Σημαντικές ερωτήσεις για τον εκτροφέα σκύλων

Ερωτήσεις για Εκτροφέα Σκύλων

Μην παραλείψετε σημαντικές ερωτήσεις στον εκτροφέα στη θέα των χαριτωμένων κουταβιών.

Βρήκατε την αγαπημένη σας φυλή; Σίγουρα θα ανυπομονείτε να πάρετε ένα κουτάβι στο σπίτι σας. Αλλά για να αποφύγετε τυχόν δυσάρεστες εκπλήξεις αργότερα, θα πρέπει να πάρετε τον σκύλο σας μόνο από σοβαρό και υπεύθυνο εκτροφέα. Κάντε τις παρακάτω ερωτήσεις για να ελέγξετε αν ο εκτροφέας είναι αξιόπιστος.

Ποτέ μην υποστηρίζετε εμφιλεγόμενους εκτροφείς

Μόλις δείτε το χαριτωμένο, χνουδωτό κουτάβι να κουνάει χαρούμενα την ουρίτσα του και να σας κοιτάζει γεμάτο περιέργεια με τα πιστά του μάτια, πολύ πιθανό εξαφανιστεί κάθε ίχνος λογικής στην απόφαση που είναι να πάρετε. Δυστυχώς, αυτό το γνωρίζουν και οι ύποπτοι έμποροι κατοικίδιων που ελπίζουν να βγάλουν γρήγορο κέρδος με άρρωστα, φοβισμένα και λάθος κοινωνικοποιημένα κουτάβια.

Και ακόμη και αν πραγματικά γνωρίζουμε ότι ο πωλητής αυτός δεν είναι αξιόπιστος, αισθανόμαστε την ανάγκη να δώσουμε τουλάχιστον σε ένα από τα αθώα σκυλάκια του μια καλύτερη ζωή αγοράζοντάς το. Προσοχή όμως, δεν κάνετε χάρη ούτε στον εαυτό σας ούτε στο ζώο και στηρίζετε και το παράνομο εμπόριο κουταβιών.

Γιατί είναι τόσο σημαντικές οι ερωτήσεις στον εκτροφέα;

Ασφαλώς κι εσείς θέλετε έναν υγιή σκύλο με σταθερό χαρακτήρα που εσείς και η οικογένειά σας θα μπορείτε να απολαμβάνετε για πολλά χρόνια. Σίγουρα δεν θέλετε να αγχώνεστε για προβλήματα συμπεριφοράς, ασθένειες και συχνές επισκέψεις στον κτηνίατρο.

Δυστυχώς όμως, αν αγοράσετε ένα κουτάβι από κάποιο παζάρι, αυτό ακριβώς πρέπει να περιμένετε. Η υποτιθέμενη ευκαιρία αποδεικνύεται γρήγορα παγίδα. Πολύ συχνά σε αυτές τις περιπτώσεις τα κτηνιατρικά έξοδα ξεπερνούν πολλές φορές την τιμή του κουταβιού κατά την αγορά του. Τέλος, με την αγορά σας στηρίζετε τις παράνομες μεθόδους του εμπόρου, κι έτσι η ταλαιπωρία των ζώων συνεχίζεται.

Επομένως, είναι σημαντικό να επιλέξετε προσεκτικά τον εκτροφέα του κουταβιού σας. Ένας αξιόπιστος εκτροφέας είναι πολύ επιλεκτικός με τους σκύλους εκτροφής του σύμφωνα με καθορισμένα κριτήρια. Η υγεία και ο χαρακτήρας της φυλής βρίσκονται πάντα στο επίκεντρο. Αποκλείοντας τα άρρωστα σκυλιά ή τα ζώα που παρουσιάζουν ανεπιθύμητη συμπεριφορά, ένας εκτροφέας διασφαλίζει ότι η φυλή μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει έτσι ώστε εσείς να αποκτήσετε ένα κουτάβι χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις.

