Καθαρόαιμη ή ημίαιμη γάτα;

Rassekatze oder Mischling? Nicht nur das Aussehen ist entscheidend.

Θέλετε να μοιραστείτε το σπίτι σας με μία ή δύο γάτες; Έξοχα! Αλλά τι είδους γάτα πρέπει να είναι: μια καθαρόαιμη γάτα με γενεαλογικό δέντρο ή μια ημίαιμη γάτα; Εδώ σας δίνουμε συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να λάβετε αυτή την απόφαση.

Γιατί να αγοράσω μια καθαρόαιμη γάτα;

Ψάχνετε ένα γατάκι μιας συγκεκριμένης φυλής;

Έχετε πάθει έρωτα με μια συγκεκριμένη φυλή γάτας και θα θέλατε ένα νεαρό γατάκι στο σπίτι σας; Τότε η καλύτερη επιλογή είναι ένας αξιόπιστος εκτροφέας. Από αυτόν μπορείτε να αποκτήσετε γατάκια με γενεαλογικό πιστοποιητικό. Έτσι μπορείτε να δείτε από γενιά σε γενιά τους προγόνους της μελλοντικής σας γάτας. Οι καλοί εκτροφείς εξετάζουν εξονυχιστικά την υγεία των ζώων-γονέων. Εάν ψάχνετε ένα γατάκι μιας συγκεκριμένης φυλής από μια υπεύθυνη πηγή, τότε ο εκτροφέας είναι το σωστό μέρος.

Ζήτημα χαρακτήρα

Γιατί οι γατόφιλοι δεσμεύονται σε μια φυλή; Πολλοί ενδιαφέρονται όχι μόνο για την εμφάνιση, αλλά και για ορισμένα στοιχεία του χαρακτήρα. Οι γάτες Σιάμ θεωρούνται ομιλητικές, ενώ η Βρετανική Κοντότριχη θεωρείται χαλαρή. Οι φαν της εκάστοτε φυλής λατρεύουν όχι μόνο την εμφάνιση, αλλά και το συνολικό πακέτο. Οι εκτροφείς επιλέγουν ζώα για αναπαραγωγή που είναι κατάλληλα από θέμα χαρακτήρα. Σε αυτό προστίθεται η κοινωνικοποίηση των γατών καλής εκτροφής: Οι σοβαροί εκτροφείς δεσμεύονται να διασφαλίσουν ότι τα γατάκια θα έχουν σταθερό χαρακτήρα. Τις πρώτες εβδομάδες της ζωής τους, τα εξοικειώνουν προσεκτικά σε πολλά καθημερινά πράγματα και τους δίνουν επαρκή χρόνο για να μάθουν από τη μητέρα τους. Οι γάτες από μια υπεύθυνη εκτροφή είναι επομένως ιδιαίτερα κοινωνικές, φιλικές προς τον άνθρωπο και εξωστρεφείς.

Γιατί να μην αγοράσω μια καθαρόαιμη γάτα;

Τα καταφύγια αδέσποτων ζώων είναι γεμάτα

Το πιο συνηθισμένο επιχείρημα για να μην επιλέξετε ζώα από εκτροφέα είναι τα υπερπλήρη καταφύγια ζώων: Εάν κανείς δεν αγόραζε ζώα από εκτροφείς, κι αυτοί δεν θα «αναπαρήγαγαν» άλλα ζώα. Διότι η προσφορά ρυθμίζει τη ζήτηση. Αυτό σημαίνει ότι οι γατόφιλοι θα είχαν να επιλέξουν μόνο γάτες από καταφύγια αδέσποτων ζώων, κι έτσι αυτά θα ήταν πιο άδεια. Θεωρητικά, αυτό μπορεί να ακούγεται λογικό. Αλλά πάντα θα υπάρχουν γατόφιλοι που ερωτεύονται συγκεκριμένες φυλές. Στα καταφύγια αδέσποτων ζώων σπάνια θα βρείτε καθαρόαιμα ζώα. Τα περισσότερα είναι ημίαιμα. Ωστόσο, κι αυτά αξίζουν φυσικά ένα καλό σπίτι. Αλλά οι υπεύθυνοι εκτροφείς δεν είναι υπεύθυνοι για τις πολλές άστεγες γάτες. Εάν βέβαια δεν έχετε κατασταλάξει σε μια συγκεκριμένη φυλή, μπορείτε να αποκτήσετε μια γάτα από καταφύγιο ζώων και να αλλάξετε τη ζωή της προς το καλύτερο.

