Dog Yoga: Γιόγκα με το σκύλο

Γιόγκα με το σκύλο

Λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, οι περισσότεροι άνθρωποι σήμερα περνούν στο σπίτι περισσότερο χρόνο απ’ ότι περνούσαν συνήθως. Για το λόγο αυτό και μιας και τα γυμναστήρια είναι κλειστά, πολλοί άνθρωποι αναζητούν τρόπους για να παραμένουν σε φόρμα μέσα στο σπίτι τους. Ακόμη καλύτερα, αν με αυτό τον τρόπο μπορεί να επωφεληθεί και ο τετράποδος φίλος τους. Τι θα λέγατε λοιπόν για Dog Yoga; Εδώ θα βρείτε χρήσιμες συμβουλές για ενδιαφερόμενους γιόγκι και για όσους θέλουν να γίνουν ακόμα καλύτεροι.

Dog Yoga: Το παν είναι η χαλάρωση

Ακόμα και οι νέοι γιόγκι γνωρίζουν ότι τα ζώα και η γιόγκα είναι δύο έννοιες αλληλένδετες μεταξύ τους. Διότι πολλές asanas, δηλαδή ασκήσεις ή στάσεις γιόγκα, είναι εμπνευσμένες από ζώα. Μεταξύ αυτών υπάρχει και η στάση του σκύλου: ο «κάτω σκύλος», δηλαδή ο σκύλος που κοιτάζει προς τα κάτω. Οι συνήθεις asanas περιλαμβάνουν επίσης τη στάση της «γάτας», του «περιστεριού» και του «κροκόδειλου». Οι ήρεμες, συγκεντρωμένες κινήσεις της γιόγκα είναι καλές όχι μόνο για εμάς τους ανθρώπους, αλλά και για τους τετράποδους φίλους μας. Η γιόγκα με το σκύλο είναι γνωστή με το όνομα „Doga“, ένας συνδυασμός από τις λέξεις „dogs“ και „Yoga“. Την ιδέα αυτή επινόησε η Αμερικανίδα Suzi Teitelman. Πριν από περίπου 20 χρόνια, η δασκάλα γιόγκα άρχισε να συμπεριλαμβάνει σκύλους στα μαθήματα γιόγκα. Έκτοτε έχει εκπαιδεύσει πολλούς „Doga-Trainer“ ή „Dog Yoga-Trainer“. Δεν αφορά πρωταρχικά τη συμμετοχή του σκύλου στις asanas - διότι είναι φυσικό ο σκύλος να μην μπορεί να κάνει κάθε άσκηση παράλληλα με εσάς. Αλλά το να βλέπει ή να ξαπλώνει άνετα ο σκύλος δίπλα στον ασκούμενο ιδιοκτήτη του, μπορεί από μόνου του να έχει θετική επίδραση στους σκύλους. Εδώ σας δίνουμε συμβουλές για εναρμόνιση της γιόγκα με το σκύλο σας.

Συμπεριλάβετε το σκύλο στις ασκήσεις γιόγκα

Με λίγη δημιουργικότητα, ο τετράποδος φίλος σας μπορεί να συμμετέχει, καθώς εσείς κάνετε τις asanas. Μερικοί σκύλοι το σκέφτονται μόνοι τους να μιμηθούν τον ιδιοκτήτη τους, ο οποίος είναι σε «στάση κάτω σκύλου»: τεντώστε τα πόδια σας προς τα εμπρός, γλουτούς προς τα επάνω. Εάν θέλετε να επιβραβεύσετε τον τετράποδο φίλο σας, εγκρίνετε τη συμπεριφορά του και ενθαρρύνετέ τον, να επαναλάβει την άσκηση του «κάτω σκύλου». Αλλά προσοχή: Πολλοί άνθρωποι χάνουν τη συγκέντρωσή τους για τις ασκήσεις. Ορισμένοι γιόγκοι υπολογίζουν το σκύλο ως επιπλέον βάρος στις ασκήσεις στήριξης. Προσέχετε πάντα ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού για το σκύλο. Είναι επίσης σημαντικό ο σκύλος να αισθάνεται ασφαλής. Οι σκύλοι άνω των 10 κιλών δεν είναι κατάλληλοι ως «έξτρα βάρος». Φυσικά, δεν πρέπει να αναγκάζετε το σκύλο να στέκεται σε αφύσικες στάσεις. Πηγαίνετέ το χαλαρά: Μερικοί σκύλοι χαλαρώνουν ιδιαίτερα καλά όταν κάνουν ασκήσεις διαλογισμού με τον ιδιοκτήτη τους. Ξαπλώνουν ήσυχα δίπλα στον άνθρωπό τους. Οι δάσκαλοι του Doga πιστεύουν ότι οι ενέργειες περνούν από το σκύλο στον άνθρωπο και αντιστρόφως.

