Όσοι έχουν ως κατοικίδια ένα ζευγάρι «ζεβράκια», συνήθως δε χρειάζεται να περιμένουν πολύ για απογόνους, διότι αυτά τα μικρόσωμα και δραστήρια πτηνά φροντίζουν να γεμίζουν τη φωλιά τους σύντομα και με μεγάλη συχνότητα . Σκεφτείτε λοιπόν εγκαίρως, εάν έχετε ή όχι αρκετό χώρο και χρόνο για μικρά ζεβράκια.
Οι σπίνοι-ζέβρα, γνωστοί και ως «ζεβράκια» ή πιτσιλωτοί σπίνοι, είναι πολύ κοινωνικά ζώα. Στην πατρίδα τους, την Αυστραλία, ζουν σε σμήνη και η ευημερία τους εξαρτάται από την ομάδα στην οποία βρίσκονται. Γι’ αυτό και τα «ζεβράκια» πρέπει πάντα να ζουν σε ζεύγη.
Ένα άνετο σπιτάκι
Μόνο εάν έχετε ένα ευτυχισμένο ζευγάρι στο κλουβί και τα πουλιά αισθάνονται άνετα, μπορείτε να ξεκινήσετε την αναπαραγωγή τους. Για το σκοπό αυτό, χρειάζεστε αρκετό χώρο για πέταγμα, ένα ήσυχο και προστατευμένο μέρος, άπλετο φως και ένα κλουβί διαμορφωμένο σύμφωνα με τις ανάγκες των πτηνών. Αν δεν επιθυμείτε απογόνους, θα πρέπει να αντικαθιστάτε τα αβγά, που έχουν κάνει τα πουλιά, με τεχνητά αβγά (κεραμικά ή πλαστικά).
Προετοιμασία
Για να βεβαιωθείτε ότι τα κατοικίδια πτηνά σας έχουν όλα όσα χρειάζονται για να χτίσουν τη φωλιά τους, θα πρέπει να τους παρέχετε τα απαραίτητα υλικά και εξοπλισμό.
Φωλιά για νεοσσούς
Εκτός από τη φωλιά ύπνου, πρέπει τώρα να κρεμάσετε στο κλουβί μία φωλιά επώασης. Εκτός από χειροποίητα κατασκευασμένα κουτιά επώασης, για φώλιασμα ενδείκνυνται καρύδες αλλά και ξύλινες φωλίτσες από ιτιά.
Υλικά φωλιάσματος
Οι πιτσιλωτοί σπίνοι είναι πολύ καλοί χτίστες και έχουν έντονη την επιθυμία να κατασκευάζουν οι ίδιοι τη φωλιά τους. Για το σκοπό αυτό, καλό θα ήταν να έχετε στη διάθεση των μικρών «αρχιτεκτόνων» κατάλληλα υλικά φωλιάσματος, προκειμένου να επιστρώνουν και να διαμορφώνουν τη φωλιά τους όπως θέλουν. Το νήμα από κοκοφοίνικα ή σιζάλ, ή η λινάτσα είναι υλικά, που τα πτηνά μπορούν να μεταφέρουν και να επεξεργάζονται εύκολα. Αν δεν υπάρχουν διαθέσιμα επαρκή υλικά φωλιάσματος, μπορεί να προκύψουν προβλήματα, διότι τότε τα ζώα στρέφονται σε άλλες εναλλακτικές λύσεις, όπως για παράδειγμα στο ξερίζωμα των φτερών τους. Φροντίστε λοιπόν να τοποθετείτε μέσα στο κλουβί υλικά φωλιάσματος, έτσι ώστε τα πουλιά να μπορούν να χτίζουν τη φωλιά τους με άνεση.
