Λοίμωξη των νεφρών στα πτηνά

Loímoxi ton nefrón sta ptiná

Loímoxi ton nefrón sta ptiná

Ένας συχνά κρυφός κίνδυνος

Η φλεγμονή του νεφρού γίνεται συχνά αντιληπτή σε παπαγάλους, παπαγαλάκια budgie και καναρίνια, μόνο όταν καθυστερήσετε να προβείτε σε θεραπευτικές προσπάθειες. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα σημάδια της νεφρίτιδας δεν αποτελούν αμέσως σαφή ένδειξη ασθένειας αυτού του οργάνου.

Ποια συμπτώματα υποδηλώνουν λοίμωξη των νεφρών;

Ιδίως σε περίπτωση οξείας λοίμωξης των νεφρών, μιας ασθένειας απειλητικής για τη ζωή των πουλιών, τα πτηνά έχουν αρχικά μια αδύναμη και εξαντλημένη όψη, ενώ το πτέρωμά τους είναι ανορθωμένο. Η γενικότερη κατάσταση της υγείας του πτηνού επιδεινώνεται γρήγορα με τη διάρροια να εμφανίζεται συνήθως πολύ απότομα - διακρίνεται από υγρά ή γλοιώδη, μη μορφοποιημένα κόπρανα. Τα άρρωστα πτηνά μπορεί να πεθάνουν μέσα σε λίγες ημέρες, εάν δεν τα πάτε εγκαίρως στον κτηνίατρο.

Ποια είναι τα σημάδια της χρόνιας νεφρικής νόσου;

Το πτηνό σας μπορεί να πάσχει από χρόνια λοίμωξη των νεφρών, εάν έχει συνεχώς διάρροια, μειωμένη όρεξη και φαίνεται πιο νωθρό απ’ ότι στο παρελθόν. Σε αυτή την περίπτωση, το λευκό περιεχόμενο των νεφρών στα κόπρανα είναι πάντα υγρό, ενώ το καφέ-μαύρο εντερικό περιεχόμενο είναι φυσιολογικό. Πολλά άρρωστα πτηνά διψούν επίσης πολύ και πίνουν περισσότερο νερό όλη την ημέρα απ’ ότι συνήθως, χάνουν σταδιακά βάρος, και έχουν δύσπνοια. Εν μέρει ανεβάζουν τα πόδια εναλλάξ όταν κάθονται ή επιβαρύνουν συνεχώς μόνο το ένα άκρο, καθώς οι αλλοιωμένοι νεφροί πιέζουν πιθανόν τα νεύρα και τα αγγεία της λεκάνης, και συνεπώς τα άκρα. Συχνά, τα σημάδια που περιγράφονται παρερμηνεύονται με αποτέλεσμα ορισμένοι να πιστεύουν αρχικά ότι πρόκειται για δυσπεψία, ανεπάρκεια βιταμινών ή αδυναμία λόγω γήρατος.

Από τι προκαλούνται τα νεφρικά προβλήματα;

Βλάβες στα νεφρά μπορεί να προκληθούν από βακτήρια ή ιούς, συχνά και από δηλητηρίαση μέσω μετάλλων όπως ο μόλυβδος ή ο κασσίτερος. Δεδομένου ότι στα πτηνά αρέσει να τσιμπούν αντικείμενα, κινδυνεύουν ιδιαίτερα από μεταλλικά φύλλα, π.χ. σε πακέτα τσιγάρων ή σοκολάτας, καθώς και από βαρίδια μολύβδου σε κουρτίνες. Αλλά και η εμφάνιση όγκων στα νεφρά είναι ένα σύνηθες φαινόμενο.

Πότε πρέπει να πάτε το πτηνό στον κτηνίατρο;

Τα πουλιά έχουν πολύ υψηλό μεταβολικό ρυθμό με ελάχιστα φυσικά αποθέματα, από τα οποία μπορούν να επιβιώσουν. Συνεπώς, συνιστάται να πάτε στον κτηνίατρο το συντομότερο δυνατόν, εάν έχετε την εντύπωση ότι το κατοικίδιο πτηνό σας είναι άρρωστο.

Ανακαλύψτε όσα χρειάζεστε για τον φτερωτό σας φίλο στο κατάστημα για πουλιά της zooplus.

Τα πιο χρήσιμα άρθρα μας
1 min

Οδηγός αναπαραγωγής για παπαγαλάκια budgie

Τα παπαγαλάκια Μπάτζι (Budgie ή Budgerigar) είναι από τα πιο δημοφιλή κατοικίδια ζώα. Τι ωραία που θα ήταν λοιπόν εάν τα Μπάτζι σας αποκτούσαν μικρά παπαγαλάκια! Υπάρχουν όμως μερικά βασικά ζητήματα που πρέπει να λάβετε υπόψη σας, προτού προχωρήσετε με την αναπαραγωγή των budgie σας.
1 min

Πτερόρροια: πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε τα πτηνά μας;

Όπως εμείς οι άνθρωποι βγάζουμε από την ντουλάπα τα ζεστά χειμωνιάτικα ή τα αέρινα καλοκαιρινά ρούχα, έτσι αλλάζουν και τα πτηνά το πτέρωμά τους. Δυστυχώς, αυτή η αλλαγή δεν είναι πάντα τόσο εύκολη όσο η αλλαγή γκαρνταρόμπας σε εμάς τους ανθρώπους...
1 min

Οδηγός αναπαραγωγής για Σπίνους-ζέβρα

Όσοι έχουν ως κατοικίδια ένα ζευγάρι «ζεβράκια», συνήθως δε χρειάζεται να περιμένουν πολύ για απογόνους, διότι αυτά τα μικρόσωμα και δραστήρια πτηνά φροντίζουν να γεμίζουν τη φωλιά τους σύντομα και με μεγάλη συχνότητα . Σκεφτείτε λοιπόν εγκαίρως, εάν έχετε ή όχι αρκετό χώρο και χρόνο για μικρά ζεβράκια.