Συμβουλές για καλύτερο περίπατο με το σκύλο σας

Περίπατος με Γκόλντεν Ριτρίβερ

Έτοιμοι για έξω - οι καθημερινές βόλτες των σκύλων με τον άνθρωπό τους είναι η καλύτερη στιγμή της ημέρας. Δεν είναι μόνο ζήτημα κίνησης, αλλά και ευκαιρία για να κάνει ο σκύλος την ανάγκη του. Εάν θέλετε να διαμορφώσετε εναλλακτικά τον περίπατο με το σκύλο σας, μπορείτε να συνδυάσετε τη σωματική και πνευματική εκτόνωση με προπόνηση και διασκέδαση.

8 Συμβουλές για καλύτερο περίπατο με το σκύλο σας

Να κάνετε δραστηριότητες από κοινού αντί να τρέχετε δίπλα-δίπλα - με αυτές τις συμβουλές μπορείτε να μετατρέψετε τον περίπατο σε μια συναρπαστική εμπειρία.

Βόλτα με λουράκι

Είστε βόλτα στο πεζοδρόμιο και ο τετράποδος φίλος σας βαδίζει βαριεστημένα δίπλα σας; Χρησιμοποιήστε την ευκαιρία για μικρές ασκήσεις. Εδώ περιλαμβάνονται βασικά «κόλπα», όπως η αλλαγή πλευράς στον οδηγό με μια εντολή. Μικρές ασκήσεις στο ενδιάμεσο ενισχύουν το δέσιμο με το σκύλο σας.

Για παράδειγμα αυτές: Σταματήστε και βάλτε μια λιχουδιά κάτω από την άκρη του παπουτσιού σας. Ο σκύλος θα την αποκτήσει, μόλις σας κοιτάξει στα μάτια. Έτσι θα τραβήξετε την προσοχή του. Χρησιμοποιήστε κόκκινα φανάρια για την εμπέδωση εντολών όπως "Κάτσε" και "Τρέχα" ή μικρών κόλπων όπως "Χαιρέτα". Αυτά θα έπρεπε να τα έχετε κάνει εκπαίδευση στο σπίτι. Βασικά για διασκέδαση με οδηγό ισχύει το εξής: Η καλή υπακοή στις βασικές εντολές συμβάλλει κατά πολύ σε ένα χαλαρό περίπατο.

Ανάκτηση αντί για κυνήγι

Εάν υπάρχει στη διάθεσή σας επαρκής χώρος, συμπεριλάβετε την ανάκτηση κατά τον περίπατο με το σκύλο σας. Εάν δεν είναι σίγουρο ότι ο τετράποδος φίλος σας θα επιστρέψει ή βρίσκεστε σε ένα πολυσύχναστο πάρκο, χρησιμοποιήστε έναν οδηγό ανίχνευσης. Αντί για κυνήγι, η ανάκτηση αποτελεί έναν έξοχο τρόπο απασχόλησης. Αλλά προσοχή: με κυνηγετικούς σκύλους θα πρέπει να εξασκείτε μόνο ελεγχόμενη ανάκτηση χωρίς «κυνήγι». Ο σκύλος θα πρέπει να αρχίζει να τρέχει μόλις το θήραμα βρίσκεται ήδη στο έδαφος - αυτό απαιτεί κάποια εξάσκηση. Και σε αυτή την περίπτωση μπορεί να σας χρησιμεύσει κάλλιστα ο οδηγός ανίχνευσης. Για ανάκτηση ενδείκνυται για παράδειγμα ένα φακελάκι τροφής, που ενισχύει την ομαδική εργασία. Διότι ο σκύλος σας μαθαίνει: μπορώ να αποκτήσω τη λεία μου μόνο με τη βοήθεια του ανθρώπου μου. Ωστόσο, δεν πρέπει να πετάτε ξυλάκια ή πέτρες, καθώς ο σκύλος θα μπορούσε να τραυματιστεί.

