Είναι ο σκύλος μου υπέρβαρος; Αιτίες & επιπτώσεις

Υπέρβαρος Σκύλος

Η παχυσαρκία στους σκύλους θεωρείται ασθένεια και δημιουργεί σοβαρά προβλήματα υγείας για τους τετράποδους φίλους.

Το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία αποτελούν τεράστιο πρόβλημα υγείας για τους σκύλους μας. Πέραν του ότι μειώνεται σημαντικά η ποιότητα και το προσδόκιμο ζωής τους, αυξάνεται και ο κίνδυνος ασθενειών όπως καρδιακά προβλήματα, διαβήτης ή πόνος στις αρθρώσεις. Σε αυτό το άρθρο μπορείτε να μάθετε πώς να διαπιστώσετε αν ο σκύλος σας είναι υπέρβαρος.

Πότε θεωρείται υπέρβαρος ο σκύλος μου;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, το πρότυπο φυλής χρησιμοποιείται ως κατευθυντήρια γραμμή για την εκτίμηση του ιδανικού βάρους. Αυτό δεν είναι πάντα δυνατό, ειδικά όταν πρόκειται για διασταυρωμένες φυλές. Εκεί μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση το βάρος στο τέλος του πρώτου έτους ζωής.

Εάν το σωματικό βάρος είναι πέντε έως 20 % πάνω από το ιδανικό βάρος, ο σκύλος θεωρείται υπέρβαρος. Ένας σκύλος θεωρείται παχύσαρκος εάν ζυγίζει κατά 20 τοις εκατό ή περισσότερο πάνω από το φυσιολογικό του βάρος.

Πώς μπορώ να καταλάβω αν ο σκύλος μου είναι υπέρβαρος;

Ξεκινάτε φυσικά με το να ζυγίζετε τον σκύλο σας τακτικά. Αν η ζυγαριά δείχνει κάθε φορά μεγαλύτερο αριθμό, πολύ πιθανό ο σκύλος σας να παχαίνει σιγά σιγά όλο και περισσότερο. Εξαίρεση αποτελούν νεαρά σκυλιά που βρίσκονται ακόμα σε στάδιο ανάπτυξης.

Η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη και πιθανώς πιο αντικειμενική μέθοδος για μια αρχική εκτίμηση είναι η αξιολόγηση της θρεπτικής κατάστασης με τη χρήση του Body Condition Score (BCS, Δείκτης Θρεπτικής Κατάστασης). Αυτό βασίζεται στην οπτική αξιολόγηση και την ψηλάφηση του σωματικού λίπους στο στήθος, τη μέση και τη σπονδυλική στήλη. Με βάση τα συμπεράσματα της παρακολούθησης, ο σκύλος κατατάσσεται στη συνέχεια σε μία από τις εννέα κατηγορίες BCS.

Σε γενικές γραμμές, ένας σκύλος θεωρείται υπέρβαρος όταν τα πλευρά και η μέση του δεν φαίνονται πλέον ξεκάθαρα. Επίσης, όταν τον κοιτάτε από το πλάι, η κάτω γραμμή της κοιλιάς θα πρέπει να ανεβαίνει προς τα πάνω από τα πλευρά προς τους γοφούς και όχι (σχεδόν) παράλληλα με το πάτωμα. Το λιπώδες υπόστρωμα στη βάση της ουράς είναι ένα άλλο σημάδι ενός υπέρβαρου σκύλου.

Πώς γίνεται ενας σκύλος υπέρβαρος;

Η πορεία προς την παχυσαρκία συχνά ξεκινά από όταν ένας σκύλος είναι ακόμα κουτάβι. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι μια διατροφή που είναι πολύ υψηλή σε ενέργεια οδηγεί σε σχηματισμό μεγαλύτερου αριθμού λιποκυττάρων από ό,τι στα κουτάβια με κανονική διατροφή. Αυτός ο αριθμός δεν μπορεί να αλλάξει αργότερα, οπότε υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος παχυσαρκίας στην ενήλικη ζωή.

Φυσικά, αυτή δεν είναι η μοναδική αιτία ενός υπέρβαρου σκύλου.

