Τα 10 πιο δημοφιλή κόλπα για σκύλους

Τα 10 πιο δημοφιλή κόλπα για σκύλους

Το κόλλα πέντε είναι ένα κόλπο για σκύλους που εύκολα μπορείτε να διδάξετε στο ζωάκι σας.

Θέλετε ο σκύλος σας να σηκώνει το πόδι, να κάθεται στα πίσω πόδια ή να πιάνει λιχουδιές στον αέρα; Με αυτά τα 10 κόλπα, εσείς και ο τετράποδος φίλος σας θα γίνετε κολλητάρια. Και το καλύτερο: Τα κόλπα για σκύλους δεν είναι μόνο ωραίο θέαμα, αλλά παράλληλα αποτελούν πνευματική και σωματική πρόκληση για τον σκύλο σας.

Όταν ένας σκύλος στριφογυρίζει σε κύκλο ακολουθώντας την εντολή σας ή σας χαιρετά με το πόδι του, αυτό σίγουρα τραβάει τα βλέμματα κάθε θεατή. Αλλά πολύ πιο σημαντικό από τον θαυμασμό των θεατών είναι το πώς αισθάνεται ο σκύλος σας.

Ευτυχώς, οι περισσότεροι σκύλοι είναι από τη φύση τους περίεργοι. Θέλουν να απασχολούνται με κάτι και τους αρέσει πολύ να εκτονώνονται σωματικά. Αν μάλιστα υπάρχει και κάποια επιβράβευση γι' αυτούς, ακόμα καλύτερα.

Μαθαίνοντας κόλπα στον σκύλο σας: Το σημαντικότερο είναι η διασκέδαση!

Επειδή πολλοί ιδιοκτήτες σκύλων γνωρίζουν ότι η εκμάθηση κόλπων για σκύλους έχει επίσης πολλά οφέλη για τη σχέση μεταξύ σκύλου και ανθρώπου, θέτουν φιλόδοξους στόχους για τον εαυτό τους.

Αλλά πριν ξεκινήσετε την εκπαίδευση, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν προορίζονται όλα τα κόλπα για όλους τους σκύλους. Παρόλο που οι περισσότεροι σκύλοι είναι σχετικά πρόθυμοι να μάθουν, το μέγεθος, η σωματική διάπλαση ή το βάρος τους δεν τους επιτρέπουν να εξασκηθούν σε κάποια από τα κόλπα.

Επιπλέον, οι σκύλοι, όπως και εμείς οι άνθρωποι, έχουν δικές τους προτιμήσεις και αντιπάθειες. Για παράδειγμα, αν δεν αρέσει στον σκύλο σας να ξαπλώνει ανάσκελα, τότε μην του δείξετε αμέσως πώς να κάνει βαρελάκι. Και αν δεν του αρέσει να πηδάει, τότε αγνοήστε προς το παρόν το να πιάνει λιχουδιές στον αέρα.

Η βασική προϋπόθεση για τα κόλπα είναι να τα απολαμβάνετε και εσείς και ο σκύλος σας. Επιπλέον, θα δείτε επιτυχημένα αποτελέσματα πολύ πιο γρήγορα, αν εστιάσετε στο να διασκεδάσετε.

Σνακ εκπαίδευσης

Wolf of Wilderness Snack Εκπαίδευσης mini bites

  • Με άφθονο κρέας
  • Συνταγή χωρίς δημητριακά
  • Κατάλληλο για την εκπαίδευση
  • Ελαφρύ και εύπεπτο
  • Για υγιή δόντια και ούλα

Πώς να πετύχετε το πρώτο κόλπο με τον σκύλο σας

Η εξάσκηση στα κόλπα θα πρέπει να είναι μια θετική εμπειρία για τον μαλλιαρό σας φίλο. Ο εξαναγκασμός ή η σκληρή συμπεριφορά δεν έχει καμιά θέση εδώ. Προχωρήστε με προσοχή και μάθετέ του τα κόλπα βήμα προς βήμα. Να είστε υπομονετικοί με τον σκύλο σας και να σέβεστε την ταχύτητα με την οποία αντιλαμβάνεται τα κόλπα.

Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τα παρατήσετε αμέσως μόλις ο σκύλος σας δεν συνεργαστεί ή αν ένα κόλπο δεν σας βγει αμέσως. Μερικές φορές χρειάζεται λίγος χρόνος μέχρι ο τετράποδος φίλος σας να καταλάβει τι θέλετε από αυτό

Παρατηρήστε τον σκύλο σας

Είναι σημαντικό να παρατηρείτε καλά τον σκύλο σας και να μάθετε να αξιολογείτε τη συμπεριφορά του. Αν χάσει το ενδιαφέρον του, τότε θα πρέπει να σταματήσετε την εκπαίδευση. Με τον καιρό, θα καταλάβετε αν ο σκύλος σας εξακολουθεί να είναι συγκεντρωμένος ή αν θα προτιμούσε να ασχοληθεί με κάτι άλλο. Η εκμάθηση κόλπων σας βοηθά να κατανοήσετε καλύτερα τον σκύλο σας.

Ταυτόχρονα, ο σκύλος σας σάς εμπιστεύεται περισσότερο, επειδή ανταποκρίνεστε στις ανάγκες του. Με αυτόν τον τρόπο, η πραγματική επιτυχία των κόλπων για σκύλους δεν φαίνεται μόνο με την τέλεια εκτέλεση ενός ωραίου κόλπου, αλλά ήδη κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης από κοινού. Η συνεπής και σταδιακή εκπαίδευση, καθώς και οι μικρές επιτυχίες ενδιάμεσα, ενισχύουν την αυτοπεποίθηση και το δέσιμο μεταξύ εσάς και του σκύλου σας.

Πώς να παρακινήσετε τον σκύλο σας να κάνει κόλπα

Η αμοιβαία εμπιστοσύνη, η αξιοπιστία και οι σαφείς εντολές είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της επιτυχημένης εκπαίδευσης σκύλων. Αυτό ισχύει, επίσης, για την εκμάθηση μικρών κόλπων.

Προκειμένου όμως ο σκύλος σας να ενθουσιαστεί πραγματικά με τους κανόνες του παιχνιδιού και τα κόλπα, απαιτείται κάτι περισσότερο. Αν και ορισμένες φυλές σκύλων διαθέτουν από τη φύση τους το λεγόμενο «will to please» (δηλαδή, την επιθυμία να ευχαριστούν τον ιδιοκτήτη τους), κατά βάση έχουν πάντα κάποιον εγωισμό. Εξάλλου, γνωρίζουν ότι η επιθυμητή συμπεριφορά θα τους αποφέρει πολλά οφέλη, ενώ το αντίθετο θα αγνοηθεί ή ακόμα και θα τιμωρηθεί.

Σε άλλες φυλές, για τις οποίες λέγεται ότι επιδεικνύουν πείσμα, μπορείτε πραγματικά να παρατηρήσετε τον τρόπο με τον οποίο εξετάζουν το αν η εκτέλεση μιας εντολής θα τους ωφελήσει ή όχι.

Επιτυχημένα κόλπα μέσω της επιβράβευσης

Αυτή η «λαχτάρα για έπαινο» μπορεί να αξιοποιηθεί στην εκπαίδευση. Οι σκύλοι επιλέγουν τον δρόμο που θα τους εξασφαλίσει τη μέγιστη επιτυχία. Αν τους περιμένει μια λιχουδιά στο τέλος ενός επιτυχημένου κόλπου, αυτό θα τους παρακινήσει φυσικά να συνεργαστούν.

Η ενθάρρυνση με λιχουδιές, χάδια ή ένα πολυπόθητο παιχνίδι για σκύλους, θα βοηθήσει επομένως εσάς και τον σκύλο σας να κατακτήσετε τον στόχο σας πιο γρήγορα και πιο αξιόπιστα απ’ ότι αν αναγκάσετε τον σκύλο σας να κάνει κάτι με το ζόρι.

Για να μάθουν οι σκύλοι ποια συμπεριφορά είναι η σωστή και ποια φέρνει τον πολυπόθητο έπαινο από το αφεντικό, η επιβράβευση πρέπει να είναι πάντα άμεση. Οι σκύλοι ζουν στο παρόν και συσχετίζουν πάντα την αντίδραση του αφεντικού τους με την παρούσα κατάσταση.

Είναι επίσης σημαντικό να ολοκληρώνετε πάντα μια εκπαίδευση με μια εμπειρία επιτυχίας. Αν παρατηρείτε ότι μια άσκηση εξακολουθεί να είναι πολύ δύσκολη για τον σκύλο σας, τότε καλύτερα να περιμένετε λίγο ακόμη. Δώστε μια εντολή την οποία μπορεί να εκτελέσει αξιόπιστα και στη συνέχεια επιβραβεύστε τον. Μόνο τότε μπορείτε να ολοκληρώσετε την εκπαίδευση. Έτσι, θα συμμετέχει με χαρά και την επόμενη φορά.

