Ονειρεύονται οι σκύλοι;

Όνειρα Σκύλων

Οι επιστήμονες υποθέτουν ότι και τα σκυλάκια μπορούν να ονειρεύονται.

Πιθανόν να έχετε παρατηρήσει το σκύλάκι σας να χοροπηδά με τις πατούσες του, να τεντώνει την ουρίτσα του ή να κλαψουρίζει ήσυχα στον ύπνο του. Και κάπως έτσι γεννάται το εξής ερώτημα: Ονειρεύονται οι σκύλοι;

Ενδιαφέρουσα συμπεριφορά στον ύπνο

Αν έχετε κάτσει ποτέ να παρακολουθήσετε τον σκύλο σας να κοιμάται, λογικά θα έχετε παρατηρήσει ότι μπορεί να κλαψουρίζει, να γρυλίζει και ακόμη και να γαβγίζει στον ύπνο του.

Κάποιοι σκύλοι μπορεί ακόμα και να δαγκώνουν στον αέρα ή να βγάζουν δόντια. Κάτω από τα κλειστά τους βλέφαρα, τα μάτια τους κινούνται έντονα μπρος-πίσω, ενώ οι πατούσες και η ουρά συσπώνται εμφανώς.

Επομένως, λογικό είναι να υποθέσουμε ότι και οι τετράποδοι φίλοι βλέπουν ταινία στον ύπνο τους. Τριγυρνούν σε λιβάδια και χωράφια στα όνειρά τους; Τρέχουν πίσω από το αγαπημένο τους παιχνίδι ή εντοπίζουν μια ακαταμάχητη λιχουδιά; Ή μήπως όλα είναι τελείως διαφορετικά και απλώς προβάλλουμε τις ανθρώπινες εμπειρίες μας στη συμπεριφορά του σκύλου;

Η διαίσθησή μας δεν μας απατά. Οι επιστήμονες έχουν ερευνήσει τη συμπεριφορά των σκύλων στον ύπνο και έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι και οι σκύλοι μπορούν να ονειρεύονται.

Διενέργησαν μετρήσεις στα εγκεφαλικά κύματα των και διαπίστωσαν ότι οι σκύλοι περνούν από διάφορους κύκλους ελαφρύ ύπνου, βαθύ ύπνου και φάσεων REM – ακριβώς όπως εμείς οι άνθρωποι.

Όταν οι σκύλοι ονειρεύονται: γρήγορες κινήσεις των ματιών

Το REM είναι συντομογραφία για το Rapid Eye Movement (ταχεία κίνηση των ματιών). Έτσι ονομάζεται η φάση κατά την οποία τα μάτια του κοιμώμενου κινούνται γρήγορα.

Μέσα από συνεντεύξεις με ανθρώπους που συμμετείχαν σε μελέτες, γνωρίζουμε πλέον ότι οι πιο έντονες, συναισθηματικές και συγκεχυμένες ονειρικές εμπειρίες συμβαίνουν κατά τη φάση REM. Και επειδή οι εγκέφαλοι όλων των θηλαστικών είναι παρόμοια δομημένοι, μπορούμε να υποθέσουμε ότι το ίδιο ισχύει και για τους σκύλους.

Όνειρα Σκύλων
Τι να ονειρεύεται άραγε αυτό το μικρό Μπιγκλ όταν κοιμάται στο καλαθάκι του δίπλα στο παιχνίδι του;

Ακριβώς όπως εμείς οι άνθρωποι, τα σκυλιά συσπώνται στον ύπνο τους επειδή οι μύες τους χαλαρώνουν. Τα κουτάβια μάλιστα ονειρεύονται πολύ. Όπως και τα παιδιά, επεξεργάζονται ό,τι έχουν βιώσει στον ύπνο τους, γεγονός που τα βοηθά να εμπεδώσουν όσα έχουν μάθει.

Αλλά ακόμη και οι ενήλικοι σκύλοι χρειάζονται τον ύπνο τους (και τα όνειρά τους) για να συνέλθουν από τις συναρπαστικές βόλτες, τον τσακωμό με το σκυλί του γείτονα ή την απαιτητική προπόνηση agility. Γι’ αυτό θα πρέπει να τηρείτε τον γνωστό κανόνα: “Μην ξυπνάτε τα σκυλιά που κοιμούνται”.

Το ερώτημα παραμένει, τελικά τι ονειρεύονται οι τετράποδοι φίλοι μας; Πιθανώς οι νυχτερινές τους εμπειρίες βασίζονται σε όσα γνωρίζουν από την καθημερινή τους ζωή. Ένα Αγγλικό Πόιντερ μπορεί να ονειρευτεί ότι κυνηγάει έναν λαγό ή έναν φασιανό και το δείχνει με το να λυγίζει το μπροστινό του πόδι.

