Πτερόρροια: πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε τα πτηνά μας;

Pterórroia

Pterórroia

Όπως εμείς οι άνθρωποι βγάζουμε από την ντουλάπα τα ζεστά χειμωνιάτικα ή τα αέρινα καλοκαιρινά ρούχα, έτσι αλλάζουν και τα πτηνά το πτέρωμά τους. Δυστυχώς, αυτή η αλλαγή δεν είναι πάντα τόσο εύκολη όσο η αλλαγή γκαρνταρόμπας σε εμάς τους ανθρώπους...

Η πτερόρροια είναι μια ιδιαίτερα στρεσογόνα διαδικασία για το πτηνό. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου τα πτηνά απαλλάσσονται από το φθαρμένο πτέρωμά τους και αποκτούν νέα φτερά. Πολλά πουλιά φαίνονται σαν «ξεμαλλιασμένα» και άρρωστα αυτή την περίοδο, καθώς οι πόροι που σχηματίζονται πριν από την αλλαγή του πτερώματος δεν επαρκούν πάντα για το σχηματισμό ενός πλήρως νέου πτερώματος. Για το λόγο αυτό, κατά τη διάρκεια της πτερόρροιας δεν πρέπει να υποστηρίζουμε μόνο τα πιο ηλικιωμένα και άρρωστα πτηνά, αλλά πρέπει να φροντίζουμε όλα τα πτηνά ανεξαιρέτως!

Πτερόρροια

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τους φτερωτούς μας φίλους;

  • Με τη χορήγηση κατάλληλης διατροφής, βοηθάμε τα πτηνά να αντικαταστήσουν τα φτερά τους γρηγορότερα και μειώνουμε τις πιθανότητες εμφάνισης προβλημάτων λόγω ελλιπούς διατροφής. Ανάλογα με το είδος του πτηνού ενδείκνυνται διαφορετικά είδη τροφής - για παράδειγμα, ένα καναρίνι χρειάζεται διαφορετική διατροφή από έναν παπαγάλο.
  • Ειδικά συμπληρώματα, καθώς και φρέσκα φρούτα και λαχανικά είναι απαραίτητα για να καλύψουμε τις ανάγκες του πτηνού μας αυτή την περίοδο. Ανάλογα με το είδος του πτηνού, αυτό θα πρέπει να καταναλώνει μόνο μια ορισμένη ποσότητα φρέσκων φρούτων - να εναλλάσσετε καθημερινά τα είδη φρούτων που προσφέρετε. Ίσως με αυτό τον τρόπο να ανακαλύψετε μάλιστα και μια νέα λιχουδιά για το πτηνό σας.
  • Το αγγούρι, η όλυρα, το κεχρί, η βρώμη και το σιτάρι είναι τρόφιμα πλούσια σε πυριτικό οξύ και βοηθούν το πτηνό να αποκτήσει ένα φωτεινό, μεταξένιο νέο πτέρωμα. Συγκεκριμένα το ιταλικό κεχρί μπορεί εύκολα να στερεωθεί στο κλουβί με ένα μανταλάκι, χρησιμεύοντας τόσο ως παιχνίδι όσο και ως τροφή. Με αυτό τον τρόπο, μπορείτε να πείσετε ακόμη και τα αδυνατισμένα ή ανόρεκτα πτηνά να «τσιμπήσουν» λίγη τροφή. Οι σπόροι σιταριού είναι πολύ σκληροί και γι’ αυτό τα μικρότερα πτηνά συντροφιάς δεν τους τρώνε ευχάριστα. Μια εναλλακτική λύση θα μπορούσε να είναι το διογκωμένο σιτάρι ή τα φύτρα σιταριού! Εκτός από το πυριτικό οξύ, το σιτάρι περιέχει επίσης θειούχα αμινοξέα, τα οποία υποστηρίζουν το σχηματισμό πτερώματος.

Στο κατάστημα πουλιών της zooplus μπορείτε να βρείτε τα πάντα για πτηνά!

Τα πιο χρήσιμα άρθρα μας
1 min

Οδηγός αναπαραγωγής για παπαγαλάκια budgie

Τα παπαγαλάκια Μπάτζι (Budgie ή Budgerigar) είναι από τα πιο δημοφιλή κατοικίδια ζώα. Τι ωραία που θα ήταν λοιπόν εάν τα Μπάτζι σας αποκτούσαν μικρά παπαγαλάκια! Υπάρχουν όμως μερικά βασικά ζητήματα που πρέπει να λάβετε υπόψη σας, προτού προχωρήσετε με την αναπαραγωγή των budgie σας.
1 min

Πτερόρροια: πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε τα πτηνά μας;

Όπως εμείς οι άνθρωποι βγάζουμε από την ντουλάπα τα ζεστά χειμωνιάτικα ή τα αέρινα καλοκαιρινά ρούχα, έτσι αλλάζουν και τα πτηνά το πτέρωμά τους. Δυστυχώς, αυτή η αλλαγή δεν είναι πάντα τόσο εύκολη όσο η αλλαγή γκαρνταρόμπας σε εμάς τους ανθρώπους...
1 min

Οδηγός αναπαραγωγής για Σπίνους-ζέβρα

Όσοι έχουν ως κατοικίδια ένα ζευγάρι «ζεβράκια», συνήθως δε χρειάζεται να περιμένουν πολύ για απογόνους, διότι αυτά τα μικρόσωμα και δραστήρια πτηνά φροντίζουν να γεμίζουν τη φωλιά τους σύντομα και με μεγάλη συχνότητα . Σκεφτείτε λοιπόν εγκαίρως, εάν έχετε ή όχι αρκετό χώρο και χρόνο για μικρά ζεβράκια.