Σιχ Τσου (Shih Tzu)

Σιχ Τσου

Παρά το μικρό του μέγεθος, το Σιχ Τσου είναι ένας υπέροχος σκύλος που τραβάει πολύ την προσοχή. Πίσω από τη μακριά χαίτη του πρώην φύλακα ναών κρύβεται ένας παιχνιδιάρης τετράποδος φίλος με δικιά του προσωπικότητα και μυαλό, ο οποίος είναι ο ιδανικός πιστό σύντροφο για πολλούς λάτρεις σκύλων.

Μικρόσωμος σκύλος με πλούσιο τρίχωμα

Το Σιχ Τσου, παρόλο που είναι σχετικά μικρόσωμο με ύψος ακρωμίου περίπου 27 εκατοστά, τραβάει τα βλέμματα λόγω του τριχώματός του: Ο σκύλος, που μπορεί να ζυγίζει έως και 7,5 κιλά, έχει ένα πλούσιο, μακρύ τρίχωμα και από κάτω άφθονο υποτρίχωμα. Τα Σιχ Τσου συναντώνται σε όλα τα χρώματα, συχνά το εξωτερικό τρίχωμα στο κεφάλι είναι δεμένο πάνω σε φιόγκο ή κουρεμένο, ώστε το “λιονταρόσκυλο” να βλέπει χωρίς να εμποδίζεται η ορατότητά του. Τα κρεμαστά αυτιά είναι συνήθως δυσδιάκριτα μέσα από το πλούσιο τρίχωμα. Το μικρόσωμο σκυλί φέρει την ουρά του πάνω στην πλάτη του. Οι περιγραφές του προτύπου συχνά μιλούν για “αλαζονική συμπεριφορά” της φυλής.

Από το μοναστήρι στον καναπέ

Το Σι Τσου κρύβει μια περιπετειώδη ιστορία από πίσω: Οι μοναχοί στα μοναστήρια του Θιβέτ θεωρούσαν τους προγόνους του ως “τα λιονταρόσκυλα του Βούδα”. Ο θρύλος λέει ότι ο Βούδας περιβαλλόταν από μικρά σκυλιά που μπορούσαν να μετατραπούν σε λιοντάρια σε περίπτωση κινδύνου. Οι Θιβετιανοί μοναχοί εξέθρεψαν τους μικρούς τετράποδους φίλους ως σκύλους ναών για να φυλάνε τους ιερούς τόπους. Η εξαιρετική τους ακοή -ακόμη και σε σύγκριση με τα άλλα σκυλιά- ήταν ένα επιπλέον πλεονέκτημα. Εκτός από το Σιχ Τσου, από αυτά τα ζώα του ναού προέκυψαν επίσης το Θιβετιανό Τεριέ, το Λάσα Άπσο και το Πεκινέζ. Παρεμπιπτόντως, τόσο το Σιχ Τσου όσο και το Λάσα Άπσο οφείλουν τα ηχηρά ονόματά τους στην ίδια προέλευση: και τα δύο μεταφράζονται ως “λιονταρόσκυλο”, το “Shih Tzu” είναι κινεζικό, το “Lhasa Apso” θιβετιανό.

Ως φόρος τιμής, τα μικρά σκυλιά-φύλακες των ναών έφτασαν πιθανότατα στην κινεζική αυτοκρατορική αυλή τον 17ο αιώνα, η οποία συνέχισε την εκτροφή των χαρισματικών σκύλων πολυτελείας. Μόλις στις αρχές του 20ού αιώνα η Κίνα επέτρεψε την εξαγωγή των τετράποδων φίλων, με αποτέλεσμα τα πρώτα δείγματα να φτάσουν στην Ευρώπη και την Αμερική. Στη Μεγάλη Βρετανία, το Σιχ Τσου αναγνωρίστηκε ως ξεχωριστή φυλή το 1929. Όταν επήλθε κι επικράτησε ο κομμουνισμός στην Κίνα το 1949, πολλά Σιχ Τσου είχαν μια θλιβερή κατάληξη: θεωρήθηκαν “άχρηστα” και θανατώθηκαν – αυτό σήμανε και το τέλος των προσπαθειών εκτροφής στην Κίνα, οι οποίες συνεχίστηκαν έκτοτε στον δυτικό κόσμο.