Γιόγκα με το σκύλο

Ο σκύλος ως θεατής γιόγκα

Όποιος προτιμά να κάνει γιόγκα χωρίς σκύλο, θα πρέπει να δείξει σταθερότητα, όταν παίρνει τη «στάση του πολεμιστή». Αυτό ισχύει ιδίως για ιδιοκτήτες νεαρών και περίεργων σκύλων. Διότι όταν μετακινείστε για πρώτη φορά στο πάτωμα σε στάσεις που φαίνονται παράξενες στο σκύλο, είναι λογικό να κινείτε την περιέργεια του τετράποδου φίλου σας. Μπορεί να θέλει ακόμη και να έρθει να σας βοηθήσει. Αγνοήστε το σκύλο σας, καθώς η μουσούδα του πλησιάζει στο πρόσωπό σας, ενώ εσείς προσπαθείτε να επικεντρωθείτε στη σωστή «στάση της γάτας». Μετά από μερικές επαναλήψεις, οι ασκήσεις σας γίνονται ολοένα και λιγότερο ενδιαφέρουσες για τον τετράποδο φίλο σας. Προγραμματίστε καλύτερα τη γιόγκα σας μετά από έναν ωραίο περίπατο μαζί με το σκύλο. Τότε ο τετράποδος φίλος σας είναι εκτονωμένος και μπορεί να σας παρατηρεί να κάνετε τη «στάση του περιστεριού». Εάν ο σκύλος σας είναι πολύ περίεργος, ένα μασητικό παιχνίδι ή ένα προϊόν μάσησης για σκύλους φροντίζει για την απαραίτητη απόσπαση προσοχής.

Βόλτα και γιόγκα με το σκύλο

Ως ιδιοκτήτης σκύλου θα είστε σίγουρα έξω με τον τετράποδο φίλο σας αρκετές φορές την ημέρα. Τι θα λέγατε εν τω μεταξύ για μερικές ασκήσεις γιόγκα; Διότι η γιόγκα δεν ενδείκνυται μόνο για το σπίτι, αλλά και για τον περίπατο με τον τετράποδο φίλο σας. Ενώ περπατάτε, μπορείτε να κάνετε ειδικές ασκήσεις αναπνοής. Ο καλύτερος τρόπος για εντατική άσκηση είναι σε ένα ήσυχο περιβάλλον. Ιδίως στην αρχή, μπορεί να σας φαίνονται ενοχλητικά τα αδιάκριτα βλέμματα, γι' αυτό πολλοί γιόγκι αναζητούν ένα απόμερο μέρος στη φύση. Εάν περπατάτε με το σκύλο σας στο δάσος μέσα από μοναχικά μονοπάτια, μπορείτε να κάνετε τις συνήθεις ασκήσεις σας εκεί. Ή μπορείτε να ενημερωθείτε για ειδικές διαδικασίες όπως στην Shinrin Yoga, επίσης γνωστή ως «γιόγκα στο δάσος». Αφορά κυρίως ασκήσεις γείωσης, με τα πόδια, δηλαδή τις «ρίζες» μας, επάνω στο έδαφος. Χωρίς τεχνητά βοηθήματα, οι γιόγκοι εξασκούν τις ασκήσεις τους σε αρμονία με τη φύση. Ο σκύλος είναι κυρίως θεατής.

Dog Yoga: Για ποιους σκύλους είναι κατάλληλη η γιόγκα;

Εάν επιθυμείτε να κάνετε γιόγκα με πολύ νεαρούς και παιχνιδιάρηδες σκύλους, θα πρέπει να μπορείτε να κλείσετε και τα δύο μάτια σας. Όταν κάθεστε στα τέσσερα, οι τετράποδοι φίλοι σας εκλαμβάνουν τη στάση αυτή ως πρόκληση για παιχνίδι ή θα μπορούσαν να αρχίσουν να μασουλάνε το χαλάκι της γιόγκα. Αν δεν ενοχλείστε από διαλείμματα, μπορείτε να δοκιμάσετε ασκήσεις χαλάρωσης με τον τετράποδο, νεαρό σκύλο σας. Μεταθέστε τις στο τέλος ενός εκτεταμένου γύρου παιχνιδιού. Για τη γιόγκα, οι σκύλοι πρέπει να γνωρίζουν τις βασικές εντολές «Κάτσε» και «Μείνε». Εάν έχετε ένα σκύλο με έντονα ανεπτυγμένο το κυνηγετικό ένστικτο, δεν μπορείτε να χαλαρώσετε με γιόγκα στο δάσος. Η γιόγκα πρέπει πάντα να ταιριάζει στην αντίστοιχη ομάδα ανθρώπου-σκύλου. Ο εξαναγκασμός και το άγχος δεν χωράνε στη γιόγκα. Και αυτό θα πρέπει να το λάβετε υπόψη σας και για τις δικές σας asanas. Όσοι κάνουν χαλαρά γιόγκα παρέα με το σκύλο και δεν του θέτουν ανέφικτες εργασίες, έχουν τα ακόλουθα πλεονεκτήματα:

  • Το δέσιμο μεταξύ ανθρώπου και σκύλου ενισχύεται.
  • Οι πιο φοβικοί σκύλοι αισθάνονται μεγαλύτερη ασφάλεια.
  • Οι ανήσυχοι σκύλοι μαθαίνουν να χαλαρώνουν.