Σνακ Εκπαίδευσης Barkoo

Barkoo Mini Bones Σνακ Εκπαίδευσης

  • Συνταγή χωρίς δημητριακά: Κατάλληλη για ευαίσθητους σκύλους
  • Κατάλληλο για όλες τις φυλές: χωρίς τεχνητά συντηρητικά, χρωστικές ή αρωματικές ύλες.
  • Ευρωπαϊκή ποιότητα: παρασκευάζεται στην Ευρώπη.

Πριν την εκμάθηση ενός κόλπου

Η βάση για την αποτελεσματική εκμάθηση των παρακάτω 10 κόλπων είναι να υπακούει ο σκύλος σας στις βασικές εντολές όπως «Κάτσε», «Κάτω» ή «Άσε». Ξεκινήστε τα κόλπα μόνο όταν ο σκύλος σας εκτελεί σωστά αυτές τις εντολές. Βεβαιωθείτε, επίσης, ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για να αρχίσετε να προπονείστε παρέα.

Αν ο σκύλος σας είναι κουρασμένος ή πεινασμένος, σίγουρα θα δείξει ελάχιστο ενδιαφέρον για τα κόλπα σας. Μετά το φαγητό, επιτρέψτε στον σκύλο σας τουλάχιστον μία ώρα διάλειμμα για να χωνέψει. Ξεκούραστος και χορτάτος, σίγουρα θα συμμετέχει με ενθουσιασμό στην εκπαίδευση μετά.

Εξηγούμε τα 10 πιο δημοφιλή κόλπα για σκύλους

Να δίνει το πόδι του

Το κλασικό από τα κόλπα για σκύλους, που είναι και η βάση για πολλά άλλα κόλπα, είναι να δίνει το πόδι του. Ωστόσο, ακόμα κι αν αυτό το κόλπο είναι σχετικά εύκολο να το μάθει, θα χρειαστείτε λίγη υπομονή (και μερικές λιχουδιές), μέχρι ο σκύλος σας να αντιδράσει σωστά με τα δύο πόδια στην εντολή σας.

Πώς γίνεται: Δώστε στον σκύλο σας την εντολή «Κάτσε» και γονατίστε δίπλα του. Σηκώστε το ένα πόδι του ψηλά με το χέρι σας και παράλληλα δώστε ξεκάθαρα την εντολή «Δώσε το πόδι». Επαναλάβετε αυτήν τη διαδικασία μέχρι ο σκύλος σας να σηκώνει από μόνος του το πόδι του, μόλις δίνετε την εντολή.

Στο τέλος επιβραβεύστε τον αμέσως με μια λιχουδιά. Εναλλακτικά, μπορείτε να κρύψετε από την αρχή μια λιχουδιά στο χέρι σας και να την κρατάτε κοντά του, μπροστά από το κεφάλι του. Ο σκύλος σας θα προσπαθήσει να φτάσει την λιχουδιά και παράλληλα πιθανόν να χρησιμοποιήσει και το πόδι του κάποια στιγμή.

Αν μετά βάλει το πόδι του από μόνος του στο χέρι σας με τη λιχουδιά, τότε δώστε του την πολυπόθητη επιβράβευση. Παράλληλα πείτε πάλι ξεκάθαρα «Δώσε το πόδι». Με τον καιρό, το ζωάκι σας θα αφομοιώσει σε τέτοιον βαθμό αυτό το κόλπο, ώστε θα σηκώνει τόσο το αριστερό όσο και το δεξί πόδι.

Κόλλα πέντε ή νεύμα

Η χειρονομία «κόλλα πέντε» (ή κόλλα το) είναι αρκετά διαδεδομένη σε εμάς τους ανθρώπους. Διόλου περίεργο λοιπόν που αυτό το κόλπο γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλές στους σκύλους. Εάν ο σκύλος σας γνωρίζει ήδη πώς να δίνει το πόδι του, τότε αυτό το κόλπο θα του είναι παιχνιδάκι.

Πώς γίνεται: Κρατήστε το χέρι σας κάθετα (όχι οριζόντια όπως όταν δίνει το πόδι του) και πείτε την ήδη γνωστή εντολή «Δώσε το πόδι». Μόλις ο σκύλος σας σηκώσει το πόδι του και αγγίξει το χέρι σας, δώστε του μια επιβράβευση. Πιθανόν να μπερδευτεί λίγο στην αρχή γιατί τον επιβραβεύετε, παρόλο που δεν έχει βάλει ακόμα το πόδι του στο χέρι σας.