Αναξιόπιστοι εκτροφείς

Δυστυχώς, οι αναξιόπιστοι εκτροφείς είναι ένα καλό επιχείρημα για να μην επιλέξετε καθαρόαιμες γάτες. Μερικοί υποστηρίζουν, για παράδειγμα, ότι δεν χρειάζονται χαρτιά. Είναι γεγονός: Σχεδόν όλοι οι σοβαροί εκτροφείς αναπαράγουν γάτες καθαρά από χόμπι. Η συμμετοχή σε μια ένωση και συνεπώς τα «χαρτιά» διασφαλίζουν το ελάχιστο επίπεδο ελέγχου. Αυτό ισχύει για την «καθαρότητα» της φυλής, τις συνθήκες υιοθέτησης και τους ελέγχους υγείας. Για το λόγο αυτό, μια γάτα χωρίς χαρτιά δεν είναι καθαρόαιμη γάτα από την πλευρά των περισσότερων γατόφιλων. Ένας καλός εκτροφέας έχει βασικές γνώσεις γενετικής και έναν σαφή στόχο αναπαραγωγής. Ως αναξιόπιστοι θεωρούνται οι εκτροφείς που ακολουθούν κάθε τάση και δίνουν σημασία σε ακραία χαρακτηριστικά παρά στην ίδια την υγεία του ζώου. Υπερμεγέθη αυτιά ή πολλά κιλά στις γάτες Μέιν Κουν είναι ένα παράδειγμα τέτοιων ακροτήτων. Εάν ένας εκτροφέας το διαφημίσει, οι γατόφιλοι πρέπει γρήγορα να το βάζουν στα πόδια. Το ίδιο ισχύει για «καθαρόαιμες γάτες» σε τιμή ευκαιρίας - διότι η καλή εκτροφή έχει την τιμή της.

Οι καθαρόαιμες γάτες είναι πιο ακριβές

Ναι, σωστά - η αγορά μιας καθαρόαιμης γάτας κοστίζει μερικές εκατοντάδες ευρώ. Εάν δεν έχετε συγκεκριμένη προτίμηση σε μια φυλή, μπορείτε με λιγότερα χρήματα να αποκτήσετε από το καταφύγιο αδέσποτων ζώων έναν εξίσου αξιαγάπητο συγκάτοικο. Μια καθαρόαιμη γάτα σε τιμή ευκαιρίας δεν είναι εναλλακτική λύση για ζωόφιλους. Αν θέλετε ωστόσο να δώσετε μια ευκαιρία σε πιο ηλικιωμένες καθαρόαιμες γάτες, μπορείτε να αναζητήσετε πληροφορίες για καθαρόαιμες γάτες που χρειάζονται τη βοήθειά μας. Διότι υπάρχουν ορισμένες καθαρόαιμες γάτες, που για διάφορους λόγους αναζητούν ένα νέο σπίτι. Λέσχες για καθαρόαιμες γάτες ή εκτροφείς δημοσιοποιούν ζώα προς υιοθεσία. Ωστόσο, η «φθηνότερη» τιμή δεν πρέπει ποτέ να είναι το καθοριστικό κριτήριο, όταν πρόκειται για την απόκτηση του νέου σας συγκατοίκου.

Γιατί να αγοράσω μια ημίαιμη γάτα;

Προσφέρετε την ευκαιρία για μια νέα ζωή

Αν σας αρέσουν όλες οι γάτες, μπορείτε να πραγματοποιήσετε το όνειρο μιας ή περισσοτέρων γατών για ένα νέο σπιτικό. Διότι στα καταφύγια αδέσποτων ζώων υπάρχουν κυρίως ημίαιμες γάτες. Οι μαύρες γάτες κάθονται στο καταφύγιο για πολύ καιρό, προτού βρουν ένα νέο σπίτι. Όποιος αποφασίζει με την καρδιά του, δεν δίνει σημασία στο χρώμα της γάτας. Εάν θέλετε να αποκτήσετε μια ημίαιμη γάτα, επιλέξτε μια γάτα από «δεύτερο χέρι» („Second-Hand-Cat“)!