Ένα τέντωμα, το οποίο είναι ωφέλιμο για εμάς τους ανθρώπους στη γιόγκα, δεν είναι εξίσου ωφέλιμο για τους σκύλους. Εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε τη γιόγκα για να βοηθήσετε σκύλους με αρθροπάθειες, θα πρέπει καλύτερα να αναζητήσετε τη γνώμη ενός/μίας κτηνιάτρου.

Τα πιο χρήσιμα άρθρα μας
1 min

Agility – ένα άθλημα αποκλειστικά για σκύλους!

Μήπως εσείς και ο σκύλος σας έχετε βαρεθεί να κάνετε συνεχώς τον ίδιο περίπατο; Θέλετε να ζήσετε κάτι πιο συναρπαστικό με τον τετράποδο φίλο σας; Τότε το Agility είναι αυτό ακριβώς που ψάχνετε! Το Agility είναι ένα μοντέρνο κυνάθλημα, το οποίο συμβάλλει στη βελτίωση της επικοινωνίας μεταξύ ανθρώπου και σκύλου, και ενδείκνυται ως υπαίθρια δραστηριότητα ιδίως το καλοκαίρι.
1 min

Παίξτε σωστά με το σκύλο

Με το σκύλο δεν πρέπει να παίζετε μόνο συχνά, αλλά και με διαφορετικό τρόπο. Η «υπερφόρτωση», για παράδειγμα, παίζοντας πολύ δύσκολα ή πολύωρα παιχνίδια, θα πρέπει να αποφεύγεται, όπως επίσης και η ανεπαρκής απασχόληση, π.χ. παίζοντας ένα βαρετό ή συνεχώς επαναλαμβανόμενο παιχνίδι. Το παιχνίδι θα πρέπει να βασίζεται στις δεξιότητες και ανάγκες κάθε σκύλου. Για παράδειγμα, ένας σκύλος μπορεί να θέλει να «ανακτά το παλιό καλό ξυλαράκι», άλλος προτιμά να «παλεύει» για ένα μασητικό παιχνίδι, προσπαθώντας να το τραβήξει από το χέρι του ιδιοκτήτη του. Είναι σημαντικό για κάθε ιδιοκτήτη σκύλου να αναγνωρίζει πότε το ζώο ζητά να παίξει. Αυτό μπορεί να συμβεί με διάφορους τρόπους.
1 min

Συμβουλές για καλύτερο περίπατο με το σκύλο σας

Να κάνετε δραστηριότητες από κοινού αντί να τρέχετε δίπλα-δίπλα - με αυτές τις συμβουλές μπορείτε να μετατρέψετε τον περίπατο σε μια συναρπαστική εμπειρία.

Βόλτα με λουράκι

Είστε βόλτα στο πεζοδρόμιο και ο τετράποδος φίλος σας βαδίζει βαριεστημένα δίπλα σας; Χρησιμοποιήστε την ευκαιρία για μικρές ασκήσεις. Εδώ περιλαμβάνονται βασικά «κόλπα», όπως η αλλαγή πλευράς στον οδηγό με μια εντολή. Μικρές ασκήσεις στο ενδιάμεσο ενισχύουν το δέσιμο με το σκύλο σας. Για παράδειγμα αυτές: Σταματήστε και βάλτε μια λιχουδιά κάτω από την άκρη του παπουτσιού σας. Ο σκύλος θα την αποκτήσει, μόλις σας κοιτάξει στα μάτια. Έτσι θα τραβήξετε την προσοχή του. Χρησιμοποιήστε κόκκινα φανάρια για την εμπέδωση εντολών όπως "Κάτσε" και "Τρέχα" ή μικρών κόλπων όπως "Χαιρέτα". Αυτά θα έπρεπε να τα έχετε κάνει εκπαίδευση στο σπίτι. Βασικά για διασκέδαση με οδηγό ισχύει το εξής: Η καλή υπακοή στις βασικές εντολές συμβάλλει κατά πολύ σε ένα χαλαρό περίπατο.