Ερωτήσεις για τον εκτροφέα σκύλων: Πριν από την πρώτη επίσκεψη

Αφού βρείτε έναν εκτροφέα που προσφέρει κουτάβια της φυλής που ψάχνετε, καλό είναι να κάνετε τις πρώτες σημαντικές ερωτήσεις στον εκτροφέα όταν έρθετε σε επαφή.

Αυτό θα σας δώσει μια πρώτη εντύπωση για το αν αξίζει τον κόπο να επισκεφθείτε τα κουτάβια. Επιπλέον, ορισμένες ερωτήσεις προς τον εκτροφέα σκύλων μπορεί να χαθούν μέσα στον ενθουσιασμό της πρώτης συνάντησης.

Ρωτήστε τον εκτροφέα για το αν ανήκει σε κάποιον σύλλογο

Οι αξιόπιστοι εκτροφείς μιας φυλής συνήθως οργανώνονται μέσω ενός επίσημου συλλόγου καθαραόαιμων σκύλων. Εάν πρόκειται για αναγνωρισμένη φυλή, ο σύλλογος είναι ενταγμένος σε ανώτερη ένωση. Εάν αναζητάτε έναν εκτροφέα στο διαδίκτυο, θα πρέπει ιδανικά να επικοινωνείτε μόνο με εκτροφείς των οποίων οι διευθύνσεις εμφανίζονται στην ιστοσελίδα του συλλόγου.

Ζητήστε από τον εκτροφέα τα απαραίτητα χαρτιά

Οι σκύλοι από επίσημα αναγνωρισμένο εκτροφείο έχουν καταγεγραμμένο μητρώο και αποδεικτικό γενεαλογίας. Αυτό συνδέεται με διάφορες δοκιμασίες καταλληλότητας και υγειονομικές εξετάσεις για τους σκύλους που επιτρέπεται να αναπαραχθούν. Επιπλέον, η αντίστοιχη ένωση ή ο σύλλογος διασφαλίζει, για παράδειγμα, ότι το μητρικό ζώο έχει μεγάλα διαστήματα ανάπαυσης ενδιάμεσα από τις γέννες.

Ένας αξιόπιστος εκτροφέας θα έχει όλα αυτά τα χαρτιά. Ρίξτε μια προσεκτική ματιά στα πιστοποιητικά και το αποδεικτικό γενεαλογίας κατά την πρώτη σας επίσκεψη και κάντε στον εκτροφέα ό,τι ερωτήσεις μπορεί να έχετε. Ένας εκτροφέας συνήθως επιλέγει το αρσενικό ζώο αναπαραγωγής πολύ προσεκτικά και σίγουρα θα χαρεί να σας εξηγήσει την επιλογή του αν του το ζητήσετε.

Ρωτήστε τον εκτροφέα για την απόφασή του να αναλάβει τη συγκεκριμένη φυλή

Για την εκτροφή καθαρόαιμων σκύλων χρειάζεται μεγάλο πάθος, κι αυτό γιατί δεν θα γίνει κανείς πλούσιος με αυτό το πανάκριβο “χόμπι”. Επομένως, ένας εκτροφέας θα έχει σοβαρούς λόγους για να αποφασίσει να αναπαράξει τη φυλή “του”. Τι κάνει τη φυλή τόσο ξεχωριστή στα μάτια του; Τι του αρέσει στην ενασχόληση με αυτά τα σκυλιά;

Μπορείτε να μάθετε πολλά για τη φυλή μιλώντας με έναν έμπειρο εκτροφέα. Ελέγξτε αν οι λόγοι που σας οδήγησαν στην επιλογή αυτής της φυλής ταιριάζουν με τις εμπειρίες του εκτροφέα. Το να ρωτήσετε έναν εκτροφέα που έχει πολυετή εμπειρία με τη φυλή είναι πολύ κατατοπιστικό και δεν μπορεί να αντικατασταθεί από οποιαδήποτε περιγραφή της φυλής σε βιβλία ή στο ίντερνετ.