Χαρακτήρας: παιχνιδιάρης & ανεξάρτητος

Το μικρό λιονταρόσκυλο χαρακτηρίζεται από ένα πολύ ζωηρό ταμπεραμέντο, χωρίς να είναι νευρικό. Ο πρώην σκύλος-προστάτης των ναών είναι ανοιχτόμυαλος και φιλικός προς τους ανθρώπους και τα ζώα, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και οι άλλοι σκύλοι. Παρ’ όλη την ανοιχτή και την παιχνιδιάρικη διάθεση, το Σιχ Τσου συχνά εκπέμπει μια αίσθηση ανεξαρτησίας, η οποία μερικές φορές ερμηνεύεται ως αλαζονεία. Στην πραγματικότητα, ο χαρακτηρισμός “λιοντάρι” δεν βγήκε άδικα, δεδομένου ότι ορισμένες φορές το Σιχ Τσου μοιάζει περισσότερο με γάτα παρά με σκύλο, ειδικά επειδή απεχθάνεται την υποταγή σε οποιαδήποτε μορφή. Ωστόσο, αντισταθμίζει η υποτιθέμενη αλαζονεία του εξισορροπείται με το χιούμορ του και τη διασκέδαση: ένα Σιχ Τσου σχεδόν πάντα ανεβάζει την διάθεση στους γύρω του. Και με λίγη γνώση σε θέματα σκύλων, η εκπαίδευση δεν θα αποτελέσει πρόβλημα.

Υγεία: Η σωστή εκτροφή είναι η καλύτερη πρόληψη

Ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα υγείας στα Σιχ Τσου είναι η κοντή μύτη και τα συναφή αναπνευστικά και οφθαλμολογικά προβλήματα. Αυτό προκαλείται από τη βραχυκεφαλία, η οποία είναι μια παραμόρφωση του κρανίου που προκαλείται από την επιλεκτική εκτροφή: Το κρανίο είναι πολύ κοντό και φαρδύ. Αυτό γίνεται φανερό αν κοιτάξετε τον πρόγονο των τετράποδων, τον λύκο, σε σύγκριση με ένα Σιχ Τσου. Επομένως, τα Σιχ Τσου υποφέρουν συχνά από στένωση της ανώτερης αναπνευστικής οδού, ενώ οι δακρυϊκοί πόροι είναι επίσης πιο ευαίσθητοι. Είναι ευθύνη του αγοραστή λοιπόν να επιλέξει σκύλο μόνο από εκτροφείς που δίνουν προτεραιότητα στην υγιή συνέχιση του προτύπου Σιχ Τσου κατά την επιλογή των γονικών ζώων. Η φυλή δεν αγαπά την πολλή ζέστη λόγω του τριχώματός του, επομένως το καλοκαίρι θα πρέπει να περιορίσετε τις μεγάλες βόλτες μέχρι νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ. Ένα Σιχ Τσου μπορεί να ζήσει έως και 16 χρόνια.

Σιχ Τσου

Καλή φυσική κατάσταση με τη σωστή διατροφή

Μια διατροφή που αποτελείται κυρίως από κρέας και δεν περιέχει δημητριακά είναι η ιδανική για το Σιχ Τσου. Εάν του δίνετε ξηρά τροφή, θα πρέπει να φροντίσετε ιδιαίτερα ώστε ο τετράποδος φίλος σας να έχει στη διάθεσή του αρκετό νερό. Υπάρχουν ειδικές ξηρές τροφές για τις ανάγκες των μικρών σκύλων και ακόμη και κάποιες που είναι αποκλειστικά για Σιχ Τσου – για παράδειγμα, έχουν προσαρμοσμένο σχήμα κροκέτας. Σε κάθε περίπτωση, βεβαιωθείτε ότι το κρέας είναι πρώτο στη λίστα συστατικών. Δεδομένου ότι τα μικρόσωμα σκυλιά είναι επιρρεπή στην πέτρα λόγω των στενά τοποθετημένων δοντιών τους, θα πρέπει να δίνετε τακτικά σνακ οδοντικής φροντίδας. Μπορείτε επίσης να συνηθίσετε το κουτάβι σας στο βούρτσισμα των δοντιών του με ειδική οδοντόκρεμα για σκύλους, αλλιώς μπορείτε να του δίνετε μικρά κομμάτια βοδινού κρέατος που είναι εξίσου κατάλληλα για τον καθαρισμό των δοντιών.

