Agility – ένα άθλημα αποκλειστικά για σκύλους!

agility gia skýlous

Μήπως εσείς και ο σκύλος σας έχετε βαρεθεί να κάνετε συνεχώς τον ίδιο περίπατο; Θέλετε να ζήσετε κάτι πιο συναρπαστικό με τον τετράποδο φίλο σας; Τότε το Agility είναι αυτό ακριβώς που ψάχνετε! Το Agility είναι ένα μοντέρνο κυνάθλημα, το οποίο συμβάλλει στη βελτίωση της επικοινωνίας μεταξύ ανθρώπου και σκύλου, και ενδείκνυται ως υπαίθρια δραστηριότητα ιδίως το καλοκαίρι.

Τι είναι το Agility;

Πρόκειται για ένα κυνάθλημα ταχύτητας και ευκινησίας, σε μια προκαθορισμένη διαδρομή με εμπόδια, όπου ο χειριστής καλείται να γίνει ομάδα με το σκύλο του και να τον καθοδηγήσει σωστά για να φέρει εις πέρας μια διαδρομή εμποδίων, σε προκαθορισμένο χρόνο. Αρχικά παρουσιαζόταν ως θέαμα για το κοινό κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων στους αγώνες υπακοής και μορφολογίας Crufts Dog Show. Στη συνέχεια καθιερώθηκε παγκοσμίως ως ένα νέο άθλημα. Στις μέρες μας διεξάγονται εκτός από διοργανώσεις μικρών ομίλων και εθνικοί ή διεθνείς αγώνες Agility.

Agility εκπαίδευση

Τι μπορεί να μάθει ο σκύλος κατά την εκπαίδευση Agility;

Ο στόχος του Agility είναι η διασκέδαση και η φυσική άσκηση του σκύλου και του ιδιοκτήτη, το χτίσιμο μιας υγιούς σχέσης εμπιστοσύνης, καθώς και η επικοινωνία με το σκύλο μέσω της γλώσσας του σώματος. Σύμφωνα με τους κανόνες, ο σκύλος δεν επιτρέπεται να φοράει τίποτα κατά τη διάρκεια του αγώνα, ούτε περιλαίμιο ούτε οδηγό. Ο χειριστής, από την άλλη, δεν επιτρέπεται να ακουμπήσει το σκύλο ή κάποιο εμπόδιο. Ο χειρισμός γίνεται μόνο με σινιάλα και φωνητικές εντολές, οπότε η γλώσσα του σώματος, καθώς και ο τόνος της φωνής παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο.

Ποιες φυλές σκύλων ενδείκνυνται για Agility;

Το Agility είναι ιδιαιτέρως διασκεδαστικό σε μεγαλόσωμες φυλές σκύλων που λατρεύουν το τρέξιμο, όπως τα Χάσκυ, αλλά φυσικά όλες οι φυλές μπορούν να ασχοληθούν με αυτό το άθλημα. Στην πραγματικότητα, το Agility ενδείκνυται για κάθε σκύλο που απολαμβάνει τις νέες προκλήσεις. Πρόκειται στην ουσία για ένα άθλημα, στόχος του οποίου είναι η διασκέδαση και η εναλλαγή. Απαραίτητη προϋπόθεση για την ενασχόληση με το Agility αποτελεί το ενδιαφέρον του σκύλου σας για το συγκεκριμένο άθλημα. Εάν ο σκύλος δε δείχνει ιδιαίτερο ενθουσιασμό, τότε όσο ζήλο και να έχει ο ιδιοκτήτης, δεν έχει νόημα να το προσπαθεί.

Agility

Ποιες είναι η προϋποθέσεις για την εκπαίδευση Agility;

Το Agility προϋποθέτει μεγάλη επιδεξιότητα τόσο από το σκύλο, όσο και από τον ιδιοκτήτη. Υπάρχουν διαφόρων ειδών εμπόδια για Agility, όπως για παράδειγμα τούνελ, τραμπάλες, ρόδες, πάσσαλοι για σλάλομ, καθώς και καροτσάκια!

Εάν θέλετε να δημιουργήσετε στον κήπο σας ένα μικρό στίβο εμποδίων, στο κατάστημα της zooplus θα βρείτε μεγάλη ποικιλία από αξεσουάρ για Agility, όπως πασσάλους για σλάλομ, τραμπάλες και τούνελ!