Πόσο κοστίζει ένα κουτάβι και υπάρχει συμβόλαιο αγοράς;

Φυσικά, θα πρέπει να συζητήσετε και για τα διαδικαστικά θέματα με τον εκτροφέα και αναμφίβολα θα σας ενδιαφέρει η τιμή που ζητάει για τα κουτάβια του. Τα καθαρόαιμα σκυλιά συνήθως κοστίζουν μεταξύ 800 και 1.200 ευρώ. Ωστόσο, ανάλογα με τη φυλή, τον εκτροφέα και τη ζήτηση, η τιμή μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερη.

Θα πρέπει να είστε επιφυλακτικοί εάν η τιμή είναι σημαντικά χαμηλότερη από τη μέση τιμή. Ένας εκτροφέας επενδύει πολύ χρόνο και χρήμα στα σκυλιά του. Τα πηγαίνει στον κτηνίατρο, τα πηγαίνει για εξετάσεις, τα εμβολιάζει και τα αποπαρασιτώνει, πηγαίνει το θηλυκό σκυλί στον επιβήτορα, παρέχει επαρκή τροφή, φροντίδα και άσκηση στα ζώα και συμμετέχει σε μαθήματα εκπαίδευσης. Επομένως, δικαιολογείται μια τιμή της τάξης των 1.000 ευρώ και σίγουρα θα είναι σε θέση να σας εξηγήσει πώς ακριβώς προέκυψε η τιμή, αν τον ρωτήσετε.

Ένας αξιόπιστος εκτροφέας θα πουλήσει τα σκυλιά του μόνο με συμβόλαιο αγοράς. Εκτός από τη συμφωνημένη τιμή αγοράς και τα στοιχεία επικοινωνίας του αγοραστή και του εκτροφέα, το συμβόλαιο περιέχει επίσης σημαντικές πληροφορίες σχετικά με την ευθύνη του εκτροφέα και τα χαρακτηριστικά αναγνώρισης του σκύλου, όπως η φυλή, το φύλο, ο αριθμός του βιβλίου αναπαραγωγής και ο αριθμός τσιπ του κουταβιού.

Εάν πάρετε ικανοποιητικές απαντήσεις από τον εκτροφέα στις παραπάνω ερωτήσεις, ήρθε η ώρα για την πρώτη επίσκεψη στα κουτάβια. Από τη μία, ο εκτροφέας θα θέλει σίγουρα να σας δει από κοντά και από την άλλη, δεν είναι όλα τα κουτάβια κατάλληλα για όλους. Κατά την επίσκεψη από κοντά, μπορείτε να κάνετε περαιτέρω σημαντικές ερωτήσεις και να γνωρίσετε προσωπικά τις συνθήκες διαβίωσης των κουταβιών και της μητέρας τους.

Ερωτήσεις για Εκτροφέα Σκύλων
Ένας καλός εκτροφέας θα σας δώσει μια εικόνα του εκτροφείου του και του περιβάλλοντος των κουταβιών και των γονέων του. Θα πρέπει να αποφεύγετε τα "παζάρια κουταβιών" σε ακατάλληλους χώρους, όπως πάρκινγκ αυτοκινήτων!

Τι ερωτήσεις πρέπει να κάνετε στον εκτροφέα κατά την πρώτη σας επίσκεψη;

Όσο γοητευτική κι αν είναι η θέα των μικρών κουταβιών, κρατήστε τα μάτια και τα αυτιά σας ανοιχτά στην πρώτη σας επίσκεψη και ακούστε το ένστικτό σας. Καλό είναι να έχετε φτιάξει από πριν μια λίστα με τις ερωτήσεις που έχετε για τον εκτροφέα. Διαφορετικά μπορεί να ξεχάσετε σημαντικά σημεία μέσα στον ενθουσιασμό.