Η φροντίδα του τριχώματος

Μια ματιά να ρίξετε στο κυματιστό τρίχωμα ενός Σιχ Τσου θα δείτε ότι πίσω του κρύβεται πολλή δουλειά. Οι ιδιοκτήτες που δεν πηγαίνουν σε εκθέσεις σκύλων μπορούν να διευκολύνουν την περιποίηση με το να κουρεύουν τακτικά το τρίχωμα του Σιχ Τσου τους. Έτσι ο σκύλος μπορεί άνετα να κάνει βόλτες σε δάση και λιβάδια, κάτι που είναι δύσκολο με τα σκυλιά εκθέσεων καθώς το τρίχωμα καταστρέφεται. Σε κάθε περίπτωση, το μακρύ τρίχωμα πρέπει να κουρεύεται τακτικά, ώστε να μην σέρνεται στο έδαφος.

Επιπλέον, το τρίχωμα στο κεφάλι θα πρέπει να είναι πάντα κοντοκουρεμένο ή να δεμένο με ένα φιόγκο, έτσι ώστε η “χαίτη” του μικρού “λιονταρόσκυλου” να μην εμποδίζει την όρασή του. Επιπλέον, οι τρίχες που πέφτουν μπροστά στο πρόσωπο μπορεί να οδηγήσουν σε ερεθισμό των ματιών. Το σχολαστικό βούρτσισμα και το επακόλουθο χτένισμα θα πρέπει να αποτελούν μέρος του εβδομαδιαίου προγράμματος περιποίησης, ώστε να μην σχηματίζονται κόμποι. Το τρίχωμα στο εσωτερικό των ποδιών και στις περιοχές πίσω από τα αυτιά, για παράδειγμα, έχουν την τάση να μπερδεύονται.

Ξεκινήστε να εξοικειώνεστε με αυτή την ενδελεχή διαδικασία φροντίδας στο κουτάβι σας, ώστε να είναι περιποιημένος μέχρι την τελευταία τρίχα. Για να φτάσετε σε κάποια σημεία, είναι απαραίτητο το μικρό τετράποδο να μάθει να ξαπλώνει υπομονετικά στο πλάι για λίγο. Ελέγχετε καθημερινά το Σιχ Τσου σας για κλαδιά ή άλλα υπολείμματα που έχουν κολλήσει στο τρίχωμα. Επιπλέον, πρέπει να τον ελέγχετε τακτικά για παράσιτα, ιδίως επειδή οι απρόσκλητοι επισκέπτες, όπως τα τσιμπούρια, μπορούν να παραμείνουν απαρατήρητοι για μεγάλο χρονικό διάστημα κάτω από το πλούσιο τρίχωμα.

Εάν πρέπει να κάνετε μπάνιο το Σιχ Τσου σας μετά από μια εξόρμηση που τον γέμισε με πολλές ακαθαρσίες και δεν μπορείτε να τις βγάλετε απλώς με τη βούρτσα, χρησιμοποιήστε ειδικό σαμπουάν για μακρύτριχα σκυλιά. Ένα μεγάλο πλεονέκτημα του πλούσιου τριχώματος του Σιχ Τσου είναι ότι μαδάει ελάχιστα ή και καθόλου.

Εκπαίδευση για τα έξυπνα πλασματάκια

Το Σιχ Τσου είναι υπάκουο και παιχνιδιάρικο, γεγονός που διευκολύνει αφάνταστα την εκπαίδευσή του, χωρίς να λείπει βέβαια και το πείσμα του που μπορεί να αποτελέσει πρόκληση. Επομένως, η στοργή και η συνέπεια είναι το άλφα και το ωμέγα για μια επιτυχή εκπαίδευση. Αν παρεκκλίνετε από τους καθιερωμένους κανόνες, το έξυπνο Σιχ Τσου θα το εκμεταλλευτεί. Πολλοί απόγονοι της φυλής ξέρουν επίσης να χρησιμοποιούν έξυπνα τη χαριτωμένη εμφάνισή τους και προσπαθούν να πετύχουν το στόχο τους κλαψουρίζοντας, σπρώχνοντας ή κάνοντας “puppy eyes”. Ξεκαθαρίσετε του όσο είναι ακόμα κουτάβι ότι αυτός ο τρόπος δεν θα οδηγήσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα αγνοώντας τα σκέρτσα του.