Αυξημένη πρόσληψη ενέργειας

Η πιο κοινή αιτία πίσω από την αύξηση του βάρους είναι η υπερβολική πρόσληψη ενέργειας. Αυτή η περίσσεια ενέργειας είναι δύσκολο να αντισταθμιστεί μέσω της άσκησης, δεδομένου ότι οι σκύλοι χρησιμοποιούν μόνο περίπου το δέκα τοις εκατό της ημερήσιας ενέργειάς τους για κίνηση.

Πιθανές αιτίες της υπερβολικής ενέργειας είναι συχνά η πολυ μεγάλη ποσότητα τροφής, η σίτιση ad libitum (απεριόριστη πρόσβαση στην τροφή) ή μερικές φορές η πολύ υψηλή ενεργειακή πυκνότητα της τροφής (πολλές θερμίδες ανά μερίδα).

Δυστυχώς, ορισμένοι ιδιοκτήτες συχνά ξεχνούν ότι οι λιχουδιές περιέχουν κι αυτές πολλές θερμίδες και, ως εκ τούτου, πρέπει να συνυπολογίζονται μαζί με τις ημερίσιες ποσότητες τροφής. Ένα αθώωο φαινομενικά σνακ κάθε βράδυ μπορεί να οδηγήσει μακροπρόθεσμα σε έναν υπέρβαρο σκύλο.

Οι ιδιοκτήτες πρέπει επίσης να λαμβάνουν πάντα υπόψη τους το μέγεθος του σκύλου: Για έναν σκύλο 25 κιλών, για παράδειγμα, ένα αποξηραμένο αυτί γουρουνιού καλύπτει το 20% των ημερήσιων ενεργειακών αναγκών. Για έναν σκύλο που ζυγίζει δέκα κιλά, ωστόσο, το ίδιο αυτί θα καλύψει το 40% της συνολικής ημερήσιας ποσότητας θερμίδων.

Επιπλέον, η κατανάλωση τροφών με πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, ιδίως από τα περισσεύματα του τραπεζιού, οδηγεί μακροπρόθεσμα σε αύξηση του βάρους. Το λίπος περιέχει υπερδιπλάσια ποσότητα ενέργειας σε σχέση με τις πρωτεΐνες ή τους υδατάνθρακες. Αυτό οδηγεί πολύ σύντομα σε παχυσαρκία του σκύλου.

Χαμηλές ενεργειακές απαιτήσεις

Εκτός από την υπερβολικά υψηλή πρόσληψη ενέργειας, υπάρχουν και άλλοι λόγοι για τους οποίους ένας σκύλος χρειάζεται λιγότερη ενέργεια από άλλους σκύλους της ηλικίας και της φυλής του.

Ένας στειρωμένος σκύλος, για παράδειγμα, τείνει να παρουσιάζει αυξημένη όρεξη, λιγότερη σωματική δραστηριότητα και αλλαγή στο ποσοστό σωματικού λίπους/σύσταση σώματος. Αυτό μειώνει τις ενεργειακές του απαιτήσεις κατά τριάντα τοις εκατό μετά τη στείρωση. Εάν δεν μειωθεί η ποσότητα της τροφής, οι στειρωμένοι σκύλοι έχουν διπλάσιες πιθανότητες να γίνουν υπέρβαροι.

Επιπλέον, ορισμένες φυλές είναι πιο πιθανό να πάρουν βάρος αν τρέφονται με την ίδια ποσότητα ενέργειας με άλλες φυλές. Το Λαμπραντόρ Ριτρίβερ και το Αγγλικό Κόκερ Σπανιέλ έχουν γενετική προδιάθεση για αυξημένο ποσοστό σωματικού λίπους. Λαμβάνοντας υπόψη ότι το λίπος καταναλώνει λιγότερη ενέργεια από τη μυϊκή μάζα, αυτές οι φυλές πρέπει να τρέφονται με λιγότερες θερμίδες.