Ζητήστε από τον εκτροφέα να σας δείξει το χώρο που ζουν τα κουτάβια

Ένας αξιόπιστος εκτροφέας θα χαρεί να σας δείξει τις εγκαταστάσεις του και τον χώρο όπου φυλάσσονται τα σκυλιά του. Κατά την επίσκεψη, βεβαιωθείτε ότι το εκτροφείο είναι καθαρό και ότι τα κουτάβια μεγαλώνουν σε ένα φωτεινό, ευρύχωρο, ζεστό και φιλικό περιβάλλον.

Θα πρέπει επίσης να παρέχεται αρκετό νερό, παιχνίδια και στενή επαφή με την οικογένεια του εκτροφέα. Προκειμένου να μπορούν να φροντίζουν σωστά τη μητέρα σκύλα και καθένα από τα μικρά σκυλιά, οι εκτροφείς δεν έχουν συνήθως κουτάβια όλο το χρόνο ούτε πολλές γέννες ταυτόχρονα.

Μπορώ να δω τα κουτάβια με την ησυχία μου;

Αν ο εκτροφέας έχει κουτάβια στο σπίτι, σίγουρα θα θέλει να σαςδέιξει με καμάρι τις χαριτωμένες χνουδωτές μπαλίτσες. Και ακόμα κι αν η καρδιά σας χοροπηδά στη θέα των αδέξιων μικρών τετράποδων και θα θέλατε να τα πάρετε όλα αμέσως, θα πρέπει να τα ελέγξετε με μεγάλη προσοχή.

Δείχνουν όλα τα κουτάβια υγιή και είναι ο χώρος τους καθαρός και φροντισμένος; Πώς είναι το τρίχωμά τους και πώς συμπεριφέρονται; Τα κουτάβια είναι εκ φύσεως εξωστρεφή, μέσα στην περιέργεια και την δίψα να κινούνται συνεχώς. Ωστόσο, αν δεν δείχνουν καθόλου ενδιαφέρον για την επίσκεψή σας, ξαπλώνουν απαθώς στη γωνία, φαίνονται αγχωμένα ή ενδεχομένως έχουν φουσκωμένο στομάχι, θα πρέπει οπωσδήποτε να αποφύγετε την αγορά τους.

Ρωτήστε τον εκτροφέα για τη μητέρα σκύλα

Για να ξεκινήσουν σωστά τη ζωή τους, τα κουτάβια πρέπει να μένουν με τη μητέρα τους για τουλάχιστον οκτώ εβδομάδες. Σε πολλές χώρες, αυτό προβλέπεται ακόμη και από το νόμο. Εάν τα σκυλάκια ζουν με τον εκτροφέα χωρίς τη μητέρα τους, αυτό αποτελεί ένδειξη ύποπτου εμπορίου κουταβιών.

Φυσικά, ορισμένοι παράνομοι έμποροι το γνωρίζουν αυτό και δείχνουν στους πελάτες τους κάποια άλλη ενήλικη σκύλα, όταν τους ρωτούν για τη μητέρα. Επομένως, ρίξτε μια προσεκτική ματιά και παρατηρήστε πώς συμπεριφέρεται η σκύλα προς τα κουτάβια. Εάν δεν δείχνει κανένα ενδιαφέρον για αυτά και μάλιστα τα απομακρύνει, πιθανότατα δεν είναι η μητέρα.

Επιπλέον, δώστε προσοχή στη σχέση μεταξύ της μητέρας σκύλας και του εκτροφέα. Είναι η σχέση στενή, τρυφερή και φιλική ή υπάρχουν ενδείξεις σκληράδας και δυσπιστίας; Αν ισχύευ το δεύτερο, θα πρέπει να αναζητήσετε άλλον εκτροφέα.

Είναι τα κουτάβια εμβολιασμένα, αποπαρασιτωμένα και με μικροτσίπ;

Οι εκτροφείς είναι υποχρεωμένοι από τους συλλόγους εκτροφής να εμβολιάζουν εγκαίρως τα κουτάβια τους. Σε ηλικία οκτώ εβδομάδων, τα μικρά σκυλιά εμβολιάζονται κατά της ηπατίτιδας, της λεπτοσπείρωσης, της παρβοβίωσης, του βήχα και του κoκκoιού. Ζητήστε να δείτε το πιστοποιητικό εμβολιασμού, ελέγξτε τη γνησιότητά του και βεβαιωθείτε ότι έχουν καταχωρηθεί όλα τα υποχρεωτικά εμβόλια.