Μπορείτε να κοινωνικοποιήσετε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το Σιχ Τσου σας πηγαίνοντας τακτικά σε σχολή σκύλων, όπου θα μάθει να συναναστρέφεται ειρηνικά με σκύλους όλων των μεγεθών. Ειδικά τα αρσενικά Σιχ Τσου έχουν την τάση να γίνονται κυρίαρχα αργότερα χωρίς την κατάλληλη εξοικείωση από μικρή ηλικία.

Απασχόληση του επιδέξιου τετράποδου

Το Σιχ Τσου λατρεύει τους μεγάλους περιπάτους και το παιχνίδι, συχνά μέχρι και τα βαθιά γεράματα. Επιπλέον, τα μικρά λιονταρόσκυλα αγαπούν το νερό, με αποτέλεσμα να τα δελεάζουν ακόμη και βρώμικες λακκούβες και να θέλουν να κυλιούνται για ώρα. Παρά το μέγεθός τους, τα σκυλιά αυτά δεν είναι του καναπέ, αν και εκτιμούν ένα χαλαρό απόγευμα με πολλές αγκαλιές. Έξω είναι δραστήριοι και τους αρέσει να εξερευνούν, αν και αυτό δυσκολεύει τα σκυλιά επίδειξης λόγω των μακρών μαλλιών τους, επειδή παγιδεύονται σε κάθε δελεαστικό θάμνο. Τα εκπαιδευμένα Σιχ Τσου συνοδεύουν επίσης τους λάτρεις των αλόγων σε μικρότερες βόλτες. Για όσους επιθυμούν να εργάζονται εθελοντικά με σκύλους, ανοίγεται ένας άλλος τομέας δραστηριότητας με αυτά τα φιλικά πλασματάκια: τα Σιχ Τσου είναι συνήθως κατάλληλα ως σκύλοι θεραπείας. Ο ήρεμος και ανοιχτόμυαλος χαρακτήρας τους σε συνδυασμό με την χαριτωμένη εμφάνισή τους καθιστούν ευχάριστους επισκέπτες σε νοσοκομεία, γηροκομεία ή παιδικά σπίτια – εφόσον έχουν υποβληθεί στην κατάλληλη εκπαίδευση και έχουν περάσει τα κατάλληλα τεστ ιδιοσυγκρασίας.

Σιχ Τσου

Είναι κατάλληλο το Σιχ Τσου για μένα;

Το Σιχ Τσου είναι κατάλληλο για ζωηρές οικογένειες και εργένηδες που τους αρέσει να βγαίνουν και να κυκλοφορούν με το σκύλο τους. Είναι επίσης κατάλληλο για αρχάριους, αρκεί να μάθουν εκ των προτέρων για την απαιτητική φροντίδα του τριχώματος και να είναι πρόθυμοι να επενδύουν τακτικά χρόνο σε αυτό. Ακόμη κι αν ένα Σιχ Τσου αισθάνεται άνετα σε ένα διαμέρισμα μέσα στην πόλη, θα εκτιμήσει φυσικά έναν περιφραγμένο κήπο. Σε κάθε περίπτωση, αν νοικιάζετε, θα πρέπει να έχετε γραπτή άδεια από τον ιδιοκτήτη σας για να κρατάτε σκύλο.