Ένας μακρύτριχος σκύλος είναι λιγότερο πιθανό να κρυώσει από έναν σκύλο με πολύ κοντό τρίχωμα και χωρίς υποτρίχωμα. Επομένως, ο πρώτος έχει χαμηλότερες ενεργειακές απαιτήσεις από έναν σκύλο που ζει σε ζεστό περιβάλλον. Επιπλέον, στις ημερήσιες ενεργειακές απαιτήσεις του σκύλου πρέπει να υπολογίζονται η καθημερινή άσκηση, η ηλικία και ο χαρακτήρας του σκύλου (πχ ζωηρός ή νωχελικός).

Υπέρβαρος Σκύλος
Η κύρια αιτία των υπέρβαρων σκύλων είναι η υπερβολική κατανάλωση τροφής και λιχουδιών.

Υπέρβαρος σκύλος: Ασθένειες ως αιτία από πίσω

Εκτός από όλες τις αιτίες που δημιουργούνται από το περιβάλλον και τον ιδιοκτήτη, οι ασθένειες μπορεί επίσης να είναι η αιτία πίσω από την οποία ο σκύλος σας είναι υπέρβαρος. Επομένως, καλό είναι πρώτα να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για να διαπιστώσετε αν υπάρχει πιθανή ασθένεια.

  • Ο υποθυρεοειδισμός οδηγεί στην παραγωγή πολύ λίγων θυρεοειδικών ορμονών, οι οποίες ευθύνονται για τη λειτουργία των κυττάρων και επομένως για το μεταβολισμό του σκύλου. Οι ορμόνες που λείπουν ή είναι ανεπαρκείς προκαλούν τα κύτταρα να λειτουργούν πολύ αργά και να μην χρησιμοποιούν πλέον τόση ενέργεια. Επιπλέον, οι άρρωστοι σκύλοι γίνονται συχνά υποτονικοί και κινούνται πολύ λιγότερο. Ο σκύλος παίρνει όλο και περισσότερο βάρος με την ίδια ποσότητα τροφής.
  • Μια ασθένεια που συχνά κάνει έναν σκύλο να φαίνεται παχύς είναι το σύνδρομο του Κούσινγκ (υπερκορτιζολισμός), μια ασθένεια του φλοιού των επινεφριδίων. Στην ασθένεια αυτή, τα επινεφρίδια παράγουν μόνιμα υπερβολική ποσότητα κορτιζόλης. Αυτό οδηγεί σε αυξημένη όρεξη, ενώ ταυτόχρονα οι σκύλοι γίνονται άτονοι και ληθαργικοί. Αυτά τα δύο συμπτώματα οδηγούν σε εναπόθεση λίπους, ιδιαίτερα στην κοιλιά λόγω της νόσου και έτσι ο σκύλος εμφανίζει “παχυσαρκία κεντρικού τύπου”. Έχουν μια παχιά, κρεμασμένη κοιλιά, ενώ το υπόλοιπο σώμα τους είναι συχνά πολύ αδύνατο.

Εκτός από τις ορμονικές ασθένειες, υπάρχουν και άλλες ασθένειες που μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση του σωματικού βάρους επειδή ο σκύλος δεν μπορεί πλέον να ασκηθεί όσο χρειάζεται. Δυστυχώς, αυτές οι ασθένειες ευνοούνται επίσης από την παχυσαρκία, γι’ αυτό και ο σκύλος βρίσκεται σε έναν φαύλο κύκλο. Τα καρδιαγγειακά προβλήματα και οι αναπνευστικές παθήσεις, για παράδειγμα, οδηγούν σε κόπωση και κακές επιδόσεις.

Ωστόσο, εάν ο σκύλος έχει ιστορικό οστεοαρθρίτιδας ή αρθρίτιδας, μπορεί να μην θέλει να κινείται πολύ λόγω πόνου. Μπορεί να παρατηρήσετε ότι τα πάσχοντα ζώα δυσκολεύονται να σηκωθούν ή σέρνονται αφού ξαπλώσουν.

Φάρμακα

Ορισμένες ασθένειες απαιτούν φαρμακευτική αγωγή που οδηγεί σε αυξημένη όρεξη και δευτερευόντως σε αύξηση του σωματικού βάρους, με πρώτα και κύρια τα αντιεπιληπτικά φάρμακα και τα γλυκοκορτικοειδή.