Αν έχετε ήδη έρθει σε επαφή με τον εκτροφέα πριν από τον πρώτο εμβολιασμό, μπορείτε επίσης να ρωτήσετε αν μπορείτε να τον συνοδεύσετε στον κτηνίατρο. Ζητήστε επίσης το όνομα και τη διεύθυνση του υπεύθυνου κτηνιάτρου και ρωτήστε αν τα κουτάβια έχουν υποστεί τσιπάρισμα και τακτική αποπαρασίτωση.

Ρωτήστε τον εκτροφέα για την τροφή που δίνει στα κουτάβια

Η σωστή διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στην υγεία των κουταβιών. Τις πρώτες εβδομάδες, εξακολουθούν να λαμβάνουν όλα τα σημαντικά θρεπτικά συστατικά από το γάλα της μητέρας τους. Ωστόσο, το αργότερο από την τρίτη έως την τέταρτη εβδομάδα της ζωής τους, πρέπει σταδιακά να συνηθίσουν να τρώνε μόνα τους. Οι μικρές τριχωτές μπαλίτσες χρειάζονται δύο έως τέσσερις φορές περισσότερη ενέργεια και θρεπτικά συστατικά από ό,τι τα ενήλικα σκυλιά. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζονται ειδική τροφή για κουτάβια που είναι απόλυτα προσαρμοσμένη στις ανάγκες τους.

Ένας αξιόπιστος εκτροφέας θα δίνει μια υψηλής ποιότητας τροφή στα κουτάβια του, ώστε να διασφαλίσει ότι λαμβάνουν όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται στις σωστές ποσότητες για να αναπτυχθούν υγιώς και να αποφύγουν μετέπειτα προβλήματα. Αν ρωτήσετε σχετικά με την τροφή, ο εκτροφέας θα χαρεί σίγουρα να σας δώσει πληροφορίες και να σας συστήσει ένα πρόγραμμα διατροφής για τις πρώτες εβδομάδες στο νέο σπίτι.

Πώς κοινωνικοποιείτε τα κουτάβια;

Οι πρώτες εβδομάδες της ζωής ενός σκύλου είναι πολύ σημαντικές για τη μετέπειτα ζωή του. Η στενή επαφή με τη μητέρα σκύλα, η συμβίωση με τα αδέρφια του και η εντατική φροντίδα που παρέχεται από τον εκτροφέα και την οικογένειά του είναι αυτά που θα διαμορφώσουν το μικρό σκυλάκι. Έτσι, θα μπορέσει να περάσει την υπόλοιπη ζωή του με αυτοπεποίθηση και χωρίς φόβο.

Ακόμη και τις πρώτες εβδομάδες, το κουτάβι πρέπει να μάθει πολλά πράγματα που θα συναντήσει αργότερα στην καθημερινή του ζωή: Επαφή με άλλα σκυλιά, διαφορετικούς ανθρώπους, παιδιά, θορύβους από συσκευές κουζίνας, αυτοκίνητα ή μοτοσικλέτες. Η επιτυχής κοινωνικοποίηση είναι απαραίτητη για έναν ισορροπημένο, ατρόμητο και σταθερό χαρακτήρα. Ωστόσο, είναι σημαντικό το σκυλάκι να μην επιβαρυνθεί υπερβολικά.

Ένας αξιόπιστος εκτροφέας έχει συνήθως ένα σχέδιο για την κοινωνικοποίηση των κουταβιών του κατά τις πρώτες εβδομάδες. Θα είναι σε θέση να σας εξηγήσει τι ακριβώς έχουν ήδη συνηθίσει τα κουτάβια και σε ποιο βαθμό θα πρέπει να συνεχίσετε την κοινωνικοποίηση του νεαρού σκύλου στο σπίτι και στην καθημερινή ζωή.

