Είναι οι μπάλες του τένις επικίνδυνες για τους σκύλους;

Μπάλα του τένις - επικίνδυνη για σκύλους

Κίτρινες και οικονομικές - οι μπάλες του τένις είναι από τα αγαπημένα παιχνίδια σκύλων. Είναι όμως τόσο ασφαλείς όσο φαίνονται; Διαβάστε εδώ γιατί δεν είναι κατάλληλες ως παιχνίδι για τον τετράποδο φίλο σας.

Τέσσερις λόγοι που οι μπάλες του τένις είναι επικίνδυνες για τους σκύλους

Είναι η μπάλα του τένις ένα ασφαλές παιχνίδι διασκέδασης; Μάθετε γιατί δεν ισχύει αυτό:

Επικίνδυνα υλικά

Στο εσωτερικό της μπάλας του τένις υπάρχουν συχνά αέρια όπως άζωτο, έτσι ώστε η μπάλα να αναπηδά και να πετάει καλά. Χρωστικές και άλλες χημικές ουσίες καθιστούν την μπάλα ανθεκτική στις καιρικές συνθήκες και εξασφαλίζουν το φωτεινό κίτρινο χρώμα της. Εν συντομία: Η σύνθεση μιας μπάλας του τένις θα μπορούσε να είναι επιβλαβής για τον τετράποδο φίλο σας, αν ο ίδιος έρχεται συχνά σε επαφή μαζί της. Διότι ο σκύλος παίρνει την μπάλα στο στόμα, όπου οι βλεννώδεις μεμβράνες απορροφούν επιβλαβείς χημικές ουσίες. Είναι επίσης πιθανό οι βλαβερές ουσίες να εισχωρήσουν στο στομάχι του σκύλου κατά τη μάσηση και κατάποση της μπάλας. Μιλώντας για κατάποση: αν ο τετράποδος φίλος σας κομματιάσει την μπάλα, μπορεί να κολλήσουν μικρά κομμάτια στο στομάχι ή το έντερο, και ο σκύλος να οδηγηθεί σε δυσκοιλιότητα ή επικίνδυνη εντερική απόφραξη.

Κίνδυνος πνιγμού

Η κατάποση μικρών κομματιών ενέχει διπλό κίνδυνο, διότι τα κομμάτια μιας μπάλας του τένις μπορεί να κολλήσουν στο λαιμό και να προκαλέσουν ασφυξία στο σκύλο. Σε σκύλους με μεγάλο στόμα υποβόσκει ένας ακόμη κίνδυνος: ένα δυνατό τετράποδο μπορεί να δαγκώσει την μπάλα, κάνοντας την επίπεδη και την ίδια στιγμή η μπάλα να γλιστρήσει πίσω στο φάρυγγα. Εάν επανέλθει το στρογγυλό σχήμα της στο σημείο αυτό, μπορεί να εμποδίσει την αναπνοή. Από τη μια στιγμή στην άλλη το παιχνίδι μπορεί να γίνει απειλητικό για τη ζωή του σκύλου.

Δόντια σε κίνδυνο

Μια μπάλα τένις θα πρέπει να αντέχει πολλά: το ένα χτύπημα μετά το άλλο, το ένα παιχνίδι μετά το άλλο. Η επιφάνειά της έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να είναι ιδανική για συνεχή επαφή με τη ρακέτα του τένις και να προσκρούει στο δάπεδο. Η τσόχινη επιφάνεια της μπάλας του τένις αποτελείται από ένα εμποτισμένο μείγμα από μαλλί-νάιλον και είναι πολύ ανθεκτική. Μερικοί σκύλοι απολαμβάνουν να μασούν την μπάλα του τένις. Αυτό μπορεί να έχει θανάσιμες συνέπειες για τα δόντια του σκύλου: όταν ο σκύλος δαγκώνει με μανία την μπάλα του τένις ή την πιάνει στον αέρα, η τριβή στα δόντια μοιάζει με γυαλόχαρτο. Μακροπρόθεσμα φθείρεται το σμάλτο των δοντιών του σκύλου και πονάνε τα δόντια του.