Υπέρβαρος σκύλους: Αυτές είναι οι συνέπειες

Η παχυσαρκία είναι πρωτίστως μια ασθένεια που οδηγεί αναπόφευκτα σε περαιτέρω ασθένειες. Κατά μέσο όρο, οι υπέρβαροι σκύλοι ζουν έως και δύο χρόνια λιγότερο από τους σκύλους της ίδιας φυλής που έχουν φυσιολογικό βάρος λόγω των επακόλουθων επιπλοκών και ασθενειών.

Διαταραχές των αρθρώσεων και της κίνησης

Το υπερβολικό βάρος οδηγεί σε προβλήματα με το μυοσκελετικό σύστημα σε σκύλους όλων των ηλικιών. Σε νεαρούς σκύλους που βρίσκονται στην ανάπτυξη, το υπερβολικό βάρος και η υπερδιέγερση μπορεί να οδηγήσουν σε ανεπανόρθωτες ορθοπεδικές βλάβες.

Σε ενήλικους σκύλους που είναι υπέρβαροι, το αυξημένο βάρος οδηγεί σε υπερένταση των αρθρώσεων και των συνδέσμων. Οι πιθανές συνέπειες είναι η αρθρίτιδα, η αρθροπάθεια, η βλάβη των δίσκων και οι ρήξεις χιαστών συνδέσμων.

Εάν ένας σκύλος είναι υπέρβαρος, ο οργανισμός του παράγει επίσης περισσότερους φλεγμονώδεις μεσολαβητές, οι οποίοι με τη σειρά τους μπορούν να συμβάλουν στην εξέλιξη της αρθρίτιδας. Αποτέλεσμα αυτού του πόνου στις αρθρώσεις είναι η μειωμένη επιθυμία για άσκηση και συνεπώς, λόγω της χαμηλότερης κατανάλωσης ενέργειας, η περαιτέρω αύξηση του βάρους.

Προβλήματα με τους πνεύμονες

Το παραπανίσιο βάρος στους υπέρβαρους σκύλους έχει ως αποτέλεσμα υψηλότερες απαιτήσεις σε οξυγόνο. Επιπλέον, το λίπος εναποτίθεται στη θωρακική κοιλότητα. Ο περιορισμένος χώρος για την αναπνοή και η μεγαλύτερη ανάγκη για οξυγόνο προκαλούν αναπνευστικά προβλήματα και δύσπνοια. Τα σκυλιά έχουν μικρή αντοχή και κουράζονται πιο γρήγορα.

Ο σκύλος με τα παραπανίσια κιλά δεν θέλει πλέον να κινείται τόσο πολύ και συνεχίζει να παίρνει βάρος λόγω της χαμηλότερης κατανάλωσης ενέργειας.

Erkrankungen wie Atemwegsprobleme können ebenfalls Ursache von Übergewicht sein.

Καρδιαγγειακά προβλήματα

Η παχυσαρκία στους σκύλους σχετίζεται με την ανάπτυξη ή τουλάχιστον την εξέλιξη της καρδιακής νόσου. Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι επίσης μία από τις αρνητικές επιπτώσεις. Ωστόσο, εάν ο σκύλος χάσει ξανά βάρος, ορισμένοι από αυτούς τους περιορισμούς μπορούν να μειωθούν.

Σε έναν υπέρβαρο σκύλο, η επιπλέον ενέργεια αποθηκεύεται ως λίπος σε όλο το σώμα. Αυτό το λίπος διεισδύει και μέσα σε όργανα, όπως η καρδιά ή το συκώτι. Το πρόβλημα είναι ότι περιορίζεται η λειτουργία της καρδιάς, η οποία πρέπει να παρέχει αίμα σε μεγαλύτερη μάζα σώματος και να αντιστέκεται στην μεγαλύτερη πίεση που της ασκείται στα αγγεία. Όλα αυτά οδηγούν μακροπρόθεσμα σε καρδιακή βλάβη και καρδιακή ανεπάρκεια.