Ημίαιμη γάτα

Ημίαιμο γατάκι

Θα προτιμούσατε να συνοδεύσετε και να μεγαλώσετε τη μελλοντική σας γάτα από νεαρή ηλικία; Και σε αυτή την περίπτωση, μπορείτε να απευθυνθείτε στο καταφύγιο αδέσποτων ζώων. Τα γατάκια είναι ιδιαίτερα αγαπητά και σπάνια παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα στο καταφύγιο αδέσποτων ζώων. Αλλά αν θέλετε ένα γατάκι, μπορείτε να μάθετε περισσότερα για καταφύγια αδέσποτων ζώων στο εξωτερικό. Πολλά τοπικά καταφύγια ζώων συνεργάζονται με διεθνείς οργανισμούς. Συμβουλή: Βεβαιωθείτε ότι ο αντίστοιχος οργανισμός προστασίας ζώων έχει επίσης δεσμευτεί για τον ευνουχισμό/τη στείρωση των γατών.

Πακέτο-έκπληξη

Οι ημίαιμες γάτες είναι κατάλληλες για όλους τους γατόφιλους που είναι ανοιχτοί σε εκπλήξεις. Είναι η γάτα χαλαρή, ομιλητική, παιχνιδιάρα; Αφήστε τον εαυτό σας να εκπλαγεί! Με την πάροδο του χρόνου, κάθε ιδιοκτήτης γάτας γνωρίζει και αγαπά τα καλά και τα κακά του τετράποδου φίλου του. Ορισμένες γάτες έχουν βιώσει άσχημα γεγονότα και μέχρι στιγμής δεν είχαν καλές εμπειρίες με ανθρώπους. Εδώ απαιτούνται πραγματικοί «γητευτές γατών», οι οποίοι έχουν το προνόμιο να δίνουν τη δυνατότητα σε τέτοιες γάτες να ανθίζουν στο νέο τους σπιτικό.

Γιατί να μην αγοράσω μια ημίαιμη γάτα;

Ανεύθυνοι ιδιοκτήτες γάτας

«Προσφέρεται μικρή γάτα στα 90 ευρώ». Τέτοιες και παρόμοιες διαφημίσεις συχνά αντιπροσωπεύουν την πώληση νεαρών γατών πριν από τη δωδέκατη εβδομάδα ζωής τους - στη χειρότερη περίπτωση χωρίς εμβολιασμό και αποπαρασίτωση. Οι πωλητές συχνά δεν βλέπουν την ανάγκη να στειρώσουν τη γάτα τους. Επομένως, δεν είναι υπεύθυνοι, σε αντίθεση με τους αξιόπιστους εκτροφείς καθαρόαιμων γατών. Εάν υπάρχουν συνεχώς αγοραστές για τα γατάκια, αυτό δεν αλλάζει. Φυσικά είναι δύσκολο να μην υιοθετήσετε ένα γατάκι, εάν αισθάνεστε ότι ο ιδιοκτήτης του θα μπορούσε διαφορετικά να «το ξεφορτωθεί». Ίσως μπορείτε τουλάχιστον να πείσετε τον ιδιοκτήτη να επενδύσει την τιμή πώλησης στη στείρωση της μητέρας-γάτας. Εάν πρόκειται να αποκτήσετε μια ημίαιμη γάτα, τότε πάρτε την καλύτερα από ένα καταφύγιο αδέσποτων ζώων!

Είναι οι ημίαιμες γάτες πιο υγιείς από τις καθαρόαιμες γάτες;

Πολλοί γατόφιλοι πιστεύουν ότι οι καθαρόαιμες γάτες αρρωσταίνουν συχνότερα λόγω κακής εκτροφής. Ωστόσο, αυτό δεν συμβαίνει σε έναν αξιόπιστο εκτροφέα. Τα ζώα-γονείς τίθενται σε εξονυχιστικό έλεγχο για τυχόν προβλήματα υγείας που είναι χαρακτηριστικά για την κάθε φυλή. Οι ημίαιμες γάτες ενδέχεται εξίσου να έχουν αυτές τις ασθένειες. Καθώς σε αυτή την περίπτωση δεν είναι γνωστό το γενεαλογικό δέντρο τους, οι ιδιοκτήτες σπάνια αναγνωρίζουν τις συσχετίσεις. Εάν η γάτα προέρχεται από αναξιόπιστη πηγή, συχνά δεν έχουν γίνει οι απαραίτητοι εμβολιασμοί. Σε αυτή την περίπτωση, θα έρθουν στο σπίτι σας εκτός μία γάτα και μερικά παράσιτα που κουβαλά μαζί της.