Ένας σκύλος φύλακας όπως το Ντόμπερμαν μπορεί να τρομάξει τους εισβολείς μακριά από την αυλή, ενώ ένας σκύλος συντροφιάς όπως το Γαλλικό Μπουλντόγκ ονειρεύεται περιπέτειες με τα αφεντικά του.

Τα Τσιουάουα ονειρεύονται διαφορετικά από τους Μολοσσούς

Ναι σωστά διαβάσατε: Είναι πολύ πιθανό ο σκύλος σας να ονειρεύεται εσάς. Οι ερευνητές υποψιάζονται ότι ο στενός δεσμός μεταξύ σκύλου και ιδιοκτήτη οδηγεί στο να εμφανίζεται ο “δικός του” άνθρωπος στα όνειρά του.

Το μέγεθος του ζώου φαίνεται επίσης να παίζει ρόλο στα όνειρα: Σύμφωνα με τον ομότιμο καθηγητή ψυχολογίας Stanley Coreen, τα μικρά σκυλιά, όπως τα Τσιουάουα, ονειρεύονται περισσότερο από τα μεγαλύτερα συγγενή τους, όπως οι Γερμανικοί Μολοσσοί. Ωστόσο, η διάρκεια του ονείρου είναι μεγαλύτερη στις μεγάλες φυλές.

Βλέπουν οι σκύλοι εφιάλτες;

Τα σκυλιά μπορούν να βλέπουν και εφιάλτες εκτός από όνειρα. Αν αισθάνεστε ότι το κατοικίδιό σας ονειρεύεται την τελευταία του επίσκεψη στον κτηνίατρο ή κάποιο άλλο δυσάρεστο γεγονός, μπορείτε να το χαϊδέψετε απαλά.

Γιατί δεν πρέπει να ξυπνάμε τους σκύλους που κοιμούνται;

Μιλήστε του με χαμηλή φωνή και παρατηρήστε αν ηρεμεί. Όπως έχει ήδη αναφερθεί, καλό είναι να μην τον ξυπνήσετε κι αυτό γιατί ο σκύλος σας θα πρέπει να επεξεργάζεται ακόμη και τις αρνητικές εμπειρίες κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Για να χαρίσετε στο σκύλο σας γλυκό ύπνο, θα πρέπει να του προσφέρετε ένα ήσυχο μέρος να κοιμάται. Επιλέξτε ένα σημείο στο σπίτι σας για το κρεβάτι ή την κουβέρτα του σκύλου σας, όπου μπορεί να ονειρεύεται ανενόχλητος για αρκετές ώρες κάθε μέρα.

Αν θέλετε να τον παρακολουθήσετε, πλησιάστε αθόρυβα και παρακολουθήστε το τρίχωμά του να ανεβοκατεβαίνει αργά στο ρυθμό της αναπνοής του.

Τα πιο χρήσιμα άρθρα μας
1 min

10 σημάδια ότι ο σκύλος σας είναι ευτυχισμένος

«Πώς μπορώ να καταλάβω αν ο αγαπημένος μου σκύλος είναι καλά;». «Πώς ξέρω ότι κάνω τα πάντα σωστά όταν ασχολούμαι με το σκύλο μου και ότι έχει μια καλή ζωή μαζί μου που τον κάνει εντελώς χαρούμενο;». Αυτά είναι τα ερωτήματα που απασχολούν πολλούς ιδιοκτήτες σκύλων.
1 min

Τι καταλαβαίνουν οι σκύλοι;

Μερικές φορές φαίνεται ότι οι σκύλοι καταλαβαίνουν ακριβώς τι προσπαθεί να τους πει ο άνθρωπός τους. Πολλοί ζωόφιλοι είναι σίγουροι ότι ο σκύλος τους καταλαβαίνει τέλεια. Ωστόσο, στην καθημερινότητα υπάρχουν συχνά αρκετές παρανοήσεις μεταξύ σκύλου και ανθρώπου. Διότι αυτό που σε μας φαίνεται αυτονόητο, δεν είναι πάντα έτσι για το σκύλο. Τι καταλαβαίνουν πραγματικά οι σκύλοι;
6 min

Αφαιρέστε τα ούρα σκύλου με ασφαλή & καθαρό τρόπο

Οι λιμνούλες με ούρα είναι μερικές φορές μέρος της καθημερινής ζωής για τους ιδιοκτήτες σκύλων. Τα κουτάβια, οι άρρωστοι σκύλοι ή οι σκύλοι με προβλήματα συμπεριφοράς έχουν την τάση να αφήνουν λεκέδες ούρων στο σπίτι. Εδώ θα σας πούμε πως να καθαρίζετε τα ούρα του σκύλου και ποια προληπτικά μέτρα μπορείτε να λάβετε.