Σακχαρώδης διαβήτης

Η παχυσαρκία μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη σακχαρώδη διαβήτη, που είναι ο διαβήτης τύπου ΙΙ λόγω αντίστασης στην ινσουλίνη. Το σώμα εξακολουθεί να παράγει αρκετή ινσουλίνη, αλλά αυτό δεν έχει πλέον καμία επίδραση στο μεταβολισμό.

Οι διαβητικοί σκύλοι έχουν συχνά τρομερή λαιμαργία και ταυτόχρονα είναι κουρασμένοι και υποτονικοί, το οποίο συμβάλλει περαιτέρω την αύξηση του σωματικού βάρους. Μια αυστηρή δίαιτα και η απώλεια βάρους μπορούν να βελτιώσουν ή να εξαλείψουν εντελώς τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ.

Υψηλότερη πρόσληψη αναισθητικών φαρμάκων και κακή επούλωση των τραυμάτων

Ο λιπώδης ιστός αποθηκεύει το αναισθητικό και ως εκ τούτου απαιτεί μεγαλύτερη ποσότητα. Ταυτόχρονα, διαταράσσεται η διάσπαση των φαρμάκων στο ήπαρ και η απέκρισή τους μέσω των νεφρών. Μαζί με τη συνήθως εξασθενημένη πνευμονική λειτουργία και τα καρδιαγγειακά προβλήματα, ένας υπέρβαρος σκύλος θεωρείται επομένως ασθενής υψηλού κινδύνου.

Επιπλέον, η μειωμένη κυκλοφορία του αίματος σε ολόκληρο τον ιστό του σώματος αυξάνει τον κίνδυνο λοιμώξεων και προβλημάτων επούλωσης των τραυμάτων κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης.

Λοιμώξεις και άλλες δυσκολίες

Ένας υπέρβαρος σκύλος έχει μειωμένη ανοσολογική άμυνα και, ως εκ τούτου, είναι πιο ευάλωτος σε λοιμώξεις και άλλες ασθένειες.

Το υπερβολικό βάρος μειώνει επίσης τη γονιμότητα. Η εγκυμοσύνη στα θηλυκά συνδέεται με μεγαλύτερους κινδύνους και ο στενωμένος γεννητικός σωλήνας καθιστά τον τοκετό πιο δύσκολο λόγω των εναποθέσεων λίπους.

Οι διηθητικές εναποθέσεις λίπους στο ήπαρ (που διεισδύουν στα στρώματα των ιστών) οδηγούν σε “λιπώδες ήπαρ” και, συνεπώς, σε μειωμένη ηπατική λειτουργία. Επιπλέον, ένας υπέρβαρος σκύλος είναι συχνά πιο ευαίσθητος στη ζέστη, πιο ευερέθιστος και λιγότερο ευκίνητος.

Συμβουλή: Έχετε παρατηρήσεις ότι ο σκύλος σας έχει γίνει υπέρβαρος; Διαβάστε το άρθρο του περιοδικού μας σχετικά με τα πιθανά μέτρα και τη σωστή τροφή για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας: Ο σκύλος μου είναι υπέρβαρος: απώλεια βάρους με υγιεινό τρόπο.