Ας ακολουθεί πάντα τη μύτη του: μυρωδιές και εξερεύνηση

Είτε λιχουδιές είτε παιχνίδια - αφήστε το σκύλο σας να τα ψάξει στο δάσος ή στο λιβάδι. Εάν δεν είστε βόλτα τρεις, μπορείτε ταυτόχρονα να ενισχύσετε την εντολή «μείνε»: ο σκύλος πρέπει να περιμένει έως ότου βρείτε μια κατάλληλη κρυψώνα. Αυξήστε σταδιακά το επίπεδο δυσκολίας: πρώτα το παιχνίδι θα βρίσκεται στην άκρη του δρόμου, μετά πίσω από έναν κορμό δέντρου, αργότερα μέσα σε ένα σωρό από φύλλα. Μπορείτε στο μεταξύ να κρύψετε στα γρήγορα ακόμη και μια λιχουδιά. Για παράδειγμα, μέσα σε μια ρωγμή τοίχου ή σε ένα φλοιό δέντρου, πάντα βέβαια στο ύψος του σκύλου. Εάν ο τετράποδος φίλος σας βρει αυτό που έχετε κρύψει, φυσικά θα πρέπει να τον επαινέσετε! Εάν υπάρχει και άλλο άτομο μαζί σας, μπορείτε να κρυφτείτε κι εσείς οι ίδιοι! Το δεύτερο άτομο θα πρέπει να κρατά σταθερά το σκύλο, καθώς εσείς προπορεύεσθε και ψάχνετε μια καλή κρυψώνα. Και σε αυτή την περίπτωση μπορείτε σταδιακά να αυξήσετε το επίπεδο δυσκολίας. Περπατήστε στην αρχή μόνο λίγα μέτρα και κρυφτείτε σε μια κρυψώνα εντός του οπτικού πεδίου του σκύλου. Αν σας βρει, πηγαίνετε για παράδειγμα στην επόμενη στροφή - και ο τετράποδος φίλος σας θα γίνει σκύλος-διασώστης. Με το χρόνο θα είστε σε θέση να αξιολογήσετε καλύτερα ποιες ασκήσεις αναζήτησης κατέχει καλά ο σκύλος σας.

Προσθέστε ποικιλία κατά τον περίπατο με το σκύλο σας

Η ίδια διαδρομή κάθε μέρα και με τον ίδιο ρυθμό μπορεί να οδηγήσει στην κλασική «καθημερινή ρουτίνα». Αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα για σύντομες βόλτες - οι σκύλοι έχουν πολλά πράγματα να μυρίσουν στην «περιοχή τους». Αλλά μερικά τετράποδα πραγματικά «ξανανιώνουν», όταν έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν μια νέα περιοχή. Αναζητήστε άγνωστες διαδρομές γύρω από την περιοχή σας, όπου μπορείτε να φτάσετε με λεωφορείο, τρένο ή αυτοκίνητο. Μαζί μπορείτε τότε να ξεκινήσετε μικρές βόλτες για εξερεύνηση! Ακόμη και ο ρυθμός κατά την ώρα του περιπάτου διαφέρει σε υγιείς και ενήλικους σκύλους. Το τζόκινγκ ή η ποδηλασία μπορούν να προσφέρουν μια ωραία εναλλαγή για αθλητικούς σκύλους. Ξεκινήστε, ωστόσο, αργά για να μην υπερφορτώνετε τον τετράποδο φίλο σας.

Περίπατος σκύλου με οδηγό

Η φύση ως παρκούρ για εκπαίδευση Agility

Ρίξτε μια ματιά στο δάσος και στο λιβάδι, καθώς υπάρχουν πολλά μικρά «εμπόδια», τα οποία μπορεί να γίνουν μια συναρπαστική πρόκληση. Τι θα λέγατε για μια διαδρομή σλάλομ μέσα από μια σειρά δέντρων; Εναλλακτικά, μπορείτε να διδάξετε τον τετράποδο φίλο σας να κάνει πλήρη κύκλο γύρω από συγκεκριμένα δέντρα. Οι ξαπλωμένοι κορμοί δέντρων προσκαλούν για ισορροπία ή άλματα. Ο «χώρος» πάνω από ένα ξαπλωμένο δέντρο είναι ιδιαίτερα δύσκολος. Αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη. Σε ένα δελεαστικό παρκούρ για Mountainbike στο δάσος θα πρέπει να είστε προσεκτικοί: οι ράμπες και οι τραμπάλες είναι συναρπαστικές για πολλούς σκύλους. Αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι κάποια στιγμή θα έρθει ο επόμενος ποδηλάτης, οπότε θα πρέπει να αδειάσετε οικειοθελώς το χώρο. Ακόμη και οι τετράποδοι λάτρεις του νερού θα βρουν προκλήσεις στη φύση - για παράδειγμα, μικρά ρυάκια για να διασχίσουν.