Αλλά με τον καιρό θα συνηθίσει τη νέα άσκηση. Μόλις τη συνηθίσει, μπορείτε επίσης να εισαγάγετε μια νέα εντολή, όπως «Κόλλα πέντε».

Αργότερα, μπορείτε επίσης να το δοκιμάσετε από απόσταση. Απομακρυνθείτε όλο και περισσότερο από τον σκύλο σας, ώστε να μην μπορεί πλέον να αγγίξει το χέρι σας όταν σηκώνει το πόδι του.

Παρόλα αυτά, επιβραβεύστε τον, μόλις σηκώσει το πόδι του. Με αυτόν τον τρόπο θα μάθει ότι αρκεί μόνο να σηκώσει το πόδι του. Τέλος, όταν στέκεστε πιο μακριά και σηκώνετε το χέρι σας κάθετα σε χαιρετισμό, θα σας «χαιρετάει» με το πόδι του.

Κόλπα Σκύλου

Ψηλά τα χέρια

Ένα πολύ δημοφιλές κόλπο για σκύλους είναι το «Ψηλά τα χέρια», κατά το οποίο ο σκύλος ενώ είναι καθιστός, σηκώνει τα δύο μπροστινά πόδια προς τα πάνω. Παράλληλα πρέπει να μετατοπίσει το βάρος του προς τα πίσω. Μέχρι να βρει την ισορροπία του σε αυτήν τη θέση, μπορεί να του πάρει λίγο χρόνο.

Είναι σημαντικό ο σκύλος σας να παραμένει πάντα καθιστός στα οπίσθιά του κατά τη διάρκεια της άσκησης. Άλλωστε, αν σηκωθεί και στα τέσσερα πόδια του, δεν θα έχει πετύχει το «Ψηλά τα χέρια».

Πώς γίνεται: Όπως και στα δύο προηγούμενα κόλπα, το συγκεκριμένο ξεκινά επίσης από το «Κάτσε». Οδηγήστε τον σκύλο σας κοντά σε έναν τοίχο και δώστε του την εντολή «Κάτσε». Ιδανικά, θα πρέπει να κάθεται με την πλάτη στον τοίχο στην αρχή της άσκησης. Αυτό τον βοηθά να βρει την ισορροπία του στην αρχή και τον αποτρέπει από το να σηκωθεί γρήγορα.

Τώρα δείξτε του μια λιχουδιά και περάστε την πάνω από το κεφάλι του σκύλου με το χέρι σας. Προσοχή: Μην το κάνετε από πολύ ψηλά, αλλιώς ο σκύλος σας θα προσπαθήσει να σηκωθεί. Μόλις ο σκύλος σας σηκωθεί λίγο και σηκώσει ελαφρά τα πόδια του για να φτάσει τη λιχουδιά, δώστε την εντολή «Ψηλά τα χέρια». Επιβραβεύστε τον, δίνοντάς του τη λιχουδιά. Αν όμως σηκωθεί στα τέσσερα πόδια, δώστε του ξανά την εντολή «Κάτσε» και κρατήστε τη λιχουδιά μέχρι να καταφέρει να σηκώσει μόνο τα μπροστινά του πόδια.

Βηματισμός

Αυτή η άσκηση προέρχεται από το Dog Dancing. Ο ιδιοκτήτης στέκεται απέναντι από τον σκύλο και σηκώνει το αριστερό και το δεξί πόδι εναλλάξ. Συγχρόνως, ο σκύλος σηκώνει το δεξί και το αριστερό του πόδι ενώ είναι καθιστός. Αυτό φαίνεται σαν να κάνουν παρέλαση στο ίδιο σημείο ο σκύλος και ο άνθρωπος μαζί.

Πώς γίνεται: Προϋπόθεση για αυτήν την άσκηση είναι και πάλι το να γνωρίζει ο σκύλος την εντολή «Δώσε το πόδι». Αφήστε τον σκύλο σας να εκτελέσει την εντολή «Κάτσε» και σταθείτε απέναντί του. Όταν πείτε το αναγνωριστικό «Πόδι», σηκώστε το δεξί σας πόδι αντί για το χέρι σας.

Πολλοί σκύλοι που έχουν ήδη αφομοιώσει την εντολή «Δώσε το πόδι», θα σηκώσουν ενστικτωδώς το πόδι τους και θα προσανατολιστούν σε σχέση με το πόδι σας. Αν, από την άλλη πλευρά, το πόδι αρχικά μπερδεύει τον σκύλο σας και δεν υπακούει στην εντολή, στηρίξτε τον τοποθετώντας αρχικά το τεντωμένο χέρι σας στο πόδι του. Επιβραβεύστε τον μόλις σηκώσει το πόδι του σχεδόν ταυτόχρονα με το πόδι σας και δώστε του μια μικρή λιχουδιά.

