σας.
Παράδειγμα 3ο
«Ο σκύλος μου συμπεριφέρεται επιθετικά προς τους ξένους»
Ένα είναι σίγουρο, κανένας σκύλος δεν γεννιέται κυριαρχικός ή επιθετικός. Φυσικά, ορισμένες ράτσες σκύλων, όπως τα Ροτβάιλερ, οι Γερμανικοί Ποιμενικοί, τα Ντόμπερμαν ή τα Πίτμπουλ, έχουν από τη φύση τους κάπως υψηλότερο ένστικτο προστασίας και χαμηλότερο όριο ευερεθιστότητας.
Αλλά κανένας σκύλος στον κόσμο δεν επιτίθεται σε άλλον σκύλο ή άνθρωπο απλά και μόνο από μια παρόρμηση. Η επιθετικότητα δεν είναι πρόβλημα των «Άλφα σκύλων», αλλά πολύ περισσότερο των σκύλων που αισθάνονται ανασφαλείς και νιώθουν άβολα.
Μία από τις πιο συνηθισμένες αιτίες της επιθετικής συμπεριφοράς προς τους ξένους είναι ότι ο σκύλος σας αισθάνεται ότι το αφεντικό του νιώθει ανασφάλεια και γι’ αυτό πιστεύει ότι πρέπει να σας υπερασπιστεί και να σας προστατεύσει. Αν αγχώνεστε όταν σας πλησιάζει κάποιος άλλος περιπατητής στο δάσος και φοβάστε ότι ο σκύλος σας θα αρχίσει να γαβγίζει επιθετικά, ο σκύλος σας σίγουρα θα το διαισθανθεί και τελικά θα επιδείξει αυτήν τη συμπεριφορά. Οι προσπάθειες να ηρεμήσετε τον σκύλο σας με το να τον καλοπιάσετε με λόγια ή να τον χαϊδέψετε, θα επικυρώσουν απλώς τη συμπεριφορά του.
Δείξτε στον σκύλο σας ότι έχετε τον έλεγχο της κατάστασης
Πρέπει να πείσετε τον σκύλο σας ότι δεν υπάρχει λόγος να σας προστατεύσει. Ποτέ μη δείχνετε στον σκύλο σας ότι είστε φοβισμένοι ή νευρικοί. Συμπεριφερθείτε με αυτοπεποίθηση και προσπαθήστε να αγνοήσετε την επιθετικότητα του σκύλου σας.
Μην υποχωρείτε ποτέ και να τον χαϊδεύετε και να τον επιβραβεύετε μόνο όταν καταφέρνει να παραμείνει ήρεμος μπροστά στον ξένο.
Παράδειγμα 4ο
«Ο σκύλος μου δεν ανέχεται κανέναν κοντά στην τροφή του»
Οι σκύλοι είναι από τη φύση τους εγωιστές που ενδιαφέρονται για τη δική τους καλοπέραση. Η υπεράσπιση των απαραίτητων για την επιβίωση, όπως η τροφή, δεν είναι επομένως συνέπεια της κυριαρχίας, αλλά πολύ περισσότερο αποτέλεσμα ενός έμφυτου ενστίκτου αυτοσυντήρησης.
Ενώ η υπεράσπιση της λείας είναι απολύτως φυσιολογική στους άγριους λύκους ή σκύλους, μπορεί γρήγορα να γίνει πρόβλημα όταν συμβιώνουν με ανθρώπους. Για παράδειγμα, όταν ο σκύλος αρχίζει να γρυλίζει μόνο και μόνο επειδή το αφεντικό του πλησιάζει το μπολ με την τροφή.
Είναι σημαντικό να μάθει ο σκύλος ότι δεν υπάρχει λόγος να υπερασπίζεται την τροφή του παρουσία των ανθρώπων του. Μια καλή μέθοδος μπορεί να είναι να δίνετε στον σκύλο σας κάτι να φάει από το χέρι σας (ένα κόκαλο ή μια λιχουδιά) εκτός από το μπολ με την τροφή. Ο σκύλος θα αντιληφθεί έτσι την παρουσία του ανθρώπου κοντά στην τροφή του ως κάτι θετικό.
Μια άλλη, ωστόσο πιο ριψοκίνδυνη, επιλογή είναι να απομακρύνετε το μπολ με την τροφή και να τη δώσετε πίσω στον σκύλο μόνο όταν περιμένει ήρεμα και αποδέχεται υπομονετικά την παρουσία σας κοντά του.
Παράδειγμα 5ο
«Ο σκύλος μου τσακώνεται συνεχώς με άλλους σκύλους»
Η επιθετικότητα προς τους ομοίους του μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους.
Οι δύο πιο συνήθεις λόγοι είναι ότι ο σκύλος σας νομίζει ότι πρέπει να σας υπερασπιστεί έναντι του άλλου σκύλου (βλ. «Ο σκύλος μου είναι επιθετικός απέναντι σε ξένους.»). Ή ότι αντιλαμβάνεται τον άλλο σκύλο ως αντίπαλο, είτε ως προς την τροφή του είτε ως προς το αγαπημένο του σημείο είτε ως προς την προσοχή σας.
Το τελευταίο δεν έχει να κάνει με ζήλια, αλλά απλώς με το γεγονός ότι ένας σκύλος ενδιαφέρεται εκ φύσεως για το δικό του συμφέρον. Αυτό δεν σημαίνει ότι θέλει να βλάψει κάποιον άλλο, αλλά να πετύχει το καλύτερο για εκείνον τον ίδιο. Εάν δύο ή περισσότεροι σκύλοι ζουν μαζί σε ένα νοικοκυριό, συμβαίνουν μερικές φορές τέτοιες μικρές μάχες για τα αγαθά. Όπως συνήθως, το πραγματικό πρόβλημα δεν έγκειται στη συμπεριφορά των σκύλων, αλλά στη συμπεριφορά των ανθρώπων.
