Αλλεργία στις Γάτες: Διάγνωση & Θεραπεία This article is verified by a vet

Γράφτηκε από Franziska G., κτηνίατρος
Αλλεργία στις Γάτες σε ανθρώπους

Ορισμένοι άνθρωποι έχουν αλλεργική αντίδραση στα κατοικίδιά τους.

Αγαπάτε τις γάτες, αλλά πάντα φτερνίζεστε όταν είναι κοντά σας και τα μάτια σας δακρύζουν; Τότε μπορεί να έχετε αλλεργία στις τρίχες της γάτας. Μάθετε εδώ πώς να μειώσετε τα συμπτώματα της αλλεργίας στις γάτες και να ανοίξετε δρόμο για πολλές αγκαλίτσες!

Συμπτώματα: Ποια είναι τα σημάδια της αλλεργίας στις τρίχες της γάτας στον άνθρωπο;

Οι πάσχοντες από αλλεργία στις τρίχες της γάτας αντιδρούν με διαφορετική ένταση στα αλλεργιογόνα του ζώου και στο άμεσο περιβάλλον τους. Εάν η αλλεργία στις τρίχες της γάτας είναι ήπια, θα παρουσιάσετε συμπτώματα παρόμοια με την αλλεργική ρινίτιδα:

 • Τα μάτια σας δακρύζουν και σας φαγουρίζουν
 • Τάση για φτέρνισμα
 • Η μύτη σας τρέχει και νιώθετε συμφόρηση (κρυολόγημα)
 • Αισθάνεστε ένα ξύσιμο στο λαιμό σας

Εάν η αλλεργία επιδεινωθεί, μπορεί να εμφανιστούν πιο σοβαρά σημάδια ασθένειας:

 • Κόπωση και διαταραχές ύπνου
 • Έντονος βήχας που οδηγεί σε δύσπνοια
 • Σχηματισμός κοκκινισμένων περιοχών και φαγούρας του δέρματος (σημάδια/κνίδωση)

Εάν κάποιος πάθει αλλεργικό σοκ (σοκ αναφυλαξίας), μπορεί να καταλήξει από τις σχετικές συνέπειες (π.χ. υπόταση και δύσπνοια) μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα χωρίς αντίμετρα και θεραπεία.

Διάγνωση: Πώς ανιχνεύεται η αλλεργία στις τρίχες της γάτας;

Εάν έχετε αλλεργικές αντιδράσεις όταν βρίσκεστε κοντά σε γάτες, είναι σημαντικό να τις ελέγξει ένας γιατρός. Αυτό είναι σημαντικό, καθώς είναι ο μόνος τρόπος για να αποτρέψετε μακροχρόνιες και σοβαρές επιπλοκές (π.χ. βρογχικό άσθμα).

Ωστόσο, ο γιατρός σας μπορεί να ανιχνεύσει γενικά γρήγορα μια αλλεργία στις τρίχες της γάτας πραγματοποιώντας σε εσάς τις ακόλουθες εξετάσεις:

1. Δερματικές Δοκιμασίες

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για τη διενέργεια μιας δερματικής δοκιμασίας. Η δοκιμασία νυγμού ή η ενδοδερμική δοκιμασία, χρησιμοποιούνται ιδιαίτερα συχνά σε ιατρεία. Με τη δοκιμασία νυγμού, ο γιατρός εισάγει ελάχιστη ποσότητα από ειδικά εκχυλίσματα με διαφορετικά αλλεργιογόνα πάνω στο πήχη σας, ο οποίος είναι σημαδεμένος με τετραγωνάκια

Με προσεκτικό ξύσιμο, τα αλλεργιογόνα μπορούν να εισέλθουν στο δέρμα. Εάν σχηματιστούν κόκκινα σημάδια σε ένα από τα τετράγωνα στο σημείο της παρακέντησης, αυτό υποδεικνύει το κύριο αλλεργιογόνο.

Η ενδοδερμική δοκιμασία είναι παρόμοια, αλλά ο γιατρός εισάγει τις ουσίες απευθείας κάτω από το δέρμα σας.

Αλλεργικό τεστ σε άνθρωπο
Με τη δοκιμασία νυγμού, ο γιατρός στάζει διάφορα αλλεργιογόνα στο δέρμα και περιμένει για αλλεργικό κοκκίνισμα του δέρματος.

2. Εξέταση Αίματος (Εργαστηριακή Εξέταση)

Όταν ο γιατρός σας πάρει αίμα, μπορεί να το εξετάσει σε εργαστήριο για την παρουσία συγκεκριμένων αντισωμάτων. Εάν η συγκέντρωση των αντισωμάτων IgE είναι αυξημένη, αυτό αποτελεί ένδειξη αλλεργίας.

Αυτή η εξέταση χρησιμεύει κυρίως για την επιβεβαίωση του αποτελέσματος μιας δερματικής δοκιμασίας ή εάν δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί δερματική δοκιμασία λόγω δερματικών παθήσεων.