Τώρα κάντε ξανά την ίδια άσκηση, μόνο με το άλλο πόδι (το αριστερό). Και ο σκύλος σας πρέπει τώρα να σηκώσει το άλλο πόδι. Επαναλάβετε την άσκηση αρκετές φορές και ζητήστε όλο και περισσότερα βήματα για ανταμοιβή, δηλαδή να δίνετε λιχουδιά μόνο αφού σηκώσει το πόδι του δύο, τέσσερις, έξι και περισσότερες φορές στη σειρά, εναλλάξ με το πόδι σας.

Πιάσ' το!

Ο στόχος αυτού του κόλπου για σκύλους είναι αρχικά να κάνετε τον τετράποδο φίλο σας να αγγίξει ένα αντικείμενο με το πόδι του και να το αναποδογυρίσει. Εάν το καταφέρει αυτό, μπορείτε στη συνέχεια να του διδάξετε να κλείνει ακόμα και τις πόρτες με το πόδι του.

Πώς γίνεται: Τοποθετήστε ένα ενδιαφέρον αντικείμενο (π.χ. ένα πλαστικό μπουκάλι ή ένα λούτρινο ζωάκι) στο δωμάτιο και τραβήξτε την προσοχή του σκύλου σας σε αυτό. Τώρα περιμένετε να δείτε τι θα συμβεί.

Αν ο σκύλος σας πλησιάσει το αντικείμενο και το αγγίξει, επαινέστε τον θερμά και δώστε του μια λιχουδιά. Επαναλάβετε τη διαδικασία δείχνοντας το αντικείμενο ξανά και ξανά και επαινώντας τον σκύλο σας μόλις το αγγίξει ξανά με το πόδι του.

Την επόμενη μέρα μπορείτε να προσθέσετε την εντολή «Πιάσ' το» στην άσκηση. Τώρα να λέτε «Πιάσ' το», κάθε φορά που ο σκύλος σας αγγίζει το ενδιαφέρον αντικείμενο. Μετά από λίγες ημέρες, αυτό το συνθηματικό θα έχει εντυπωθεί τόσο καλά, ώστε ο σκύλος σας θα αντιδρά και όταν δείχνετε άλλα πράγματα στο σπίτι και λέτε «Πιάσ' το».

Για να του μάθετε να κλείνει τις πόρτες, δείξτε του την πόρτα του δωματίου και πείτε «Πιάσ' το». Αν ο σκύλος σας αγγίξει την πόρτα με το πόδι του, επιβραβεύστε τον. Για να τον κάνετε να κλείσει πραγματικά την πόρτα, επεκτείνετε την εντολή σε «Πιάσ' το! Κλείσε την πόρτα!» και επιβραβεύστε τον σκύλο σας μόνο όταν αγγίξει την πόρτα τόσο δυνατά, ώστε να κλείσει.

Σταδιακά μπορείτε να αυξάνετε την απόσταση από την πόρτα, μέχρι να αρκεί να δείχνετε την πόρτα από τον καναπέ ή το τραπέζι φωνάζοντας «Πιάσ' το! Κλείσε την πόρτα!»

Βαρελάκι

Σε αυτό το κόλπο για σκύλους, το ζωάκι σας θα πρέπει να κυλιστεί μία φορά στην πλάτη του μέχρι να επιστρέψει στην αρχική θέση «Κάτω». Δεδομένου ότι σε ορισμένους σκύλους δεν αρέσει να ξαπλώνουν ανάσκελα από μόνοι τους, αυτή η άσκηση απαιτεί ιδιαίτερη επιδεξιότητα. Και, φυσικά, βοηθούν και οι λιχουδιές ως επιβράβευση.

Πώς γίνεται: Αφήστε τον σκύλο σας να εκτελέσει την εντολή «Κάτω». Ο σκύλος σας είναι τώρα ξαπλωμένος μπροστά σας, με τα οπίσθιά του και τους δύο αγκώνες του να ακουμπούν στο πάτωμα. Κρατήστε την λιχουδιά ακριβώς μπροστά από τη μύτη του, έτσι ώστε η μουσούδα του να την αγγίζει ήδη ελαφρώς. Τώρα μετακινήστε αργά το χέρι σας προς την κατεύθυνση που θέλετε να κυλιστεί ο σκύλος σας, μετακινώντας το πίσω από το κεφάλι του και κάτω από την πλάτη του.