Πιθανά προβλήματα
Δεν πετυχαίνουν με την πρώτη όλες οι προσπάθειες αναπαραγωγής. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε διάφορες αιτίες:
Υπάρχουν ενδεδειγμένες συνθήκες διαβίωσης ή υπάρχει κάποιος λόγος, για τον οποίο τα κατοικίδια πτηνά σας δεν αισθάνονται καλά; Μήπως επικρατεί πολύς θόρυβος ή μεγάλη αναστάτωση; Μήπως τα πτηνά έχουν στη διάθεσή τους πολύ λίγα υλικά για να χτίσουν τη φωλιά τους;
Μήπως ένα από τα πτηνά σας είναι στείρο και επομένως δεν μπορεί να αναπαραχθεί;
Το ζευγάρι δεν τα πάει καλά μεταξύ του. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να αντικαταστήσετε ένα από τα πτηνά.
Οι γονείς εξακολουθούν να είναι πολύ νέοι για την εκτροφή των νεοσσών τους και πετάνε έξω από τη φωλιά τα μικρά πτηνά, τα οποία στη συνέχεια πεθαίνουν. Σε αυτή την περίπτωση, δεν πρέπει να αφήνετε να εκκολαφθούν πάνω από 1-2 γέννες, έως ότου τα ζώα μεγαλώσουν περισσότερο.
Όταν η φωλιά τους είναι έτοιμη, το θηλυκό κάνει 4-6 αυγά στη φωλιά εντός ολίγων ημερών. Στη συνέχεια αρχίζει η επώαση των αβγών, κατά την οποία οι σύντροφοι εναλλάξ κάθονται επάνω στα αβγά και τα ζεσταίνουν. Οι νεοσσοί εκκολάπτονται μετά από μόλις 11 ημέρες περίπου. Εντός δύο ημερών έχουμε την εκκόλαψη όπου και βγαίνουν συνήθως από τα αβγά τα μικρά πτηνά, γνωστά ως νεοσσοί.
Εκτροφή των νεοσσών
Τώρα ξεκινά μια αγχωτική περίοδος για τους γονείς, διότι πρέπει όντως να ταΐσουν πολλά στόματα. Μέσω της αναμάσησης της τροφής ταΐζουν τα παιδιά τους. Για το σκοπό αυτό, ενδείκνυνται και τροφές ειδικές για νεοσσούς. Τις επόμενες 10 ημέρες ωστόσο θα πρέπει να κάνετε υπομονή αφού δε θα καταφέρετε να δείτε πολλά από τα μικρά πτηνά, καθώς η μητέρα και ο πατέρας εξακολουθούν να στέκονται προστατευτικά στο πλευρό τους και να τα ζεσταίνουν.
Τα παπαγαλάκια Μπάτζι (Budgie ή Budgerigar) είναι από τα πιο δημοφιλή κατοικίδια ζώα. Τι ωραία που θα ήταν λοιπόν εάν τα Μπάτζι σας αποκτούσαν μικρά παπαγαλάκια! Υπάρχουν όμως μερικά βασικά ζητήματα που πρέπει να λάβετε υπόψη σας, προτού προχωρήσετε με την αναπαραγωγή των budgie σας.
Όπως εμείς οι άνθρωποι βγάζουμε από την ντουλάπα τα ζεστά χειμωνιάτικα ή τα αέρινα καλοκαιρινά ρούχα, έτσι αλλάζουν και τα πτηνά το πτέρωμά τους. Δυστυχώς, αυτή η αλλαγή δεν είναι πάντα τόσο εύκολη όσο η αλλαγή γκαρνταρόμπας σε εμάς τους ανθρώπους...
Όσοι έχουν ως κατοικίδια ένα ζευγάρι «ζεβράκια», συνήθως δε χρειάζεται να περιμένουν πολύ για απογόνους, διότι αυτά τα μικρόσωμα και δραστήρια πτηνά φροντίζουν να γεμίζουν τη φωλιά τους σύντομα και με μεγάλη συχνότητα . Σκεφτείτε λοιπόν εγκαίρως, εάν έχετε ή όχι αρκετό χώρο και χρόνο για μικρά ζεβράκια.