Διαβάστε περισσότερα σχετικά με το Agility με το σκύλο!

Διασκέδαση στο νερό έξω στο ύπαιθρο κατά τον περίπατο με το σκύλο

Παρεμπιπτόντως μιλώντας για νερό: Πολλοί σκύλοι λατρεύουν το δροσερό νερό. Τα μικρά ρυάκια ή οι λίμνες προσφέρουν μια καλή ευκαιρία για διασκέδαση στο νερό, όταν κάνετε βόλτα. Βεβαιωθείτε ωστόσο ότι ο τετράποδος φίλος σας δεν θα «τρελαθεί» από ενθουσιασμό: το κυνήγι για πάπιες κλπ. είναι ταμπού. Κατά την κολυμβητική περίοδο, θα πρέπει να σέβεστε τις περιοχές και παραλίες, όπου δεν επιτρέπονται οι σκύλοι. Τα ποτάμια μπορούν γρήγορα να γίνουν επικίνδυνα για τη ζωή του σκύλου, ιδίως εάν το ρεύμα είναι ορμητικό. Εάν δεν μπορείτε να αξιολογήσετε σωστά την ορμητικότητα των νερών και τις κολυμβητικές ικανότητες του μικρού σας σκύλου, αφήστε τον να μπει στο δροσερό νερό μόνο έχοντάς τον δεμένο με έναν οδηγό ανίχνευσης. Την κρύα εποχή του έτους υπάρχει κίνδυνος κρυολογήματος, ιδίως για νεαρούς, ηλικιωμένους ή εξασθενημένους σκύλους.

Συνάντηση σκύλων με «χαρακτήρα»

Πολλοί ιδιοκτήτες σκύλων θέλουν να κοινωνικοποιήσουν τον τετράποδο φίλο τους. Εμπρός λοιπόν για βόλτα έξω και χωρίς οδηγό; Δυστυχώς όχι! Αφήστε τον τετράποδο φίλο σας να τρέξει χωρίς οδηγό προς άλλους σκύλους μόνο με τη συγκατάθεση του άλλου ιδιοκτήτη. Αν αρέσει στον έναν η παρέα του άλλου, τότε κανείς δεν λέει όχι στο κοινό παιχνίδι σε μια ασφαλή περιοχή. Ο σκύλος θα πρέπει να επιστρέφει πίσω, κάθε φορά που τον καλείτε. Έτσι, μπορείτε να καλείτε το σκύλο σας να επιστρέφει, κάθε φορά που διασχίζουν το δρόμο ποδηλάτες, ιππείς ή μαθητές του νηπιαγωγείου. Εάν και οι δύο σκύλοι είναι δεμένοι με οδηγό, είναι καλύτερο να αλλάξετε δρόμο, κάνοντας ένα μεγάλο τόξο, για να τους αποφύγετε. Αυτό πρέπει να γίνεται κυριολεκτικά. Διότι στη φύση, οι σκύλοι δεν πλησιάζουν πρόσωπο με πρόσωπο, αλλά πλευρίζουν ο ένας τον άλλο. Εάν ο τετράποδος φίλος σας είναι τεταμένος, κάθε φορά που συναντά άλλους σκύλους, προκύπτει ένα ακόμη πεδίο εκπαίδευσης. Να είστε προσεκτικοί και να τον επιβραβεύετε με μια λιχουδιά, μόλις έχει τον άλλο σκύλο σε οπτική επαφή - και προτού γαβγίσει. Μετά από μερικές εβδομάδες - απαιτείται υπομονή - δεν θα αρχίζει να γαβγίζει, αλλά θα σας κοιτάζει γεμάτος προσδοκία.

Τι θα πρέπει να προσέχετε κατά τον περίπατο:

  • Το καλοκαίρι καλό θα ήταν να πηγαίνετε βόλτες για εξερεύνηση είτε το πρωί είτε το βράδυ
  • Εκτός από σακούλες περιττωμάτων, θα πρέπει να έχετε στην τσάντα σας λιχουδιές και νερό για τον τετράποδο φίλο σας
  • Σεβαστείτε τη φύση
  • Κάντε εναλλαγές μεταξύ χαλαρής βόλτας και στιγμών συγκέντρωσης
  • Να έχετε πάντα στο νου σας: ακόμη και στο δάσος υπάρχουν άνθρωποι που κάνουν ποδήλατο και τζόκινγκ, καθώς και άλλοι σκύλοι
  • Δώστε όλη σας την προσοχή στο σκύλο σας - όχι στο smartphone σας
  • Ελεύθερο τρέξιμο μόνο σε ασφαλές περιβάλλον
Τα πιο χρήσιμα άρθρα μας
1 min

Agility – ένα άθλημα αποκλειστικά για σκύλους!