Ο σκύλος σας θα προσπαθήσει να κρατήσει τη μουσούδα του στη λιχουδιά και, στην καλύτερη περίπτωση, θα στριφογυρίσει αυτόματα. Αν ο σκύλος σας διστάζει, μπορείτε να τον στηρίξετε λίγο με το άλλο σας χέρι και να τον φέρετε απαλά στην πλάγια θέση που επιθυμείτε.

Σύρσιμο ή έρπειν

Έχει πλάκα να παρακολουθείτε τον σκύλο σας να σέρνεται στο πάτωμα σκυφτός. Παράλληλα αγγίζει το πάτωμα με την κοιλιά του και σέρνεται αργά προς τα εμπρός. Ωστόσο, μπορεί να χρειαστεί να κάνετε αρκετές φορές εξάσκηση, μέχρι να κατακτήσει αυτό το κόλπο. Εξάλλου, το σύρσιμο δεν είναι ένας τρόπος που κινείται ο σκύλος από τη φύση του.

Πώς γίνεται: Δώστε στον σκύλο σας την εντολή «Κάτω» και γονατίστε δίπλα του. Ακουμπήστε απαλά το ένα χέρι στην πλάτη του και κρατήστε με το άλλο χέρι μια λιχουδιά μπροστά από τη μουσούδα του. Έπειτα τραβήξτε το χέρι σας αργά κατά μήκος του πατώματος μακριά του. Εάν ο σκύλος σας θελήσει να σηκωθεί, σπρώξτε τον απαλά πίσω στο πάτωμα. Πείτε παράλληλα την εντολή «Σύρσου» ή μία άλλη, παρόμοια συνθηματική λέξη.

Μόλις τα καταφέρει να συρθεί λίγο προς τα μπροστά – ακόμα και αν είναι λίγο στην αρχή – επιβραβεύστε τον και δώστε του τη λιχουδιά. Επαναλάβετε αυτή την άσκηση μέχρι ο σκύλος σας, με την εντολή σας, να σέρνεται προς τα μπροστά.

Εάν μετά από μερικές μέρες γνωρίζει αυτήν την κίνηση, τότε μπορείτε να πάρετε το χέρι σας από την πλάτη του και να καθίσετε σε μια μικρή απόσταση απέναντι από τον σκύλο σας. Κρατήστε τη λιχουδιά μπροστά του στο πάτωμα και δώστε την αντίστοιχη εντολή. Μόλις συρθεί, επαινέστε τον. Εάν προσπαθήσει να σηκωθεί, δώστε ξανά την εντολή «Κάτω». Δώστε του τη λιχουδιά μόλις συρθεί με αυτό τον τρόπο μέχρι να σας φτάσει.

Στροφή

Ο στόχος αυτού του κόλπου για σκύλους είναι ο σκύλος σας να περιστραφεί μία φορά γύρω από τον εαυτό του στη θέση που βρίσκεται. Αυτή η κίνηση είναι επίσης ασυνήθιστη για μερικούς σκύλους στην αρχή, αλλά αν στο τέλος δώσετε την επιθυμητή επιβράβευση, οι περισσότεροι από αυτούς θα ασχοληθούν σύντομα με αυτό το κόλπο.

Πώς γίνεται: Σταθείτε μπροστά από τον σκύλο σας και κρατήστε παρομοίως όπως στην άσκηση «Βαρελάκι» μια λιχουδιά κοντά στη μουσούδα του. Τώρα κατευθύνετε το χέρι σας κυκλικά πέρα από το κεφάλι του και πάνω από την πλάτη του, έτσι ώστε ο σκύλος σας να πρέπει επίσης να κινηθεί κυκλικά, για να ακολουθήσει το χέρι σας. Παράλληλα, πείτε μια αντίστοιχη εντολή όπως για παράδειγμα «Στροφή» ή «Γύρνα». Όταν ο σκύλος σας περιστραφεί μία φορά γύρω από τον εαυτό του, επιβραβεύστε τον.

Επαναλάβετε αυτή την άσκηση τόσο συχνά, μέχρι ο σκύλος σας να μάθει να περιστρέφεται και από απόσταση. Για να το κάνετε αυτό, να απομακρύνεστε όλο και περισσότερο από τον σκύλο σας, μέχρι που στο τέλος θα τον κάνετε να περιστρέφεται εκτελώντας μια μικρή κυκλική κίνηση με το χέρι μόνο, και δίνοντας την εντολή.