Δεν προορίζεται για σκύλους

Τοξική, βλαβερή για τα δόντια, μπορεί να καταποθεί - η μπάλα του τένις δεν είναι ό,τι καλύτερο για τους σκύλους. Μένετε έκπληκτοι που ένα τόσο δημοφιλές παιχνίδι είναι επικίνδυνο για τους σκύλους; Ο κύριος λόγος για τον οποίο μια μπάλα τένις δεν είναι κατάλληλη για σκύλους είναι ότι οι κατασκευαστές της επικεντρώνονται στη δημιουργία του τέλειου αθλητικού εξοπλισμού για παίκτες του τένις. Σε αντίθεση με τους κατασκευαστές παιχνιδιών για σκύλους, δεν δίνουν βάση ούτε στην ασφάλεια ούτε σε πιθανές μακροχρόνιες βλάβες που θα μπορούσαν να προκληθούν στο σκύλο. Σε σύγκριση με τα περισσότερα αντικείμενα καθημερινής χρήσης, τα παιχνίδια για σκύλους είναι όσο το δυνατόν πιο ασφαλή. Πολλά από τα αντικείμενα που χρησιμοποιούμε καθημερινά και εκ πρώτης όψεως φαίνονται ως ένα καλό παιχνίδι για σκύλους, με μια πιο προσεκτική ματιά θα αντιληφθούμε ότι είναι ακατάλληλα για τους τετράποδους φίλους μας.

Εναλλακτικά παιχνίδια για σκύλους

Λατρεύει ο σκύλος σας τις μπάλες του τένις; Κανένα πρόβλημα! Πολλές μπάλες ειδικά σχεδιασμένες για σκύλους περιμένουν τον τετράποδο φίλο σας για διασκεδαστικές στιγμές παιχνιδιού. Και φυσικά υπάρχουν μπάλες για σκύλους που αποτελούν απομίμηση μιας μπάλας του τένις. Ορισμένες μπάλες προσφέρουν αρκετά έξτρα: οι φωτεινές μπάλες σας επιτρέπουν να παίζετε στο σκοτάδι. Οι μπάλες που επιπλέουν προσφέρουν διασκέδαση στο νερό. Οι μπάλες με ανοίγματα για να κρύβετε μέσα λιχουδιές μπορούν να κρατήσουν για λίγο απασχολημένο τον τετράποδο φίλο σας. Μπάλες που τρίζουν ή σφυρίζουν δυνατά, όταν πετούν στον αέρα, ενεργοποιούν επιπλέον το αισθητήριο όργανο της ακοής. Οι μπάλες με κορδόνι ή βραχίονα ρίψης για ιδιοκτήτες σκύλων εξασφαλίζουν τέλεια τροχιά και διασκέδαση για το σκύλο. Πολλά παιχνίδια σκύλων προσφέρουν ταυτόχρονα αρκετά πρόσθετα. Και το καλύτερο απ’ όλα: Όλες οι μπάλες που χαρακτηρίζονται ως παιχνίδι σκύλων έχουν μόνο ένα στόχο: να προσφέρουν χαρά στο σκύλο - αλλά με ασφάλεια! Ωστόσο, μην αφήνετε το σκύλο σας χωρίς επίβλεψη. Κυρίως αυτό ισχύει για νεαρούς σκύλους ή σκύλους που μόλις έχουν μετακομίσει στο σπίτι σας, τη συμπεριφορά παιχνιδιού των οποίων δεν μπορείτε ακόμα να εκτιμήσετε.

Ανακαλύψτε τη μεγάλη ποικιλία μας σε μπάλες και σχοινιά για σκύλους!

Εναλλακτικά προϊόντα μάσησης

Ο σκύλος σας δεν απολαμβάνει μόνο το παιχνίδι, αλλά και το μάσημα της μπάλας του τένις; Και σε αυτή την περίπτωση, οι ειδικές μπάλες μπορούν να του χαρίσουν πολύωρη απόλαυση μάσησης. Τα ειδικά μασητικά παιχνίδια δεν είναι πάντα στρογγυλά, αλλά ανθεκτικά και φροντίζουν τα δόντια. Τα βρώσιμα αποξηραμένα είδη μάσησης, όπως τα γεννητικά όργανα ή ο πατσάς, προσφέρουν υγιεινή διασκέδαση μάσησης για σκύλους όλων των μεγεθών.

Τα πιο χρήσιμα άρθρα μας
1 min

Agility – ένα άθλημα αποκλειστικά για σκύλους!

