Το σωστό ονυχοδρόμιο για τη γάτα σας

onychodrómio gia ti gáta sas

Το ονυχοδρόμιο αποτελεί ένα απαραίτητο παιχνίδι για όλες τις οικόσιτες γάτες. Βέβαια ακόμη και οι ελεύθερες γάτες χαίρονται, εάν έχουν στη διάθεσή τους ένα ονυχοδρόμιο, όπου μπορούν να παίζουν και να εκτονώνονται μέσα στο σπίτι, όποτε εκείνες το επιθυμούν. Οι γάτες είναι περίεργα ζώα και λατρεύουν την περιπέτεια, αναζητώντας συνεχώς νέες προκλήσεις.

5 λόγοι για να χαρίσετε στη γάτα σας ένα ονυχοδρόμιο:

 • Οι γάτες μπορούν να ξύσουν τα νύχια τους στο ονυχοδρόμιο και με αυτό τον τρόπο να τα ακονίσουν.
 • Ενώ οι γάτες παίζουν στο ονυχοδρόμιο, προπονούν συγχρόνως τους μυς τους, γεγονός που συμβάλλει στην καλή λειτουργία του κυκλοφορικού συστήματος τους.
 • Οι γάτες έχουν τη δυνατότητα να «μαρκάρουν» την περιοχή τους.
 • Ένα ονυχοδρόμιο λειτουργεί και ως ιδανικό μέρος απόσυρσης, όπου η γάτα μπορεί να κρυφτεί, να χαλαρώσει και να κοιμηθεί. Επιπλέον, κάθε ονυχοδρόμιο διαθέτει συνήθως μία πλατφόρμα ή αλλιώς ένα «παρατηρητήριο», που προσφέρει στη γάτα τη δυνατότητα να παρατηρεί από ψηλά τι γίνεται τριγύρω της.
 • Ανάλογα με τη διάθεσή της, η γάτα σας μπορεί να εκτονώνεται, χωρίς να ξεσπάει στα έπιπλα του σπιτιού σας.
ονυχοδρόμιο γάτας

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά ενός καλού ονυχοδρομίου;

Στις μέρες μας υπάρχει τόσο μεγάλη ποικιλία ονυχοδρομίων για γάτες, σε σημείο που είναι εύκολο κανείς να χαθεί από τα πολλά σχέδια και μεγέθη. Για το λόγο αυτό, πολλοί ιδιοκτήτες γάτας επιλέγουν απλώς με βάση την ιδιαιτερότητα του σχεδίου και την εμφάνιση, δηλαδή ανάλογα με το τι αρέσει στον καθένα οπτικά. Υπάρχουν όμως κάποια αντικειμενικά κριτήρια που πρέπει να λάβετε υπόψη σας κατά την αγορά ενός ονυχοδρομίου:

 • Ένα καλό ονυχοδρόμιο θα πρέπει να διαθέτει ένα άνετο μέρος ανάπαυσης, μία σανίδα για ξύσιμο των νυχιών και μία φωλίτσα, καθώς και να προσφέρει διάφορες δυνατότητες για παιχνίδι και σκαρφάλωμα.
 • Ο κορμός του ονυχοδρομίου θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 10 εκατοστά ψηλότερος από ότι η γάτα σε τεντωμένη στάση. Επιπλέον, θα πρέπει να είναι κατασκευασμένος από ανθεκτικό υλικό, όπως για παράδειγμα από σιζάλ.
 • Τα γατάκια θα πρέπει να εξοικειωθούν αρχικά με ένα μικρό ονυχοδρόμιο.
 • Για πολύ βαριές γάτες ενδείκνυται ένα ονυχοδρόμιο που να φτάνει ψηλά μέχρι το ταβάνι, με χοντρούς κορμούς και επιπρόσθετο στήριγμα δαπέδου. Ιδιαίτερα σημαντικό σε αυτή την περίπτωση είναι να φροντίσετε για την απαραίτητη σταθερότητα του ονυχοδρομίου.
 • Εάν είναι εφικτό, το ονυχοδρόμιο θα πρέπει να βρίσκεται στο σαλόνι και κοντά σε ένα παράθυρο, καθώς οι γάτες είναι κοινωνικά ζώα και θέλουν να έχουν οπτική επαφή με τον γύρω κόσμο.
 • Τοποθετήστε το ονυχοδρόμιο μόνο του σε μία άνετη θέση, και όχι δίπλα σε κάποιο έπιπλο, ώστε η γάτα να μη θεωρεί ότι το έπιπλό σας είναι παιχνίδι, με το οποίο μπορεί να παίζει.
 • Εάν έχετε μπαλκόνι στο σπίτι σας, μπορείτε να έχετε κι εκεί ένα ονυχοδρόμιο για τη γάτα σας. Μην παραλείψετε, ωστόσο, να τοποθετήσετε ένα προστατευτικό δίχτυ για γάτες, προκείμενου το αγαπημένο σας κατοικίδιο να είναι ασφαλές.