Σλάλομ ανάμεσα στα πόδια

Παρόμοια με τις ασκήσεις του Βηματισμού και της Στροφής, έτσι και το Σλάλομ ανάμεσα στα πόδια είναι ένα δημοφιλές στοιχείο του Dog Dancing. Όμως, ακόμα και οι σκύλοι που τους ενθουσιάζει λιγότερο ο χορός, θα απολαύσουν πολύ αυτό το κόλπο για σκύλους. Ωστόσο, ο σκύλος σας θα πρέπει να σας φτάνει το πολύ μέχρι το γόνατο – αλλιώς δεν θα μπορείτε να σταθείτε με ισορροπία, όταν θα κάνει σλάλομ ανάμεσα στα πόδια σας.

σλάλομ ανάμεσα στα πόδια

Ένα τέλειο κόλπο για σκύλους: Ο σκύλος σας κάνει σλάλομ ανάμεσα στα πόδια σας.

Πώς γίνεται: Σταθείτε δίπλα στον σκύλο σας σε στάση βηματισμού. Εάν ο σκύλος σας στέκεται στα δεξιά σας, θα πρέπει να έχετε το αριστερό σας πόδι μπροστά. Σε αυτήν τη θέση, κρατήστε το αριστερό σας χέρι με τη λιχουδιά μακριά ανάμεσα στα πόδια σας (όσο πιο κοντά στο έδαφος γίνεται) και φέρτε το χέρι σας πίσω στην αριστερή σας πλευρά. Ο σκύλος σας θα ακολουθήσει το χέρι σας ή τη λιχουδιά που κρατάτε και θα κινηθεί και αυτός μέσα από τα πόδια σας προς την αριστερή πλευρά σας.

Τώρα κάντε ένα βήμα μπροστά με το δεξί σας πόδι και κάντε την ίδια άσκηση από την άλλη πλευρά. Δώστε, για παράδειγμα, την εντολή «Ανάμεσα», «Σλάλομ» ή «Ζιγκ Ζαγκ».

Στην αρχή να δίνετε τη λιχουδιά στον σκύλο σας αρκετά σύντομα, ώστε να μη χάνει το ενδιαφέρον του. Με τον καιρό, μπορείτε να κάνετε όλο και περισσότερα βήματα προς τα εμπρός μέχρι να τον επιβραβεύσετε. Μόλις κατανοήσει αυτήν την αρχή, θα είναι σε θέση να το κάνει κάποια στιγμή και χωρίς τη βοήθεια λιχουδιάς.

Εξισορρόπηση και πιάσιμο λιχουδιάς

Αυτό το κόλπο υπόσχεται δράση και θα εντυπωσιάσει σίγουρα τους θεατές σας. Ωστόσο, δεν είναι καθόλου εύκολο στην εκτέλεσή του. Απαιτεί και λίγη επιδεξιότητα από τον σκύλο σας. Και από την πλευρά σας πολλή υπομονή και κάποια γνώση, μέχρι να μπορεί να εκτελεστεί τέλεια αυτό το ωραίο κόλπο.

Πώς γίνεται: Σαν πρώτο βήμα πρέπει να εξασκηθείτε με τον σκύλο σας στο πιάσιμο. Για να το κάνετε αυτό, πετάξτε μια λιχουδιά προς το στόμα του και παράλληλα δώστε την εντολή «Πιάσε» ή «Άρπαξέ το». Ο σκύλος σας θα προσπαθήσει αντανακλαστικά να την αρπάξει. Εάν τα καταφέρει, τότε θα έχει ήδη λάβει την επιβράβευσή του.

Αν, αντιθέτως, η λιχουδιά πέσει στο πάτωμα, τότε κινηθείτε αστραπιαία και μαζέψτε την πριν την αρπάξει ο σκύλος σας. Όσο περνάει ο καιρός μπορείτε να απομακρύνεστε όλο και περισσότερο και να ρίχνετε τη λιχουδιά λίγο πιο δεξιά ή αριστερά, ώστε ο σκύλος σας να πρέπει να πηδήξει για να την πιάσει.

Αν θέλετε να προσθέσετε κάτι ακόμα σε αυτό το κόλπο για σκύλους, μπορείτε να του κάνετε εκπαίδευση για την εξισορρόπηση της λιχουδιάς σαν δεύτερο βήμα.

Κρατήστε προσεκτικά με το χέρι σας σφιχτά τη μουσούδα του σκύλου σας και με το άλλο χέρι βάλτε μια λιχουδιά πάνω στη μύτη του. Δώστε μια κατάλληλη εντολή. Για παράδειγμα «Στοπ» ή «Ίσια» και απομακρύνετε αργά το χέρι σας, χωρίς να πέσει η λιχουδιά από τη μύτη του.