Τα πιο χρήσιμα άρθρα μας
5 min

Οστεοαρθρίτιδα σε σκύλους

Η οστεοαρθρίτιδα μπορεί να εμφανιστεί σε μία ή περισσότερες αρθρώσεις, τόσο στα μέλη του σώματος όσο και στη σπονδυλική στήλη. Συνήθως επηρεάζονται οι αρθρώσεις που επιβαρύνονται περισσότερο, όπως η άρθρωση στο γόνατο, τον αγκώνα, το ισχίο και τον ώμο. Η οστεοαρθρίτιδα μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά είναι πιο συχνή σε ηλικιωμένα ζώα. Ιδιαίτερα συχνά επηρεάζονται οι φυλές με γενετική προδιάθεση για ασθένειες των αρθρώσεων, όπως η δυσπλασία των αρθρώσεων του ισχίου ή του αγκώνα, ωστόσο δεν γλιτώνουν και οι μικρόσωμες φυλές. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά αίτια εμφάνισης της οστεοαρθρίτιδας:
  • Υπερβολική ή λανθασμένη επιβάρυνση μέσω άθλησης, εργασίας ή υπερβολικού βάρους
  • Τραύματα όπως θλάση, διάστρεμμα ή σπάσιμο κόκκαλου
  • Φλεγμονές στις αρθρώσεις που προκαλούνται από λοιμώξεις όπως η βορρελίωση ή η ερλιχίωση
  • Παραμόρφωση ή δυσπλασία των μελών του σώματος, όπως στη δυσπλασία του ισχίου
Η οστεοαρθρίτιδα είναι κυρίως μια ασθένεια του αρθρικού χόνδρου. Τα παραπάνω αίτια οδηγούν σε υπερβολική επιβάρυνση και βλάβη του χόνδρου. Ο χόνδρος χάνει την ελαστικότητά του, η οποία σχετίζεται με τριβή του χόνδρου και σχισμές στην επιφάνειά του. Ο χόνδρος γίνεται λεπτότερος και τραχύτερος. Λόγω της μειωμένης ικανότητας διόγκωσης του χόνδρου, ο αρθρικός θύλακας πρέπει τώρα να απορροφά κραδασμούς και μέσω αυτής της επιβάρυνσης μπορεί επίσης να υποστεί ζημιά. Αυτό προκαλεί φλεγμονή, καθώς και πάχυνση και ακαμψία του αρθρικού θύλακα. Επιπλέον, μπορεί να ερεθιστούν η αρθρική μεμβράνη, η εσωτερική επένδυση του αρθρικού θύλακα και το μέρος παραγωγής του αρθρικού υγρού. Ο ερεθισμός της αρθρικής μεμβράνης μπορεί να μειώσει ή να αλλάξει την παραγωγή του αρθρικού υγρού, με αποτέλεσμα να μειωθούν οι λιπαντικές του ιδιότητες στην άρθρωση και να γίνει ακόμα μεγαλύτερη η τριβή στην άρθρωση. Επιπλέον, μέσω της αλλαγής της σύνθεσης του αρθρικού υγρού, ο χόνδρος δεν μπορεί πλέον να τροφοδοτείται επαρκώς με θρεπτικές ουσίες για την ανάπτυξη και επούλωσή του. Το οστό κάτω από το χόνδρο προσπαθεί να επεκτείνει την περιοχή που επιβαρύνεται και αρχίζει να παράγει οστικούς σχηματισμούς που προεξέχουν στη ρωγμή της άρθρωσης και απομακρύνονται από αυτό. Με αυτό τον τρόπο καταστρέφεται και αποδομείται περαιτέρω υλικό χόνδρου. Σε αντίθεση με τον χόνδρο, ο ιστός των οστών είναι ευαίσθητος στον πόνο, και αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η επιπλέον επιβάρυνση στο κόκκαλο μπορεί να προκαλέσει έντονους πόνους.

Συμπτώματα

9 min

Περίοδος Σκύλου

Ακόμα και αν η περίοδος σε μια σκυλίτσα είναι μια απολύτως φυσική διαδικασία, οι ιδιόρρυθμες συμπεριφορές που της βγαίνουν, ο μπελάς με τους λεκέδες στο χαλί ή ο φόβος μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης απασχολεί συχνά πολλούς ιδιοκτήτες σκύλων. Παρακάτω θα μάθετε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις "δύσκολες μέρες" της σκύλας σας και πώς μπορείτε να περάσετε την περίοδό της χωρίς άγχος.
9 min

Οι αλλεργίες στο σκύλο σας

Όταν ένας σκύλος ξύνεται συχνά, το πρώτο που θα σκεφτεί κανείς είναι ότι έχει παράσιτα. Υπάρχουν ωστόσο και άλλοι λόγοι που ευθύνονται για τον κνησμό, όπως για παράδειγμα οι αλλεργίες. Ακόμη και οι σκύλοι εκδηλώνουν αλλεργίες καθώς αυξάνεται και ο αριθμός των αλλεργικών παθήσεων.