Μήπως εσείς και ο σκύλος σας έχετε βαρεθεί να κάνετε συνεχώς τον ίδιο περίπατο; Θέλετε να ζήσετε κάτι πιο συναρπαστικό με τον τετράποδο φίλο σας; Τότε το Agility είναι αυτό ακριβώς που ψάχνετε! Το Agility είναι ένα μοντέρνο κυνάθλημα, το οποίο συμβάλλει στη βελτίωση της επικοινωνίας μεταξύ ανθρώπου και σκύλου, και ενδείκνυται ως υπαίθρια δραστηριότητα ιδίως το καλοκαίρι.
1 min

Παίξτε σωστά με το σκύλο

Με το σκύλο δεν πρέπει να παίζετε μόνο συχνά, αλλά και με διαφορετικό τρόπο. Η «υπερφόρτωση», για παράδειγμα, παίζοντας πολύ δύσκολα ή πολύωρα παιχνίδια, θα πρέπει να αποφεύγεται, όπως επίσης και η ανεπαρκής απασχόληση, π.χ. παίζοντας ένα βαρετό ή συνεχώς επαναλαμβανόμενο παιχνίδι. Το παιχνίδι θα πρέπει να βασίζεται στις δεξιότητες και ανάγκες κάθε σκύλου. Για παράδειγμα, ένας σκύλος μπορεί να θέλει να «ανακτά το παλιό καλό ξυλαράκι», άλλος προτιμά να «παλεύει» για ένα μασητικό παιχνίδι, προσπαθώντας να το τραβήξει από το χέρι του ιδιοκτήτη του. Είναι σημαντικό για κάθε ιδιοκτήτη σκύλου να αναγνωρίζει πότε το ζώο ζητά να παίξει. Αυτό μπορεί να συμβεί με διάφορους τρόπους.
1 min

Συμβουλές για καλύτερο περίπατο με το σκύλο σας

Να κάνετε δραστηριότητες από κοινού αντί να τρέχετε δίπλα-δίπλα - με αυτές τις συμβουλές μπορείτε να μετατρέψετε τον περίπατο σε μια συναρπαστική εμπειρία.

Βόλτα με λουράκι

Είστε βόλτα στο πεζοδρόμιο και ο τετράποδος φίλος σας βαδίζει βαριεστημένα δίπλα σας; Χρησιμοποιήστε την ευκαιρία για μικρές ασκήσεις. Εδώ περιλαμβάνονται βασικά «κόλπα», όπως η αλλαγή πλευράς στον οδηγό με μια εντολή. Μικρές ασκήσεις στο ενδιάμεσο ενισχύουν το δέσιμο με το σκύλο σας. Για παράδειγμα αυτές: Σταματήστε και βάλτε μια λιχουδιά κάτω από την άκρη του παπουτσιού σας. Ο σκύλος θα την αποκτήσει, μόλις σας κοιτάξει στα μάτια. Έτσι θα τραβήξετε την προσοχή του. Χρησιμοποιήστε κόκκινα φανάρια για την εμπέδωση εντολών όπως "Κάτσε" και "Τρέχα" ή μικρών κόλπων όπως "Χαιρέτα". Αυτά θα έπρεπε να τα έχετε κάνει εκπαίδευση στο σπίτι. Βασικά για διασκέδαση με οδηγό ισχύει το εξής: Η καλή υπακοή στις βασικές εντολές συμβάλλει κατά πολύ σε ένα χαλαρό περίπατο.