Μήπως εσείς και ο σκύλος σας έχετε βαρεθεί να κάνετε συνεχώς τον ίδιο περίπατο; Θέλετε να ζήσετε κάτι πιο συναρπαστικό με τον τετράποδο φίλο σας; Τότε το Agility είναι αυτό ακριβώς που ψάχνετε! Το Agility είναι ένα μοντέρνο κυνάθλημα, το οποίο συμβάλλει στη βελτίωση της επικοινωνίας μεταξύ ανθρώπου και σκύλου, και ενδείκνυται ως υπαίθρια δραστηριότητα ιδίως το καλοκαίρι.
1 min

Παίξτε σωστά με το σκύλο

Με το σκύλο δεν πρέπει να παίζετε μόνο συχνά, αλλά και με διαφορετικό τρόπο. Η «υπερφόρτωση», για παράδειγμα, παίζοντας πολύ δύσκολα ή πολύωρα παιχνίδια, θα πρέπει να αποφεύγεται, όπως επίσης και η ανεπαρκής απασχόληση, π.χ. παίζοντας ένα βαρετό ή συνεχώς επαναλαμβανόμενο παιχνίδι. Το παιχνίδι θα πρέπει να βασίζεται στις δεξιότητες και ανάγκες κάθε σκύλου. Για παράδειγμα, ένας σκύλος μπορεί να θέλει να «ανακτά το παλιό καλό ξυλαράκι», άλλος προτιμά να «παλεύει» για ένα μασητικό παιχνίδι, προσπαθώντας να το τραβήξει από το χέρι του ιδιοκτήτη του. Είναι σημαντικό για κάθε ιδιοκτήτη σκύλου να αναγνωρίζει πότε το ζώο ζητά να παίξει. Αυτό μπορεί να συμβεί με διάφορους τρόπους.
1 min

Συμβουλές για καλύτερο περίπατο με το σκύλο σας

Να κάνετε δραστηριότητες από κοινού αντί να τρέχετε δίπλα-δίπλα - με αυτές τις συμβουλές μπορείτε να μετατρέψετε τον περίπατο σε μια συναρπαστική εμπειρία.

Βόλτα με λουράκι

Είστε βόλτα στο πεζοδρόμιο και ο τετράποδος φίλος σας βαδίζει βαριεστημένα δίπλα σας; Χρησιμοποιήστε την ευκαιρία για μικρές ασκήσεις. Εδώ περιλαμβάνονται βασικά «κόλπα», όπως η αλλαγή πλευράς στον οδηγό με μια εντολή. Μικρές ασκήσεις στο ενδιάμεσο ενισχύουν το δέσιμο με το σκύλο σας. Για παράδειγμα αυτές: Σταματήστε και βάλτε μια λιχουδιά κάτω από την άκρη του παπουτσιού σας. Ο σκύλος θα την αποκτήσει, μόλις σας κοιτάξει στα μάτια. Έτσι θα τραβήξετε την προσοχή του. Χρησιμοποιήστε κόκκινα φανάρια για την εμπέδωση εντολών όπως "Κάτσε" και "Τρέχα" ή μικρών κόλπων όπως "Χαιρέτα". Αυτά θα έπρεπε να τα έχετε κάνει εκπαίδευση στο σπίτι. Βασικά για διασκέδαση με οδηγό ισχύει το εξής: Η καλή υπακοή στις βασικές εντολές συμβάλλει κατά πολύ σε ένα χαλαρό περίπατο.