Συχνά ακούμε ότι το Σιχ Τσου είναι το ιδανικό σκυλί για τους αλλεργικούς επειδή δεν έχει τρίχωμα – αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητα αλήθεια, δεδομένου ότι οι αλλεργικοί δεν αντιδρούν στις τρίχες του σκύλου καθεαυτές, αλλά στο σάλιο του καθώς και στο τρίχωμα. Επομένως, πριν φέρετε στο σπίτι σας ένα Σιχ Τσου, θα πρέπει να είστε σίγουροι ότι κανείς στην οικογένεια δεν είναι αλλεργικός. Μιλώντας για τρίχες: Θα πρέπει πάντα να υπολογίζετε τη φροντίδα του τριχώματος μακροπρόθεσμα: Ένα κουτάβι θέλει να απασχολείται και να περιποιείται καθημερινά για έως και 17 χρόνια. Θα πρέπει επίσης να ξεκαθαρίσετε που θα μένει ο σκύλος σε περίπτωση ασθένειας ή διακοπών πριν προχωρήσετε σε υιοθεσία.

Εάν μπορείτε βέβαια να πάρετε τον σκύλο μαζί σας στις διακοπές, είναι καλύτερο να ενημερωθείτε για τα κατάλληλα ξενοδοχεία και τις επιλογές που έχετε από νωρίς – έχοντας υπόψη ότι το Σιχ Τσου δεν είναι φαν της ζέστης. Εκτός από τον βασικό εξοπλισμό, όπως μπολ, λουριά, συσκευές ασφάλειας αυτοκινήτου, κουβέρτες και καλάθια, και φυσικά τα κατάλληλα εργαλεία περιποίησης, όπως βούρτσες και χτένες ή κουρευτική μηχανή αν χρειάζεται, πρέπει να υπολογίζετε και τα τακτικά έξοδα για την τροφή, τα παιχνίδια και τις κτηνιατρικές εξετάσεις, πιθανές επισκέψεις στον κομμωτή, καθώς και την αστική ευθύνη και τους φόρους για τον σκύλο. Σε περίπτωση ασθένειας, ενδέχεται να προκύψουν απρόβλεπτες κτηνιατρικές δαπάνες.

Πώς να βρείτε το Σιχ Τσου των ονείρων σας

Το Σιχ Τσου έχουν μεγάλη ζήτηση, γι’ αυτό και συνήθως θα βρείτε κουτάβια σχετικά γρήγορα, αν αποφασίσετε να πάρετε ένα σπίτι σας. Προσοχή στους ύποπτους εκτροφείς που δίνουν Σιχ Τσου χωρίς γενεαλογικό αποδεικτικό και χωρίς να ανήκουν σε κάποιο σύλλογο και τα πουλάνε δήθεν φτηνά, καθώς δεν ενδιαφέρονται πραγματικά για την ευημερία της φυλής και των ζώων, αλλά για το δικό τους πορτοφόλι. Ένας αξιόπιστος εκτροφέας είναι εγγεγραμμένος σε κάποιον επίσημο σύλλογο και μπορεί να παρέχει πληροφορίες σχετικά με τις εξετάσεις υγείας των αντίστοιχων προγόνων των κουταβιών που επιθυμείτε, κάτι που είναι απαραίτητο ειδικά για τα Σιχ Τσου, ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος γενετικά κληρονομικών ασθενειών. Ένας εκτροφέας που έχει στο μυαλό του την ευημερία των ζώων του θα χαρεί να σας δώσει όλες τις πληροφορίες για το Σιχ Τσου, ακόμη και πέρα από την αγορά του κουταβιού, και θα θέλει ν τον ενημερώνετε για την εξέλιξη του νέου μέλους της οικογένειάς σας. Είναι καλό σημάδι αν σας ενημερώσει λίγο για τις συνθήκες διαβίωσής σας, ώστε να είναι σίγουρος ότι το κουτάβι του θα πάει σε καλά χέρια. Όταν παίρνετε το αποπαρασιτωμένο κουτάβι σπίτι σας, θα πρέπει πάντα να σας παρέχουν το πιστοποιητικό γενεαλογίας, ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού με τις σφραγίδες των εμβολίων που έχουν ήδη γίνει και, φυσικά, το συμβόλαιο πώλησης. Οι περισσότεροι σκύλοι είναι εφοδιασμένοι με τσιπ και βιβλιάριο, κάτι που είναι απαραίτητο για ταξίδια εντός της Ευρώπης.