Ανάκτηση αντί για κυνήγι

Εάν υπάρχει στη διάθεσή σας επαρκής χώρος, συμπεριλάβετε την ανάκτηση κατά τον περίπατο με το σκύλο σας. Εάν δεν είναι σίγουρο ότι ο τετράποδος φίλος σας θα επιστρέψει ή βρίσκεστε σε ένα πολυσύχναστο πάρκο, χρησιμοποιήστε έναν οδηγό ανίχνευσης. Αντί για κυνήγι, η ανάκτηση αποτελεί έναν έξοχο τρόπο απασχόλησης. Αλλά προσοχή: με κυνηγετικούς σκύλους θα πρέπει να εξασκείτε μόνο ελεγχόμενη ανάκτηση χωρίς «κυνήγι». Ο σκύλος θα πρέπει να αρχίζει να τρέχει μόλις το θήραμα βρίσκεται ήδη στο έδαφος - αυτό απαιτεί κάποια εξάσκηση. Και σε αυτή την περίπτωση μπορεί να σας χρησιμεύσει κάλλιστα ο οδηγός ανίχνευσης. Για ανάκτηση ενδείκνυται για παράδειγμα ένα φακελάκι τροφής, που ενισχύει την ομαδική εργασία. Διότι ο σκύλος σας μαθαίνει: μπορώ να αποκτήσω τη λεία μου μόνο με τη βοήθεια του ανθρώπου μου. Ωστόσο, δεν πρέπει να πετάτε ξυλάκια ή πέτρες, καθώς ο σκύλος θα μπορούσε να τραυματιστεί.

Ας ακολουθεί πάντα τη μύτη του: μυρωδιές και εξερεύνηση

Είτε λιχουδιές είτε παιχνίδια - αφήστε το σκύλο σας να τα ψάξει στο δάσος ή στο λιβάδι. Εάν δεν είστε βόλτα τρεις, μπορείτε ταυτόχρονα να ενισχύσετε την εντολή «μείνε»: ο σκύλος πρέπει να περιμένει έως ότου βρείτε μια κατάλληλη κρυψώνα. Αυξήστε σταδιακά το επίπεδο δυσκολίας: πρώτα το παιχνίδι θα βρίσκεται στην άκρη του δρόμου, μετά πίσω από έναν κορμό δέντρου, αργότερα μέσα σε ένα σωρό από φύλλα. Μπορείτε στο μεταξύ να κρύψετε στα γρήγορα ακόμη και μια λιχουδιά. Για παράδειγμα, μέσα σε μια ρωγμή τοίχου ή σε ένα φλοιό δέντρου, πάντα βέβαια στο ύψος του σκύλου. Εάν ο τετράποδος φίλος σας βρει αυτό που έχετε κρύψει, φυσικά θα πρέπει να τον επαινέσετε! Εάν υπάρχει και άλλο άτομο μαζί σας, μπορείτε να κρυφτείτε κι εσείς οι ίδιοι! Το δεύτερο άτομο θα πρέπει να κρατά σταθερά το σκύλο, καθώς εσείς προπορεύεσθε και ψάχνετε μια καλή κρυψώνα. Και σε αυτή την περίπτωση μπορείτε σταδιακά να αυξήσετε το επίπεδο δυσκολίας. Περπατήστε στην αρχή μόνο λίγα μέτρα και κρυφτείτε σε μια κρυψώνα εντός του οπτικού πεδίου του σκύλου. Αν σας βρει, πηγαίνετε για παράδειγμα στην επόμενη στροφή - και ο τετράποδος φίλος σας θα γίνει σκύλος-διασώστης. Με το χρόνο θα είστε σε θέση να αξιολογήσετε καλύτερα ποιες ασκήσεις αναζήτησης κατέχει καλά ο σκύλος σας.

Προσθέστε ποικιλία κατά τον περίπατο με το σκύλο σας

Η ίδια διαδρομή κάθε μέρα και με τον ίδιο ρυθμό μπορεί να οδηγήσει στην κλασική «καθημερινή ρουτίνα». Αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα για σύντομες βόλτες - οι σκύλοι έχουν πολλά πράγματα να μυρίσουν στην «περιοχή τους». Αλλά μερικά τετράποδα πραγματικά «ξανανιώνουν», όταν έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν μια νέα περιοχή. Αναζητήστε άγνωστες διαδρομές γύρω από την περιοχή σας, όπου μπορείτε να φτάσετε με λεωφορείο, τρένο ή αυτοκίνητο. Μαζί μπορείτε τότε να ξεκινήσετε μικρές βόλτες για εξερεύνηση! Ακόμη και ο ρυθμός κατά την ώρα του περιπάτου διαφέρει σε υγιείς και ενήλικους σκύλους. Το τζόκινγκ ή η ποδηλασία μπορούν να προσφέρουν μια ωραία εναλλαγή για αθλητικούς σκύλους. Ξεκινήστε, ωστόσο, αργά για να μην υπερφορτώνετε τον τετράποδο φίλο σας.