Ανάκτηση αντί για κυνήγι

Εάν υπάρχει στη διάθεσή σας επαρκής χώρος, συμπεριλάβετε την ανάκτηση κατά τον περίπατο με το σκύλο σας. Εάν δεν είναι σίγουρο ότι ο τετράποδος φίλος σας θα επιστρέψει ή βρίσκεστε σε ένα πολυσύχναστο πάρκο, χρησιμοποιήστε έναν οδηγό ανίχνευσης. Αντί για κυνήγι, η ανάκτηση αποτελεί έναν έξοχο τρόπο απασχόλησης. Αλλά προσοχή: με κυνηγετικούς σκύλους θα πρέπει να εξασκείτε μόνο ελεγχόμενη ανάκτηση χωρίς «κυνήγι». Ο σκύλος θα πρέπει να αρχίζει να τρέχει μόλις το θήραμα βρίσκεται ήδη στο έδαφος - αυτό απαιτεί κάποια εξάσκηση. Και σε αυτή την περίπτωση μπορεί να σας χρησιμεύσει κάλλιστα ο οδηγός ανίχνευσης. Για ανάκτηση ενδείκνυται για παράδειγμα ένα φακελάκι τροφής, που ενισχύει την ομαδική εργασία. Διότι ο σκύλος σας μαθαίνει: μπορώ να αποκτήσω τη λεία μου μόνο με τη βοήθεια του ανθρώπου μου. Ωστόσο, δεν πρέπει να πετάτε ξυλάκια ή πέτρες, καθώς ο σκύλος θα μπορούσε να τραυματιστεί.

Ας ακολουθεί πάντα τη μύτη του: μυρωδιές και εξερεύνηση

Είτε λιχουδιές είτε παιχνίδια - αφήστε το σκύλο σας να τα ψάξει στο δάσος ή στο λιβάδι. Εάν δεν είστε βόλτα τρεις, μπορείτε ταυτόχρονα να ενισχύσετε την εντολή «μείνε»: ο σκύλος πρέπει να περιμένει έως ότου βρείτε μια κατάλληλη κρυψώνα. Αυξήστε σταδιακά το επίπεδο δυσκολίας: πρώτα το παιχνίδι θα βρίσκεται στην άκρη του δρόμου, μετά πίσω από έναν κορμό δέντρου, αργότερα μέσα σε ένα σωρό από φύλλα. Μπορείτε στο μεταξύ να κρύψετε στα γρήγορα ακόμη και μια λιχουδιά. Για παράδειγμα, μέσα σε μια ρωγμή τοίχου ή σε ένα φλοιό δέντρου, πάντα βέβαια στο ύψος του σκύλου. Εάν ο τετράποδος φίλος σας βρει αυτό που έχετε κρύψει, φυσικά θα πρέπει να τον επαινέσετε! Εάν υπάρχει και άλλο άτομο μαζί σας, μπορείτε να κρυφτείτε κι εσείς οι ίδιοι! Το δεύτερο άτομο θα πρέπει να κρατά σταθερά το σκύλο, καθώς εσείς προπορεύεσθε και ψάχνετε μια καλή κρυψώνα. Και σε αυτή την περίπτωση μπορείτε σταδιακά να αυξήσετε το επίπεδο δυσκολίας. Περπατήστε στην αρχή μόνο λίγα μέτρα και κρυφτείτε σε μια κρυψώνα εντός του οπτικού πεδίου του σκύλου. Αν σας βρει, πηγαίνετε για παράδειγμα στην επόμενη στροφή - και ο τετράποδος φίλος σας θα γίνει σκύλος-διασώστης. Με το χρόνο θα είστε σε θέση να αξιολογήσετε καλύτερα ποιες ασκήσεις αναζήτησης κατέχει καλά ο σκύλος σας.

Προσθέστε ποικιλία κατά τον περίπατο με το σκύλο σας

Η ίδια διαδρομή κάθε μέρα και με τον ίδιο ρυθμό μπορεί να οδηγήσει στην κλασική «καθημερινή ρουτίνα». Αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα για σύντομες βόλτες - οι σκύλοι έχουν πολλά πράγματα να μυρίσουν στην «περιοχή τους». Αλλά μερικά τετράποδα πραγματικά «ξανανιώνουν», όταν έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν μια νέα περιοχή. Αναζητήστε άγνωστες διαδρομές γύρω από την περιοχή σας, όπου μπορείτε να φτάσετε με λεωφορείο, τρένο ή αυτοκίνητο. Μαζί μπορείτε τότε να ξεκινήσετε μικρές βόλτες για εξερεύνηση! Ακόμη και ο ρυθμός κατά την ώρα του περιπάτου διαφέρει σε υγιείς και ενήλικους σκύλους. Το τζόκινγκ ή η ποδηλασία μπορούν να προσφέρουν μια ωραία εναλλαγή για αθλητικούς σκύλους. Ξεκινήστε, ωστόσο, αργά για να μην υπερφορτώνετε τον τετράποδο φίλο σας.