Τα πιο χρήσιμα άρθρα μας
1 min

Agility – ένα άθλημα αποκλειστικά για σκύλους!

Μήπως εσείς και ο σκύλος σας έχετε βαρεθεί να κάνετε συνεχώς τον ίδιο περίπατο; Θέλετε να ζήσετε κάτι πιο συναρπαστικό με τον τετράποδο φίλο σας; Τότε το Agility είναι αυτό ακριβώς που ψάχνετε! Το Agility είναι ένα μοντέρνο κυνάθλημα, το οποίο συμβάλλει στη βελτίωση της επικοινωνίας μεταξύ ανθρώπου και σκύλου, και ενδείκνυται ως υπαίθρια δραστηριότητα ιδίως το καλοκαίρι.
1 min

Παίξτε σωστά με το σκύλο

Με το σκύλο δεν πρέπει να παίζετε μόνο συχνά, αλλά και με διαφορετικό τρόπο. Η «υπερφόρτωση», για παράδειγμα, παίζοντας πολύ δύσκολα ή πολύωρα παιχνίδια, θα πρέπει να αποφεύγεται, όπως επίσης και η ανεπαρκής απασχόληση, π.χ. παίζοντας ένα βαρετό ή συνεχώς επαναλαμβανόμενο παιχνίδι. Το παιχνίδι θα πρέπει να βασίζεται στις δεξιότητες και ανάγκες κάθε σκύλου. Για παράδειγμα, ένας σκύλος μπορεί να θέλει να «ανακτά το παλιό καλό ξυλαράκι», άλλος προτιμά να «παλεύει» για ένα μασητικό παιχνίδι, προσπαθώντας να το τραβήξει από το χέρι του ιδιοκτήτη του. Είναι σημαντικό για κάθε ιδιοκτήτη σκύλου να αναγνωρίζει πότε το ζώο ζητά να παίξει. Αυτό μπορεί να συμβεί με διάφορους τρόπους.
1 min

Συμβουλές για καλύτερο περίπατο με το σκύλο σας

Να κάνετε δραστηριότητες από κοινού αντί να τρέχετε δίπλα-δίπλα - με αυτές τις συμβουλές μπορείτε να μετατρέψετε τον περίπατο σε μια συναρπαστική εμπειρία.

Βόλτα με λουράκι

Είστε βόλτα στο πεζοδρόμιο και ο τετράποδος φίλος σας βαδίζει βαριεστημένα δίπλα σας; Χρησιμοποιήστε την ευκαιρία για μικρές ασκήσεις. Εδώ περιλαμβάνονται βασικά «κόλπα», όπως η αλλαγή πλευράς στον οδηγό με μια εντολή. Μικρές ασκήσεις στο ενδιάμεσο ενισχύουν το δέσιμο με το σκύλο σας. Για παράδειγμα αυτές: Σταματήστε και βάλτε μια λιχουδιά κάτω από την άκρη του παπουτσιού σας. Ο σκύλος θα την αποκτήσει, μόλις σας κοιτάξει στα μάτια. Έτσι θα τραβήξετε την προσοχή του. Χρησιμοποιήστε κόκκινα φανάρια για την εμπέδωση εντολών όπως "Κάτσε" και "Τρέχα" ή μικρών κόλπων όπως "Χαιρέτα". Αυτά θα έπρεπε να τα έχετε κάνει εκπαίδευση στο σπίτι. Βασικά για διασκέδαση με οδηγό ισχύει το εξής: Η καλή υπακοή στις βασικές εντολές συμβάλλει κατά πολύ σε ένα χαλαρό περίπατο.

