Η πρώτη επίσκεψη σε κτηνίατρο

Κουτάβι στον κτηνίατρο

Κανένας φόβος για το γιατρό

Μετά από λίγες ημέρες εξοικείωσης συνιστάται να συστήσετε το μικρό συγκάτοικό σας στον/στην κτηνίατρο. Αυτός/ή μπορεί αμέσως να εντοπίσει πιθανές λοιμώξεις ή παράσιτα και να κάνει κάτι γι’ αυτό.

Συμβουλές για την πρώτη επίσκεψη σε γιατρό

Η πρώτη επίσκεψη σε κτηνίατρο είναι συναρπαστική και προκαθορίζει την πορεία για το μέλλον, εάν ο τετράποδος φίλος σας θα πηγαίνει ευχάριστα ή με βαριά καρδιά στον/στη κτηνίατρο. Κλείστε ένα ραντεβού, έτσι ώστε το κουτάβι να γλιτώσει το χρόνο αναμονής. Πάρτε μαζί σας λιχουδιές και επιβραβεύστε το πολύ. Στη συνέχεια, ο σκύλος σας θα συνδέει πάντα τον/την κτηνίατρο με κάτι θετικό: μια επιβράβευση.

Οι αποπαρασιτώσεις πρέπει να γίνονται τακτικά 

Το πιο πιθανό είναι να έχουν γίνει ήδη από τον εκτροφέα οι πρώτες αποπαρασιτώσεις και τα βασικά εμβόλια στο νέο σας συγκάτοικο. Κάθε κουτάβι λαμβάνει ασκαρίδες (Ascaris lumbricoides) από τη μητέρα κατά τη γέννα. Με τη βοήθεια αυτών, το κουτάβι αναπτύσσει ήδη από την αρχή αντισώματα κατά των σκουληκιών. Κατά κανόνα, το κουτάβι αποπαρασιτώνεται από τον εκτροφέα από τη δεύτερη εβδομάδα ζωής του. Η διαδικασία αποπαρασίτωσης επαναλαμβάνεται κάθε 14 ημέρες έως τη 12η εβδομάδα. Στη συνέχεια, η αποπαρασίτωση πρέπει να γίνεται κάθε τρίμηνο έως εξάμηνο, καθώς τα σκουλήκια εξασθενούν το ανοσοποιητικό σύστημα και δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για πιθανές λοιμώξεις.

Σημαντικοί εμβολιασμοί για το κουτάβι

Ακριβώς όπως και οι άνθρωποι, ένας σκύλος πρέπει να εμβολιάζεται κατά των συχνά εμφανιζόμενων και απειλητικών για τη ζωή του ασθενειών. Μέχρι περίπου την 6η εβδομάδα, το κουτάβι εξακολουθεί να προστατεύεται από το μητρικό γάλα. Αυτή η προστασία φθίνει συνεχώς. Ο αρχικός εμβολιασμός πρέπει να ξεκινά στην ηλικία των 10 εβδομάδων, κατά την οποία γίνεται το εμβόλιο κατά της λύσσας, το οποίο επαναλαμβάνεται μετά από τέσσερις εβδομάδες. Αυτός ο δεύτερος εμβολιασμός πρέπει να περιλαμβάνει για όλους τους σκύλους το ακόλουθο «υποχρεωτικό πρόγραμμα» ως συνδυαστικό σχήμα εμβολιασμών:

  • Λύσσα (απαιτείται από το νόμο)
  • Παρβοϊός (επιδημία γάτας που μπορεί επίσης να μεταδοθεί σε σκύλους)
  • Λεπτοσπείρωση (επιδημία σκύλου, ονομάζεται και νόσος της Στουτγάρδης)
  • Νόσος του Καρέ
  • Ηπατίτιδα (μεταδοτική φλεγμονή του ήπατος)

Το δεύτερο στάδιο ανοσοποίησης από παρβοϊούς, λεπτοσπείρωση, νόσο του Καρέ και ηπατίτιδα ακολουθεί τέσσερις εβδομάδες αργότερα. Η προστασία από τα τρία πρώτα μέσω εμβολιασμού ισχύει στη συνέχεια για ένα έτος, ενώ ο εμβολιασμός κατά της νόσου του Καρέ και της ηπατίτιδας πρέπει να επαναλαμβάνεται μετά από δύο χρόνια. Εάν ο σκύλος σας έρχεται σε επαφή με άλλους σκύλους, συνιστάται επίσης να τον εμβολιάζετε κατά του βήχα του ρείθρου (ένα είδος κοκκύτη). Το εμβόλιο για το σκοπό αυτό περιλαμβάνεται ήδη στο συνδυαστικό σχήμα. Γι’ αυτό ρωτήστε απλώς τον/την κτηνίατρό σας.

Τα πιο χρήσιμα άρθρα μας
4 min

Το κουτάβι μου δαγκώνει: Τι να κάνω;

Από την ηλικία των έξι περίπου εβδομάδων, τα κουτάβια έχουν 28 μυτερά δόντια, τα οποία τους αρέσει πολύ να χρησιμοποιούν. Στην αρχή, αυτά τα πρώτα δόντια απλά τσιμπάνε ενοχλητικά και δεν προκαλούν σοβαρούς τραυματισμούς. Ωστόσο, κάθε ιδιοκτήτης σκύλου πρέπει να δώσει μεγάλη σημασία στο να εκπαιδευτεί του κουταβάκι του το συντομότερο στην αναστολή του δαγκώματος. Τι μπορώ λοιπόν να κάνω, αν το κουτάβι μου δαγκώνει;
1 min

Το κουτάβι σας καταφθάνει στο σπίτι!

Ο σκύλος που πάντα ονειρευόσασταν έρχεται στο σπίτι σας. Το καλαθάκι του είναι ήδη έτοιμο, το πρώτο περιλαίμιο μυρίζει ακόμα «καινουργίλα» και θέλετε να τα κάνετε όλα όπως πρέπει. Μην ανησυχείτε: αποκτώντας τις βασικές γνώσεις για τους σκύλους, η συμβίωση με το αγαπημένο σας τετράποδο δεν μπορεί παρά να ξεκινήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η ομάδα της zooplus θέλει να σας υποστηρίξει και να σας βοηθήσει σε αυτό το ξεκίνημα της συμβίωσης με το νέο σας σκύλο. Σας ευχόμαστε καλή ανάγνωση και ελπίζουμε να σας φανούν χρήσιμες αυτές οι πληροφορίες!
3 min

Μπάνιο στο κουτάβι μου

Το δέρμα των κουταβιών μας, ως το μεγαλύτερο όλων των οργάνων, ρυθμίζει την ισορροπία της θερμότητας, δρα ως προστατευτικό φράγμα έναντι των μηχανικών και φυσικών ερεθισμάτων, και παίζει σημαντικό ρόλο ως αισθητήριο όργανο μέσω της αίσθησης πίεσης, του πόνου και της ζεστασιάς. Είναι επομένως ζωτικής σημασίας για τα κουτάβια μας, γι’ αυτό πρέπει να προστατεύεται από επιβλαβείς επιρροές. Το δέρμα επομένως περιβάλλεται από το λεγόμενο στρώμα λιπιδίων. Αυτά τα λιπίδια (π.χ. λίπη) έχουν μια υδρόφιλη κεφαλή στη μία πλευρά και μια μη-υδρόφιλη (υδρόφοβη) ουρά στην άλλη πλευρά, έτσι ώστε το δέρμα να προστατεύεται από την ξηρότητα και τις περιβαλλοντικές επιρροές.

Μπορώ να κάνω μπάνιο το κουτάβι μου;