Θεραπεία: Πώς αντιμετωπίζεται η αλλεργία στις τρίχες της γάτας στον άνθρωπο;

Η ευκολότερη επιλογή για την ανακούφιση των συμπτωμάτων μιας αλλεργίας στις τρίχες της γάτας είναι η αποφυγή των αλλεργιογόνων. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αποφεύγετε την επαφή με γάτες, όπου είναι δυνατόν. Ωστόσο, αυτό δεν είναι πάντα εφικτό, ειδικά εάν είστε ιδιοκτήτης γάτας ή αν υπάρχουν γάτες στη γειτονιά ή στο εργασιακό σας περιβάλλον. Σε αυτές τις περιπτώσεις, έχετε τις ακόλουθες εναλλακτικές λύσεις:

εισπνευστήρας για αλλεργικό άτομο
Ένα εισπνευστικό σπρέι μπορεί να είναι σωτήριο εάν κλείσουν οι αεραγωγοί σας.

Ιατρική Περίθαλψη

Τα αντιισταμινικά με τη μορφή οφθαλμικών σταγόνων, αλοιφών ή δισκίων σας βοηθούν να ανακουφιστείτε από τα αλλεργικά συμπτώματα της αλλεργίας στις τρίχες της γάτας. Εάν έχετε σοβαρές αντιδράσεις, θα πρέπει να έχετε πάντα πρόχειρο ένα εισπνευστικό σπρέι με β-2 συμπαθητικομιμητικά (π.χ. σαλβουταμόλη). Αυτό σας βοηθά εάν δεν μπορείτε πλέον να αναπνεύσετε.

Pro Plan LiveClear Kitten Γαλοπούλα

 • Μειώνει τα αλλεργιογόνα
 • Ενισχύει την άμυνα του οργανισμού
 • Βέλτιστη πέψη
 • Προάγει την όραση και ενισχύει τη φυσική εγκεφαλική λειτουργία
 • Γαλοπούλα ως βασικό συστατικό

Τροφή γάτας που μειώνει τα αλλεργιογόνα στις τρίχες της γάτας

Πρόσφατα έγινε διαθέσιμη μια ειδική γατοτροφή που μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των αλλεργιογόνων της γάτας. Αυτή η καινοτόμος τροφή περιέχει μια ειδική πρωτεΐνη αυγού που αποδεδειγμένα εξουδετερώνει τα αλλεργιογόνα στο σάλιο της γάτας. Όταν η γάτα αυτοκαθαρίζεται, λιγότερα ενεργά αλλεργιογόνα κατανέμονται στο τρίχωμά της, μειώνοντας το φορτίο αλλεργιογόνων στο περιβάλλον.

Μια μελέτη έδειξε ότι τα αλλεργιογόνα στις τρίχες της γάτας μειώνονται κατά μέσο όρο 47% εφόσον η γάτα τρώει την εδική τροφή σε καθημερινή βάση επί τρεις εβδομάδες. Παρόλο που η τροφή δεν αντικαθιστά άλλες μεθόδους αντιμετώπισης των αλλεργιογόνων, συμβάλλει στη μείωση των αλλεργιογόνων στο περιβάλλον και επομένως κάνει την ζωή ενός αλλεργικού στις γάτες ευκολότερη.

Εάν επιθυμείτε και εσείς να δοκιμάσετε αυτές τις ειδικές τροφές, θα πρέπει να φροντίσετε για μια ήπια αλλαγή στην διατροφή της γάτας σας.

Pro Plan LiveClear Sterilised Adult Σολομός

 • Μπορεί να μειώσει τα αλλεργιογόνα
 • Υποστηρίζει το ουροποιητικό σύστημα
 • Διατηρεί το ιδανικό βάρος
 • Χωρίς τεχνητές χρωστικές και αρωματικές ουσίες
 • Σολομός ως βασικό συστατικό

Ανοσοθεραπεία Αλλεργιογόνων (Απευαισθητοποίηση)

Εάν η φαρμακευτική αγωγή δεν σας βοηθήσει με τα συμπτώματα της αλλεργίας στις γάτες, μπορείτε να δοκιμάσετε την απευαισθητοποίηση. Αυτό περιλαμβάνει τη χορήγηση αιτιολογικών αλλεργιογόνων επί αρκετούς μήνες με αυξανόμενες δόσεις από το γιατρό σας. Ο στόχος είναι να συνηθίσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα στα αλλεργιογόνα και να μειωθεί μόνιμα η υπεραντίδραση.

Ποια είναι η πρόγνωση;

Οι περισσότεροι πάσχοντες από αλλεργίες έχουν μόνο μια ασθενή αντίδραση. Αν όμως το ανοσοποιητικό σας σύστημα αντιδράσει υπερβολικά, μπορεί να υποστείτε ένα απειλητικό για τη ζωή σας σοκ, ή να αναπτύξετε αλλεργικό άσθμα.

