Το κουτάβι σας καταφθάνει στο σπίτι!

Γράφτηκε από Charlotte Stanek
To koutávi sas katafthánei

Η μεγάλη μέρα έφτασε!

Ο σκύλος που πάντα ονειρευόσασταν έρχεται στο σπίτι σας.

Το καλαθάκι του είναι ήδη έτοιμο, το πρώτο περιλαίμιο μυρίζει ακόμα «καινουργίλα» και θέλετε να τα κάνετε όλα όπως πρέπει. Μην ανησυχείτε: αποκτώντας τις βασικές γνώσεις για τους σκύλους, η συμβίωση με το αγαπημένο σας τετράποδο δεν μπορεί παρά να ξεκινήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Η ομάδα της zooplus θέλει να σας υποστηρίξει και να σας βοηθήσει σε αυτό το ξεκίνημα της συμβίωσης με το νέο σας σκύλο. Σας ευχόμαστε καλή ανάγνωση και ελπίζουμε να σας φανούν χρήσιμες αυτές οι πληροφορίες!

Ποια προϊόντα χρειάζομαι;

Στο άρθρο μας σχετικά με το βασικό εξοπλισμό, θα μάθετε ποια προϊόντα είναι απαραίτητα, ώστε να παρέχετε στο σκύλο σας ενδεδειγμένες συνθήκες διαβίωσης.

Τα μπολ τροφής και ο χώρος ύπνου

Από την αρχή, θα πρέπει να τοποθετηθούν δύο μπολ τροφής στο χώρο ταΐσματος, ο οποίος θα προορίζεται στο μέλλον για να τρώει και να πίνει νερό ο σκύλος. Παρακαλούμε βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος έχει φρέσκο νερό στη διάθεσή του, αμέσως μόλις έρθει στο νέο του σπιτικό. Επιπλέον, ο μικρόσωμος, νέος φίλος σας χρειάζεται ένα σταθερό μέρος, όπου θα μπορεί να χαλαρώνει. Για το σκοπό αυτό, αρκεί αρχικά μια παλιά κουβέρτα ή μια πετσέτα. Παρ’ όλα αυτά, προκειμένου το κουτάβι να νιώθει προστασία και θαλπωρή, θα πρέπει να προμηθευτείτε το συντομότερο δυνατόν ένα καλαθάκι με υπερυψωμένο πλαίσιο.

Το κουτάβι σας καταφθάνει_ύπνος

Πώς μπορώ να καταγράψω το σκύλο μου στο μητρώο του Δήμου μου;

Σύμφωνα με το νόμο αποτελεί υποχρέωση του κάθε ιδιοκτήτη κατοικίδιου ζώου να προσκομίζει ή να αποστέλλει ταχυδρομικά, επί αποδείξει, στον οικείο Δήμο αντίγραφο του πιστοποιητικού ηλεκτρονικής σήμανσης του ζώου του, εφόσον υπάρχει αντίστοιχο ειδικό μητρώο στο Δήμο όπου αυτός ανήκει. Η μη εγγραφή στο συγκεκριμένο μητρώο επιφέρει διοικητικό πρόστιμο.

Ποια τροφή θα πρέπει να δίνω στο σκύλο μου;

Είναι καλύτερα να πληροφορηθείτε εκ των προτέρων ποια τροφή λάμβανε έως τώρα το κατοικίδιο ζώο σας και να αγοράσετε την ίδια ποικιλία. Με αυτό τον τρόπο, μπορείτε να αποφύγετε τυχόν προβλήματα πέψης και επιπρόσθετο στρες. Διαβάστε περισσότερα σχετικά με τις τροφές σκύλων στο άρθρο του περιοδικού μας σχετικά με τη σωστή διατροφή σκύλων.

Το κουτάβι σας καταφθάνει_τροφή

Η πρώτη επίσκεψη στον κτηνίατρο

Μετά από λίγες ημέρες, αφότου το κουτάβι έχει εξοικειωθεί στο νέο του σπιτικό, θα πρέπει να επισκεφθείτε με το σκύλο σας έναν κτηνίατρο. Καλό θα ήταν αυτή η πρώτη επίσκεψη στον κτηνίατρο να του αφήσει όσο το δυνατόν πιο θετική εντύπωση. Εάν επιθυμείτε να λάβετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτό το θέμα, μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο του περιοδικού μας με θέμα «Η πρώτη επίσκεψη στον κτηνίατρο».

Επιλέγοντας το όνομα του σκύλου σας

Από την αρχή είναι σημαντικό και το όνομα του σκύλου. Συχνά τα ονόματα, που έχουν επιλέξει οι εκτροφείς για τα κουτάβια, δεν ενδείκνυνται πολύ για καθημερινή χρήση. Μέσα σε λίγες ημέρες ο κάθε σκύλος ακούει στο όνομα, με το οποίο τον αποκαλείτε από την αρχή. Για το σκοπό αυτό, είναι κατάλληλες κυρίως λέξεις με φωνήεντα, όπως Άνκα, Μπένι, Κόκο ή Λούπο.