Αν θέλετε να δώσετε σπίτι σε ένα ήδη ενήλικο σκύλο, ρίξτε μια ματιά και στο διαδίκτυο – υπάρχουν πολλοί τετράποδοι φίλοι που αναζητούν σπίτι εκεί. Ωστόσο, συχνά πρόκειται για διασταυρώσεις. Να έχετε πάντα κατά νου ότι μόνο ένα Σιχ Τσου με πιστοποιητικό γενεαλογίας είναι γνήσιο, καθαρόαιμο Σιχ Τσου. Ειδικά όσον αφορά τις κληρονομικές προδιαθέσεις, καλό είναι να ξέρετε για τον ενήλικο σκύλο την υγεία των προγόνων του. Ωστόσο, μια διασταύρωση Σιχ Τσου από ένα καταφύγιο μπορεί φυσικά να σας σαγηνεύσει εξίσου και να δώσει χαρά τη ζωή σας. Το να μιλήσετε με τον προηγούμενο ιδιοκτήτη ή το καταφύγιο είναι ο καλύτερος τρόπος για να μάθετε αν το μικρό λιονταρόσκυλο ταιριάζει σε εσάς και τις συνθήκες σας.

Φυσικά, ένας ενήλικος σκύλος έχει το πλεονέκτημα ότι συνήθως έχει ήδη πάρει τη βασική εκπαίδευση, η οποία μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για αρχάριους ιδιοκτήτες – ωστόσο, δεν εγγυάται ότι έγινε με επιτυχία, με αποτέλεσμα μερικές φορές τα Σιχ Τσου να χαρίζονται επειδή οι ιδιοκτήτες τους δεν μπόρεσαν να αντεπεξέλθουν στην ανατροφή και εκπαίδευση των έξυπνων μικρών τύπων. Στην καλύτερη περίπτωση, έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε καλύτερα το νέο μέλος της οικογένειάς σας πριν τον φέρετε σπίτι και να αποκτήσετε την κατάλληλη τεχνογνωσία.

Σας ευχόμαστε μια υπέροχη συμβίωση με το υπέροχο Σιχ Τσου!

Σχετικά άρθρα
Τα πιο χρήσιμα άρθρα μας
11 min

Μαλτέζ (Maltese)

Ως έξυπνοι και ζωηροί σκύλοι συντροφιάς, τα μικρόσωμα, ολόλευκα Μαλτέζ ενθουσιάζουν πολλούς ζωόφιλους. Είναι το ιδανικό κατοικίδιο για να κάνει παρέα σε ανθρώπους, που θέλουν να έχουν τριγύρω τους ένα τετράποδο φίλο, και που τους αρέσει να φροντίζουν το απαλό τρίχωμα.
1 min

Μίνι Πίντσερ (Miniature Pinscher)

Ένα Πίντσερ σε μικρογραφία; Μην ξεγελιέστε! Το Μίνι Πίντσερ είναι ένας «πραγματικά γενναίος σκύλος». Όποιος ψάχνει ένα χαριτωμένο και ήρεμο σκυλάκι του σαλονιού, τότε το Μίνι Πίντσερ δεν είναι γι’ αυτόν. Παρά το μέγεθός του, ο ζωηρός οικογενειακός σκύλος έχει τεράστια επιθυμία για άθληση και άσκηση και έχει τους ανθρώπους του στο τρέξιμο από πολλές απόψεις.
1 min

Τζακ Ράσελ Τεριέ (Jack Russell Terrier)

Μικρόσωμοι, έξυπνοι και ζωηροί - οι σκύλοι αυτής της νεαρής φυλής έχουν καταφέρει να αποκτήσουν έναν εξαιρετικά μεγάλο αριθμό οπαδών. Ως «Τζακ Ράσελ Τεριέ» χαρακτηρίζεται μία ανεξάρτητη φυλή με βρετανικές ρίζες, η οποία αναγνωρίστηκε επίσημα από την FCI από το έτος 2000. Το χαρακτηριστικό που διακρίνει το Τζακ Ράσελ Τεριέ (Jack Russell Terrier) από το στενό συγγενή του, το Πάρσον Ράσελ Τεριέ (Parson Russell Terrier), είναι τα κοντά πόδια.