Αιτίες: Ποιες είναι οι γενεσιουργές αιτίες;

Έρευνες έχουν αποκαλύψει ότι περίπου ένας στους πέντε ιδιοκτήτες γάτας ή κάποιος που ζει στο ίδιο νοικοκυριό, είναι ευαίσθητος στις γάτες. Αυτό δεν αυξάνει μόνο τις καθημερινές απαιτήσεις καθαρισμού - υποφέρει και η σχέση μεταξύ γατών και ανθρώπων.

Οι ένοχοι για τις αλλεργίες των γατών είναι ειδικές πρωτεΐνες που απελευθερώνουν οι γάτες μέσω του σάλιου τους και μερικές φορές, και μέσω των ούρων και των σμηγματογόνων αδένων τους. Συγκεκριμένα, δεν πρόκειται για αλλεργία στις γάτες, όπως πολλοί υποθέτουν.

Αν έρθετε σε επαφή με αυτά τα αλλεργιογόνα, το ανοσοποιητικό σας σύστημα θα αντιδράσει υπερβολικά. Το σώμα σας απελευθερώνει ισταμίνη, η οποία προκαλεί πτώση της αρτηριακής πίεσης μαζί με κνησμό και ερυθρότητα του δέρματος.

βούρτσισμα γάτας για να μειωθεί η αλλεργία στις τρίχες της γάτας
Δεν είναι οι ίδιες οι τρίχες της γάτας που προκαλούν την αλλεργική αντίδραση.

Πρόληψη: Μπορεί να προληφθεί η αλλεργία στις γάτες;

Μπορείτε να αναπτύξετε αλλεργία σε κατοικίδιο ζώο ανά πάσα στιγμή, επομένως δεν μπορείτε να την προλάβετε. Ωστόσο, μπορείτε να ελέγξετε τα αλλεργικά συμπτώματα μέσω των διαφόρων τύπων θεραπείας.


Franziska G., κτηνίατρος
Franziska G.

Έλαβα την εκπαίδευσή μου ως κτηνίατρος στο Πανεπιστήμιο Justus Liebig στο Giessen και μπόρεσα να αποκτήσω εμπειρία σε διάφορους τομείς όπως στην κτηνιατρική μικρών, μεγάλων και εξωτικών ζώων, καθώς και στη φαρμακολογία, την παθολογία και την υγιεινή των τροφίμων. Από τότε δεν εργάζομαι μόνο ως κτηνίατρος-συγγραφέας, αλλά και στην επιστημονική μου διατριβή. Στόχος μου είναι να προστατεύω στο μέλλον καλύτερα τα ζώα από βακτηριακά παθογόνα. Εκτός από τις κτηνιατρικές γνώσεις μου μοιράζομαι επίσης τις εμπειρίες μου ως χαρούμενη ιδιοκτήτρια σκύλου, και έτσι μπορώ να κατανοώ και να εξαλείφω τυχόν φόβους και προβλήματα, καθώς και άλλες σημαντικές απορίες για την υγεία των ζώων.


Τα πιο χρήσιμα άρθρα μας
2 min

Ηλικία γάτας

Όπως είναι γνωστό, η ηλικία του σκύλου είναι εύκολο να υπολογιστεί: ένα σκυλίσιο έτος ισοδυναμεί με επτά ανθρώπινα έτη, γεγονός που εξαρτάται επίσης από τη φυλή και το βάρος του σκύλου. Πώς καθορίζεται λοιπόν η ηλικία της γάτας; Και πόσα χρόνια ζουν γενικά οι γάτες; Από ποια ηλικία θεωρούνται ηλικιωμένες;
1 min

Οι αισθήσεις της γάτας

Όραση, ακοή, οσμή, γεύση, αφή - τι ξέρουμε για τις πέντε αισθήσεις της γάτας; Και τι γίνεται με τη μυστηριώδη έκτη αίσθησή της;
1 min

Ο πυρετός στις γάτες

Εάν η θερμοκρασία του σώματος μιας γάτας είναι πάνω από 39 βαθμούς Κελσίου, τίθεται το ζήτημα της υπερθέρμανσης (υπερθερμία) ή του πυρετού (πυρεξία). Η υπερθερμία χαρακτηρίζεται από αυξημένη παραγωγή ή παροχή θερμότητας με ταυτόχρονη ανεπαρκή αποβολή θερμότητας, ενώ ο πυρετός σημαίνει εγκεφαλικά ελεγχόμενη αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος, παραδείγματος χάρη λόγω κάποιας λοίμωξης. Παρόλο που ο πυρετός αποτελεί για τους ιδιοκτήτες ζώων ένδειξη κακής υγείας, το γενικό αυτό σύμπτωμα έχει μια σημαντική ανοσοκατασταλτική δράση και βοηθά για παράδειγμα στην καταπολέμηση λοιμωδών παραγόντων.