Ανάκτηση αντί για κυνήγι

Εάν υπάρχει στη διάθεσή σας επαρκής χώρος, συμπεριλάβετε την ανάκτηση κατά τον περίπατο με το σκύλο σας. Εάν δεν είναι σίγουρο ότι ο τετράποδος φίλος σας θα επιστρέψει ή βρίσκεστε σε ένα πολυσύχναστο πάρκο, χρησιμοποιήστε έναν οδηγό ανίχνευσης. Αντί για κυνήγι, η ανάκτηση αποτελεί έναν έξοχο τρόπο απασχόλησης. Αλλά προσοχή: με κυνηγετικούς σκύλους θα πρέπει να εξασκείτε μόνο ελεγχόμενη ανάκτηση χωρίς «κυνήγι». Ο σκύλος θα πρέπει να αρχίζει να τρέχει μόλις το θήραμα βρίσκεται ήδη στο έδαφος - αυτό απαιτεί κάποια εξάσκηση. Και σε αυτή την περίπτωση μπορεί να σας χρησιμεύσει κάλλιστα ο οδηγός ανίχνευσης. Για ανάκτηση ενδείκνυται για παράδειγμα ένα φακελάκι τροφής, που ενισχύει την ομαδική εργασία. Διότι ο σκύλος σας μαθαίνει: μπορώ να αποκτήσω τη λεία μου μόνο με τη βοήθεια του ανθρώπου μου. Ωστόσο, δεν πρέπει να πετάτε ξυλάκια ή πέτρες, καθώς ο σκύλος θα μπορούσε να τραυματιστεί.

Ας ακολουθεί πάντα τη μύτη του: μυρωδιές και εξερεύνηση

Είτε λιχουδιές είτε παιχνίδια - αφήστε το σκύλο σας να τα ψάξει στο δάσος ή στο λιβάδι. Εάν δεν είστε βόλτα τρεις, μπορείτε ταυτόχρονα να ενισχύσετε την εντολή «μείνε»: ο σκύλος πρέπει να περιμένει έως ότου βρείτε μια κατάλληλη κρυψώνα. Αυξήστε σταδιακά το επίπεδο δυσκολίας: πρώτα το παιχνίδι θα βρίσκεται στην άκρη του δρόμου, μετά πίσω από έναν κορμό δέντρου, αργότερα μέσα σε ένα σωρό από φύλλα. Μπορείτε στο μεταξύ να κρύψετε στα γρήγορα ακόμη και μια λιχουδιά. Για παράδειγμα, μέσα σε μια ρωγμή τοίχου ή σε ένα φλοιό δέντρου, πάντα βέβαια στο ύψος του σκύλου. Εάν ο τετράποδος φίλος σας βρει αυτό που έχετε κρύψει, φυσικά θα πρέπει να τον επαινέσετε! Εάν υπάρχει και άλλο άτομο μαζί σας, μπορείτε να κρυφτείτε κι εσείς οι ίδιοι! Το δεύτερο άτομο θα πρέπει να κρατά σταθερά το σκύλο, καθώς εσείς προπορεύεσθε και ψάχνετε μια καλή κρυψώνα. Και σε αυτή την περίπτωση μπορείτε σταδιακά να αυξήσετε το επίπεδο δυσκολίας. Περπατήστε στην αρχή μόνο λίγα μέτρα και κρυφτείτε σε μια κρυψώνα εντός του οπτικού πεδίου του σκύλου. Αν σας βρει, πηγαίνετε για παράδειγμα στην επόμενη στροφή - και ο τετράποδος φίλος σας θα γίνει σκύλος-διασώστης. Με το χρόνο θα είστε σε θέση να αξιολογήσετε καλύτερα ποιες ασκήσεις αναζήτησης κατέχει καλά ο σκύλος σας.

Προσθέστε ποικιλία κατά τον περίπατο με το σκύλο σας

Η ίδια διαδρομή κάθε μέρα και με τον ίδιο ρυθμό μπορεί να οδηγήσει στην κλασική «καθημερινή ρουτίνα». Αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα για σύντομες βόλτες - οι σκύλοι έχουν πολλά πράγματα να μυρίσουν στην «περιοχή τους». Αλλά μερικά τετράποδα πραγματικά «ξανανιώνουν», όταν έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν μια νέα περιοχή. Αναζητήστε άγνωστες διαδρομές γύρω από την περιοχή σας, όπου μπορείτε να φτάσετε με λεωφορείο, τρένο ή αυτοκίνητο. Μαζί μπορείτε τότε να ξεκινήσετε μικρές βόλτες για εξερεύνηση! Ακόμη και ο ρυθμός κατά την ώρα του περιπάτου διαφέρει σε υγιείς και ενήλικους σκύλους. Το τζόκινγκ ή η ποδηλασία μπορούν να προσφέρουν μια ωραία εναλλαγή για αθλητικούς σκύλους. Ξεκινήστε, ωστόσο, αργά για να μην υπερφορτώνετε τον τετράποδο φίλο σας.