Συμπέρασμα: καθαρόαιμη ή ημίαιμη γάτα;

Οι γατόφιλοι δεν πρέπει να χωρίζονται σε δύο στρατόπεδα: υπάρχουν θετικά τόσο για τον ερχομό μιας καθαρόαιμης όσο και μιας ημίαιμης γάτας. Καθοριστικής σημασίας είναι η πηγή. Οι ενδιαφερόμενοι για καθαρόαιμες γάτες πρέπει να επιλέγουν έναν αξιόπιστο εκτροφέα. Έτσι συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας της εκάστοτε φυλής. Όσοι επιθυμούν να αποκτήσουν μια ημίαιμη γάτα, καλό θα ήταν να κοιτάξουν σε ένα καταφύγιο αδέσποτων ζώων, όπου περιμένουν πολλά ζώα για ένα νέο σπιτικό. Ψάχνετε για δύο γάτες; Φυσικά, δύο κοινωνικές ημίαιμες γάτες μπορούν να συμβιώσουν με μια καθαρόαιμη γάτα. Ιδίως τα γατάκια εξοικειώνονται γρήγορα το ένα με το άλλο. Σε κάθε περίπτωση, εάν οι εκτροφείς και οι υπεύθυνοι προστασίας αδέσποτων ζώων συνεργάζονται μπορούν από κοινού να κάνουν πολλά σχετικά με την ενημέρωση και την υιοθέτηση γατών.

Είτε επιλέξετε μια ημίαιμη είτε μια καθαρόαιμη γάτα - ή και τα δύο: Σας ευχόμαστε να περνάτε όμορφα μαζί με τη γάτα σας!

Τα πιο χρήσιμα άρθρα μας
1 min

Γιατί οι γάτες κάνουν καλό στην υγεία μας;

Δεν υπάρχει πιο χαλαρωτικός ήχος από το γουργουρητό μιας γάτας. Και οι ιδιοκτήτες γάτας θα επιβεβαιώσουν ότι η ζωή με τη γάτα τους κάνει καλό. Στην πραγματικότητα, αυτή η δήλωση επιβεβαιώνεται και επιστημονικώς. Διαβάστε παρακάτω γιατί οι γάτες κάνουν καλό στην υγεία μας.
1 min

Γάτα και σκύλος ως συγκάτοικοι

«Τσακώνονται σαν το σκύλο με τη γάτα»: όποιος ακούει αυτή τη φράση, υποθέτει ότι η γάτα και ο σκύλος δεν είναι ακριβώς οι καλύτεροι φίλοι. Υπάρχει όντως μια δόση αλήθειας στο μύθο ότι ο σκύλος και η γάτα είναι ορκισμένοι εχθροί; Σε ποιες περιπτώσεις μπορεί αυτό να οδηγήσει σε παρερμηνείες; Υπάρχει η δυνατότητα να αφήσετε μια γάτα και ένα σκύλο να ζουν στο ίδιο σπίτι, και παράλληλα τα δύο ζώα να είναι ευτυχισμένα; Σας αρέσουν οι γάτες ή μήπως προτιμάτε τους σκύλους ως τετράποδα μέλη της οικογένειας; Για μερικούς ζωόφιλους, δεν υπάρχει εύκολη απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Διότι πάνω απ’ όλα, είναι ακριβώς αυτό: ζωόφιλοι. Και ως τέτοιοι τους αρέσουν τόσο οι γάτες όσο και οι σκύλοι. Λατρεύουν την ανεξαρτησία της γάτας και την αφοσίωση του σκύλου. Πρέπει λοιπόν να επιλέξετε, εάν θα γίνετε ιδιοκτήτης μιας γάτας ή ενός σκύλου; Τα καλά νέα είναι πως όχι. Οι εμπειρίες πολλών ζωόφιλων δείχνουν ότι ο σκύλος και η γάτα μπορούν να γίνουν πάρα πολύ καλοί σύντροφοι. Ωστόσο, προϋπόθεση γι’ αυτό αποτελεί η καλή κοινωνικοποίηση, καθώς και η υπομονετική εξοικείωση μεταξύ των ζώων.
1 min

Τι κάνω αν βρω μια αδέσποτη γάτα;

Βρήκατε μια γάτα που φαίνεται να μην ανήκει σε κανέναν; Εδώ μπορείτε να διαβάσετε πως μπορείτε να ενεργήσετε σωστά σε αυτή την περίπτωση, τι πρέπει να κάνετε εάν η γάτα είναι τραυματισμένη, πως μπορείτε να μάθετε αν η γάτα έχει κάποιο σπιτικό και πότε επιτρέπεται να κρατήσετε τη γάτα.