Εάν ο σκύλος σας τα καταφέρει να κρατήσει ακίνητο το κεφάλι του για λίγο και έτσι να ισορροπήσει τη λιχουδιά πάνω στη μύτη του, επιβραβεύστε τον. Μόλις ο σκύλος σας αφομοιώσει τόσο το πιάσιμο όσο και την εξισορρόπηση, μπορείτε να συνδέσετε και τα δύο κόλπα στο τελευταίο βήμα.

Για να το επιτύχετε, βάλτε τη λιχουδιά πάνω στη μύτη του σκύλου σας και δώστε του την κατάλληλη εντολή για την εξισορρόπηση. Στο τέλος πείτε «Πιάσε», οπότε ο σκύλος σας θα προσπαθήσει να φτάσει τη λιχουδιά πάνω στη μύτη του πηδώντας. Φυσικά, μέχρι να πετύχει αυτό το κόλπο, απαιτείται πολλή εξάσκηση. Να είστε λοιπόν υπομονετικοί και να ενθαρρύνετε τον σκύλο σας να προσπαθεί ξανά και ξανά. Αν δεν πετύχει, απλά κάντε ένα βήμα πίσω και εξασκηθείτε ξανά στο πιάσιμο ή στην εξισορρόπηση.

Θα θέλατε περισσότερα κόλπα για σκύλους;

Παρατηρήσατε κάτι; Και τα 10 κόλπα για σκύλους λειτουργούν σύμφωνα με μια παρόμοια αρχή. Υπάρχει μια σαφής εντολή, μια ξεκάθαρη κίνηση του χεριού και μια επιβράβευση στο τέλος. Αυτό μπορεί να είναι μια λιχουδιά όπως περιγράψαμε, αλλά και ένα ενδιαφέρον παιχνίδι για σκύλους μπορεί επίσης να χρησιμεύσει ως βοήθεια.

Μόλις κατανοήσετε αυτό το σύστημα, θα είστε σε θέση να κάνετε εξάσκηση και σε πολλά άλλα κόλπα. Για παράδειγμα, να βάζετε τον σκύλο σας να πηδάει μέσα από τα χέρια σας ή να προσποιείται ότι πέφτει νεκρός με την εντολή «Μπαμ». Μπορείτε, επίσης, με λίγη εξάσκηση να διδάξετε στον τετράποδο φίλο σας πρακτικά κόλπα όπως «Φέρε τις παντόφλες» ή «Φέρε το λουρί».

Ευχόμαστε σε εσάς και στον σκύλο σας καλή διασκέδαση με τα κόλπα!

Τα πιο χρήσιμα άρθρα μας
1 min

Τι καταλαβαίνουν οι σκύλοι;

Μερικές φορές φαίνεται ότι οι σκύλοι καταλαβαίνουν ακριβώς τι προσπαθεί να τους πει ο άνθρωπός τους. Πολλοί ζωόφιλοι είναι σίγουροι ότι ο σκύλος τους καταλαβαίνει τέλεια. Ωστόσο, στην καθημερινότητα υπάρχουν συχνά αρκετές παρανοήσεις μεταξύ σκύλου και ανθρώπου. Διότι αυτό που σε μας φαίνεται αυτονόητο, δεν είναι πάντα έτσι για το σκύλο. Τι καταλαβαίνουν πραγματικά οι σκύλοι;
1 min

Επιτρέπεται να φιλάω το σκύλο μου;

Πολλοί ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων φιλούν τους σκύλους και τις γάτες τους. Ας ελπίσουμε μόνο να έχουν βουρτσίσει καλά τα δόντια τους και του κατοικίδιου ζώου τους! Πέρα από την  πλάκα όμως - οι αγκαλιές με ζώα μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να είναι όχι μόνο ανθυγιεινές, αλλά και επικίνδυνες. Διαβάζοντας το άρθρο μας μπορείτε να μάθετε αν επιτρέπεται να φιλάτε το σκύλο σας.
1 min

Μασουλάει ο σκύλος τα πάντα; Αιτίες & Συμβουλές

Σκισμένα παπούτσια ή φαγωμένα έπιπλα - τα μυτερά δόντια του σκύλου μπορούν να καταστρέψουν αρκετά πράγματα. Αλλά γιατί οι σκύλοι εκδηλώνουν τέτοιου είδους συμπεριφορά και μασουλάνε τα πάντα; Εδώ θα βρείτε πιθανές αιτίες και συμβουλές.