Όταν ζουν πολλοί σκύλοι σε ένα νοικοκυριό
Ως ιδιοκτήτης πολλών σκύλων, θέλετε να μεταχειρίζεστε τα κατοικίδιά σας όσο το δυνατόν πιο δίκαια. Μας στενοχωρεί όταν βλέπουμε ότι ο ένας σκύλος αρπάζει πάντα πρώτος τη λιχουδιά, ενώ ο άλλος σκύλος πρέπει συνήθως να «κάνει πίσω». Θέλουμε να απαγορεύσουμε στον σκύλο αυτήν την κυριαρχική συμπεριφορά, αλλά αυτό συνήθως κάνει τα πράγματα χειρότερα.
Οι σκύλοι δεν το παίρνουν προσωπικά όταν «βγαίνουν χαμένοι» καμιά φορά. Καθορίζουν την ιεραρχία στην εκάστοτε περίπτωση μεταξύ τους και το αποδέχονται όταν ο όμοιός τους είναι πολλές φορές ο πιο κυριαρχικός. Με το να ευνοείτε τον υποτιθέμενα πιο αδύναμο σκύλο, διαταράσσετε τη σχέση μεταξύ των σκύλων σας.
Αντί να προάγετε την ειρήνη, ενθαρρύνετε την αντιπαράθεση. Ακόμα και αν είναι δύσκολο: Δείξτε στους σκύλους σας ότι αποδέχεστε την ιεραρχία μεταξύ τους και ότι δεν είναι απαραίτητο να την αποδεικνύουν ξανά και ξανά.
Λιχουδιά Wolf of Wilderness – Wild Bites 180 g
Σνακ για σκύλους χωρίς σιτηρά με άφθονο κρέας και άγρια μυρωδικά
Ιδανικό για εκπαίδευση ή ως σνακ ανάμεσα στα γεύματα.
Κατάλληλο για τροφικά ευαίσθητους σκύλους.
Συμπέρασμα: Η κυριαρχία στους σκύλους είναι θέμα εκπαίδευσης
Η ανυπακοή, η ατίθαση συμπεριφορά, η επιθετικότητα ή η ανταγωνιστικότητα, όπως βλέπετε, συνήθως δεν έχουν καμία σχέση με την κυριαρχία στους σκύλους. Κατά κανόνα, οι σκύλοι απλά δεν έχουν μάθει ποτέ ότι αυτή η συμπεριφορά τους είναι ανεπιθύμητη.
Το πρόβλημα λοιπόν έγκειται, όπως συνήθως, σε εμάς τους ανθρώπους. Αν ένας σκύλος συμπεριφέρεται κυριαρχικά κατά την κρίση μας, στις περισσότερες περιπτώσεις είναι απλώς κακά εκπαιδευμένος. Οι σκύλοι δρουν σε μεγάλο βαθμό με γνώμονα τους ανθρώπους τους και φυσικά δοκιμάζουν ποια συμπεριφορά αξίζει τον κόπο γι’ αυτούς και ποια έχει συνέπειες. Δεν το κάνουν αυτό για να αναλάβουν τον ρόλο του Άλφα σκύλου, αλλά για να προσαρμοστούν στον δικό μας κόσμο. Επομένως, το να τους καταστήσουμε σαφή τον ρόλο τους ως «υποτακτικών των ανθρώπων» με μεθόδους εκπαίδευσης Άλφα έχει ελάχιστες πιθανότητες επιτυχίας.
Πολύ πιο σημαντικό είναι να είστε ένας αξιόπιστος σύντροφος για τον σκύλο σας. Δείξτε του ότι μπορεί να εμπιστεύεται την κρίση σας. Επίσης, σημαντικό είναι να προσφέρετε στον σκύλο σας σαφή καθοδήγηση σε κάθε περίσταση. Δεν χρειάζεται να φέρεστε σαν αυστηρός δικτάτορας. Ωστόσο, πρέπει να δείχνετε κυριαρχία και σιγουριά για τον εαυτό σας και πάνω απ’ όλα να είστε συνεπείς για να δείξετε στον σκύλο σας τον σωστό δρόμο.
Από την ηλικία των έξι περίπου εβδομάδων, τα κουτάβια έχουν 28 μυτερά δόντια, τα οποία τους αρέσει πολύ να χρησιμοποιούν. Στην αρχή, αυτά τα πρώτα δόντια απλά τσιμπάνε ενοχλητικά και δεν προκαλούν σοβαρούς τραυματισμούς. Ωστόσο, κάθε ιδιοκτήτης σκύλου πρέπει να δώσει μεγάλη σημασία στο να εκπαιδευτεί του κουταβάκι του το συντομότερο στην αναστολή του δαγκώματος. Τι μπορώ λοιπόν να κάνω, αν το κουτάβι μου δαγκώνει;
Σάλια παντού πάνω μας - μερικοί λάτρεις των σκύλων πιστεύουν ότι αυτό είναι υπέροχο. Άλλοι δίνουν λιγότερη σημασία στην επαφή με την υγρή γλώσσα του σκύλου. Αλλά γιατί ο σκύλος μας, μας γλείφει; Διαβάστε παρακάτω που εξηγούμε γιατί αρέσει στα σκυλιά να γλείφουν τους ανθρώπους.