Σωστή εκπαίδευση από την αρχή

Το κουτάβι δεν είναι ακόμη εκπαιδευμένο στη χρήση τουαλέτας και επομένως πρέπει συχνά να βγαίνει έξω. Καλό θα ήταν να βρείτε αμέσως έναν υπαίθριο χώρο, όπου το κουτάβι θα μπορεί να κινείται ελεύθερα χωρίς λουρί. Είναι επίσης σημαντικό να μην επιτρέπεται τίποτα, το οποίο θα απαγορεύεται αργότερα, διότι όπως λέει και η παροιμία, «γέρικο σκυλί καινούργια κόλπα δε μαθαίνει». Να μην επιτρέψετε λοιπόν στο κουτάβι να κοιμηθεί την πρώτη νύχτα στο κρεβάτι σας, ακόμη κι αν κλαψουρίζει πάρα πολύ. Είναι απολύτως φυσιολογικό να κλάψει λίγο, αλλά σύντομα θα σταματήσει.

Το κουτάβι σας καταφθάνει_παιχνίδι

Το κουτάβι δε θα αισθάνεται ότι το έχετε αφήσει μόνο του, εάν βάλετε στο χώρο του το αγαπημένο παιχνίδι του ή οποιοδήποτε ρούχο που έχει επάνω τη μυρωδιά σας. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι ο ήχος ενός ξυπνητηριού μοιάζει με το χτύπο της καρδιάς της μητέρας-σκυλίτσας και μία θερμοφόρα κάτω από την κουβέρτα προσομοιάζει τη θερμοκρασία σώματος της μητέρας του κουταβιού, κάνοντας το να νιώθει ασφάλεια.

Και το βασικότερο: Μη βιάζεστε!

Με την άφιξη του νέου μέλους, είναι απολύτως φυσιολογικό όλοι στην οικογένεια να έχουν περιέργεια για το μικρό κουταβάκι και να θέλουν όλοι συγχρόνως να παίξουν μαζί του. Ωστόσο, βεβαιωθείτε ότι η συμπεριφορά σας δεν προκαλεί στο κουτάβι ούτε πανικό ούτε αίσθημα καταπίεσης. Γι’ αυτό θα πρέπει αρχικά να αφήσετε το κουτάβι μόνο στην ησυχία του και να του δώσετε χρόνο να εξερευνήσει το νέο περιβάλλον. Πολύ σύντομα θα εξοικειωθεί και το ίδιο, και θα αποζητά από μόνο του χάδια με εσάς και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.

Τα πιο χρήσιμα άρθρα μας
1 min

Το κουτάβι σας καταφθάνει στο σπίτι!

Ο σκύλος που πάντα ονειρευόσασταν έρχεται στο σπίτι σας. Το καλαθάκι του είναι ήδη έτοιμο, το πρώτο περιλαίμιο μυρίζει ακόμα «καινουργίλα» και θέλετε να τα κάνετε όλα όπως πρέπει. Μην ανησυχείτε: αποκτώντας τις βασικές γνώσεις για τους σκύλους, η συμβίωση με το αγαπημένο σας τετράποδο δεν μπορεί παρά να ξεκινήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η ομάδα της zooplus θέλει να σας υποστηρίξει και να σας βοηθήσει σε αυτό το ξεκίνημα της συμβίωσης με το νέο σας σκύλο. Σας ευχόμαστε καλή ανάγνωση και ελπίζουμε να σας φανούν χρήσιμες αυτές οι πληροφορίες!
1 min

Η κοινωνικοποίηση του κουταβιού σας

Ο σκύλος είναι από τη φύση του ζώο αγέλης. Με άλλα λόγια, είναι απολύτως απαραίτητο να υπάρχει στην οικογένεια ιεραρχία. Πρέπει να τεθούν σαφείς κανόνες, τους οποίους και θα πρέπει να υπακούει κάθε μέλος της οικογένειας. Επιπλέον, όταν δίνετε στο σκύλο σας μία εντολή, παίζει πιο σημαντικό ρόλο ο τόνος και η χροιά της φωνής σας παρά η έντασή της. Επίσης η εκφώνηση σύντομων και ξεκάθαρων εντολών θα πρέπει να συνοδεύεται από σαφή οπτικά σήματα των χεριών. Σε κάθε ξεχωριστή εντολή θα πρέπει να χρησιμοποιείτε πάντα η ίδια λεκτική εκφώνηση συνδυαστικά με το ίδιο οπτικό σήμα. Όλα αυτά είναι πολύ σημαντικά για εσάς που είστε νέος ιδιοκτήτης σκύλου, διότι σας βοηθούν να ασκείτε εξουσία, ακόμα και αν μερικές φορές σας είναι δυσάρεστο.
1 min

Μπάνιο στο κουτάβι μου

Το δέρμα των κουταβιών μας, ως το μεγαλύτερο όλων των οργάνων, ρυθμίζει την ισορροπία της θερμότητας, δρα ως προστατευτικό φράγμα έναντι των μηχανικών και φυσικών ερεθισμάτων, και παίζει σημαντικό ρόλο ως αισθητήριο όργανο μέσω της αίσθησης πίεσης, του πόνου και της ζεστασιάς. Είναι επομένως ζωτικής σημασίας για τα κουτάβια μας, γι’ αυτό πρέπει να προστατεύεται από επιβλαβείς επιρροές. Το δέρμα επομένως περιβάλλεται από το λεγόμενο στρώμα λιπιδίων. Αυτά τα λιπίδια (π.χ. λίπη) έχουν μια υδρόφιλη κεφαλή στη μία πλευρά και μια μη-υδρόφιλη (υδρόφοβη) ουρά στην άλλη πλευρά, έτσι ώστε το δέρμα να προστατεύεται από την ξηρότητα και τις περιβαλλοντικές επιρροές.

Μπορώ να κάνω μπάνιο το κουτάβι μου;