Ανάκτηση αντί για κυνήγι

Εάν υπάρχει στη διάθεσή σας επαρκής χώρος, συμπεριλάβετε την ανάκτηση κατά τον περίπατο με το σκύλο σας. Εάν δεν είναι σίγουρο ότι ο τετράποδος φίλος σας θα επιστρέψει ή βρίσκεστε σε ένα πολυσύχναστο πάρκο, χρησιμοποιήστε έναν οδηγό ανίχνευσης. Αντί για κυνήγι, η ανάκτηση αποτελεί έναν έξοχο τρόπο απασχόλησης. Αλλά προσοχή: με κυνηγετικούς σκύλους θα πρέπει να εξασκείτε μόνο ελεγχόμενη ανάκτηση χωρίς «κυνήγι». Ο σκύλος θα πρέπει να αρχίζει να τρέχει μόλις το θήραμα βρίσκεται ήδη στο έδαφος - αυτό απαιτεί κάποια εξάσκηση. Και σε αυτή την περίπτωση μπορεί να σας χρησιμεύσει κάλλιστα ο οδηγός ανίχνευσης. Για ανάκτηση ενδείκνυται για παράδειγμα ένα φακελάκι τροφής, που ενισχύει την ομαδική εργασία. Διότι ο σκύλος σας μαθαίνει: μπορώ να αποκτήσω τη λεία μου μόνο με τη βοήθεια του ανθρώπου μου. Ωστόσο, δεν πρέπει να πετάτε ξυλάκια ή πέτρες, καθώς ο σκύλος θα μπορούσε να τραυματιστεί.

Ας ακολουθεί πάντα τη μύτη του: μυρωδιές και εξερεύνηση

Είτε λιχουδιές είτε παιχνίδια - αφήστε το σκύλο σας να τα ψάξει στο δάσος ή στο λιβάδι. Εάν δεν είστε βόλτα τρεις, μπορείτε ταυτόχρονα να ενισχύσετε την εντολή «μείνε»: ο σκύλος πρέπει να περιμένει έως ότου βρείτε μια κατάλληλη κρυψώνα. Αυξήστε σταδιακά το επίπεδο δυσκολίας: πρώτα το παιχνίδι θα βρίσκεται στην άκρη του δρόμου, μετά πίσω από έναν κορμό δέντρου, αργότερα μέσα σε ένα σωρό από φύλλα. Μπορείτε στο μεταξύ να κρύψετε στα γρήγορα ακόμη και μια λιχουδιά. Για παράδειγμα, μέσα σε μια ρωγμή τοίχου ή σε ένα φλοιό δέντρου, πάντα βέβαια στο ύψος του σκύλου. Εάν ο τετράποδος φίλος σας βρει αυτό που έχετε κρύψει, φυσικά θα πρέπει να τον επαινέσετε! Εάν υπάρχει και άλλο άτομο μαζί σας, μπορείτε να κρυφτείτε κι εσείς οι ίδιοι! Το δεύτερο άτομο θα πρέπει να κρατά σταθερά το σκύλο, καθώς εσείς προπορεύεσθε και ψάχνετε μια καλή κρυψώνα. Και σε αυτή την περίπτωση μπορείτε σταδιακά να αυξήσετε το επίπεδο δυσκολίας. Περπατήστε στην αρχή μόνο λίγα μέτρα και κρυφτείτε σε μια κρυψώνα εντός του οπτικού πεδίου του σκύλου. Αν σας βρει, πηγαίνετε για παράδειγμα στην επόμενη στροφή - και ο τετράποδος φίλος σας θα γίνει σκύλος-διασώστης. Με το χρόνο θα είστε σε θέση να αξιολογήσετε καλύτερα ποιες ασκήσεις αναζήτησης κατέχει καλά ο σκύλος σας.

Προσθέστε ποικιλία κατά τον περίπατο με το σκύλο σας

Η ίδια διαδρομή κάθε μέρα και με τον ίδιο ρυθμό μπορεί να οδηγήσει στην κλασική «καθημερινή ρουτίνα». Αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα για σύντομες βόλτες - οι σκύλοι έχουν πολλά πράγματα να μυρίσουν στην «περιοχή τους». Αλλά μερικά τετράποδα πραγματικά «ξανανιώνουν», όταν έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν μια νέα περιοχή. Αναζητήστε άγνωστες διαδρομές γύρω από την περιοχή σας, όπου μπορείτε να φτάσετε με λεωφορείο, τρένο ή αυτοκίνητο. Μαζί μπορείτε τότε να ξεκινήσετε μικρές βόλτες για εξερεύνηση! Ακόμη και ο ρυθμός κατά την ώρα του περιπάτου διαφέρει σε υγιείς και ενήλικους σκύλους. Το τζόκινγκ ή η ποδηλασία μπορούν να προσφέρουν μια ωραία εναλλαγή για αθλητικούς σκύλους. Ξεκινήστε, ωστόσο, αργά για να μην υπερφορτώνετε τον τετράποδο φίλο σας.