Στο κατάστημα για γάτες της zooplus θα βρείτε μία μεγάλη ποικιλία από ονυχοδρόμια, σανίδες ξυσίματος, καθώς και παιχνίδια από σιζάλ.

Τα πιο χρήσιμα άρθρα μας
1 min

Γιατί οι γάτες κάνουν καλό στην υγεία μας;

Δεν υπάρχει πιο χαλαρωτικός ήχος από το γουργουρητό μιας γάτας. Και οι ιδιοκτήτες γάτας θα επιβεβαιώσουν ότι η ζωή με τη γάτα τους κάνει καλό. Στην πραγματικότητα, αυτή η δήλωση επιβεβαιώνεται και επιστημονικώς. Διαβάστε παρακάτω γιατί οι γάτες κάνουν καλό στην υγεία μας.
1 min

Γάτα και σκύλος ως συγκάτοικοι

«Τσακώνονται σαν το σκύλο με τη γάτα»: όποιος ακούει αυτή τη φράση, υποθέτει ότι η γάτα και ο σκύλος δεν είναι ακριβώς οι καλύτεροι φίλοι. Υπάρχει όντως μια δόση αλήθειας στο μύθο ότι ο σκύλος και η γάτα είναι ορκισμένοι εχθροί; Σε ποιες περιπτώσεις μπορεί αυτό να οδηγήσει σε παρερμηνείες; Υπάρχει η δυνατότητα να αφήσετε μια γάτα και ένα σκύλο να ζουν στο ίδιο σπίτι, και παράλληλα τα δύο ζώα να είναι ευτυχισμένα; Σας αρέσουν οι γάτες ή μήπως προτιμάτε τους σκύλους ως τετράποδα μέλη της οικογένειας; Για μερικούς ζωόφιλους, δεν υπάρχει εύκολη απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Διότι πάνω απ’ όλα, είναι ακριβώς αυτό: ζωόφιλοι. Και ως τέτοιοι τους αρέσουν τόσο οι γάτες όσο και οι σκύλοι. Λατρεύουν την ανεξαρτησία της γάτας και την αφοσίωση του σκύλου. Πρέπει λοιπόν να επιλέξετε, εάν θα γίνετε ιδιοκτήτης μιας γάτας ή ενός σκύλου; Τα καλά νέα είναι πως όχι. Οι εμπειρίες πολλών ζωόφιλων δείχνουν ότι ο σκύλος και η γάτα μπορούν να γίνουν πάρα πολύ καλοί σύντροφοι. Ωστόσο, προϋπόθεση γι’ αυτό αποτελεί η καλή κοινωνικοποίηση, καθώς και η υπομονετική εξοικείωση μεταξύ των ζώων.
1 min

Τι κάνω αν βρω μια αδέσποτη γάτα;

Βρήκατε μια γάτα που φαίνεται να μην ανήκει σε κανέναν; Εδώ μπορείτε να διαβάσετε πως μπορείτε να ενεργήσετε σωστά σε αυτή την περίπτωση, τι πρέπει να κάνετε εάν η γάτα είναι τραυματισμένη, πως μπορείτε να μάθετε αν η γάτα έχει κάποιο σπιτικό και πότε επιτρέπεται να κρατήσετε τη γάτα.