Μπορώ να ξαναέρθω;

Ένας σκύλος επιφέρει πολλές αλλαγές στη ζωή των ιδιοκτητών του και η αγορά ενός κατοικίδιου ζώου πρέπει να μελετηθεί προσεκτικά. Ένας εκτροφέας θα σας παρέχει συμβουλές και υποστήριξη μέχρι να λάβετε αυτή την σημαντική απόφαση και δεν θα προσπαθήσει να σας πείσει ή να σας πιέσει ποτέ να αγοράσετε ένα σκύλο. Αντίθετα, θα σας εξηγήσει λεπτομερώς τι ανάγκες έχουν τα σκυλιά αυτής της φυλής, πόση άσκηση χρειάζονται, αν τα πάνε καλά με τα μικρά παιδιά και ποιες απαιτήσεις έχουν όσον αφορά τη φροντίδα, τη διατροφή και την εκπαίδευση.

Είναι απολύτως φυσιολογικό και μάλιστα συνιστάται να μην αποφασίσετε αν θα αγοράσετε ένα κουτάβι με την πρώτη επίσκεψη. Ρωτήστε τον εκτροφέα αν μπορείτε να επισκεφθείτε ξανά τα κουτάβια για να τα γνωρίσετε καλύτερα.

Ερωτήσεις για Εκτροφέα Σκύλων
Μην ξεχάσετε να ρωτήσετε για την τροφή των κουταβιών.

Τι ερωτήσεις θα μου κάνει ο εκτροφέας;

Η εκτροφή καθαρόαιμων σκύλων απαιτεί μεγάλη αφοσίωση και δέσμευση από τον εκτροφέα. Χωρίς μεράκι και πάθος, ένας εκτροφέας πιθανότατα δεν θα ήταν σε θέση να αντεπεξέλθει στις αυστηρές απαιτήσεις που επιβάλλει η επιτροπή εκτροφής, στις δοκιμές που πραγματοποιεί ο επόπτης, στις πολλές ώρες σε εκθέσεις σκύλων και στις άγρυπνες νύχτες με την έγκυο σκύλα.

Φυσικά, ένας εκτροφέας κερδίζει επίσης κάποια χρήματα από την πώληση των κουταβιών του. Αλλά αν κρίνουμε από το μέγεθος της εργασίας που απαιτείται, γρήγορα καταλαβαίνουμε ότι η εκτροφή αφορά πρωτίστως την αγάπη και τη διατήρηση της φυλής των σκύλων. Όποιος επενδύει τόσα πολλά, θέλει φυσικά και να ξέρει ότι τα αγαπημένα του κουτάβια θα κατλήξουν σε καλά χέρια.

Επομένως, μην εκπλαγείτε αν ο εκτροφέας σκύλων σας κάνει πολλές ερωτήσεις σχετικά με τις συνθήκες ζωής σας, τη δουλειά σας και τα μελλοντικά σας σχέδια. Αντιθέτως, πάρτε το ως θετικό σημάδι ότι είστε σε καλά χέρια με τον εκτροφέα. Όσο καλύτερα σας γνωρίζει ο εκτροφέας, τόσο καλύτερα μπορεί να κρίνει αν η φυλή γενικά και ποιο κουτάβι συγκεκριμένα ταιριάζει σε εσάς και τη ζωή σας.

Quellen:

Τα πιο χρήσιμα άρθρα μας
6 min

Τι είναι οι υβριδικοί σκύλοι;

Οι υβριδικοί σκύλοι είναι τάση αυτή τη στιγμή. Τι κάνει αυτά τα τετράποδα να ξεχωρίζουν; Εδώ θα βρείτε απαντήσεις στα πιο σημαντικά ερωτήματα σχετικά με τους υβριδικούς σκύλους.